vineri, 2 decembrie 2011

Volcano / Cutremur Uita-te la un au 04 decembrie 2011



Vizarea Hole coronale (CH486), în emisfera sudică.După o analiză Am izolat 24-28 ° (+ - 2 °) Latitude S cu simetrie solara la pământ. Cele mai bune regiuni se potrivesc pentru un cutremur posibil de Amploarea 6.6 sunt:
Antofagasta Chile, Atacama Chile, Argentina Salta, Santiago del Estero Argentina, la sud de regiunea Fiji, Insulele Paştelui Regiunea sau Insulele Kermadec regiune.
Ceas al doilea se adreseaza flancul din spate a Hole coronale (CH486) şi izolate la 36-40 ° (+ - 1 °) S Latitude. Cele mai bune zone mapate la risc pentru acest eveniment sunt:
North Island Noua Zeelandă Regiune, Bio-Bio Chile, Argentina Mendoza.Magnitudine posibil 6.2-6.3. Perioada de timp pentru acest eveniment sugerează 3-4 decembrie.
Anomaliile OLR în această săptămână sunt: 
​​Mid-Atlantic Ridge, Nord Mid-Atlantic Ridge, Northern Territory Australia, Hawaii, drepte din Gibraltar şi Ridge Carlsberg.
Anomalii ionosferei în această săptămână sunt: 
​​Regiunea Samoa, Insulele Solomon şi de Sud-Vest Indonezia.
Posibile 5.5 Cutremur Importanţa pentru Insulele Sandwich de Sud Regiunea este, de asemenea, o posibilitate în acest ceas, ca urmare a mai multor găuri nou formată coronal de extindere din regiune pol.
Sursa şi autor:    (youtube)

ROMÂNIA – PROIECTUL DE 100 DE ANI


Am avut privilegiul să asist la o expunere mai non-conformistă a Guvernatorului Băncii Naţionale, pe mai multe teme din care, nefiind specialist, am reţinut două dintre ele: la acest moment, peste România se închid ca nişte falduri grele, trei cicluri economice şi financiare. Şi asta e de rău, pentru că la fel ca la alinierea planetelor, din acest punct discutăm doar despre variabile, impredictibilitate şi nesiguranţă, iar riscurile, ameninţările şi vulnerabilităţile se modifică cu o viteză uluitoare. Închiderea ciclului de 100 de ani poate marca începutul sau sfîrşitul unui proiect. Şi cum ultimul proiect politic al României s-a derulat în urmă cu 93 de ani, cînd, la 1918 România a devenit STAT, este de presupus că vîltoarea în care am fost cuprinşi va destructura ţara pe care mulţi şi-o doresc în genunchi. Premisele există! Optimiştii spun, însă, că astfel de învolburări sociale sînt normale şi ciclice la nivelul societăţii. Constantin Argentoianu spunea, la vremea aceea, că TOŢI MOR DE GRIJA EUROPEI! UNII SÎNT FILO-GERMANI, ALŢII FILO-FRANCEZI, NICI UNUL NU E FILO-ROMÂN!!! Identic! Deci, încă o dovadă că istoria se repetă!

