joi, 3 noiembrie 2011

Interiorul si varsta Pamantului

  Interiorul Pamantului                                                                                                       
In centrul Pamantului se afla “miezul” sau “nucleulPamantului”( cu grosimea de aproximativ 3400 km, de consistenta fluida,alcatuitdin elemente grele (metale grele mai ales fier) , unde au loc reactii atomicede fuziune in conditiile unor temperaturi si presiuni ridicate. Stratul urmatoreste”mantaua Pamantului cu grosimea de 2900 km.Mantaua este alcatuita din rociplastice , predominand silicatii si oxizii.
Scoarţa variază considerabil în grosime, fiind maisubţire sub oceane şi mai groasă sub continente. Miezul intern şi Scoarţa suntsolide. Miezul extern şi mantalele sunt plastice sau semi-fluide. Diferitelestraturi sunt separate prin discontinuităţi care suntevidente în datele seismice; cea mai cunoscută este discontinuitatea Mohorovicic, dintre scoarţa şi mantauasuperioară.
Miezul este compus probabil in majoritate din fier(saufier/nichel),fiind posibila si prezenta altor elemente mai usoare.Temperaturilein centrul miezului pot ajunge la 7500 K ,mai fierbinte decat suprafataSoarelui.
Mantaua inferioara e compusa mai mult dinsiciliu,magneziu si oxygen,cu ceva fier,calciu si aluminiu.
Mantaua superioara e alcatuita din olivina si piroxen(silicati de mangneziu si de fier) ,calciu si aluminiu.Cunoastem toate acesteadoar din tehnicile seismice ,monstre din mantaua superioara ajungand lasuprafata sub forma de lava din vulcani,insa majoritatea Pamantului esteinaccesibila.
Scoarta este compusa in principal din cuart (dioxid desiciliu)  si alti silicati de exemplufeldspat. Luat ca un intreg Pamantul are urmatoarea compozitie (in functie demasa):
34,6% fier
29,5% oxigen
15,2% siciliu
12,7% magneziu
2,4% nichel
1,9% sulf
0,05% titan
          Spredeosebire de celelalte planete terestre,scoarta Pamantului este impartita incateva placi separate,care plutesc independent pe mantaua fierbinte dededesubt. Teoria care descrie aceasta se numeşte tectonica. Secaracterizează prin două procese principale: extindere şi încălecare.
Extinderea are loc atunci când două plăci se îndepărteazăuna de cealaltă şi se creează porţiuni noi de scoarţă din magma de dedesubtieşita la suprafaţă. Încălecarea plăcilor tectonice are loc când două plăci seciocnesc şi marginea uneia se scufundă sub cealaltă, topindu-se apoi îninteriorul mantalei. Mai au loc şi mişcări transversale la marginile unor plăci(de exemplu falia San Andreas în California) şi coliziuni între platourilecontinentale (de exemplu India/Eurasia).
Structura interna a Pamantuluiare intentia de discontinuitate sau grosimile variabile a straturilor rocilorce pot favoriza miscarile seismice.
Varsta Pamantului
Cu ajutorul substantelor radioactive naturale din rocilestravechi, s-a putut stabili varsta Pamantului. Aceste substante se transforma,in cadrul unei perioade determinate, intr-o alta substanta. Masurand sicomparand cantitatea de substanta veche si noua, se poate calcula catasubstanta initiala a existat. S-a ajuns astfel la concluzia caPamantul are varsta de 4600 milioane de ani.
Daca e sa ne imaginam toata aceasta perioada cafiind un singur an, putem spune ca Pamantul s-a nascut pe 1 ianuarie. Abia lasfarsitul lui noiembrie au aparut primele vietuitoare; dinozaurii au avutperioada lor de glorie cam pe la 18 decembrie. Primii oameni au aparut abia pe31 decembrie, cam la patru ore inainte de miezul noptii.
In perioada relativ scurta (dupa standardeleastronomice) de 500.000.000 de ani
eroziunea si procesele tectonice au distrus si recreatcea mai mare parte din supratafa Pamantului si prin urmare au distrus aproapetoate urmele lasate de fenomenele geologice mai recente. Astfel s-a pierdut istoria cea mairecenta a Pamantului.
Sursa: ……Astro……

