joi, 3 iulie 2014

Cel de-al treilea ochi

Numit cel de-al treilea ochi, a sasea chakra, si glanda pineala, aceasta specifica parte a corpului tau este extrem de importanta.Fiecare dintre chakre vibreaza cu propria ei frecventa, deci cheia pentru activarea celui de-al treilea ochi este de a realiza vibratia corect pentru a crea un camp magnetic intre corpul pituitar si glanda pineala. Vizualizarea si meditatia sunt esentiale in realizarea acestui tel. Desi procesul ar putea fi intens si consumator de timp pana la completarea lui, merita efortul.

Exista cateva modalitati vizate pentru a activa cel de-al treilea ochi, dar toate implica relaxarea corpului, focalizarea mintii si vizualizarea energiei celei de-a sasea chakre. Meditatia este o experienta extrem de personala, asa ca incearca sa iti ajustezi practicile de meditatie pentru a corespunde preferintelor tale. De exemplu, s-ar putea sa preferi meditatia afara, sau noaptea, sau intr-o anumita incapere.
Desi este important sa iti proiectezi sesiunile de meditatie pentru a corespunde nevoilor tale personale, mai este de asemenea esential sa ai in minte o clara intelegere despre ceea ce incerci sa realizezi –
 si cum sa o realizezi. Aici este unul dintre multele exercitii de meditatie propuse. Este recomandat ca sa incepi prin urmarea acestor pasi si sa personalizezi procesul pe masura ce inveti mai multe despre stilul tau de meditatie.
1. Relaxeaza-te intr-un loc linistit. Ai putea alege sa stai in pozitia lotusului sau sa te intinzi.
2. Inchide-ti ochii. Lasa-ti mintea clara. Relaxarea completa este foarte dificila, asa ca acorda-ti timpul necesar si ingaduie-ti sa te eliberezi de o grija dupa alta.

3. Odata ce mintea iti este calma, focalizeaza-ti energia mentala in centru fruntii. Glanda pineala este localizata in creier, deci concentreaza-te asupra acestei glande. S-ar putea sa simti caldura, sau o senzatie de furnicatura la acest moment al exercitiului.
4. Vizualizeaza un al treilea ochi in centrul fruntii. Concentreaza-te pe imaginile acestui ochi deschizandu-se si asupra frecventei energiei acestui ochi sincronizandu-se cu restul energiei din corpul tau.
5. Repeta acest exercitiu pana cand ai trezit potentialul complet al celei de-a sasea chakre. S-ar putea sa descoperi ca, pe masura ce acest al treilea ochi devine puternic, poti sa privesti camera din perspectiva lui. Cu ochii inchisi, vizualizeaza camera cu cel de-al treilea ochi. 

Se crede ca activarea celui de-al treilea ochi imbunatateste perceptia si comunicarea. Indivizii care si-au deschis cea de-a sasea chakra sunt sensibili la energia din jurul lor si sunt usor afectati de factorii externi, precum hrana pe care o mananca.

Daca esti gata sa iti activezi cel de-al treilea ochi, tine minte ca procesul s-ar putea sa ia ceva timp. Pentru multi se intampla repede, pentru altii este nevoie de ani. Aminteste-ti ca aceasta este o oportunitate de a te cunoaste mai bine pe tine insuti si energiile dinlauntrul tau.