Guvernatorul mi-a confirmat şi o afirmaţie făcută chiar pe acest blog: perioada caldă, a vacanţei, S-A TERMINAT! Cei 20 de ani buni, calzi, calmi şi prosperi au luat sfîrşit, următorii 20, poate, fiind imprevizibili, spartani, tumultuoşi, de temut. În loc să intrăm pregătiţi de confruntarea istorică ce ne aşteaptă, România pare mai divizată decît oricînd. Societatea, puternic lovită de tăierile de salarii, pensii, subvenţii, alocaţii etc se zbate să supravieţuiască pe principul: “scapă cine poate”! Problema istorică a disciplinei financiare, împreună cu o guvernare incredibilă au creat cocktailul mortal pentru coeziunea socială. “Dacă guvernarea ar fi credibilă nu ar fi nevoie de tăieri”, spune Guverntorul, într-o afirmaţie semi-oficială! Cu alte cuvinte, faptul că finanţatorii externi NU dau două cepe degerate pe Emil Boc şi pe “tatăl” său de la Cotroceni, este cauza tăierilor reducerilor aberante prin tăieri de pensii şi salarii, mai ales cele de anul trecut. Pe de altă parte, este la fel de adevărat, că o birocraţie consolidată sufocă orice tendinţă de schimbare şi modernizare a statului. E la fel ca în timpul revoluţiei industriale din Anglia!
Spuneam că ne aflăm la marginea Vortexului economic şi politic global. Harta geopolitica a secolului XXI, susţine că echilibrul geopolitic se va decide tot pe baza barilului de petrol. Aurul negru pare menit să fie în continuare principala miză pe termen lung şi adevărat sursă a puterii în lume. Ansalone,de exemplu, susţine că, regiunea geopolitică ce se întinde din Caucaz pînă la graniţele cu China va fi o zonă cheie în următoarele decenii. Miza aflată in joc o constituie, în cea mai mare măsura, posibilitatea de a accede la vastele zăcăminte de hidrocarburi ale unor ţari din regiune precum Kazahstanul, dar şi Turkmenistanul şi Uzbekistanul. Regiunea cuprinde ţări importante pentru scenariul geopolitic al secolului XXI: Rusia, care încearcă să-şi redefinească rolul de putere la nivel mondial, Turcia “cal troian” între Occident şi Orient, România şi Bulgaria, piloni de stabilitate în zona extinsă a Mării Negre – dar fără un proiect propriu, Armenia, Azerbaidjan şi Georgia – state caucaziene aflate pe drumul marilor trasee energetice – sau Ukraina, ţară împărţită între tendinţe pro-occidentale şi pro-ruse. Sînt deja numeroase puterile, începînd cu China, care manifestă interes pentru stabilirea unor relaţii diplomatice şi comerciale foarte strînse cu ţările din zonă pentru a-şi garanta rezerva energetica atît de esenţială pentru dezvoltarea lor economică!
Rusia îşi are propriile interese! China este definită drept imperiu al hardware-ului, şi nu întîmplător este considerată “fabrica lumii”. Chinezii au investiţii în Africa şi America Latina şi relaţii politice bune cu lideri din aceste zone. Companiile chineze extrag petrol, exportă sau construiesc fabrici şi străzi în Angola, Gabon, Sudan, Africa de Sud. Politica chineză include inclusiv pregătirea unei elite africane pregătite în China: 10.000 de studenţi africani studiază în universităţi chineze în fiecare an, ceea ce-mi aminteşte de politica Şcolii de la Chicago faţă de America Latină la jumătatea secolului trecut! Din 15 miliarde de dolari investiţi în Africa anul trecut, aproape 1 miliard au fost investiţii chineze, China avînd relaţii diplomatice cu 47 din cele 53 de ţări de pe continentul negru. Tot ce cere China este recunoaşterea drepturilor sale asupra Taiwanului şi undă verde pentru investiţii chineze şi comerţ. Cum secolul XXI are mari şanse să redescopere continentul negru, China pare să deţină un avantaj important.
În Sudul Americilor, Brazilia, definită ”imperiul verde-aur”, investeşte în biocombustibili, alături de SUA producînd 70% din etanolul mondial. Iranul, altă naţiune tînără vine în forţă pentru a schimba faţa lumii pe care o cunoaştem, în ciuda pregătirilor de război, ce pare iminent!
