marți, 23 octombrie 2012

Sufletul...

Observatori OZN

Multi dintre voi experimentati ceea ce numiti dificultati sau provocari si toate acestea au de a face cu propria voastra poveste.Grupul-important


Postat Maria
 Salutari de Acasa !
Noi va vorbim in aceasta zi, asa cum stati pe marginea unei prapastii ; voi santeti la marginea unui val de energie care va schimba fiecare viata de pe Pamant. Voi ati fost constienti de sosirea sa si ati creat oportunitatile de a experimenta noua lumina care vine acum pe planeta. Valul este aici ca rezulotat al dorintei voastre de a-l vedea.
Incepeti sa creati o noua realitate pentru voi insiva de a deveni mai imputernicit, de a trai in modul in care santeti cu adevarat atunci cand va aflati Acasa. Aceasta este una din calatoriile pe care fiecare dintre voi incepe sa o faca acum. Deja a inceput - voi santeti in proces.
CREAND POVESTEA NOASTRA
Noi am vorbit despre aceasta in trecut pentru a planta cateva seminte. Acum acele seminte au crescut, au fost imprastiate si produc fructele proprii. Deci, noi va vom duce catre alt nivel si va vom explica conditia de a pretinde ca santeti umani. Cand v-ati nascut, fiecare dintre voi a purtat aducerile aminte de Acasa, amintiri vii a cine santeti voi cu adevarat si ce cale a sufletului vostru sa urmati. V-ati amintit propriile voastre planuri pe care le-ati stabilit pentru voi insiva , chiar daca le-ati uitat repede odata ce ati pretins ca santeti umani. Aceasta a fost slujba voastra ca si copii, de a privi in jur si a imita pe oricine care era mai in varsta decat voi. Facand asta, voi ati creat prima versiune a povestii voastre.Va amintiti ca noi am vorbit despre povestea voastra? Fiecare dintre voi are propria poveste personala si noi dorim sa vi-o aducem spre atentie astazi. Aceasta este viziunea voastra care creeaza aceasta poveste si nu ii place sa se schimbe. Deci, aceasta este povestea voastra care poate sa
experimenteze dureri de crestere, asa cum va mutati de la un nivel la urmatorul. Ce este povestea voastra si ce inseamna aceasta? Va displace sa aveti reguli in viata voastra, totusi noi va spunem ca fiecare dintre voi are propriul set de reguli despre ceea ce asteptati de la lumea din jurul vostru. Voi aveti reguli pentru oamenii care intra in viata voastra , despre prieteni, familie si colegi. Cum arata acele reguli? Ei bine, daca unul din acesti oameni vine la voi si va da o palma peste fata fara nici un motiv, v-ar incalca regulile. Ce asteptati de la oameni? La acest lucru am dori sa priviti. Cand deschideti ochii, la ce va uitati si ce v-ar permite sa fiti la fel de liberi ca si copilul care ati fost odata?
V-ati construit povestea, ceea ce a fost foarte important pentru voi, pentru a va construi increderea. Noi stim ca umanii invata prin repetitie, totusi de multe ori repetitia devine propria lor capcana. Chiar daca succesul se repeta, cateodata aceasta repetitie va retine de la a vedea succese si mai mari care sant chiar dincolo de scopul propriilor sisteme de credinta.
VALUL SI POVESTEA
Acum valul de energie soseste si curata planeta Pamant si pe fiecare spirit de aici. Deodata veti afla ca nu veti mai avea nevoie de poveste in modul in care ati facut-o in trecut. Noi speram sa deveniti constienti de povestea voastra, pentru ca de acest lucru are nevoie orice creator - sa devina constient si treaz. Cea mai mare provocare pe care o aveti pe Pamant este ca aveti liber arbitru total, deci aveti abilitatea de a va indoi de voi insiva. 
Ce set de reguli interesant pentru planeta Pamant- un creator care isi poate palmui propriile creatii si se indoieste de el insusi. Cat de interesant este acest lucru? Noi nu ne-am gandit niciodata sa facem o regula ca aceasta, dar voi da. Acum, care sant celelalte reguli din viata voastra? Ce asteptati de la oameni? Amintiti-va, nu este gresit sa aveti aceste reguli. Noi va rugam pur si simplu sa deveniti constienti de propria voastra poveste si de reguli. Multe din aceste reguli sau din circumstantele povestii voastre se vor schimba, asa cum va mutati de la un nivel la urmatorul.
Voi le-ati vazut deja intamplandu-se, deoarece cateva ajustari au fost facute si acum santeti la inceputul acestui val de energie. Voi ati creat o magnitudine a valului care este dincolo de ceea ce ati asteptat initial. Aceasta este din cauza ca atat de multi dintre voi se trezesc din vis. Da, s-a sugerat mai devreme ca doar 5% dintre umanii de pe planeta cred acum in calea pe care santeti voi, dar noi va spunem ca nu sant nici macar pe aproape.Mai mult de 80% dintre umani impartasesc ceea ce credeti voi , intr-o anumita masura. Voi santeti mult mai uniti ca fiinte umane decat veti sti vreodata. Doar povestile voastre sant cele care va despart. Povestile voastre va fac sa pretindeti ca santeti separati si ca aveti argumente pentru voi insiva. Acestea joaca un rol pe ecranul larg al Pamantului si sfarsesc ca un razboi in care nimeni nu stie cu adevarat de ce va luptati. Se intampla din nou si din nou. Acum aveti o sarcina si santeti responsabili. Acest lucru va rugam sa-l luati in considerare: faceti-va noul vostru set de reguli in rescrierea povestii voastre pentru a fi un uman imputernicit.
FOLOSIND REZONANATA ARMONICA
Noi am lucrat cu armoniape aceasta planeta si multi dintre voi veti gasi ca arta rezonantei armonice va fi foarte folositoare in viitor. Rezonanta armonica este un concept foarte simplu : armonia este o extensie a voastra si va permite sa ajungeti departe in universul din jurul vostru. Povestile voastre cauzeaza adesea dizarmonii si va fac sa pierdeti rezonanta armonica cu universul din jurul vostru. Aceasta se intampla cand lumea voastra devine foarte mica si pentru ca aceasta nu se prea potriveste cu asteptarile voastre, voi aveti dificultati de comunicare cu fiintele de Acasa. Voi aveti doua fiinte in corpul vostru chiar acum. Aveti Spiritul de Acasacare este absolut pur, partea din Dumnezeu pe care o detineti, care este expresia voastra unica si responsabilitatea de a o folosi. Dar aveti de asemenea partea pe care o purtati din copilarie, povestea voastra sau ideea a cine credeti ca santeti. Cunoasteti ca povestea este o componenta necesara pe planeta Pamant, pentru ca nimeni dintre voi nu a avut incredere sa pasesca in fata sau sa se ridice cu partea voastra din puzzle,fara aceasta poveste. Chiar si acele unelte care v-au dus atat de departe au nevoie acum de cateva ajustari, asa cum pasiticatre urmatorul nivel. Acestea au fost acolo pentru a va da incredere, energie si sustinerea de care ati avut nevoie energetic in jurul vostru pentru a va juca partea voastra. Acest lucru se intampla acum si multi dintre voi spuneti :" Eu inca nu stiu ce trebuie sa fac. Cred ca sant doar o persoana normala care traieste obisnuit. Nu cred ca am vreun rol important". Nu puteti fi mai departe de adevar, dragii nostri.Acesta este un puzzle foarte mare al re-crearii a ceea ce numiti cer si a ceea ce noi numim