surse 
http://www.dnaalchemy.com/Opening_The_Third_Eye.html

http://adevarul2012.blogspot.ro/

10 plante si condimente vindecatoare ce garanteaza o sanatate optima

Scris de 
Condimentele sunt folosite pe scara larga pentru intarirea sanatatii si inducerea unei stari de bine. Astfel oricine cauta un stil de viata mai sanatos va gasi de mare ajutor folosirea condimentelor in prepararea hranei. Si tot ce trebuie sa faca este sa adauge cateva grame din aceste mirodenii in mancare.
Condimentele sunt indicate oricui are nevoie de o detoxifiere a ficatului, colonului, rinichilor sau a sistemului limfatic. Lumea inconjuratoare este intesata de toxine, factori poluanti si bacterii daunatoare. Cautam cu totii o modalitate de a contracara efectele distructive ale mediului, ce afecteaza, in mod deosebit, persoanele mai sensibile, care deja sufera de afectiuni sau sunt in etate. Numerosi indivizi urmeaza in fiecare zi tratamente medicamentoase create de mana omului; o idee mult mai buna ar fi sa gasim un echilibru intre natural si artificial in scopul obtinerii unei sanatati si a unei stari de bine optime.

Exemple de condimente benefice si efectul lor asupra organismului

Turmeric – este un antioxidant puternic ce ar trebui combinat cu piperul pentru a avea eficienta maxima. Antioxidantii ajuta organismul sa se autoregenereze dupa ce a fost supus la un exces de toxine.
Nucsoara – aceasta mirodenie – folosita pe scara larga – se obtine dintr-o specie de planta perena asemanatoare trestiei si este adesea folosita pentru prepararea diverselor bauturi sinucsoara condimente dulciuri in special in timpul sarbatorilor de iarna. Poate stimula circulatia sangelui si eliminarea celulelor toxice, nesanatoase din corp.
Piper – condimentele picante ajuta la accelerarea metabolismului si stimularea circulatiei sangelui, fapt valabil si in cazul piperului. Acest condiment mai este folosit cu succes si pentru dezinfectarea zgarieturilor si taieturilor superficiale.
Ghimbir – este ideal pentru atenuarea durerilor si a problemelor digestive precum greata. Substantele nutritive provenite din alimentatie sunt asimilate mai usor cand ghimbirul este adaugat intr-o reteta.
Trifoi rosu – folosit pentru atenuarea senzatiilor ce preced menstruatia, a problemelor din timpul menopauzei si pntru curatarea sangelui. Se crede ca mai induce un sentiment de relaxare, favorizand un somn odihnitor.
Usturoi – des utilizat in scopul prevenirii starilor gripale, a virozelor, a pneumoniei in timpul lunilor de iarna, dar si pentru intarirea sistemului imunitar. Usturoiul reduce nivelul colesterolului, presiunea sangelui si nivelul glucozei din sange. Acest condiment detine numeroase alte proprietati benefice, prin urmare va recomandam sa va documentati mai mult despre usturoi in cazul in care ati fost diagnosticati cu o boala contagioasa ori cu un alt gen de afectiune.
Rozmarin – stimuleaza circulatia sangelui, buna functionare a sistemului nervos – cel mai important sistem din organism ce include creierul si coloana vertebrala.
Patrunjel – sprijina organismul in procesul sau de curatare datorita unui nivel ridicat de clorofila. Mai ajuta si la atenuarea durerii artritice si afectiunilor cardiovasculare deoarece contine un important acid gras Omega 3 – acidul alfa-linoleic.
Cimbru – este o izma ce contine calciu, fier si mangan si prezinta proprietati antiseptice si antibacteriene. Ajuta la calmarea afectiunilor respiratorii.
Cuisoare – adauga cuisoare in mancare daca suferi de dureri dentare. Cuisoarele atenueaza si alte dureri din corp si, in acelasi timp, stimuleaza digestia.

Rezultate neasteptate

Foarte multi oameni incearca sa-si purifice mintea, sufletul, corpul si ar face orice pentru a obtine aceasta purificare. Barbati, femei, tineri sau oameni in varsta impreuna cu cei care se axeaza mult mai mult pe sanatatea atinsa pe cale naturala pot avea parte de curatarea si de forta mult visate prin adaugarea de condimente in mancare – o metoda cat se poate de simpla.
Mintile creative mai adora si sa incalce regulile gastronomice si sa schimbe o reteta fiindca nu stii niciodata ce vei dobandi in final!
Care sunt condimentele preferate pe care le folositi in prepararea hranei?
Surse utilizate:
http://www.naturalnews.com/045809_herbal_medicine_spices_/optimal_health.html – condimentele sanatoase