Aşa cum scîrţîie astăzi, cu un euro ce pare să mai aibă puţin de trăit!, UE va fi o putere de eşalon secund, predispusă la crize interne, încercuită, din punct de vedere geopolitic, de puteri mai mari şi predispusă la dependenţă în raport cu vecinii mai puternici. Uniunea Europeană va cunoaşte tendinţe de fragmentare internă. Aflată la frontiera dintre lumi, exact în ochiul ciclonului, blestemată, parcă, cu o clasă politică hulpavă şi provincială, România a dezvoltat în ultimii ani proiecte individuale şi nu naţionale, iar coeziunea NAŢIONALĂ a statului şi naţiunii s-a redus îngrijorător. Academicianul Florin Constantiniu spunea că “Un popor de oi naşte un guvern de lupi”, cu adresabilitate directă la guvernul condus de Boc şi păstorit de Traian Băsescu, acelaşi pe care Mugur Isărescu a lipit eticheta mai-sus amintită! Lipsa de reacţie a societăţii româneşti (unii analişti europeni ne numesc chiar “plantele agăţătoare al Comunităţii Europene”) este determinată, în principal, de doi factori: globalizarea elitelor şi narcotizarea media. Există o mare fisură între elite şi societate. După P.S. Huntington (Who Are We: The Challenges to Americas National Identity, Simon and Schuster, New York, 2004) elitele se deznaţionalizează şi devin din ce în ce mai globale, în timp ce populaţia se renaţionalizează şi devine din ce în ce mai locală. Globalizarea culturii capitaliste generează o localizare a culturii tradiţionale, ceea ce reprezintă o resuscitare a vechilor identităţi regionale (I.N. Sava, Studii de securitate, pag.195, Centrul român de studii regionale, 2005). Toate ţările Europei de Est urmează un pattern de renaştere a identităţii ca o formă – de cele mai multe ori involuntară! – de apărare în faţa formelor occidentale considerate fără substanţă. Acestea sînt, de altfel, o caracteristică particulară a influenţei Occidentale în Răsărit. Revoluţiile Portocalii de la Tblisi(2004), Kiev (2005) şi Bucureşti (2005) sînt, cel puţin prin imaginea lor, produse ale “Culturii Coca-Cola”, adică forme fără substanţă (I.N.Sava, op.cit.).
În ultimii ani, România “beneficiază” de o mass-media tabloidizată în exces, asta şi din cauza afirmării “jurnalismului de piaţă” care presupune o coborîre a standardelor. De ce? În primul rînd, pentru că în învăţămîntul de specialitate, încă din 1990, funcţia FORMATIVĂ a presei, considerată “comunistă” a fost înlocuită cu “divertismentul”. Viitorul jurnalist învaţă că mass-media are obligaţia să distreze, să bine-dispună, să relaxeze consumatorul. Televiziunea, ca partea cea mai reprezentativă a postmodernităţii, este şi cea mai vinovată de lipsa de educaţie şi de reacţie a societăţii. Cultura televizată, în goana după audienţă, cultivă cei 4S – sînge, sex, senzaţional, spectacular (A.D. Rachieru, “Globalizare şi cultură media”, Institutul European, 2003). Celelalte medii se aliniază cuminţi! Unii cred că prin acest teleconsum cultural se asigură o terapie a frustrărilor individului. Alţii trag un semnal de alarmă evidenţiind efectul stimulativ prin amplificarea violenţei reale: explozia delincvenţei, invazia simulacrelor, a pseudoculturii, a incompetenţilor şi loialilor, şi pericolul ca televiziunea să livreze o realitate prescrisă, o trăire a realităţii prin procură. În noul Ev Media interacţiunea comunicativă între oameni, grupuri şi în societate slăbeşte şi capătă rol narcotizant! Mass-media este comercială şi epidermică, superficială, propunînd un şuvoi de modele şi imagini ghid ale non-valorii – în 98% din situaţii! – sfîrşind prin a infantiliza publicul cu soap-opera şi publicitate stupidă.Adevărul nu mai contează. El devine un concept demodat, pentru profesioniştii care confundă imaginea cu imaginaţia. ADORMIREA SIMŢURILOR ESTE DROGUL MASELOR NEMULŢUMITE DE PROPRIA VIAŢĂ!