Acasa. Acesta nu exista acum pe Pmant ,cu exceptia amintirilor din spiritele voastre. Nu ar fi uimitor daca acest pas urmator al umanitatii si aceasta evolutie ar putea incorpora fiecare parte a fiintei voastre , in loc de singura parte pe care credeti ca trebuie sa o scoateti in relief? Ei bine, sa explicam.
CARE SANT REGULILE POVESTII VOASTRE?
Nu va treziti in fiecare dimineata? Nu mergeti in fata oglinzii si va aranjati parul, va machiati, va dati cu deodorant si faceti alte pregatiri pentru a juca jocul de a pretinde ca santeti un uman...fata de alt uman? Nu este aceasta o parte din regulile voastre pe care le jucati in fiecare zi? Plecati de acasa fara sa va machiati uneori? Bine.
Noi speram sa va schimbati regulile, dar acestea sant regulile voastre si ele nu sant gresite, dragii nostri. Acestea sant pur si simplu ale voastre, deci noi va rugam sa deveniti constienti de ele , deoarece acestea v-au format vietile mai mult decat veti sti vreodata. Deveniti constienti de aceste reguli si de ceea ce asteptati cand deschideti ochii. Voi descoperiti ca santeti creatori pe multe nivele pe care nu le-ati inteles inainte.Cand deschideti ochii voi creati tot ceea ce vedeti in fata voastra, intr-un anumit sens. Ceea ce vedeti este in multe feluripropria voastra reflectie minunata. Voi nu le creati dar acestea se supun atentiei cand sant observate si voi le puteti chema si atunci va armonizati cu ele. Este similar cu acordarea unui radio la o singura statie. Toate statiile sant prezente ca posibilitati, totusi voi va armonizati cu una dintre acestea cand va acordati la ea. Deci, care este cea mai mare armonie pe care o puteti include in noile voastre povesti? Mai intai, va rugam sa priviti in interior pentru a vedea energiile discordante sau dezechilibrate si apoi sa aveti in vedere fiecare oportunitate pentru a privi la originile acestora, ceea ce noi numim un obstacol al energiei. Cum arata acesta? Ei bine, raspundeti la telefon si cineva este la celalalt capat.Aveti o conversatie dar nu prea va place, deci inchideti si apoi aveti un obstacol energetic. Ceva nu era chiar complet acolo. Examinati-l in functie de asteptarile voastre si vedeti cum se potriveste in povestea voastra. Care din asteptarile mele nu au fost indeplinite in acea conversatie? Ce asteptam si nu s-a intamplat si cum se potriveste aceasta in sistemul meu de credinte? Stiti ce se intampla cand un creator isi examineaza sistemele de credinta? El incepe sa creeze per toate nivelele noi ca si creator constient.
TREZIND COPILUL
Acest lucru va rugam sa-l faceti deoarece santeti intr-o conjunctura foarte critica. Voi aveti optiuni in
legatura cu modul in care acest val de energie va fi acceptat. Multi dintre voi ati simtit deja schimbarile care se intampla acum pentru voi in diferite domenii.Multi dintre voi ati fost dati afara din slujbele voastre despre care credeati ca erau sigure si confortabile, doar pentru a incepe o noua viata. Cativa dintre voi v-ati aflat fata in fata cu propriile voastre invataturi si abilitati de vindecare, chiar daca niciodata nu v-ati gandit ca le-ati avea. Incepeti sa va treziti dintr-un vis al constiintei de masa, dragii nostri. Veti face cateva ajustari in sistemele voastre de credinta si reguli, in legatura cu modul in care acestea vor fi indeplinite si cum se va simti acest lucru. Recent a existat un channel despre a fugi dezbracat care a agitat o parte a copilului din fiecare dintre voi, deoarece acest lucru inseamna a fi total liber. Nu existau sisteme de credinta sau asteptari la acel punct, pentru ca voi doar existati. Va puteti intoarce la acea atitudine a copilului si nu trebuie sa va pierdeti cunoasterea de a fi inocent ca un copil. Exista o parte a voastra care devine incredibil de entuziasta cand spiritul vine prin voi cand trebuie sa faceti ceva creativ, ceva ce va place. Acesta este spiritul care canalizeaza prin voi si noi va spunem ca exista miliarde de spirite asteptand sa sara la prima oportunitate. Voi faceti acele alegeri , dar va miscati cu viteza iubirii care este substantial mai rapida decat viteza luminii. Toata umanitatea evolueaza cu o rata incredibila in acest moment. Este foarte frumos sa privim si amuzant. Asadar, Multi dintre voi experimentati ceea ce numiti dificultati sau provocari si toate acestea au de a face cu propria voastra poveste.Ceea ce va rugam sa faceti este sa recunoasteti si sa va maiestriti propria poveste. Nu incercati sa o judecati ca pe o carte pe care o cititi si care a fost scrisa de altcineva ; aceasta este povestea voastra si este prea apropiata de voi ca sa o judecati. Dumnezeu nu se judeca pe el/ea insasi. Pur si simplu fiti, pentru ca acesta este punctul de la care va rugam sa pasiti inainte. Noi stiam inainte ca voi sa va nasteti ca aveti o foarte importanta raza de lumina de purtat pe Pamant , necontand ce intampinati in calea voastra si aceasta a fost misiunea spiritului vostru in timp ce santeti aici. Voi santeti chiar pe marginea acesteia si cativa dintre voi deja stiti unde este raza voastra de lumina. Voi deja o folositi prin invataturi sau in diferite moduri. Cativa dintre voi gandesc ca nu sant invatatori si ca santeti pur si simplu aici pentru a mentine recipientul energiei intr-un mod diferit. Noi va spunem dragii nostri ca ati ales acest loc in lume in acord cu increderea voastra si cu cine credeti ca santeti cu adevarat. Noi va rugam sa va examinati sistemul de credinte , asa cum va miscati inainte.Toata umanitatea face acesti pasi urmatori si acestia vor fi uriasi pentru fiecare dintre voi.
EVOLUTIA CONSTIENTA - ACASA CU UN "A" CAPITAL
