marți, 16 august 2011

Un cutremur puternic in Canada este asteptat de catre oamenii de stiinta


Date obtinute de geologi pe coasta Pacificului din Canada indica faptul ca fractura tectonica se afla cu 7 km mai în profunzime decât se credea anterior, trecând prin straturile groase de roci sedimentare spre est.

Pe coasta Pacificului din Canada se înregistreaza o acumulare importanta de energie seismica, fapt ce ar putea duce la un cutremur puternic, semnaleaza geologi de la Simon Fraser University în ultimul numar al revistei Nature Geoscience, citat de Agerpres.
Aceste concluzii intervin dupa un ciclu de investigatii într-o zona ‘de tranzitie’ de 200 de km în perimetrul insulei Vancouver la intersectia între placa tectonica Juan de Fuca si placa continentala nord-americana.
Datele obtinute de geologi indica faptul ca fractura tectonica se afla cu 7 km mai în profunzime decât se credea anterior, trecând prin straturile groase de roci sedimentare spre est. ‘În caz de cutremur, evenimentul seismic va afecta o zona mai extinsa’, mentioneaza într-un interviu acordat ziarului The Vancouver Sun profesorul de seismologie Andy Calvert de la Simon Fraser University.
Coasta Pacificului reprezinta cea mai activa zona din punct de vedere seismic din Canada. În zona insulei Vancouver, în ultimii 70 de ani s-au înregistrat peste 100 de replici cu magnitudinea de cinci sau mai multe grade. Cel mai puternic cutremur a avut loc aici în ianuarie 1700, cu o magnitudine estimata între 8,7 si 9,2 grade. Valul seismic ce a urmat a ajuns pâna în Japonia, parcurgând o distanta de 7000 de km.
RealitateaTV