În ultimii ani auzim cu obstinaţie că avem nevoie de un alt tip de stat! Statul social trebuie ucis şi transformat. În ce? Nu ne spune nimeni! Se pare că, din punctul de vedere al respectării legilor şi documentelor fundamentale ale unei ţări, Statul Român A EŞUAT în ultimii 20 de ani în actul de guvernare al ţării! DEoarece starea de sărăcie a societăţii a crescut exponenţial în ultimii ani, pot spune, fără să greşesc foarte mult, că DECIDENTUL POLITIC aflat în acest moment la guvernare a eşuat categoric în misiunea sa faţă de cetăţenii ţării! Sigur, toate nevoile sociale ale societăţii ar trebui rezolvate de STATUL BUNĂSTĂRII, un concept total străin actualei puteri. Conform unei definiţii, Statul bunăstării „este un stat în care puterea este folosită în mod deliberat (prin politică şi administraţie) în efortul de a modifica jocul forţelor de piaţă în cel puţin trei direcţii: (1) garantarea unui venit minim indivizilor şi familiilor, independent de valoarea de piaţă a muncii sau a proprietăţii lor; (2) prin limitarea insecurităţii pe calea sprijinirii indivizilor şi familiilor pentru a face faţă anumitor „contingenţe sociale” (de exemplu boală, bătrîneţe, şomaj) care altfel ar conduce la crize personale sau familiale; (3) garantînd tuturor cetăţenilor, fără deosebire de status şi clasă, cele mai înalte standarde existente în cadrul unei game acceptate de servicii sociale” (Asa Briggs, 1961). Esenţa statului bunăstării constă în “existenţa unor standarde minime protejate de guvern în privinţa venitului, nutriţiei, sănătăţii, locuinţei şi educaţiei, asigurate fiecărui cetăţean ca drept politic şi nu ca un act de caritate” (Wilenski, 1875). Aşadar, din punct de vedere social-economic, securitatea este un sentiment, sau acţiune, de solidaritate economică şi socială comunitară a celor bogaţi cu cei săraci, cu recunoaşterea pericolului potenţial pe care îl reprezintă “bomba subdezvoltării”. Demersul social-economic reprezintă suportul paşnic al securităţii (Gheorghe Nicolaescu, “Gestionarea crizelor politico-militare”, Ed. TopForm, 2003). O naţiune se află în stare de securitate dacă dezvoltă capacităţi eficiente de gestionare a necesităţilor sociale şi este capabilă să prevină implicarea excesivă a ideologiilor în procesele sociale organizate (Ghe. Nicolaescu, op.cit.).
Sigur, se poate spune că actuala criză economică, din care nici măcar Europa Socială nu poate ieşi, impune ca în România conceptul economic social de piaţă să fie modificat prin prisma Şcolii economice de la Chicago! În Articolul 135(2), din Constituţie se spune că: Statul trebuie sa asigure: b) protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, financiară şi valutară; c) stimularea cercetării ştiinţifice şi tehnologice naţionale, a artei şi protecţia dreptului de autor; d) exploatarea resurselor naturale, în concordanţă cu interesul naţional;
f) crearea condiţiilor necesare pentru creşterea calităţii vieţii. Se poate spune că, din nou, Constituţia este încălcată, fapt ce generează riscuri suplimentare. Riscurile şi ameninţările la adresa securităţii naţionale pot fi amplificate de existenta unor vulnerabilităţi şi disfunctionalităţi, între care următoarele fenomene sînt generatoare de preocupări sau pericole: -dependenţa accentuată de unele resurse vitale greu accesibile (gaz), -tendinţele negative persistente în plan demografic şi migraţia masivă; – nivelul ridicat al stării de insecuritate socială, persistenţa stării de sărăcie cronică şi accentuarea diferenţelor sociale; -proporţia redusă, fragmentarea şi rolul insuficient al clasei de mijloc în organizarea vieţii economico-sociale;- fragilitatea spiritului civic şi a solidarităţii civice; – infrastructura slab dezvoltată şi insuficient protejată; -starea precară şi eficienţa redusă a sistemului de asigurare a sănătăţii populaţiei; -carenţele organizatorice, insuficienţa resurselor şi dificultăţile de adaptare a sistemului de învăţămînt la cerinţele societăţii; -organizarea inadecvată şi precaritatea resurselor alocate pentru managementul situaţiilor de criză; -angajarea insuficientă a societăţii civile în dezbaterea şi soluţionarea problemelor de securitate. Dacă la toate aceste vulnerabilităţi mai adaug şi viitoarea regionalizare a ţării, pot să spun că premisele pentru divizarea României sînt create! Din păcate, ciclul geopolitic de 100 de ani, pare să se încheie. Poate chiar în mandatul actualului preşedinte! Spre uimirea, disperarea şi revolta celor care mai cred în România Mare!