Au existat multe planete care au evoluat ca si Pamantul, totusi nici una nu a facut-o constient. Voi nu va parasiti corpurile pentru a face acest pas urmator.Il faceti chiar aici, ceea ce inseamna schimbari majore pentru multi dintre voi, dincolo de ceea ce intelegeti la acest moment. Cunoasteti ca santeti pregatiti pentru acest pas;umanitatea este pregatita si aceasta este partea care nu a existat inainte aici. Nu cu mult timp in urmaa venit aceasta mare schimbare a energiei si a incercat sa se ancoreze pe planeta Pamant creand in val urias de frica. Frica este adesea rezultatul cand adevarul este inaintea ei. Umanii reactioneaza de obicei cu frica la lucruri pe care nu le inteleg, aceasta intamplandu-se in jurul anului 2000. Este magic sa vedem ce faceti voi si noi speram ca voi puteti vedea de asemenea. Daca voi includeti aceasta magie in sistemele voastre de credinta a ceea ce asteptati sa vedeti cand deschideti ochii, atunci veti crea exact acest lucru. Voi creati Acasa cu un "A" capital chiar acum si acest lucru nu a mai fost facut niciodata inainte in acest mod. Stradania tuturor timpurilor este aici si Inregistrarile Akashice sant scrise in fiecare moment al fiecarui detaliu al vietii voastre si totusi, voi ati crezut ca va ascundeti si ca nimeni nu v-ar putea vedea. Acest lucru a fost documentat, dragii nostri, despre cum s-a facut aceasta pe planeta Pamant. Acest lucru nu s-a mai intamplat niciodata pe planeta Pamant, in acest mod, inainte. Cum va uitati la sistemele de credinte si la povestile voastre, cunoasteti ca le-ati facut sa aiba loc in acest timp magic. Voi ati avut o foarte definita rezervare de a fi aici chiar acum si noi santem fericiti ca ati facut-o. Acum, ce veti face cu aceasta? Mai intai, noi va rugam sa nu mai ganditi si sa incepeti sa simtiti. Intorceti-va la sinele vostru inocent si lasati asteptarile copilului sa determine ce veti vedea. Puterea voastra ca si copil este mult mai mareata decat ca adult.Aceasta are de a face cu faptul ca sistemele voastre de credinta va blocheaza puterea, dar acest lucru se poate schimba chiar acum.
Concentrarea voastra a fost intotdeauna pe:" Cum sa devin un bun uman? Cum sa obtin o slujba buna? Cum sa fac banii mei? Cum sa fac toate lucrurile pe care trebuie sa le fac ca uman?". Daca va schimbati concentrarea pe :" Cum sa evoluez ca spirit?", atuncicare sant asteptarile voastre cand deschideti ochii? Ce asteptati sa vedeti? Asteptati cu adevarat sa vedeti un miracol? Asteptati sa va vedeti avand o viata miraculoasa a sincronicitatilor, in care totul se aseaza in ultimul minut fara efort? Si asa este...daca puteti mentine aceasta credinta pentru cateva secunde, atunci este a voastra. Un gand pur pentru cateva secunde este al vostru in orice forma doriti sa-l detineti, dar stiti ce greu este sa mentii un gand atat de mult timp? Voi numarati 5,6,7...nu, nu merge asa ! Este foarte dificil sa mentii o vibratie ca aceasta sau asa a fost pana acum. Acum voi veti afla ca acest lucru se va intampla oricum, cu mai putin efort ,prin folosirea Rezonantei Armonice.Concentrarea voastra se va imbunatati , abilitatile voastre mentale si acuitatea vor incepe sa faca salturi impreuna cu impulsurile blande ale tehnologiei. Provocarea este ca voi nu stiti de ce. Nu intelegeti, asa ca nu stiti ce se intampla. Literalmente, dragii nostri, veti deveni mai destepti in propria voastra definitie a cuvantului, in foarte scurt timp, asa cum fiecare dintre voi va incepe sa vada lucrurile dintr-o perspectiva mult mai larga. Aceasta este ceea ce cauzeaza toata frustrarea de pe planeta Pamant. Chiar acum exista o eruptie in Orientul Mijlociu datorita acestei frustrari.Nu cu mult timp in urma acelasi sentiment a fost exprimat pe Wall Street , intru-cat oamenii au dorit sa doarma in corturi peste tot in lume pentru a-si exprima frustrarea. Nimeni nu stie exact de ce sant atat de frustrati, ei sant frustrati pentru ca nu pot fi copiii care stiu ca sant. Sistemele lor de credinta nu lucreaza cand ei deschid ochii deoarece vad altceva Este timpul sa ne intoarcem la cine santem noi cu
adevarat...noi toti.Noi stim ca va confruntati cu furia pe planeta pamant ; voi ati fost o planeta polarizata. Voi veniti dintr-un camp al dualitatii unde ati vazut totul ca si contrarii: lumina si intunericul - finalul spectrului si acum incepeti sa vedeti intreaga raza de lumina intr-un mod diferit. Acceptati-o. Lasati-o sa va umple intreaga fiinta - cea mai mare lumina pe care o puteti detine. In acele momente cand incepeti sa va indoiti de voi insiva, exista o unealta pe care vi-o daruim. Dati-va o palma peste fata pentru ca nu se cade sa va indoiti de Dumnezeu.Acesta este un cerc vicios in care intra multi oameni. Daca exista o piesa pe care vi-o puteam darui, aceasta ar fi fost increderea. Acest lucru este ceva ce fiecare dintre voi trebuie sa castigati si noi santem bucurosi sa va dam un ghiont bland pentru a va arata ce urmeaza. Noi nu va invatam nimic. Noi va ajutam sa va reamintiti ceea ce deja stiti si cine santeti deja. Multi dintre voi vor simti presiunea, asa cum faceti pasii urmatori , dar cunoasteti ca acele presiuni sant datorita sistemelor voastre de credinte si a energiei pe care o detineti. Deci, mai intai mentineti bucuria. Indrazniti sa priviti in ochii persoanei pe care o intalniti si gasiti bucurie inainte de a deschide gura sa spuneti " Salut". Indrazniti sa transmiteti bucurie si pasiune in orice faceti.Nu va ganditi cumva ca este ca o reclama sau este prea mult despre voi. Aceasta este pasiunea voastra si ar trebui sa va faca fiinta sa infloresca complet in fiecare moment. Si pentru acei dintre voi care nu-si pot gasi pasiunea sau nu au fost capabili sa ancoreze sau sa conecteze cu aceasta intr-un mod care sa va completeze pe aceasta parte de voal, cunoasteti ca va vom aduce Acasa, daca trebuie si va vom arata pasiunea voastra. Pentru ca acum este posibil sa facem chiar si acest lucru. Fiecare diontre voi ca spirit are o pasiune pe care niciodata nu ati putea sa o desconsiderati. Voi aveti un scop al vietii, ca spirit. Acum incercati sa va potriviti in acest scop al vietii printr-un corp fizic si sa-l creati in timpul in care santeti in corpul fizic. Bravo ! Buna treaba ! Pasiti inainte, pentru ca este timpul. Noi vom aseza vantul pe aripile voastre , dar voi trebuie sa vi le deschideti cand este timpul. Trebuie sa indrazniti sa fiti voi - adevaratii voi - pentru ca acest lucru l-ati adus de Acasa si noi va cunoastem.
Noi vedem spiritele voastre ca pe fratii si surorile noastre care santeti. Voi faceti o uriasa diferenta pe aceasta planeta - o inima o data. Voi va apropiati de Acasa si trageti toata umanitatea dupa voi. Cu cea mai mare onoare noi va amintim sa va tratati unii pe altii cu respect . Hraniti-va unii pe altii si deschideti fiecare usa unul pentru altul , pentru ca va ajutati pe voi insiva. Acesta este un nou joc pe care il jucati. Jucati-l bine impreuna. ESPAVO.
Sursa: www.lightworker.com/beacons