Articol preluat de pe blogul viataverdeviu.ro

Ștefan cel Mare – despre viața și faptele lui. 2 iulie – 510 ani de la moartea domnului Moldovei

La 2 iulie 2014 se împlinesc 510 ani de la moartea domnului Moldovei, Ștefan cel Mare (1457-1504), personalitate marcantă a Evului Mediu românesc.
La 20 iunie 1992, a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română: Dreptcredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.
Cel mai de seamă descendent al descălecătorilor maramureșeni ai Țării Moldovei, intrat în istorie sub numele de Ștefan cel Mare, s-ar fi născut pe la 1434 la Borzești, fiind întâiul fiu al voievodului Bogdan al II-lea (1449-1451) și al soției sale Oltea.
Asociat la tron și purtând titlul de ”voievod” în vremea domniei tatălui său, viitorul domn luase calea pribegiei, petrecând câțiva ani în Transilvania, unde Iancu de Hunedoara (1441-1456) i-a oferit probabil adăpost în virtutea tratatului din 1450. Aici s-a familiarizat cu tacticile militare ale acestuia, care îmbinau elemente de artă militară din estul, centrul și apusul Europei.
Cu o forță militară pusă la dispoziție de către Vlad Țepeș (1448; 1456-1472; 1476), la care s-au adăugat partizanii săi din sudul Moldovei, Ștefan cel Mare a obținut o victorie categorică la Doljești (Dolhești), în ziua de 12 aprilie 1457, asupra oastei lui Petru Aron, obligându-l pe acesta să se retragă la Camenița.
Pe câmpul de la Direptate, situat mai degrabă în apropierea locului luptei abia încheiat, adică în zona Mirceștilor din ținutul Roman, Ștefan a fost proclamat domn legiuit al țării de către toate stările întrunite și ”a luat schiptrul Moldovei”, după ce a primit ungerea din partea mitropolitului Teoctist.
A găsit o țară sărăcită, sfâșiată de luptele dintre diverșii pretendenți la domnia Moldovei, o țară ce plătea tribut turcilor începând cu anul 1456. Domnitorul amână lupta antiotomană pentru independență timp de 18 ani (1457-1475) consimțind să plătească tribut Porții.
În asemenea circumstanțe, domnitorul a trebuit să inițieze ample măsuri de redresare a situației social-economice.
Pentru a-și asigura suportul politic necesar stabilității guvernării, Ștefan cel Mare a eliminat tendințele marii boierimi de anarhie și de nesupunere față de puterea centrală, a favorizat consolidarea economică a țărănimii libere (răzeșii), a încurajat clasa negustorească și legăturile comerciale externe.
În plus, a acordat o atenție aparte structurilor militare tradiționale ale țării (”oastea cea mică” — structură militară permanentă, și ”oastea cea mare” — chemată numai în caz de atac extern), susținând introducerea unei discipline mai riguroase și ameliorarea dotării.
Măsurile sale militare au vizat și întărirea capacității defensive a țării, prin consolidarea și modernizarea cetăților Hotin, Tighina, Soroca, Chilia, Cetatea Albă, Suceava, Neamț, Crăciuna.
De asemenea, pe plan extern încheie un sistem de alianțe și are în vedere consolidarea legăturilor cu voievozii celorlalte țări române. Îl învinge pe Matei Corvin la Baia (1467), iar pe tătari la Lipnic (1470).
În acest context, consolidat pe plan intern și extern, Ștefan refuză plata tributului.
Încep războaiele de apărare a Moldovei: marea biruință de la Vaslui sau Podul Înalt (10 ianuarie 1475), înfrânt în încleștarea de la Războieni (26 iulie 1476), dar prin retragerea în cetățile Moldovei și apărarea lor transformă înfrângerea în biruință.
Victoria obținută la Vaslui a fost relatată în letopisețul de la Bistrița astfel: ”Și au biruit atunci Ștefan voievod și au căzut atunci mulțime nenumărată de oameni și mulți și fără de număr au fost prinși de vii, care mai apoi au fost tăiați, numai pe unul îl lăsară viu, pe fiul lui Sac-bașa; și steagurile lor împreună cu schiptrele cele mari au fost luate, mai mult de 40 de schiptre … iar Ștefan se întoarse cu oștenii săi ca un biruitor în scaunul său din Suceava”.
Câțiva ani mai târziu, Mahomed al II-lea invadează Moldova și cucerește Chilia și Cetatea Albă (1448) provocând o spărtură în sistemul de apărare al Moldovei. După doi ani, Ștefan îi înfrânge din nou pe turci în Bătălia de la Scheia (1486). Întrucât Imperiul Otoman încheie pace cu Veneția (1479), cu Ungaria (1483) și cu Polonia (1487), Ștefan este nevoit să plătească suma de 5.000 de ducați și să încheie pace cu sultanul (1489).
