marți, 22 iulie 2014

Zodiile si emotiile

Berbec
Daca ne gandim ca Zeul razboiului Marte este cel care guverneaza berbecii nu ar trebui sa ne mire faptul ca emotiile berbecului sunt violente, explozive si… trecatoare. Berbecii se infurie foarte usor si reactiile sunt rapide, ca nici nu stii ce te-a lovit la propriu si rareori doar la figurat. Ce il supara pe berbec: pai de exemplu sa te iei de el si de ceea ce face el. In acelasi timp berbecul are emotia aceea care muta munti, care convinge, care te face sa il urmezi oriunde. Un berbec stie sa comunice fara cuvinte prea multe, si il simti cand e suparat fara sa fie nevoie sa iti spuna ceva. Tot ei se bucura sincer ca niste copii si au capacitatea de a-i lua si pe altii in bucuria lor. Berbecii au emotii puternice care ii domina de multe ori si reprezinta secretul energiei pe care o au. Ei sunt pusi in miscare de emotii si genereaza emotii de la furioe, gelozie la bucurie, uimire, curiozittate. Incearca sa nu fii in calea unui berbec suparat, mai bine s-o tai departe pana trece furtuna. Cand e suparat pune-l sa faca ceva munca fizica si ii va trece imediat. Dar daca e bucurie stai langa el si simtiti impreuna bucuria.
Taur
Taurul este guvernat de frumoasa Venus si ai zice ca are parte de emotii frumoase si pozitive; si cu toate acestea posesivul taur este posesorul unor emotii puternice, dense, care te pot descumpani, mai ales ca trece de la o stare placida si calma la una de agitatie si de revarsare a furiei. Pe el nu il scoti din pepeni cu usurinta, dar cand se intampla e bine sa nu ii stai in cale. Taurul este rezistent la enervare pana intr-un punct. Si nimic nu il supara mai tare decat sa te iei de ceea ce este al lui, sau sa ii ameninti stabilitatea materiala si emotionala, chiar familiala. Pe el sa nu il pacalesti si sa nu il dezamagesti, caci furiile lui pot fi necontrolate si distructive. Pune-l sa lucreze pamantul ca sa ii treaca supararea, sau sa se duca la cumparaturi, sa gateasca sau sa achizitioneze lucruri pentru cei dragi sau pentru partener. Ca veni vorba de partener. Taurul e si cam gelos si posesiv, asa ca si infidelitatea reala sau banuita doar, il poate scoate din minti. Insa reuseste sa aiba si emotii constructive pe care le insufla celor din jur. Il bucura florile, sa mearga cu picioarele goale, sa isi cumpere ceva dragut sau o bucata de pamant. Invata de la taur emotia frumoasa pe care ti-o da un sentiment stabil de afectiune.
Gemeni
Geamanul face parte dintre nativii rationali, emotiile lui fiind generate de ganduri si de cuvinte mai ales. Si tot prin cuvinte isi va manifesta emotiile. Daca te poti astepta la un pumn de la un berbec, de la un geaman poti sa te astepti la un tir nimicitor de vorbe aruncate matematic calculat sa loveasca fix acolo unde te doare mai tare. In felul asta se racoreste, uimindu-te cu logica lui taioasa si rece dar si cu bogatia de injurii pe care le scoate cu o usurinta de prestidigitator. Il superi foarte tare daca ii insulti inteligenta si daca nu il asculti si nu il lasi sa isi spuna parerea sau sa isi etaleze cunostintele. Emotiile lui nu sunt atat de explozive si mai ales are rareori furii necontrolate. Este considerat un semn calm si calculat, dar uneori aparentele pot insela. Il bucura si il calmeaza o discutie si nu conteaza cu cine, pot fi prieteni sau simpli cunoscuti, efectul va fi acelasi. Nu uitati cand analizati emotiile unui gemana ca el este un adolescent intarziat si va avea toanele si razvratirile specifice adolescentei indiferent la ce varsta biologica se afla. Asta e sarmul lui dar ii da si o oarecare superficialitate a trairii emotionale destul de greu de suportat. Mercur ii face sa aiba emotiile unui agent de vanzari sau ale unui jurnalist de succes. Invata de la geaman emotia puternica genearata de comunicarea perfecta prin cuvant.
Rac