Multumim Alexandrei http://alessandragrigorescu.blogspot.ro/

Activitatea creierului uman în timpul rugăciunii


Doctorul Andrew Newberg, directorul de cercetare de la Centrul Myrna Brind pentru Medicină Integrativă din cadrul Spitalului Universitar Thomson Jefferson, a studiat efectul neuroştiinţific al experienţelor religioase şi spirituale de zeci de ani, relatează Huffingtonpost.com.

Într-un clip video din seria “Prin gaura de vierme” narată de Morgan Freeman, doctorul Newberg explică faptul că, pentru a studia efectele meditaţiei şi ale rugăciunii asupra creierului, injectează subiecţilor săi un colorant radioactiv inofensiv în timp ce se află într-o stare profundă de rugăciune sau meditaţie.

Colorantul migrează în părţile creierului unde fluxul sanguin este cel mai puternic, adică în partea cea mai activă a creierului.


Imaginea de mai jos compară activitatea creierului în repaus şi în timp ce subiectul (un preot, prezentat în film) este într-o stare de rugăciune profundă.

 

Partea roşie indică o activitate mai mare, şi, în acest caz, activitatea crescută se observă în lobii frontali şi zona cerebrală responsabilă cu limbajul. Aceasta este partea creierului care se activează în timpul unei conversaţii, şi doctorul Newberg consideră că, pentru creier, rugăciunea către  Dumnezeu este similară cu o stare de comuniune şi comunicare cu cei apropiaţi.

“Când studiem meditaţia budistă în care subiecţii vizualizează ceva, ne-am putea aştepta să vedem o schimbare sau o activitate crescută în partea vizuală a creierului”, a spus doctorul Newberg.

În timp ce observa meditaţia ateilor sau “contemplarea lui Dumnezeu”, doctorul Newberg nu a sesizat nicio activitate cerebrală în lobul frontal, aşa cum s-a întâmplat în cazul persoanelor religioase.

Dr. Newberg concluzionează că toate religiile crează experienţe neurologice, însă, în timp ce Dumnezeu este de neimaginat pentru atei, pentru oamenii credincioşi, Dumnezeu este o prezenţă la fel de reală ca şi lumea fizică.

“Deci, ne ajută să înţelegem că, atunci când oamenii religioşi Îl descriu pe Dumnezeu, ei trăiesc cu adevărat acest tip de experienţă. Această experienţă este reală, inclusiv din punct de vedere neurologic”.

Şi oamenii de ştiinţă din Petersburg au cercetat acest fenomen. “O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologi e al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg . “Rugăciunea nu numai că reglează toate procesele din organismul uman, ea repară şi structura grav afectată a conştiinţei”, spune acesta.

Profesorul Slezin a făcut ceva de necrezut – a măsurat puterea rugăciunii. El a înregistrat electroencefalogramele unor călugări în timp ce se rugau şi a surprins un fenomen neobişnuit – “stingerea” completă a cortexului cerebral.

Această stare poate fi observată numai la bebeluşii de trei luni, atunci când se află lângă mamele lor, în siguranţă absolută. Pe masură ce persoana creşte, această senzaţie de siguranţă dispare, activitatea creierului creşte şi acest ritm al biocurenţilor cerebrali devine rar, numai în timpul somnului profund sau al rugăciunii, aşa după cum a dovedit omul de ştiinţă. Valeri Slezin a numit aceasta stare necunoscută “trezie uşoară, în rugăciune” şi a dovedit ca are o importanţă vitală pentru orice persoană.

Este un fapt cunoscut că bolile sunt cauzate mai ales de emoţii şi stări negative care ne rămân înrădăcinate în minte. În timpul rugăciunii, însă, grijile se mută pe un plan secundar sau chiar dispar cu totul. Astfel, devine posibilă atât vindecarea psihică şi morală, cât şi cea fizică.

Sursa: Financiarul

Să ne întrebăm ce copii lăsăm viitorului Pământ, dar şi ce Pământ lăsăm copiilor noştri…


A ocroti copilul
În general principiul ocrotirii copilului este cunoscut ca făcând parte din prima copilărie când se recomandă protejarea sugarului de întâlniri cu prea mulţi oameni, care trec prin universul 
şi câmpurile lui cu problemele lor fizice (boli) cu problemele lor sufleteşti (obsesii, dependenţe, patimi, frustrări, snobism) ca şi cele spirituale (materialism, ateism, bigotism, rock, concepţie limitată despre lume şi viaţă, etc.)
Această protecţie presupune o izolare a sugarului şi copilului până la 3 ani într-un mediu familial restrâns, neparticiparea la tot felul de sindrofii, party-uri, etc. Sănătos pentru copil ESTE SĂ RĂMÂNĂ ACASĂ în timp ce părinţii socializează în afara căminului. După 3 ani această izolare este TREPTAT transformată în socializare a copilului cu persoane selectate. Această socializare are în vedere crearea unui cerc de prieteni adulţi, ai noştri, cu copii cam de aceiaşi vârstă cu a copilului nostru. Ştiind că micuţul imită atmosfera interioară a adulţilor din preajmă vom construi un grup de prieteni cu copii, prieteni care în mare au aceleaşi valori, aceleaşi principii de viaţă, aceleaşi maniere ca şi noi sau cel puţin nu contrazic valorile noastre.

În acelaşi sens la grădiniţă şi la şcoală, ca părinţi trebuie să ne implicăm în activităţi, să sprijinim educatoarea şi învăţătoarea, să creăm o atmosferă pozitivă.
Copiii de astăzi 
Copiii şi tinerii de azi vin din lumile spirituale cu abilităţi noi, cu capacitatea de a identifica esenţa, cu simţul valorii, cu un formidabil simţ al libertăţii autentice. Un nou principiu de evoluţie acţionează în lumea în care trăim: Gândirea se dezvoltă prin căutarea sensului şi adevărului, iar sensul şi adevărul îşi pierd valoarea fără fapta conştientă, dacă în domeniul simţirii nu există motivaţii suficient de puternice şi libertate. Libertatea de a-şi construi propria scară de valori, libertatea de alege singur să fie moral, libertatea de a se găsi pe sine şi a identifica propria misiune de viaţă, fără constrângeri economice şi politice.

Oricât ar părea de neverosimil cei tineri au o excepţională capacitate de a identifica valoarea mai ales la oameni. Şi atunci să ne mai mirăm că nu-şi ascultă părinţii, că nu merg cu bucurie la şcoală? Copilul şi tânărul vremii noastre au nevoie de experienţe potrivite etapei de dezvoltare generală şi individuală, au nevoie de iubire adevărată, de relaţii şi contacte de la Eu la Eu, de adulţi pătrunşi de un entuziasm sănătos pentru idealuri înalte, de bucurie de viaţă, de încredere în viitor.
Acest copil & tânăr, născut în vremurile contemporane nouă este conştient (chiar dacă n-o poate spune!) că fiecare om este o întâlnire karmică, că fiecare om are o misiune şi lecţie de viaţă în această incarnare, că autentic înseamnă să fii tu însuţi cu adevărat, dincolo de convenţii şi prejudecăţi, dincolo de interese materiale imediate. Copilul, elevul, tânărul vor primi cu bucurie ceea ce le stimulează 
dezvoltarea şi evoluţia, tot ceea ce îi stimulează în drumul lor spiritual, socializarea autentică adică de la suflet la suflet, dezvoltarea vieţii sufleteşti, călătoria, cunoaşterea altor medii de viaţă şi cunoaşterea reală, nemijlocită a domeniilor muncii. 
Ei au o mare deschidere şi înţelegere pentru spiritual, au adesea capacităţi suprasenzoriale pe care părinţii le ignoră şi de aceea le inhibă ori le distrug. Vin pe Pământ din Cer cu misiuni karmice şi sociale clare şi mari, pe care le conştientizează relativ repede. 
Un alt aspect al ocrotirii este precocitatea
Copiii din ziua de astăzi sunt foarte, foarte precoci. La 3 luni îşi ţin şi întorc capul, la 4,5-5 luni stau în funduleţ, la 7-9 luni merg în picioare, vorbesc repede şi încep să dea răspunsuri pertinente. Toate aceste capacităţi sunt devansate cu câteva luni în primul an de viaţă şi chiar cu un an în prima copilărie (0-7 ani).