În ultimii ani de domnie Ștefan respinge expansiunea polonă a regelui Ioan Albert, pe care îl învinge în bătălia din Codrii Cosminului (26 octombrie 1497).
La 2 iulie 1504, Ștefan cel Mare moare, lăsându-l pe tron pe fiul său Bogdan al III-lea cel Orb (1504-1517).
Victoriile militare spectaculoase ale lui Ștefan cel Mare, repurtate practic împotriva tuturor vecinilor săi (turci, tătari, maghiari, poloni) au fost pregătite întotdeauna de o politică externă foarte abilă, ce a permis voievodului ca, înconjurat de trei adversari redutabili (Ungaria, Polonia și Imperiul Otoman), să nu se angajeze niciodată într-un conflict pe două fronturi. Din punct de vedere diplomatic, Ștefan cel Mare a purtat negocieri și a încheiat alianțe, în funcție de împrejurări, cu o serie de state puternice din estul, centrul și vestul Europei (Hanatul de Crimeea, Imperiul Otoman, cnezatul de Moscova, Polonia, Ungaria, Veneția, Statul Papal). La acestea se adaugă și tratativele inițiate în vederea organizării unei alianțe antiotomane cu Uzun Hassan, șahul statului turcoman din Anatolia orientală și Iranul Occidental.
Vitejia sa pe câmpul de luptă a fost permanent dublată de râvna pentru credința creștină, în numele căreia ieșea la război și în virtutea căreia a zidit numeroase lăcașuri de cult (peste 40). Printre ctitoriile sale de referință se numără mănăstirile Putna (1470), Voroneț (1488), Tazlău (1487), Borzești (1494), Războieni (1496), Neamț (1497), precum și biserici domnești pe tot cuprinsul Moldovei: la Vaslui, Bacău, Iași, Dorohoi etc. A contribuit, de asemenea, cu danii substanțiale la zidirea unor locașuri de cult din Muntenia, Ardeal, de la Sfintele Locuri, precum și de la Muntele Athos.
A fost numit de Papa Sixt al IV-lea ”atlet al lui Hristos”. Din relatările cronicarilor este cunoscut ca om al rugăciunii și postului (se spune că își îndemna oștenii la post și împărtășanie înaintea războaielor), fiind povățuit de marele Daniil Sihastrul.
La nici trei decenii de la trecerea în neființă, la 3 februarie 1531, Ștefan cel Mare, era amintit de Sigismund I, regele Poloniei (1506-1548), ca Stephanus ille magnus (”acel mare Ștefan”). Bernard Wapowski, cartograful și istoriograful oficial al aceluiași rege, consemna că domnul moldovean era ”principele și războinicul cel mai vestit” din epoca sa.
Doctorul Matteo Muriano, trimis de Veneția la Suceava, în vara anului 1502, spre a-i acorda asistența medicală principelui moldovean, consemna în raportul său că acesta ”este un om foarte înțelept, vrednic de multă laudă, iubit mult de supușii săi, pentru că este îndurător și drept, veșnic treaz și darnic”. Văzut de contemporanii lui europeni ca un șef de stat care a reușit să se mențină la cârma țării 47 de ani, pe plan intern el a simbolizat stabilitatea, continuitatea, dezvoltarea economică, dreptatea, încât la înmormântarea sa în Moldova ”jale era, că plângea toți ca pe un părinte al său …” (Grigore Ureche).
În 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a procedat la actul de canonizare al Voievodului Ștefan cel Mare.
Condițiile canonizării au fost: ortodoxia neîndoielnică a credinței, puterea de a suferi moarte martirică pentru dreapta credință, puterea de a înfrunta orice primejdie sau chinuri pentru mărturisirea dreptei credințe, puterea de a-și închina viața celei mai desăvârșite trăiri morale și religioase, puterea de a săvârși minuni în viață și după moarte, puterea de a apăra și de a sluji cu devotament eroic credința și biserica ortodoxă, răspândirea miresmei de sfințenie după moartea lui și confirmarea acesteia prin cultul spontan pe care i-l acordă poporul credincios.
Calitățile sale de organizator, protector al culturii și promotor al ortodoxiei, diplomat și conducător de oști, au fost recunoscute pe plan intern și extern încă din timpul vieții sale, rezistând atât la trecerea timpului, cât și la analizele istoriografiei moderne.
http://adevaruldespredaci.ro/