Racul este gucernat de emotie, pus in miscare de emotie, motivat de emotie, se hraneste cu emotii si se ascunde ca nimeni altul in emotii. Pentru el ratiunea paleste in fata unei emotii profunde pe care stie sa o transmita oricui. Racul are capacitatea de a decodifica foarte bine emotiile altora, de a le intelege corect si de a-si ajuta si pe ei sa le inteleaga. Este cel mai potrivit sa ii plangi pe umar, dar sa nu te astepti la acelasi lucru din partea lui. Chiar daca si-ar exprima emotiile nu ai fi in stare sa i le intelegi, caci pana si pentru el sunt prea mult uneori. Astfel ca pe rac il vei vedea trecand gratios de la emotia de intensa la aparenta lentoare emotionala. Pe el il emotionneaza tot ceea ce tine de trecut, de parinti, de familie, de viata lui ascunsa in sanul propriului camin. Daca vrei sa il linistesti dupa o suparare, lasa-l sa stea acasa cu draperiile trase, dar nu prea mult, caci poate sa cada in depresie, poti mai bine sa ii povestesti propriile necazuri si sa il faci sa uite de ale lui. Furiile racului pot fi si ele puternice, dar este mai feminin din fire si de aceea rar manifestarile lui sunt fizice. Invata de la rac sa te bucuri de familia ta si sa uiti de tot in prezenta celor dragi.
Leu
Nici leul nu pacatuieste prin prea mult calm, desi asa s-ar zice vazandu-l asa de lenes si regal in exprimarea emotiilor sale. Nu te lasa dus de nas, caci regele este suparat foarte tare de nesupunere si de momentele in care trece neobservat si neadmirat. Putine trairi sunt mai intense ca cele ale leului, care datorita soarelui tinde sa ia orice ca un atac la persoana si sa se supere din te miri ce, chiar daca nu arata imediat acest lucru. Vei simti ca te va privi cu dispret sau cand nu iti va mai vorbi. Trairile emotionale ale leului sunt pasionale. Furia lui se poate manifesta si in actiuni dar si verbal. Daca vezi un leu suparat pana sa il lasi sa iti spuna ce il doare spune-i tu cat e de minunat si de cat de mult il iubesati sau spune-i ca este considerat un om de valoare; asta il va linisti. Deasemenea poti incerca activitati creative care sa il scoata din ale lui. Mai ales o competitie in care sa sa iasa primul, poate face minuni. Emotiile lui suint emotii care odata manifestate vor smulge ropote de aplauze la scena deschisa. Invata de la leu bucuria de a te juca si de a juca impecabil pe scena vietii rolul vietii tale.
Fecioara
Fecioara este un semn calm, desi sub suprafata pamantului ar trebui sa nu uitam ca exista magma fierbinte. Cam asa este si cazul fecioarei, care sub calmul aparent are trairi puternice de obicei orientate in interior, ca la orice zodie de pamant care se respecta. Pe fecioara o vor supara imperfectiunile, dezordinea, lipsa de logica a gandurilor si faptelor, murdaria. Fecioara reactioneaza mai ales violent verbal devenind cicalitoare si critica sau cum mai spune romanaul taind in carne vie. Emotiile ei date de un mercur volatil sunt destul de superficiale, desi se manifesta ca si cum ar fi cele mai importante emotii din lume. Fecioara e cam ipohondra, asa ca daca va incepe sa se planga sistematic ca nu se simte bine, s-ar putea sa iti spuna ca de fapt ceva o supara si o nemultumeste. Daca vrei sa o linstesti, las-o sa munceasca, sa faca curatenie, sa fie in slujba cuiva, sa il ajute sa se simta utila. Muncile repetitive si migaloase o pot calma ca prin farmec. De la fecioara poti invata sa te bucuri de munca pe care o faci si de lucrul bine si temeinic facut.
Balanta