Mersul în picioare, verticalitatea sunt manifestări ale Eului. Trăim într-o epocă în care Eul, pe care ni l-a dăruit Cristos se manifestă cu pregnanţă. Şi o explicaţie a precocităţii, cea pozitivă, singura care trebuie să ne bucure, este această preponderenţă a manifestărilor Eului.
Pe de altă parte media, calculatorul, tehnologia, alimentele superchimizate (înlocuitori, E-uri), poluarea majoră la toate nivelele: sol, aer, apă, sonică, chimică, biologică (seminţe şi animale modificate genetic, clone), psihologică (manipularea), etc. toate generează o precocitate nocivă pentru ei înşişi, pentru societate, pentru evoluţia Pământului.

În general părinţii români, care au prejudecata că a fi deştept este cheia succesului, se bucură foarte tare privind această precocitate şi considerând-o superdotare a copilului şi dovada palpabilă că ei sunt la rândul lor deştepţi/inteligenţi.
Lucrurile nu stau aşa. Motivele precocităţii sunt cele de mai sus şi ca procentaj sunt nocive pentru copil şi societate.
Cum se fură copilăria 
Societatea guvernată de politic şi economic a proiectat, anticipat şi s-a pregătit pentru această 
precocitate a copiilor. Şi a decis peste interesul copilului şi punctul de vedere al părintelui, legiferând doar un an doi de stat cu copilul acasă cu copilul, mersul la creşă (care nici nu există la noi),
 la şcoală mai devreme, clase pregătitoare, la 6 ani în clasa I, etc.
În spatele acestei aşa zise alinieri la imperativele europene stau două motive:
1. Cu cât condiţionarea şi manipularea se face la vârste mai fragede, este mai eficientă.
2. Să ajungă aceşti copii cât mai repede la muncă şi să stea cât mai puţin la pensie.
Şi atunci privind aceste adevăruri vom mai da curs aşa zisei precocităţi a copilului?

Precocitatea este o realitate. Dar urmarea logică nu este trimiterea copilului în etapa următoare de viaţă, ci dimpotrivă, OCROTIREA COPILĂRIEI.
Mai devreme la grădiniţă (înainte de 3,5 ani) la şcoală (înainte de 7 ani împliniţi) înseamnă nu numai pierderea copilăriei, ci şi confruntarea mai devreme cu responsabilităţile (maturizare precoce), mai devreme la muncă.
Pentru care motiv trebuie să-i furăm copilului copilăria? 
Pentru care motiv trebuie să-i dăm brânci în viaţă?
Odată cu schimbarea dentiţiei, adică când copilului i-au căzut majoritatea dinţilor de lapte, 
forţele de creştere se metamorfozează în forţe de învăţare. Fără prezenţa acestor forţe de învăţare achiziţia de informaţie este de fapt o violare psihică, sufletească, spirituală. Şcoala bombardează copilul cu informaţie pe care el nu o poate procesa deoarece celula nervoasă se maturizează la 11 ani şi abia atunci poate fi folosită logica. Celula nervoasă se maturizează prin mişcare fizică şi sufletească. Mişcare sufletească înseamnă trăirea basmelor, imaginilor, imaginaţie.
Dacă vă iubiţi copilul nu-i daţi brânci în viaţă, ocrotiţi-l, dăruiţi-i o copilărie lungă!!!
Stă în puterea părintelui să dăruie copilului o copilărie completă, luminoasă, ocrotită, pentru că prima copilărie este garanţia echilibrului sufletesc şi a curajului în faţa dificultăţilor şi dramelor vieţii… 

Prof. Ileana Vasilescu






Pedagogia Waldorf reprezintă fundamentul pentru unităţile preşcolare şi şcolare din întreaga lume
care funcţionează sub denumirea de grădiniţe sau şcoli Waldorf, Rudolf Steiner sau Libere.
Indiferent de denumire şi de bogata diversitate culturală, ele au în comun câteva caracteristici
esenţiale, care sunt descrise în cele ce urmează. Şcolile sau grădiniţele care nu prezintă aceste
caracteristici nu aparţin mişcării mondiale a şcolilor sau grădiniţelor Waldorf.

Ce este o scoala Waldorf? 

Este un loc în care se încearca educarea omului în ansamblul sau, atât cognitiv, cât si artistic sau în domeniul manualitatii, armonizând procesul educational. Disciplinele scolare nu sunt privite ca scop în sine, ci ca mijloace educationale, drept pentru care nu se dau note sau calificative, elevii primind la sfârsitul clasei o caracterizare scrisa de învatator sau de profesori.
Pentru studiu nu se folosesc manuale în clasele mici: elevii folosesc informatia primita în orele de curs si toata gama de carti existente în domeniul studiat.

Disciplinele principale: limba româna/materna, matematica, istoria, geografia, biologia, fizica si chimia sunt predate în perioade/epoci de câte 3-4 saptamâni, câte doua ore pe zi. 
Dexteritatile: limbile moderne, sportul, muzica, cursurile artistice etc., cât si orele de exercitiu la limba româna/materna si matematica etc. apar în continuare în orar, în mod obisnuit.
Programele diferitelor discipline sunt asemanatoare cu cele din sistemul national. 
Nivelul cunostintelor este echivalent cu cel din scoala traditionala, la nivelul claselor a IV-a, a VIII-a si la bacalaureat.


De ce as vrea sa invete copilul meu într-o scoala Waldorf?
Pentru ca aici poate sa descopere lumea înconjuratoare din mai multe perspective: 
stiintifice, artistice si tehnic-mestesugaresti. Importanta este aici cunoasterea si socializarea, mai putin competitia si izolarea. Este important sa învete sa cânte la un instrument muzical, sa participe la sarbatori în colectivitate si sa aiba posibilitatea unei relatii umane firesti cu educatorii lui, sa se simta înteles si tratat cu atentie.

Cum se poate înscrie un copil într-o gradinita sau scoala Waldorf?

Parintii doritori sau reprezentatii legali ai copiilor depun o cerere la secretariatul unitatii. Dupa aceasta, are loc o discutie de prezentare a pedagogiei pentru parintii respectivi, în care sunt detaliate caracteristicile învatamântului Waldorf si sunt indicate continuturile diferite si metodele specifice de predare. Interesul pentru alternativa al parinailor, precum si disponibilitatea pentru colaborare sunt esentiale pentru înscrierea copilului. 
Dupa o verificare generala a capacitatilor scolare si de vârsta ale copilului se poate decide daca respectivul copil poate fi considerat admis. 

Ce taxe trebuie platite?
Nu se platesc taxe la gradinita sau scoala Waldorf. Este învatamânt de stat si toate cheltuielile de salarizare a personalului si de întretinere a cladirilor sunt acoperite de stat. Pentru buna functionare a unitatilor, parintii sunt organizati în asociatii, care, prin cotizatiile membrilor, contribuie la asigurarea unei baze materiale corespunzatoare unui învatamânt normal.