Voi deveniți jucători puternici și puri în acest joc pe care voi îl numiți VIAȚĂ~ Înaltul Consiliu Pleiadean

Mesaj primit prin Anna Merkaba
10341574_10152491933856210_8683776676537719139_n
În timp ce alaiul corpurilor cerești continuă să opereze pe cerurile voastre, influența radicală a energiilor acestora continuă să influențeze tot ceea ce sălășluiește pe Gaia. Datorită influenței puterilor menționate mult mai multe suflete au început să se trezească la adevăratele lor principii de identificare, care sunt particulele codificate din structura lor ADN. ADN-ul acestor persoane derulează într-un mod miraculos o coardă lungă de componente structurale interioare, și aduce cu putere ecoul de odinioară, precum și tonurile apelului de ascensiune ale zilei de mâine, legând aceste energii de momentul ACUM din timp. Legând lumile vizibile și invizibile și unindu-le cu foarte mare grijă.
Pentru că pe măsură ce trezirea continuă, voi începeți să experimentați lucruri pe care nu v-ați crezut în stare să le experimentați până acum. Pentru că în timp ce are loc verificarea noilor decrete informaționale care sunt instituite în principiile sub-atomice ale trunchiului vostru ADN, conștiința voastră începe să se expansioneze din ce în ce mai mult. Ceea ce vă duce la descoperirea a ceea ce sunteți de fapt aici să faceți. Vă conduce la descoperirea unor modalități inovatoare și creative de a vă îndeplini direcțiile pe care vi le-ați ales în mediul actual de pe Gaia.
Încet frica, panica, furia și alte astfel de modalități sunt disipate din psihicul vostru și sunt înlocuite de lumina sinelor voastre DUMNEZEEȘTI. Lumina Sinelui vostru CREATOR și Lumina a tot ceea ce există. Pentru că particulele SURSEI așa cum voi o înțelegeți a fi în propria voastră realitate activează rapid modalitățile creative în vehiculele voastre de timp și spațiu. Și din această cauză mulți dintre voi au început să se simtă ca și cum v-ați trezi dintr-un somn profund și pășiți într-o nouă realitate CREATOARE a existenței voastre.
Pentru că fiecare dintre voi va experimenta cum creativitatea își face loc în activitățile voastre de zi cu zi. Și chiar și treburile cele mai banale vor începe să apeleze la conștiința voastră iar voi veți descoperi frumusețea și minunăția din fiecare moment. Pentru că într-adevăr momentul ACUM din realitatea voastră de timp este încorporat în înțelegerea voastră a SINELUI și a realității în care sălășluiți. Pentru că voi sunteți propulsați în mod conștient către înțelegerea de a găsi împlinirea în fiecare moment al existenței voastre pământești.
Și în cele din urmă, într-adevăr a sosit momentul în care voi să vă puneți jobenele voastre CREATOARE și
să pășiți în aspectele voastre creatoare ale sinelui și să creați oportunitățile care ar trebui să vă conducă în direcția celor mai înalte aspirații ale voastre. Pentru că momentul este aproape, și este necesar ca voi să vă asumați un rol activ în schimbarea rutei și nu numai a propriilor voastre vieți de aici de pe pământ, ci a tuturor celor din jurul vostru. Pentru că într-adevăr voi deveniți jucători puri și puternici în acest joc pe care voi toți îl numiți VIAȚĂ.
În venerația a tot ceea ce voi sunteți, vă îndrumăm să vă dezlănțuiți forțele creatoare din adevărata voastră esență și vă spunem ”bine ați venit” în noua lume care ia naștere cu rapiditate în fața voastră. Pentru că puterile cerurilor au fost cu adevărat aduse în realitatea voastră prezentă și începând din acest moment voi ar trebui să experimentați schimbări uriașe în voi, care la rândul lor vor influența tot ceea ce se află în exterior.
Asta este tot ceea ce avem pentru voi acum. Vă iubim. Suntem cu voi. La revedere pentru acum.
Înaltul Consiliu Pleiadean
Traducere Monica Poka