O balanta pare greu de dezechilibrat si cu toate acestea nimic nu este mai fals. Emotiile balantei sunt atat de contradictorii si greu de inteles chiar si pentru ea. Fiind o zodie rationala, ea poate sa gaseasca motive tot atat de usor si pentru a manifesta emotii pozitive si emotii negative. O supara foarte tare nedreptatea mai ales cea sociala si de grup. O enerveaza foarte tare disfunctiile in grupurile din care face parte: familie, prieteni, colectiv de munca – si nu suporta sa nu poata sa ii impace pe toti chiar cu pretul propriei dezechilibrari. Balanta fiind un animal social prin excelenta are emotii generate de situatii sociale. Este usor de impacat la o discutie ca intre parteneri in care sa o lasi sa iti spuna ce are pe sulfet, dar mai alesa sa iti dea solutii pentru problemele tale. Venus o face pe Balanta sa se bucure de frumos, de arta, de estetic, asta o calmeaza foarte bine. Balanta poate sa sufere intens daca nu are un partener de viata sau munca, pentru ca nu face nimic de una singura. De la balanta poti invata bucuria de a crea parteneriate in care sa faci orice de la munca la viata de zi cu zi alaturi de persoana iubita.
Scorpion
Emotiile scorpionului sunt ca groapa marianelor. Numai cine nu a intalnit un scorpion ne poate contrazice. Scorpionul are un imperiul al emotiilor in care are toata puterea. El poate face si desface un om cu ajutorul emotiilor pe care i le produce. Asta il face sa fie un semn temut de alte zodii si contestat de-a lungul unei lungi perioade de tinp in istorie. Scorpionul stie si foloseste la maxim puterea de viata si de moarte a emotiei. El stie ca printr-o emotie poti constru un imperiu si prin alta il poti face una cu pamantul. Moartea ii produce o emotie greu de descris, dar este printre putinele semne zodiacale care nu se teme de aceasta trecere. Guvernatorul actual Pluton ne poate da o idee asuprta vietii emotionale a scorpionului daca ne gandim la explozia unei bombe nucleare. Pe el il vor supara lucruri aparent fara logica. Va sparge farfurii si va da cu pumnii in pereti ca si un berbec nu degeaba marte este guvernatorul initial al acestei zodii, dar nu va face acest lucru sub influenta impulsului de moment, ci dupa o delibeare, uneori la multe zile distanta de intamplarea care l-a suparat. Scorpionul este suparat de lipsa de loialitate si de momentele in care nu reuseste sa obtina ceea ce isi doreste cu ardoare. Nu va putem da idei cu privire la felul in care puteti calma un scorpion, caci s-ar putea sa nu puteti face asta decat daca sunteti un alt scorpion sau un taur afectuos si senzual. Totusi atingerea si iubirea fizica il pot linisti, sau practici spirituale, in care reuseste sa gaseasca implinire.
Sagetator
Emotiile acestui semn sunt puternice si extrovertite caci sagetatorul este un om care traieste intens tot, orice intamplare si orice relatie pa care o are chiar si pe cea cu Dumnezeu. Sagetatorul este in permananta pe fuga asa ca emotiile lui sunt si ele in continua miscare aproape tot atat de volatile ca si ale berbecului, doar ca sagetataroul nu va reactiona impulsiv ci numai dupa ce va intelege situatia. Asta isi doreste si de la emotiile sale sa le inteleaga sa devina, daca vreti, un fel de student al propriilor emotii. Il supara neadevarurile, minciunile, falsitatea pe care nu le suporta si pe care le sanctioneaza mai ceva ca profesorul care te prinde copiind la scoala. Daca vrei sa il scoti din minti fa-l martorul unei nedreptati a carui victima poate sa fie el sau nu. Poate fi gelos si posesiv, dar nu invidios. Jupiter il face mai putin suparacios, totusi e bine sa nu uitatm de fulgerele lui Zeus atunci cand il suparara muritorii. Ca sa il scoti dintr-o stare de furie, trebuie sa il faci sa o inteleaga; abia asteapta sa il ajute cineva sa faca acest lucru. Poti sa ii pui rucsacul in spate si sa ii faci bagajele sa il lasi sa se duca unde stie el ca ii place. O carte buna poate sa il ajute sau chiar o discutie filosofica. De la un sagetator poti invata bucuria simtita atunci cand iti intelegi emotia si o depasesti nemaifiind la cheremul ei.
Capricorn