Sursa: MERKAVA

FIRUL NEÎNTRERUPT AL IDEALULUI NAŢIONAL




Retrospectivă în istoria noastră călăuzită mereu şi mereu de firul neîntrerupt al idealului naţional. O istorie plină de trădări din partea puternicilor Europei, plină de sânge românesc vărsat pentru bunăstarea Occidentului şi din inconştienţa acestuia. O istorie care ne aduce cinste şi care nu trebuie uitată!„Printre neamurile fără noroc, ne numărăm în frunte, noi, românii…Istoria neamului românesc nu a fost decât o lungă, necontenită, halucinantă hemoragie. Ne-am alcătuit dintr-un uragan şi am trăit în vifor. Popor de frontieră luptam şi muream pentru toţi. Muream mai ales, plătind miopia şi neghiobia altora Istoria neamului românesc e alcătuită din atâta sânge şi atâta nenoroc datorită în primul rând incapacităţii Occidentului de a vedea de unde vine primejdia.Pe noi , vreme de cinci secole ne ascos din istorie victoria Imperului Otoman.Timp de secole am luptat singuri. Hărţuiam necontenit armatele turceşti, cu preţul pe care îl ştiam:traiul în afara istoriei. Istoria se făcea în Apus, fără noi dar, datorită sângelui nostru.Occidentalii nu stăteau nici ei cu mâinile în sân, ci se luptau; dar se luptau între ei …Civilizaţia noastră ţărănească se adaptase la nivelul vegetal la care se reduse istoria. Aşezările româneşti dispăreau şi reapăreau cu aceeaşi ireductibilă, misterioasă încăpăţânare a vegetaţiei. În timpul acesta la o mie, două de kilometri, spre Apus, se înălţau catedrale, se îmbogăţeau castele, se înfrumuseţau mănăstiri şi oamenii aveau prilejul, măcar la răstimpuri,să citească pe sfinţi, pe teologi şi pe poeţi, să înţeleagă că sunt oameni şi să se bucure că trăiesc omeneşte – iar nu ca fiarele sălbatice prin munţi şi păduri , ca strămoşii noştrii care nu aveau altă vină decât aceea de a se fi născut in calea răutăţilor”
Peste noi au venit toţi puternicii lumii vechi: persanii, romanii, pecenegii, cumanii, goţii germanici, uzii, avarii, hunii, slavii, maghiarii,tătarii, bizantinii, turcii, austriecii, ţaristii. Toţi au plecat în zarea largă lasând în urma lor sânge şi jale. Noi am rămas… am rămas să ne cântam doinele odata cu vântul,să ne plângem taţii şi fraţii odată cu ploaia, să ne spunem dorurile odată cu foşnetul pădurilor. Noi şi permanenţa noastră … suntem miracolul care uimeşte istoria! „ Românii au sabotat istoria” spunea L. Blaga. Da, au sabotat-o dar cu ce preţ? Traiul în afara istoriei, cu preţul sângelui a mii de oameni care îngraşă pământul sfintei noastre glii şi care strigă „nu ne uitati”, cu preţul aşezărilor pustiite de tavalugul migratorilor şi al turcilor.