Cine poate preda într-o unitate Waldorf?
Cadrele didactice studiaza pedagogia Waldorf înainte de a începe activitatea într-o scoala Waldorf si au cel putin un curs de introducere în aceasta pedagogie. Pe parcursul fiecarui an scolar, ele sunt obligate sa parcurga module periodice de perfectionare în aceasta pedagogie, pentru a aprofunda elementele de metodica, antropologie si didactica disciplinei.

Copiii se pot transfera de la o unitate alternativa la una de învatamânt clasic si invers?
Da, acest transfer se poate organiza de la unitate la unitate, atât de la învatamântul clasic la cel alternativ, cât si invers. 

Deşi  autonomă, fiecare şcoală Waldorf  este  integrată întro amplă mişcare  pentru înnoire cultural-spirituală. Această mişcare formează o familie spirituală şi îmbrăţişează întreaga lume cu iniţiative din cele mai diferite domenii de viaţă, studiu şi lucru. 
 


Omul care presimte existenţa unei alte lumi, în spatele lumii fizic-materiale pe care o percep simţurile noastre trupeşti, se trezeşte spre ceva nou, se trezeşte spre cunoaşterea superioară a lumilor sufleteşti şi  spirituale, care completează realitatea noastră. Treptat, dacă el se îndreaptă cu strădanii sincere către lumile superioare, dezvoltă organe noi de percepţie, care îl vor face cetăţean conştient al realităţilor pe care le întâmpină. Imaginaţiunea, inspiraţia şi intuiţia, ca paşi în perceperea lumii spiritual-sufleteşti vor deschide pas cu pas drumul lui către originile sale şi către ceea ce ne cheamă dinspre viitor, ca sarcină şi responsabilitate a noastră pentru întreaga lume.
Să devenim responsabili pentru impulsurile pe care le purtăm în lume la fiecare pas şi să ne asumăm ecoul fiecărui gând şi fiecărei fapte este o necesitate pentru a avea grijă de Pământ şi de semenii noştri.
Epoca în care trăim ne îngreunează sufletele în materialismul pe care l-a dezvoltat. Cea mai rodnică soluţie de a nu lăsa ca sufletesc-spiritualul din noi şi din copiii noştri să fie reprimat este să dezvoltăm înşine o cultură a inimii, a moralităţii şi a binelui, care să acţioneze în lume pentru viitor.
Şcoala Waldorf îşi propune să asigure un program educaţional potrivit diferitelor etape de dezvoltare a copilului, folosindu-se sistematic de abordarea integrală şi nu doar parţială a fiinţei umane educate şi având ca obiectiv dezvoltarea nerestrictivă a personalităţii acesteia. Elevii sunt pregătiţi pentru educaţia permanentă, pentru a fi adaptabili la diferite moduri de învăţare şi predare, la diferite perspective socio-profesionale. Sunt formaţi astfel încât să aibă încredere în ei înşişi, să fie capabili să influenţeze mediul lor de viaţă, să răspundă adecvat la provocările din societate şi să creeze oportunităţi sociale în vederea atingerii potenţialului lor creativ. 




Energia numelui


Energia numelui (cum va cheama?) 

Puteti crede – sau nu – se potriveste (evident nu total insa), energia numelui exista ! Nu este intimplator ca aveti un nume si nu altul si mai ales nu este intimplator cine vi l-a ales, de ce acel nume si nu altul si ce semnifica el pentru cei/cel/cea care l-a ales… Vechii greci credeau ca numele are puterea de a ne influenta destinul si foloseau ca metoda de predictie analiza primei litere a prenumelui. Onomantia (intalnita si ca onomomantie) este o arta divinatorie care se bazeaza pe analiza numelui. Denumirea deriva din greaca veche, unde “onoma” inseamna nume, iar “manteia” – profetie. Aceasta disciplina era intens practicata in vremurile de demult cu scopul de a descifra destinul omului si, uneori, chiar pentru a-l determina. Primii si cei mai inflacarati sustinatori ai onomantiei au fost adeptii lui Pitagora. De la greci, practica a fost preluata mai tarziu de romani, care aveau chiar si un dicton – “Nomen omen” – care in traducere libera ar insemna “Numele atrage soarta”. Acestia erau atat de convinsi de puterea numelui de a influenta mersul lucrurilor, incat au extins aplicatiile onomantiei inclusiv asupra localitatilor. Geograful antic Pomponius Mela nota in lucrarea “De chorographia” ca autoritatile romane au schimbat numele unui oras ilir proaspat cucerit, pentru a-l face mai favorabil Romei (este vorba despre actualul port albanez Durres ). 
Prima litera a prenumelui. Una dintre cele mai folosite metode onomantice este analiza primei litere a prenumelui uzual. Prenumele uzual nu este neaparat cel inscris in cartea de identi tate, ci cel cu care ni se adreseaza zilnic rudele, prietenii, colegii. Puterea lui de influenta e foarte mare, iar dintre toate literele care-l compun, prima are cel mai mare impact. Ea aduce informatii pretioase despre caracterul si temperamentul nostru, despre felul in care reactionam la stimulii exteriori, la oportunitatile si obstacolele vietii. 
In linii mari, nota dominanta a reactiilor poate fi de natura fizica, mentala, emotionala sau intuitiva. Tind sa raspunda: Fizic – cei ale caror prenume incep cu D, E, F, M, N, O, V, W, X Mental – cei ale caror prenume incep cu A, H, J, Q, S, Z Emotional – cei ale caror prenume incep cu B, C, K, L, T, U Intuitiv – cei ale caror prenume incep cu G, I, P, R sau Y 
Influenta vocalelor. Una dintre regulile onomantice mai putin cunoscute in ziua de astazi sustine ca daca numele contine un numar par de vocale, imperfectiunile fizice tind sa se manifeste pe partea stanga a corpului, in timp ce un numar impar de vocale conduce la imperfectiuni pe partea dreapta. 
Prima vocala. Nu numai prima litera a prenumelui este importanta in onomantie. Prima vocala, de exemplu, ofera indicii interesante cu privire la reactiile instinctive pe care le avem in fata surprizelor, a schimbarilor neasteptate. 

Astfel: A – poate raspunde iritat sau agresiv, tinzand sa respinga ceea ce vine din exterior. 


E – primeste foarte bine noul, ba mai mult, atunci cand se plictiseste tinde sa-l provoace. 


I – reactioneaza intuitiv, dar cam ilogic si subiectiv, cu posibile regrete ulterioare. 


O – reactioneaza lent, este greu de scos din ale sale si cauta sa-si controleze foarte bine emotiile. 


U – raspunde cu pasiune, poate un pic teatral, si adesea diferit de cum te-ai astepta. 

Cand prima litera a prenumelui se intampla sa fie o vocala, persoana respectiva poate intampina dificultati in a separa logica de emotie, capul de inima. 

Litera A. Imprima o atitudine plina de ambitie si curaj. Cei al caror prenume incepe cu A sunt oameni puternici, independenti si activi. Au o mentalitate de invingator, cauta sa-si impuna vointa si nu se dau batuti in fata capriciilor sortii. Sunt directi si urmaresc obiective precise. Le place sa actioneze pe cont propriu, in mod ferm si original. Sunt creativi, iubesc viata si natura. Defecte: Cele mai vizibile sunt impulsivitatea, agresivitatea, incapatanarea, lipsa de finete si egoismul. Uneori, mai pot aparea scepticismul, aroganta si critica. 