Vorbim poate despre cel mai introvertit semn al zodiacului. Nativii par ca nu pot manifesta emotii si nu pot decodifica emotiile altora. Nimic mai fals, sub masca aceea impasibila a capricornului este focul de nestavilit al emotiilor pe care e mai bine sa zici mersi ca nu le manifesta. Este cel mai mare dar pe care ti-l poate face acela de a impartasi cu tine o emotie fie ea cat de mica. Saturn il face un taciturn, un fel de batranel carcotas, care se supara teribil pe manifestarile lipsite de intelepciune ale muritorilor de rand. Numai ca al nostru capricorn uita ca orice iesire din fire este ea insasi o manifestare a copilului interior nu a inteleptului. Se supara din orice, dar nu iti va arata. Se supara daca nu are o imagine sociala impecabila si asta se aplica si familiei sale, el fiind semul autoritatii paterne. Se supara daca cei din jur nu fac ceea ce spune el, daca nu ii respecta intimitatea atunci cand el are nevoie si daca devin agasanti cu manifestarile de afectiune. Daca vrei sa il linistesti lasa-l in ale lui, lasa-l sa se roage, sa se retraga, sa nu te bage in seama ore, luni, ani. Asta e tot ce poti face pentru el, daca nu este posibil, da-i ceva practic de facut, ceva care sa il faca sa foloseasca tot ce stie. De la capricorn poti invata bucuria de a avea locul pe care il meriti prin munca ta si rigoarea la care te supui.
Varsator
Un varsator se va revarsa emotional, sau din contra va institui o seceta a emotiilor. Depinde doar de el. Oricum manifestarile emotiilor sale nu respecta nicio regula si uneori frizeaza nebunia si genialitatea. Nu degeaba varsatorul este guvernat de Uranus cel imposibil de pus in tipare. Varsatorul schimba lumea cu emotiile sale si cu cele pe care le genereaza in ceilalti. El este responsabil cu revolutiile cu schimbarile drastice ale conceptiilor despre lume si viata. Il supara si il doare nedreptatea sociala la scala macrosociala, nu in famila sa ci la nivelul familiei supreme – umanitatea. Il supara si vechiul, atunci cand nu mai este eficent, iar regulile pe care le uraste si de care se dezice cu orice ocazie. Nu poti spune despre varsator ca este introvertit sau extrovertit caci el pur simplu poate fi oricum in orice moment. Daca vrei sa il linistesti da-i ocazia sa se intalneasca cu prietenii sai sa petreaca timp cu ei si sa se bucure de prezenta lor. Alaturi de acestia va reusi sa se reechilibreze. De la varsator poti invata sa te bucuri de nou dar si de viitor; sa ai speranta ca pana la urma pamantul va deveni un loc mai bun pentru pamanteni.
Pesti
Pestii pot sa fie considerati semnul emotiilor profunde, care nu mai tin de propria persoana, de avutiile si atasamentele din viata materiala, de comunicare, familie, prestigiu, munca, partener, de dorinta, de intelgere, de capacitatea de a folosi sau schimba lumea. Emotiile pestilor tin de relatia directa cu divinitatea, cu lumea de dincolo de lume. Pestii au emotii care nu pot fi puse in cuvinte, de aceea ei nici nu incearca acest lucru. Ii supara multe, dar mult mai putine si mai lumesti decat pe alte zodii. Ei sunt cei care pot simti emotiile si durerile altora exact la intensitatea la care le simt acestia. Asta se aplica si emotiilor pozitive si celor negative si durerilor corpullui fizic si ale celui emotiional. Capacitatea asta ii poate face greu de inteles si plini de toane. Dar sa nu uitati ca toanele unui peste ar putea fi chiar propriile voastre toane, pe care acesta le preia pentru ca voi sa va simtiti mai bine. Cand e suparat fie rastoarna mese ca Iisus in templu, fie cade in stare de rugaciune, chiar daca nu stie ca este credincios. El are o lume in care iubirea lucreaza si daca nu vede lumea aceea si in viata reala va pierde legatura cu concretul. Daca vrei sa il linistesit desi de cele mai multe ori este foarte linistit, lasa-l sa se reculeaga sau refaceti impreuna comunicarea cu divinitatea printr-o meditatie. Poti sa il lasi sa iti povesteasca un vis. Invata de la peste bucuria emotiei regasirii in tine a scanteiei divine prin care poti aduce lumina in lume si prin care le poti aminti celorlalti ca sunt lumina la randul lor.
Sursa: http://zodii.net/