Dacă nu ar fi fost aşa, dacă nu ar fi fost sacrificiul acestui popor mic şi dârz Mahomed ar fi ajuns „ din pristolul de la Roma să dau calului ovaz”. Întreaga armie a cruciaţilor europeni a fost zdrobită la Nicopol dar la Rovine, Mircea cel Bătrân a inchis porţile Europei. Toate aceste jertfe, tot acest sânge al străbunilor noştri au dus la măreţul moment 1 decembrie 1918, împlinire a idealului naţional românesc. Atunci acest ideal a fost hotărnicit pentru totdeauna.
În istoria noastră multi milenară au fost trei momente in care acest deziderat al naţiunii române s-a implinit: regatul lui Burebista, momentul1600 cand toţi românii aflati în cele trei principate au fost uniţi vremelnic sub domnia marelui Mihai Viteazu, şi anul decisiv 1918. Burebista şi Mihai Viteazu au fost asasinaţi prin trădare, unirea din 1918 a fost pătată de cizma hortistă care, pătrunsă în NV Transilvaniei prin Dictatul de la Viena, s-a dedat la jafuri şi crime abominabile. Stau mărturie ţăranii martirizaţi la Ip… la Traznea…la Moisei. Şi totuşi…ceea ce Dumnezău şi naţiunea a legat nu a mai putut fi dezlegat! Căci şi în vremea lui Mihai şi la 1918 „unirea naţiunea a făcut-o”A. Păunescu spune in slove de poezie „ Cu săbii făcură unirea ţăranii/ Cu toţii spre Alba mergeau/ Toti oamenii ţării semnau întregirea/Voinţa întregului neam”. Da, acei anonimi ai istoriei ţăranii, care formau grosul oştirii lui Mihai şi grosul armatei române din primul război mondial, acel ţăran care în răzbelul de independenţă ( 1877) a salvat armata rusă ducând cele mai grele lupte la Plevna şi Griviţa, Rahova, Vidin şi Smârdan, acel ţăran care a înţeles să-şi apere pamântul strămoşesc cu preţul sângelui la Mărăşti,Mărăşeşti şi Oituz măsurându-se cu cei mai buni soldaţi din lume în condiţii aproape egale. Nu erau egale pentru că neamţul primea masa caldă zilnic, ciocolata, ceai, îmbracăminte şi armament. Soldatul român iarna degera de ger, vara se perlea la caldură, mânca pe apucate intre două tiruri de artilerie si un asalt al inamicului si lupta…cu pusti din războiul de independenţă. Şi totuşi…Makensen nu a putut trece mai departe!
Ciudat…Alba Iulia prima dată, atunci când în Catedrala Unirii au răsunat cuvintele solemne spuse de „cavalerul creştinătăţii” : „Io, Mihai Voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Ţării Româneşti, al Ardealului şi a toată Ţara Moldovei” Acesta era idealul lui Mihai Voievod Viteazu unirea tuturor românilor într-o singură naţiune puternică şi de sine stătătoare căci iată „Astăzi s-a implinit porunca cea din veac: Trei dintr-o singură Mamă, laolaltă: Ţara Românescă,Ţara Moldovei şiŢara Ardealului”. Ca un Christos al neamului românesc, el, domnul unei ţări mărunte şi neînsemnate care băgase groaza în turci şi speriase prin infăptuirea idealului său întreg Occidentul, după ce-şi pierde domnia şi fiul în bătălia de Mirăslau, plecat la Viena, va reuza oferta generoasă a Împăratului cerând în schimb cele trei ţări române „ Asta-i pohta ce-am pohtit eu: Ţara Românească,Ţara Moldovei şi Ţara Ardealului”! Acest ideal, singur, este în masură să răstoarne toate ipotezele trăznite ale unor istorici ce terfelesc imaginea primului unificator al românilor numindu-l aventurier.
…A doua oară… momentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918…acelaşi leit-motiv: Alba Iulia! Concluzia? Inima României Mari nu bate la Bucureşti, nu bate la Iaşi unde Cuza unise Moldova cu Valahia, ci la Alba Iulia unde prin rezoluţia Marii Adunări Naţionale se decreta „unirea acelor români şi a teritoriilor locuite de dânşii cu România”.
Acest vis de veacuri al românilor de pretutindeni, unirea într-o singură ţară liberă nu a putut fi atins până nu a curs sânge.. mult sânge.. multe lacrimi de vadane a căror barbaţi pieriseră pe câmpurile de luptă din Dobrogea, de pe Argeş şi Cerna, de pe Valea Jiului , de la Flamânda şi Turtucaia, Mărăşti , Mărăşeşti şi Oituz, de copii rămaşi fără fraţi şi părinţi.
…Am fost la mausoleele inchinate eroilor la Marăşeşti şi Mărăşti.. mii de nume inşirate în coloane verticale pe marmură neagră…toate nume de eroi ce şi-au pus osul şi sângele la temelia unităţii neamului…. lacrimile incepuseră sa-mi picure gândindu-mă „ De ce pentru orice dorinţă are neamu asta trebuie să curgă atâta sânge?”…Am fost în oraşul Unirii de 1 dec… parcă-l auzeam pe Mihai zicând: 


„Astăzi s-a implinit porunca cea din veac: Trei dintr-o singură Mamă, laolaltă: Ţara Românescă,Ţara Moldovei şiŢara Ardealului!”… Auzind pe unii şi pe alţii zicând asta-i moldovean, oltean prost şi alte invective aduse în fapt celor de un neam şi un sânge cu ei mă intreb: „Pentru asta a fost vărsat sângele eroilor şi martirilor naţiunii?” Nu fraţilor! Nu pentru asta! Ci pentru ca să fim uniţi in cuget şi-n simtire să fim o naţiune puternică care să-şi cunoscă şi mai departe interesul naţional şi să putem spune nu cand acest interes este incălcat!
zamolxe

UN CUTREMUR DEVASTATOR VA LOVI CALIFORNIA ÎN SCURT TIMP / MARIUS COMPER


n studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Oregon, în colaborare cu USGS, arată că este foarte probabil ca în partea sudică a faliei San Andreas, ce traversează California, să se înregistreze în curând un seism de mari proporţii.
În partea de sud a acestei falii nu s-a mai înregistrat un cutremur de aproximativ 320 de ani. Noi date paleoseismice arată că în această zona au loc cutremure la un interval de 116 – 221 de ani. Perioada ce a trecut de la ultimul cutremur este cea mai lungă din istoria faliei.
Intervalul mare de «linişte seismică» îngrijorează oamenii de ştiinţă, care susţin că este foarte probabil ca acesta să conducă la o acumulare mai mare a tensiunii în acest segment al faliei, făcând mult mai probabil ca un cutremur de magnitudinea 8 sau 9 să se petreacă în viitorul apropiat.
“Le-aş spune oamenilor ce trăiesc astăzi în sudul Californiei că este foarte probabil ca, de-a lungul vieţii lor, să fie martorii unui cutremur de proporţii. De aceea este nevoie să fie pregătiţi. Ar trebui să aibă casele expertizate pentru riscul seismic şi să aibă stocate resurse pentru situaţii de urgenţă”, anunţă cercetătorul Belle Philibosian, geolog la Institutul Californian de Tehnologie.
Se estimează că un cutremur de proporţii va face mii de victime în Los Angeles, San Bernandino, Riverside şi în zonele din apropiere şi ar provoca daune de sute de miliarde dolari.