Sursa: http://daniilgaucan.wordpress.com/

În Kamceatka s-au descoperit minerale necunoscute


În Kamceatka s-au descoperit minerale necunoscute

O expediție internațională de oameni de știință care a vizitat vulcanul Tolbacikul Plat, care a încetat să mai erupă în anul 2013, a descoperit stalagmite și stalactite din minerale necunoscute pentru știință.

Anterior, oamenii de știință nu au reușit să coboare în peștera de lavă la un an după răcirea vulcanului.
Expediția a durat două săptămâni și s-a încheiat pe 29 iunie. La aceste studii au participat seismologi și vulcanologi din Ucraina, Belarus și Crimeea. Oamenii de știință planifică să continue studierea vulcanului în anul 2015.

Economia americană are nevoie de război

us-collapse1Establishment-ul american a început o campanie de promovare a războiului în calitate de „elixir magic” pentru resuscitarea economiei americane.

Chiar şi cele mai respectabile instituţii media din SUA încep să inoculeze maselor populare ideea că pacea globală reprezintă un pericol pentru economie.

Tyler Cowen, columnist la The New York Times, explică în recentul său articol că „lipsa războaielor majore ar putea afecta negativ creşterea economică”. Această logică se înscrie perfect în matricea de gândire neo-liberală şi neo-keynesiană care domină în establishement-ul politic şi academic american. Economistul John Maynard Keynes care a pus bazele ideologiei economice după care se ghidează Washingtonul de azi era convins că economia poate fi stimulată prin proceduri ciudate, cum ar fi îngroparea şi apoi scoaterea din pământ ale unor containere pline de bancnote. În logica lui Keynes, o asemenea „industrie minieră” ar putea deveni motorul unei economii care suferă de depresie. Nu este surprinzător ca urmaşii acestui ilustru economist să fie convinşi că un război major ar putea revitaliza economia americană.
Deşi în SUA au existat economişti care explicau cetăţenilor cu maximă seriozitate faptul că uraganul Catrina va contribui la creşterea PIB-ului american, cei care scriu şi promovează asemenea materială în presa „quality” din Statele Unite nu-şi doresc ca războiul să se desfăşoare pe teritoriul american. Dacă acceptăm această aserţiune, atunci situaţia devine clară, iar aprecierile referitoare la utilitatea economică a unui război devine explicabilă în baza unei logici macabre, dar eficiente. În cadrul celor două războaie mondiale în care SUA au participat în calitate de instigator şi finanţator al tuturor părţilor beligerante, au fost distruse active ale concurenţilor companiilor americane, au fost anihilate circuite de producţie, iar potenţialul economic şi uman al concurenţilor geopolitici ai Statelor Unite a fost redus drastic. Astăzi, vedem tentative americane de a lansa conflicte noi sau de a dezgheţa conflicte existente în aşa fel încât America să rămână unica insulă de stabilitate într-o lume cuprinsă de conflicte militare regionale şi războaie civile. Aşa se explică implicarea americană în aşa-zisa Primăvara Arabă, războiul din Irak, războiul din Siria şi războiul civil din Ucraina. La fel, devine perfect explicabilă dorinţa de a separa potenţialul economic european de resursele energetice ale Rusiei prin impunerea unor sancţiuni artificiale.
SUA se apropie de faliment şi se pare că liderii americani au ajuns la concluzia logică: pentru ca economia americană să supravieţuiască, restul lumii trebuie să ardă în flăcările războaielor regionale.
Autor: Valentin Mandrasescu
Sursa: Vocea Rusiei
http://gandeste.org/