Arkaim - Cetatea Soarelui construita de geti


Arkaim - Cetatea Soarelui construita de geti
Formatiune stancoasa laArkaim
 
Arkaim, cea mai misterioasa asezare antica, situata in regiunea Celiabinsk, in sudul Uralilor, a fost descoperita in 1987, in timpul lucrarilor de adancire a vaii raului din apropiere, care urma sa fie inundata. 

Autoritatile locale doreau sa construiasca un rezervor imens de apa, pentru irigarea campurilor aride. De atunci, istorici, arheologi si numerosi cercetatori au incercat sa inteleaga secretele acestei cetati circulare, mai ales pe cele legate de natia care a locuit aici in urma cu peste 4000 de ani, la varsta la care a fost datata asezarea.

Arienii din Urali

Sapaturile au scos la iveala o structura bazata pe cercuri concentrice, cu scop presupus ritualic, ca cele care fac parte din cultul Soarelui, descoperit peste tot in lume, de la Sarmizegetusa pana in Mexic. La prima datare, orasul Arkaim s-a dovedit a fi de-o varsta cu Egiptul si Babilonul. Gennadi Zdanovici, presedintele asociatiilor de arheologi care cerceteaza Uralii, a sustinut ca proiectul foarte costisitor pentru construirea bazinului de apa sa fie abandonat, importanta arheologica a asezarii fiind considerata inestimabila. De atunci, prin Arkaim s-au preumblat cohorte de cercetatori. S-a avansat ipoteza ca populatia care a intemeiat Arkaimul apartinea celei mai vechi civilizatii, numita indo-europeana, desi, daca luam in calcul ordinul de vechime, ar trebui redefinita ca europeano-indiana. Vadim Cernobrovi este de parere ca cei care au intemeiat acest oras antic pe valea Arkaim ar fi arieni. Tipic pentru cultura ariana, si inArkaim se afla un templu solar si un observator astronomic de "tip Stonehenge", dar de dimensiunile celor din Muntii Orastiei de pe teritoriul geto-dacilor. Vadim Cernobrovi este coplesit de infatisarea cetatii solare: "Un zbor deasupra Arkaimului cu elicopterul iti lasa o impresie incredibila. Uriasele cercuri concentrice din vale sunt perfect vizibile. Orasul si imprejurimile sunt inscrise in aceste cercuri. Inca nu stim importanta lor, daca erau facute in scop defensiv, stiintific, educational sau pur si simplu tineau de vreun ritual".

O cetate abandonata

Cetatea a fost construita pe un deal, un loc virgin, fara sa fi existat alta asezare inainte, dupa un model care, dupa parerea cercetatorilor rusi, imita sectiunea unui trunchi de copac, dar in planuri in trepte, fiecare cerc coborand o treapta fata de cel precedent.
Arkaim - Cetatea Soarelui construita de geti
Macheta infatisand cetateaArkaim
 
Intregul ansamblu reprezinta un complex complicat, avand probabil rost civil, citadin, dar si functie religioasa, fiind orientat dupa pozitia unor constelatii. Cetatea circulara contine 60 de cladiri, 25 in cercul interior si 35 in afara acestuia. Fiecare casa asigura tot confortul, cu spatii structurate in jurul unei vetre deschise, din care cauza acoperisul era boltit, cu orificiul de evacuare a fumului protejat, ca sa nu patrunda ploaia sau ninsoarea. Fiecare casa avea o anexa, o camara pentru pastrarea alimentelor. Apa era adusa printr-un sistem de conducte subterane, foarte ingenios si util. Unele treceau prin apropierea vetrei, unde aveau si rolul de a regla tirajul focului, folosit, in opinia cercetatorilor, si la confectionarea unor bunuri de uz comun, din cupru si bronz. Un alt sistem de conducte trecea pe sub camari, apa rece curgatoare avand rol de racire a incaperii. Piata centrala din Arkaim, de forma neregulata, avea pe margini, din loc in loc, altare ritualice pentru foc. Cercetatorii au observat ca orasul era echipat cu un sistem antifurtuna, care il proteja impotriva ploilor torentiale, apa scurgandu-se, prin canale, in vale. Casele erau protejate impotriva incendiilor, materialele de constructie fiind impregnate cu o substanta ignifuga. Cu atat mai curios este modul in care locuitorii au parasit orasul, incendiindu-l intentionat, dupa ce si-au strans strictul necesar, fara sa fi fost amenintati. Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie pentru ca nu exista ramasite umane si nici indicii ca ar fi avut loc vreo lupta in imprejurimi. Un mod similar de parasire a cetatilor l-au practicat si mayasii.