Sursa: MSNBC

PERSOANELE CU HIPERGLICEMIE ÎMBĂTRÂNESC MAI REPEDE!


Cercetătorii au descoperit că faţa persoanelor ce prezintă un nivel ridicat al glicemiei îmbătrâneşte mai repede. Astfel, oamenii cu un stil de viaţă nesănătos riscă să aibă o înfăţişare exterioară care îi face să pară mai în vârstă decât sunt în realitate.
Cercetătorii ştiau că un nivelul mare al glucozei în sânge, care poate creşte ca rezultat al unei diete nesănătoase sau a lipsei de activitate fizică, provoacă numeroase afecţiuni. Acest studiu, însă, dezvăluie în premieră faptul că un nivel ridicat al glicemiei conduce şi la o îmbătrânire accelerată.
La persoanele sănătoase, nivelul zahărului din sânge este undeva între 5 şi 6 micromoli pe litru. Oamenii de ştiinţă au descoperit că, peste valorile standard, fiecare micromol suplimentar adaugă 5 luni trăsăturilor faciale.
Rezultatul a fost obţinut în urma unui studiu efectuat pe 602 persoane. Acestora le-a fost măsurat nivelul glicemiei, în timp ce 60 de voluntari au studiat două fotografii ce reprezentau chipul fiecărei persoane studiate, atribuind fiecărei persoane o vârstă.
Persoanele sănătoase cu un nivel scăzut al glicemiei arătau mai tinere cu un an faţă de persoanele sănătoase cu un nivel ridicat al glicemiei. În comparaţie cu persoanele diabietice, voluntarii cu un nivel scăzut al glicemiei arătau cu 18 luni mai tineri.
Oamenii de ştiinţă au elaborat două ipoteze pentru a explica îmbătrânirea feţei: fie zahărul din sânge se ataşează de colagen, proteina care menţine pielea suplă, fie glucoza din sânge afectează producţia de insulină, hormon cu un rol esenţial în procesul de îmbătrânire.
David Gunn, conducătorul studiului, a comentat rezultatele: “Cercetarea noastră oferă un motiv în plus pentru a avea un stil de viaţă sănătos: pentru că acesta contribuie şi la aspectul fizic, nu doar la sănătate. Studiul nostru subliniază importanţa menţinerii glicemiei la un nivel sănătos”.

Specialiştii NASA explică în ce mod presimt animalele cutremurele


Pe baza ultimelor cercetări în domeniu, se pare că animalele simt schimbările chimice din pânzele freatice, înainte de declanşarea unui cutremur. Specialiştii cred că acesta este motivul modificării comportamentului unor animale înainte de cutremurele de pământ.
Cercetătorii au început să investigheze acest fenomen după ce au observat cum o întreagă populaţie de broaşte şi-a abandonat brusc balta cu câteva zile înainte de declanşarea cutremurului din L'Aquila, Italia, în 2009.
Descoperirile echipei de cercetători au fost publicate în periodicul Internaţional Journal of Environmental Research and Public Health. Conform rezultatelor cercetărilor, înainte de producerea cutremurelor, scoarţa terestră elimină particule încărcate electric care reacţionează cu apa din pânzele freatice şi apele de suprafaţă. Animalele care trăiesc în aceste ape sau în apropierea lacurilor şi râurilor sunt extrem de sensibile la fiecare schimbare din chimia apei, deci simt cutremurele cu câteva zile înainte ca plăcile tectonice să se mişte.
Echipa condusă de profesorul Friedermann Freund, din cadrul NASA, şi Rachel Grant, din partea Universităţii Deschise din Marea Britanie, speră ca descoperirea lor să inspire o colaborare mai strânsă între biologi şi geologi, pentru a prevedea cu exactitate un cutremur, cu câteva zile înainte de producerea acestuia.
Broaştele din L'Aquila nu sunt singurul exemplu de caz în care animalele au presimţit un cutremur. Există sute de relatări şi rapoarte din lumea întreagă cu privire la modificarea evidentă a comportamentului animalelor înainte de producerea seismelor.
" Se cunoaşte deja, în comunităţile medicale, că ionii încărcaţi pozitiv pot provoca oamenilor dureri de cap şi senzaţii de greaţă. De asemenea, aceşti ioni duc la creşterea nivelului serotoninei, un hormon de stres din sângele animalelor. Aceeaşi ioni încărcaţi pozitiv reacţionează cu apa, producând peroxid de hidrogen. Lanţul de transformări chimice influenţează materiile organice dizolvate în apa iazurilor, lacurilor şi bălţilor, crescând considerabil nivelul toxicităţii materiei organice, fapt care duce la alarmarea animalelor din lacuri", afirmă profesorul Freund.
Sursa: descopera.ro