Litera B. Imprima o atitudine discreta si moderata. Oamenii B sunt sensibili, emotivi, uneori timizi sau retrasi. Au insa un suflet insetat de dragoste si prietenie, sunt afectuosi, loiali si intelegatori. Lucreaza bine in colaborare si sunt mult mai eficienti in a desavarsi decat in a initia. Cauta pacea si armonia, apreciaza arta, muzica si frumusetea si sunt deseori dotati cu fantezie si talent. Defecte: Nehotararea si nesiguranta, mai ales atunci cand se incearca sa fie compensate prin lacomie si posesivitate. Lenea, lasitatea sau tendinta la compromis sunt alte cateva defecte ale lor. 

Litera C. Imprima o atitudine inteligenta si sintetica. Cei al caror prenume incepe cu C sunt mandri, hotarati si ambitiosi. De regula au o minte scaparatoare si spontana si excelente abilitati de comunicare. Pot repera rapid esenta unei probleme si gasi cele mai eficiente rezolvari. Sociabili si foarte expresivi, au priza la public. Pun pret pe prietenie, fiind amici sinceri, generosi si devotati. Defecte: Neglijenta, nepasare, dezorganizare. Uneori, lipsa de rusine sau de scrupule. Avand multe interese, risca sa-si risipeasca timpul si energia. 

Litera D. Imprima o atitudine practica si organizata. Cei ale caror prenume incep cu D sunt oameni cu o mare vointa, organizati si tenace. Capacitatea lor de a se focaliza asupra telurilor este uluitoare. Au autoritate, simt practic si financiar, sunt buni in pozitii de conducere sau in afaceri. Conceptiile lor sunt solide si conformiste, iar sentimentele, durabile. Multi sunt pasionati de plante si gradinarit. Defecte: In situatii tensionate pot deveni fixisti, radicali, incapabili de concesii, rigiz i si uneori de o indaratnicie prosteasca.Tendinte la posesivitate, gelozie. 

Litera E. Imprima o atitudine indrazneata si inventiva. Oamenii de tip E sunt deschisi si adaptabili. Invata repede si au abilitati de comunicare. Nevoia de libertate este foarte mare – se simt bine cand pot sa-si largeasca orizontul: sa se miste, sa calatoreasca, sa acumuleze noi cunostinte. Sunt plini de resurse, talentati, creativi si originali. Au un puternic instinct sexual, sunt pasionati si seducatori. Defecte: Multe persoane al caror prenume incepe cu E tind sa fie iresponsabile, inconstante, frivole. Altele mai pot fi irascibile si aprige la manie. Litera F. Imprima o atitudine energica si decisa. Oamenii de tip F sunt impetuosi, puternici si fascinanti. Indiferent ca se remarca in bine sau in rau, nu pot trece neobservati. Le place sa uimeasca si sa fie admirati. Sunt inteligenti, au o logica excelenta, sunt harnici, priceputi si buni profesionisti. Au o sexualitate viguroasa si tanjesc dupa adrenalina. Sunt prieteni buni si statornici. Defecte: Pot avea reactii excesive si pot ajunge in situatii extreme. Desi au o personalitate forte, sunt predispusi la anxietate si depresie. 

Litera G. Imprima o atitudine intreprinzatoare si perspicace. Oamenii al caror prenume incepe cu G au o parere buna despre sine si multa incredere in capacitatile proprii. Sunt hotarati, practici, perseverenti, ageri la minte si razbatatori. Au convingeri ferme, indrazneala si aptitudini de lider. Se pricep sa speculeze oportunitatile ivite, au adesea noroc de bani si cuceresc usor atentia sexului opus. Defecte: Li se reproseaza adesea tupeul, aroganta, incapatanarea si uneori lipsa de scrupule. Pot ascunde insa multe frustrari si framantari interioare. 

Litera H. Imprima o atitudine autonoma si motivata. Cei al caror prenume incepe cu litera H urmaresc sa detina controlul, sa acumuleze putere si bani.. Au o personalitate puternica si dominanta, dar sunt totodata prudenti, rezervati si abili. Dotati cu spirit de observatie si o gandire profunda, actioneaza in baza unor planuri chibzuite si nu renunta pana nu-si ating obiectivele. Iubesc natura si sportul. Defecte: Pot dezvolta tendinte obsesive si manipulatoare. In anumite situatii se inchid in sine sau devin sceptici, banuitori, ranchiunosi, extremisti, tiranici. 

Litera I. Imprima o atitudine idealista si creativa. Oamenii de tip I sunt romantici si emotivi. Majoritatea au simt estetic si inclinatii artistice, iubesc armonia, eleganta si confortul. Sunt afectuosi si intelegatori cu cei din jur, dar nu le place ca acestia sa interfereze cu libertatea sau cu planurile lor. Sunt inteligenti, insa le lipseste simtul practic si curajul. Au o buna rezistenta fizica. Defecte: Cand nu se simt in siguranta, pot avea caderi nervoase, schim bari bruste de stare de spirit, devin timizi, irascibili si se ofenseaza usor. 

Litera J. Imprima o atitudine sincera si foarte bine intentionata. Persoanele al caror prenume incepe cu J sunt inteligente, au imaginatie si talent. Le face placere sa fie de folos si sa-i ajute pe ceilalti si se straduiesc sa se faca placute. Sunt increzatoare, optimiste si au aspiratii inalte, uneori chiar mai inalte decat le permit posibi litatile. Au o inima calda, sunt generoase si loiale celor dragi. Defecte: Isi gasesc greu o motivatie, riscand sa-si risipeasca talentele. Nu prea au simtul prevederii, ceea ce le expune la situatii neplacute. 

Litera K. Imprima o atitudine ambitioasa si inspirata. Oamenii de tip K sunt intuitivi, creativi si vizionari. Au o minte scaparatoare, o gandire percutanta si rapida, capabila sa gaseasca solutii ingenioase. Pot avea talent in mai multe domenii. Sunt mandri si constienti de valoarea lor. Cauta succesul, il merita si cel mai adesea il obtin, capatand un plus de autoritate, respect si popularitate. Defecte: Latura negativa, pe care incearca din rasputeri sa o mascheze, este caracterizata de tensiuni nervoase, ezitari, temeri, lipsa de incredere. 

Litera L. Imprima o atitudine increzatoare si sociabila. Cei al caror prenume incepe cu L sunt isteti, curiosi si comunicativi. Se misca mult, calatoresc frecvent, se muta in alte locuri etc. Nu suporta nici un fel de constrangeri. Sunt plini de resurse, au diverse aptitudini, dar le lipseste viteza de reactie necesara specularii oportunitatilor. Sunt senzuali, insa tind sa-si treaca emotiile prin filtrul mental… Defecte: Au tendinta de a acumula tensiuni, pe fondul carora pot dezvolta o tendinta la adictii si excese, predispusi la accidentari. 