Focar geopatogen?

Specialistii de la statiile de monitorizare a anomaliilor din Urali au semnalat o serie de fenomene curioase, care se manifesta in aria orasului-cetate: fluctuatii ale parametrilor magnetici si de temperatura, care se mareste sau scade cu 5 grade Celsius spontan, fara sa fie un efect al schimbarii atmosferice, precum si fulgere globulare. Si turistii care se perinda prin Arkaim se plang anual de stari nefiresti, sunt cuprinsi inexplicabil de panica, cu cresterea tensiunii si accelerarea batailor inimii, dar si de o stare de febra, toate disparand brusc, asa cum apar. Multi copaci din zona prezinta malformatii si trunchiuri torsionate, semne ca exista focare geopatogene, ceea ce ar putea explica de ce oamenii si animalele nu se simt bine daca stau prea mult in zona. In plus, geologii au constatat ca exista si fracturi de placi tectonice in valea Arkaimului, muntii din jur fiind activi seismic, o alta sursa a anomaliilor fizice. Starile nefiresti semnalate de oameni pot fi provocate si de canalele subterane de apa, concentrari de resurse minerale sau terenuri mlastinoase, toate acestea fiind descoperite nu departe de cetatea de la Arkaim.

Masagetii - arhitectii constructiilor circulare

Istoricul Jean Deshayes, autorul lucrarii "Civilizatiile vechiului Orient", atribuie genul acesta de constructie circulara, total atipic pentru regiune, masagetilor, geti care au emigrat in masa, in mai multe etape, ajungand pana la Muntii Urali, in China si Tibet, pastrand de-a lungul timpului religia si simbolistica solara. Deshayes remarca "organizarea de stup" a cetatilor circulare, care a influentat ulterior arta funerara a vechiului Orient. Pana sa mergem mai departe cu masagetii, acest popor uitat de istoria tarii de provenienta, Romania, e bine de amintit o particularitate a geografiei tarii noastre: are un relief concentric, care coboara in trepte, de la Muntii Carpati la Subcarpati, la dealuri si podisuri, apoi la campii. Un model circular sacru, am putea spune, pentru triburile plecate in bejenie. In ce priveste cetatea solara Arkaim (in limba romana arhaica "im" inseamna noroi, mal), probabil ca "arca" fusese doar un popas spre destinatia finala, de aceea au si parasit-o, aparent fara motiv. Cert este ca in ruinele cetatii au fost descoperite sabii scurte cu lame curbate, ceramica ornamentata cu zig-zaguri, spirale si cruci cu raze, aceleasi simboluri fiind prezente si pe camasile din panza topita purtate de localnicii vaii Arkaim. Toate acestea duc cu gandul la folclorul geto-dac, desi vechimea cetatii Arkaim este mult mai mare. In schimb, urmele arheologice descoperite in Ucraina sunt extrem de asemanatoare cu cele descoperite in Romania, pe malurile Dunarii si ale Prutului, si datand din urma cu 4-5 milenii.Arkaim - Cetatea Soarelui construita de geti
Cetatea Arkaim imita sectiunea unui trunchi de copac
 