Rezervele valutare ale BNR au scăzut în noiembrie cu aproape jumătate de miliard de euro


Rezervele valutare ale BNR au scăzut în noiembrie cu aproape jumătate de miliard de euro
BNR a înregistrat în noiembrie ieşiri de la rezerva valutară de 1,55 miliarde euro, reprezentând, potrivit unui comunicat al băncii centrale, alimentarea contului Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.
BNR nu publică detalii privind ieşirile sau intrările din rezervele valutare şi nici date despre eventualele intervenţii pe pieţele valutare, cu excepţia serviciului lunar al datoriei publice, anunţat în avans.

Potrivit BNR, plăţile scadente în luna noiembrie în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, au însumat 292 milioane euro.
În aceeaşi lună, au fost contabilizate intrări la rezerva valutară de 1,1 miliarde euro, provenite din alimentarea contului Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la finele lunii noiembrie au fost de 36,02 miliarde euro, faţă de 36,3 miliarde euro la 31 octombrie 2011.
Plăţile scadente în luna decembrie 2011 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 108,3 milioane euro.
Sursa; gandul.info

Ce spun chinezii: "Vom apăra Iranul chiar dacă asta ar însemna Al Treilea Război Mondial"


Dușmanii Iranului sunt și dușmanii chinezilor, indiferent ce ar însemna acest lucru. Asta este concluzia trasă în urma afirmației lui Zhang Zhaozhong, un important general chinez, care a declarat că ei, chinezii nu vor ezita să apere Iranul chiar dacă acest lucru ar însemna declanșarea celui De-al Treilea Război Mondial.
Afirmația vine după ce guvernul de la Beijing a estimat miercuri că sancţiunile occidentale împotriva Iranului 'vor complica, vor agrava situaţia' şi vor conduce la intensificarea confruntării pe tema programului nuclear al Teheranului.
'China a fost totdeauna împotriva sancţiunilor unilaterale faţă de Iran', a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Liu Weimin, după ce SUA, Marea Britanie şi Canada au anunţat sancţiuni împotriva Iranului.

China - care cumpără mult petrol - a devenit primul partener comercial al Iranului, cu schimburi bilaterale în valoare de 30 miliarde de dolari, faţă de numai 400 milioane acum 15 ani.

Potrivit Chinei, presiunile şi sancţiunile nu pot rezolva 'fundamental' problema dosarului nuclear iranian. 'Din contră, ele vor complica, vor agrava situaţia şi vor intensifica disputa (pe această temă), mergând împotriva păcii şi a stabilităţii regionale', a spus Liu Weimin.

Noile sancţiuni vizează în special sectoarele bancar şi petrolier. Ele au fost anunţate în urma unui recent raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în care se menţionează o 'posibilă dimensiune militară' a programului nuclear iranian.

Rusia, aliat al Iranului şi ale cărei poziţii sunt apropiate de cele ale Chinei, a calificat aceste noi măsuri drept 'inacceptabile'.

Iranul nu va da înapoi cu privire la programul său nuclear în pofida unor noi sancţiuni occidentale, a declarat miercuri preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, în cursul unui discurs transmis în direct de televiziunea de stat, informează AFP.

Iranul nu se lasă impresionat de sancțiuni

'Vă sfătuiesc să renunţaţi la aceste metode (sancţiuni), să nu credeţi că starea rea de spirit, faptul că vă arătaţi dinţii şi ghearele vor opri poporul iranian din calea sa de a stăpâni tehnologia nucleară', a declarat Ahmadinejad la Pakdasht, oraş la est de Teheran, reafirmând că Iranul 'nu doreşte armă atomică'.

Sursa:capital.ro