MANDRIA DE A FI ROMAN

O LUME FARA ROMANIA
Vizionati in filmuletul de mai jos cateva motive care ne indreptatesc a ne mandri ca suntem români, asa cum le-a vazut un conational din SUA (face bine la suflet si ajuta memoria!):
 

Sursa: Dulce Romanie

Un nou război este pe cale să înceapă. Află pe cine vor să bombardeze americanii

Autor: Bogdan Biszok

Statele Unite, Marea Britanie şi Israelul se pregătesc pentru o intervenţie militară în Iran, fiind îngrijorate de planul acestei ţări de îmbogăţire a uraniului.
După ce comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA a adoptat miercuri un nou set de sancţiuni împotriva Iranului, pentru a forţa regimul de la Teheran să-şi abandoneze programul nuclear, cotidianul britanic The Guardian a scris că Marea Britanie se grăbeşte cu planurile privind o potenţială intervenţie militară în Iran. Britanicii ar putea lansa proiectile asupra unor puncte strategice din Iran
Statele Unite au refuzat să comenteze "zvonurile" sau "dezbaterile" care indică dorinţa premierului israelian, Benjamin Netanyahu, de a găsi susţinere în cadrul guvernului său pentru a lovi Iranul pe calea aerului. În cadrul executivului israelian, partizanii şi opozanţii unui atac împotriva instalaţiilor nucleare iraniene se confruntă de mai multe zile, potrivit unor informaţii lăsate să ajungă la reprezentanţii mass-media. Dezbaterea îi opune pe şeful cabinetului, Benjamin Netanyahu, susţinut de ministrul apărării, Ehud Bark, şi de cel de externe, Avigdor Lieberman, - care susţin "opţiunea militară"-, restului membrilor guvernului şi responsabililor serviciilor secrete, care au în vedere sancţiuni economice pentru a exercita presiuni asupra Teheranului.

Israelienii sunt divizaţi în legătură cu un eventual atac asupra Iranului

Israelienii sunt divizaţi în legătură cu un eventual atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene, o problemă care face obiectul unei intense dezbateri publice şi la vârf în Israel, indică rezultatul unui sondaj de opinie. Aproximativ 41% din persoanele chestionate sunt pentru o asemenea operaţiune împotriva Iranului, 39% se opun, iar 20% se abţin. De asemenea, 52% dintre israelieni au încredere în premierul Benjamin Netanyahu şi în ministrul apărării Ehud Barak, ambii susţinători fervenţi ai unei soluţii militare în dosarul nuclear iranian.

Iranul anunţă că va dovedi cu documente că SUA "sponsorizează terorismul"

Teheranul va da publicităţii o sută de documente care dovedesc rolul jucat de Washington în sponsorizarea activităţilor teroriste din Iran şi din întregul Orient Mijlociu, a declarat miercuri ayatollahul Ali Khamenei.

"Avem o sută de documente de netăgăduit care descriu rolul jucat de SUA în coordonarea terorii şi a acţiunilor teroriste din Iran şi din regiune", a declarat Khamenei, cu două zile înainte de împlinirea a 32 de ani de la ocuparea ambasadei SUA de la Teheran. "Prin publicarea acestor documente, vom dezonora SUA şi pe cei care pretind că sunt avocaţii apărării drepturilor omului şi că luptă împotriva terorismului", a mai spus el.
Sursa: capital.ro

Seismologii au inregistrat ieri, 2 noiembrie 2011, cel putin 77 de cutremure, in Canare


Seismologii au inregistrat ieri cel putin 77 de cutremure, in Canare

Cel putin 77 de seisme, dintre care cel mai puternic a avut o magnitudine de 4,4 grade pe scara Richter, au fost inregistrate ieri pe insula El Hierro din arhipelagul Canare.

Seria de cutremure a inceput imediat dupa o eruptie vulcanica submarina, care a avut loc la 10 octombrie. Cele 77 de cutremure inregistrate ieri indica, potrivit expertilor, "ca este posibil sa se produca o noua eruptie. In principiu, aceasta nu pare iminenta".
Cel mai puternic dintre cele 77 de cutremure (dintre care cinci au fost suficient de puternice pentru a fi simtite de localnici), cel cu magnitudinea 4,4 pe scara Richter a avut loc ieri seara (19.10, ora Romaniei) in Oceanul Atlantic, in largul localitatii La Frontera, aflata in nordul insulei. Epicentrul seismului a fost localizat la o adancime de 23 de kilometri.
Sursa: apropo.ro