Adoratorii Soarelui

Arkaim - Cetatea Soarelui construita de geti
Arkaim. Un amfiteatru in trepte
 
Istoricul Burchard Brentjes, autorul vastei lucrari "Civilizatia veche a Iranului", ii descrie in termeni elogiosi pe acesti masageti, "asezati pe fluviul Sar Daria si mai la est, principalii dusmani ai lui Cirus". Dupa cum scria si istoricul grec Hekataios, care traia la curtea regelui Cirus, "ei cinstesc ca zeu numai Soarele si animalul inchinat lui, calul, sunt razboinici de temut, pedestri si calare, sunt echipati cu platose, iar armele lor sunt spade, securi de lupta, de arama. Harnasamentele cailor le sunt impodobite cu aur, iar ei poarta in batalii centuri si fruntare de aur". Una dintre cetatile masagetilor a fost descoperita de arheologul sovietic S.P. Tolstov, in 1940, la Sanii - Daria. Era tot o cetate circulara, in varf de deal, inconjurata de un zid dublu de aparare, umplut cu pamant, ca murul dacic. Nu departe de aceasta cetate s-au infruntat ostile lui Cirus, in 530 i.e.n., cu cele masagete, conduse de regina Tomiris. Herodot ne spune ca "cea mai mare parte a ostii lui Cirus a fost nimicita, iar Cirus insusi si-a gasit acolo sfarsitul. Tomiris a umplut un burduf cu sange de om, a pus sa fie cautat lesul lui Cirus printre mormanele de persi morti si cand l-a gasit i-a inmuiat capul in burduf, ocarand mortul: "Ti-am promis atunci cand mi-ai ucis fiul prin inselaciune ca o sa te inving si o sa te satur de sange!"".

Monumentul circular de la Adamclisi

Urmasul lui Cirus, Darius, a patruns in 517 i.e.n. cu ostile in tinutul masagetilor, Horezm, care a trebuit sa se supuna, "in afara de triburile conduse de Tomiris", conform cronicilor. Darius a fost oprit din razboaiele de cucerire dincoace de Dunare, "unde numai podul construit de persi (peste Dunare) il salva pe rege si armata lui sa impartaseasca soarta lui Cirus, fugariti de ostile getilor". Un alt mare comandant al antichitatii, Alexandru cel Mare, a poftit sa-i cucereasca pe masageti, dar a dat gres. Horezmul a ramas in afara cuceririlor lui, totusi, unul dintre printii locali, Faramane, a vrut sa incheie cu Alexandru o alianta impotriva scitilor de la Marea Neagra. Conform istoricului expeditiilor lui Alexandru, Arian, Faramane venise cu 1550 de calareti si-i promitea ca, daca Alexandru va accepta alianta, va aduce si pe vecinii lui, colchii si amazoanele! Conform lui Brentjes, alianta lui Faramane a reusit sa-i alunge pe scitii din Ucraina si de mai departe. Poate ca aceasta mare batalie este consemnata pe monumentul circular de la Adamclisi, unde apar si amazoane prinse in lupta (multi istorici sustin ca monumentul este mult mai vechi decat patrunderea lui Traian in Dacia). Faramane a infiintat statul "Amu Daria".

"Cetatea berbecului viril" a dahilor

Istoricul Burchard Brentjes scrie despre un trib al dahilor ("dahii si dachii tot unii sunt", ne spune Miron Costin in "Letopisetul Tarii Moldovei") care se asezase la nord de lacul Aral si care tabara, la 250 i.e.n., sub conducerea lui Arsache si a lui Tiridates, in nord-estul Iranului.
Arkaim - Cetatea Soarelui construita de geti
Caii solari dacici
 
Acestia sunt intemeietorii temutelor semintii ale partilor! (Poate nu intamplator, la Parta, judetul Timis, se afla cel mai vechi sanctuar din Europa, datat aprox. 5000 de ani!) Cetatea lor circulara, care pare a fi construita dupa planul Arkaimului, se numea "Koi - Kirlan", tradusa in mod ciudat de catre istoricii uzbeci drept "Cetatea Berbecului mort"!!. desi conform limbii romane actuale, sensul ar fi mai degraba "berbecul viu". Fara suparare, "coi" e cuvant stravechi, cu conotatii de virilitate! Si tot celor care inca mai sustin ca limba romana s-a format dupa cucerirea Daciei de catre romani, le mai oferim cateva elemente derutante, notate de Burchard Brentjes, si anume - urmasii dahilor lui Arsache au intemeiat dinastia Frates si au avut mai multi conducatori cu numele de Mitreadates. Iar Surenas (originar probabil din muntii cu acelasi nume, Sureanu, unde a inflorit cultul solar din timpuri stravechi), stralucita capetenie a ostilor regelui part Orodes al II-lea, a invins sapte legiuni de romani, conduse de legendarul Crassus, in anul 60 i.e.n. Dupa modelul razbunarii reginei masagetilor, Tomiris, lui Crassus i s-a taiat capul si i s-a turnat pe gura aur topit, "ca sa-l sature de setea de aur care l-a manat la razboi".