Litera M. Imprima o atitudine constructiva si optimista. Persoanele “M” sunt responsabile, tenace si muncitoare, dar stiu sa se bucure si de viata. Realiste si practice, acorda o mare importanta sigurantei financiare. Au insa o fire afectuoasa, sunt atasate de familie, dornice de dragoste, generoase si receptive la problemele celor din jur. Invata repede, au curaj si sunt capabile sa-si modeleze personalitatea. Defecte: Oamenii “M” sunt cam pripiti si iuti la manie…. Pot avea accese de incapatanare si, in unele privinte, viziuni prea conservatoare. Litera N.Imprima o atitudine sociabila si comunicativa. Oamenii de tip N sunt facuti sa traiasca in cuplu, sa aiba multi prieteni si o activitate sociala bogata. Amabili, veseli si originali, atrag simpatia. Le place sa se distreze si pot da impresia de frivolitate, dar in realitate sunt inteligenti, abili, planificati si-si urmaresc bine interesele. Sunt norocosi, atrasi de mister si foarte senzuali. Defecte: Pot fi nelinistiti, disimulanti, derutanti si inclinati catre schimbari frecvente, purtarea lor dandu-le celor apropiati o senzatie de nesiguranta. 

Litera O. Imprima o atitudine hotarata si responsabila. Oamenii de tip O au vointa, convingeri puternice, scopuri clare si simtul datoriei dezvoltat. Totusi, au o inima entuziasta, porniri erotice intense si pot ajunge in situatia de a trebui sa aleaga intre sentiment si datorie. Au nevoie de dragoste, dar vor sa-si pastreze independenta. Sunt inteligenti si dornici sa invete. Defecte: Pot avea tendinta de a le da celorlalti cam multe indicatii. Uneori actioneaza impulsiv. Sunt gelosi si posesivi. 

Litera P. Imprima o atitudine inteleapta si stabila. Cei al caror prenume incepe cu P sunt oameni puternici, laboriosi si prolifici.. Foarte inteligenti, sunt adesea inclinati spre studiu, cultura sau spiritualitate. Sunt insa firi mai retrase, care nu socializeaza cu prea multa tragere de inima si care-si selecteaza atent anturajul. Cu toate astea, fac impresie, au influenta, iar parerile lor sunt ascultate. Defecte: Pot fi distanti, aroganti, secretosi sau lipsiti de buna vointa si rabdare fata de ceilalti. Uneori sunt rigizi, lacomi sau foarte posesivi. 

Litera Q. Imprima o atitudine ingenioasa si originala. Cei (putini, de altfel) al caror prenume incepe cu Q sunt plini de idei, intuitivi si inspirati. Multi dintre ei au preocupari neobisnuite, sunt atrasi de mistere si subiecte neconventionale. Au o personalitate puternica si capacitatea de a-i fascina si influenta pe ceilalti, dar sunt greu de cunoscut si de analizat. Se pricep la afaceri si atrag banii. Defecte: Pot fi dificili, complicati si ascunsi. Cand sunt stresati, creeaza multa tensiune in jur. Uneori vorbesc prea mult, plictisindu- i pe ceilalti. 

Litera R.Imprima o atitudine determinata si reflexiva. Cei al caror prenume incepe cu R sunt profunzi, au spirit analitic si multa dorinta de cunoastere. Au un suflet bun, sunt milosi si gata sa puna umarul la indeplinirea unei cauze nobile. Interesele lor par a fi mai mult spirituale decat materiale. Sunt muncitori si seriosi, dar ating reusita doar in urma unei straduinte constante. Defecte: Au framantari interioare, tind sa fie fragili emotional, nervosi si iritabili. Pot fi expusi la pierderi de bani sau de posesiuni. 

Litera S. Imprima o atitudine instinctiva si incordata. Cei al caror prenume incepe cu S au sentimente puternice si ambitii inalte.. Sunt ageri, patrunzatori, intuitivi si imaginativi. Ambitia ii motiveaza si ii ajuta sa-si focalizeze energiile. Destinul lor este adesea presarat cu obstacole, lupte si framantari. O parte dintre ele ar putea fi generate sau intretinute de propria impulsivitate. Defecte: Emotivitatea si nervozitatea, care ii tensioneaza si-i imping la reactii neadecvate. Nestapanirea, subiectivismul, lipsa de tact si prevedere… 

Litera T. Imprima o atitudine dinamica si sociabila. Oamenii de tip T sunt puternici, vivace, spontani, ingeniosi si constructivi. Nu pot sta pe loc; trebuie sa avanseze, sa evolueze, sa creeze, sa fondeze. Au initiativa, decizie rapida, aptitudini pentru organizare si comanda. Totusi, sunt dependenti de ceilalti, de afectiunea si sprijinul lor. Au mare nevoie de dragoste, familie, prieteni si colaboratori. Defecte: Au o tendinta spre agresivitate (mai ales verbala, dar nu numai) si isi pot pierde destul de repede controlul. Se ofenseaza usor. 

Litera U. Imprima o atitudine metodica si superioara. Cei al caror prenume incepe cu litera U sunt organizati, muncitori, practici si performanti. Ii atrage insa si cunoasterea, spiritualitatea, misterul si pot avea talent artistic. Adesea sunt in impas, nestiind cum sa se imparta intre tendintele materialiste si cele idealiste, deopotriva de puternice. Au o parere foarte buna despre sine si le place la nebunie sa fie adulati. Defecte: Sunt egoisti, teatrali, ingamfati si laudarosi. Le place sa critice. Au o nesiguranta interioara care ii poate impinge catre adictii. Litera V. Imprima o atitudine respectabila si impozanta. Cei al caror prenume incepe cu V au planuri marete, dar urmaresc implinirea lor in mod prudent, tenace si planificat. Dotati cu o inteligenta vie, intuitie si inspiratie, au o mare capacitate de anticipare, ce poate fi luata drept spirit profetic. Sunt responsabili, eficienti, loiali si onorabili. Au emotii puternice, pe care cauta sa le controleze. Defecte: Le lipseste flexibilitatea si se adapteaza greu la schimbari. Sunt acaparatori, posesivi si gelosi, iar uneori pot deveni chiar cruzi. 

Litera W. Imprima o atitudine expresiva si adaptabila. Oamenii “W” sunt curiosi, prietenosi, plini de farmec, vioi, inteligenti si comunicativi. Sunt consecventi in urmarirea scopurilor, dar abili si flexibili in metodele aplicate pentru a le atinge. Defecte: pot fi dezordonati, delasatori, instabili si imprevizibili. 

Litera X. Imprima o atitudine inflacarata si senzuala, magnetism si un inepuizabil apetit erotic, vitalitate si spirit intreprinzator. Sunt creativi, comunicativi si lideri inascuti. Defecte: Inclinatia catre placeri si excese, dependente si risipa. Pot fi nepasatori, neseriosi sau iresponsabili. Litera Y. Cei al caror prenume incepe cu Y sunt pasionali, independenti, dinamici si curajosi, dar si intuitivi, sensibili si creativi. Au inclinatii romantice sau idealiste. Sunt emotivi si romantici. Au o buna rezistenta fizica. Defecte: Pot avea dificultati in luarea deciziilor. Au reactii bruste si schimbari subite de dispozitie. 

Litera Z. Imprima o atitudine increzatoare si combativa.. Cei al caror prenume incepe cu Z sunt curajosi si competitivi. Cauta puterea si faima. Pot avea interese financiare sau politice, dar daca sunt motivati din punct de vedere psiho-emotional, pot atinge succesul in orice domeniu, inclusiv artistic sau sportiv. Au instincte bune, o intuitie ascutita si o inteligenta iscoditoare. Sunt oameni pasionati, fascinanti si plini de forta. Defecte: Acestia au defectele comune firilor puternice: tind sa fie incapatanati, pripiti, nesupusi, impulsivi si inclina sa-i comande sau sa-i controleze pe cei din jurul lor, situatie care poate crea tensiuni…