Zvastici solare si la Staraia Riazan

In urma cu cativa ani, arheologul Ilia Ahmedov a descoperit in Rusia, langa Staraia Riazan, o cetate avand o constructie considerata de "tip Stonehenge", numai ca avea dimesiuni mai mici si era din lemn, ca cea de la Sarmizegetusa, din Muntii Sureanu. Sanctuarul circular este situat pe culmea cea mai inalta, la jonctiunea raurilor Oka si Pronia, o arie bogata arheologic, incepand cu paleoliticul. Echipa de arheologi a constatat ca sanctuarul are 7 metri in diametru si este format din coloane din lemn de jumatate de metru grosime, situate la distante egale una de alta. In centru se afla o alta constructie, rectangulara, si un pilon. Alte doua gauri de piloni au fost descoperite in partea de est si de sud a sanctuarului. Pilonii cercului formeaza o poarta prin care se vede cum apune soarele vara. Pilonul din afara cercului puncteaza rasaritul. Bucati de ceramica cu simboluri identice cu cele de la Sarmizegetusa, in zig-zag, asemeni unor raze solare, si altele serpuite ca valurile unei ape, au fost descoperite langa sanctuar. Vasele proveneau din epoca bronzului si aveau un scop ritualic. In preajma sanctuarului nu a fost descoperita nici o asezare. Nici nu era bine pentru sanatatea omului sa existe o asezare la confluenta a doua rauri, iar preotii din vechime stiau acest lucru.

Origini carpato-dunarene

Arkaim - Cetatea Soarelui construita de geti
Model de locuinte la Arkaim
 
Din moment ce numai masagetii si dacii lui Arsache ridicau cetati circulare prin stepele Asiei, putem presupune ca "arienii" care au construit Arkaim erau stramosii lor. Gordon Childe, profesor la Universitatea din Oxford, publica, in anul 1993, la Barnes & Noble Books, New York, "The History of Civilization". El situa leaganul arienilor, in timpul primei lor aparitii, in spatiul carpato-dunarean. Astfel de constructii circulare, "aparate ale lui Uriel", cu rol astronomic, astrologic si agronomic, sunt caracteristice primei civilizatii. Reamintim ca in "Cartea astrilor ceresti", Enoh, patriarhul antediluvian, este invatat de ingerul Uriel cum sa construiasca un "aparat ceresc", pe care sa-l lase pamantenilor. Reconstruit dupa instructiunile lui Uriel, de catre cercetatorii britanici Christopher Knight si Robert Lomas, acesta a iesit exact de forma si dimensiunea sanctuarului rotund de la Sarmizegetusa. Si atunci, nici nu ne mai mira de ce, oriunde se gasesc astfel de sanctuare, in jur sunt denumiri stravechi ce amintesc de uriasul Uriel: Urali la rusi, Uroiul, la noi, cu mituri despre uriasi. Ca o regula, toate aceste "aparate" sunt bazate pe anumite zile, solstitiile de vara si iarna, cand razele soarelui cad pe o anumita parte a sanctuarului. Toate au o cale procesionala pavata cu placi de granit care duce la un templu, din care soarele poate fi vazut, prin ferestre si portaluri, in toate ipostazele sale. Acelasi model sacru il aveau si preotii daci, care construiau "aparatul solar" din lemn si granit. Arkaim nu este decat o alta cetate-sanctuar inchinata Soarelui, de slujitorii lor stravechi: arienii din bazinul carpato-dunarean.

Sursa: http://www.formula-as.ro/