Să luăm taurul de coarne!

b-ull-by-the-hornsE timpul, dragi români, să ne gândim foarte bine şi pragmatic, lucid, la ce tip de sistem dorim în România. Este clar ca lumina zilei că actuală formulă de adunături de politicieni nu este deloc în folosul cetăţeanului al naţiunii întregi. Avem un Stat, cu structuri instituţionale, total nefuncţionale, iar legislaţia este prea stufoasă, alambicată şi aplicată preferenţial, de regulă doar cetăţeanului simplu, fără bani şi fără sprijin politic. Pentru „ceilalţi” avantajele puterii sunt infinite!

A trecut deja un sfert de secol, de când suntem conduşi (subjugaţi) de un diabolic sistem, coruptibil, şantajabil şi manipulabil, de cea mai joasă speţă. Nu trebuie nici măcar să facem un efort prea mare de gândire, pentru a vedea realitatea cotitdiană. Sunt tot felul de analişti, jurnalişti şi intelectuali care critică acest sistem, dar este doar o critică formală, adesea doar în diverse articole de presă şi/sau la o suieta politică, prin cafenele sau prin diverse emisiuni TV.  Discuţii şi comentarii ca după meciurile de fotbal, care, de fapt, alimentează contra-argumentele politicienilor vinovaţi de această stare de fapt în care se zbate România în 2014. O mulţime de naivi şi creduli care cască gură la aceste comentarii devin susţinătorii sau adversarii acestor „comentatori”şi politicieni, de asemenea.
Deşi contestaţi, formal, politicienii îşi văd mai departe de „afacerile lor”, elaborându-şi legi proprii şi încasând sume nesimţite de la bugetul sărăcit al ţării. Prin urmare, rezultatul acestor critici este zero… Nimeni nu face nimic, se mai sacrifică un politician, de regulă din tabăra adversă, pentru a mai tempera unele atenţionări supeficiale, venite în special din partea unor oficiali externi. Mass-media românească este dominată de consorţii de presă, bine plătite de către politicieni, emanând tot felul de tabloide şi/sau emisiuni, cu surogate de subiecte, majoritatea doar din lumea mondenă a unor VIP-uri autohtone, în care joacă mereu roluri principale, în propriile telenovele. În rest, mici sau mari găinării, pentru a atrage atenţia cetăţeanului şi pentru a intoxicz creierul şi aşa mahmur al multor români….
Doar vânzarea ţării continuă aşa cum a fost planificată de către infractorii politicieni. Se apropie cu paşi repezi, prea repezi, toamna şi iarna 2014, când un nou val de scumpiri va lovi omul de rând. Marii mahări care au pus laba pe averea statului, energia şi combustibilul, deja au ridicat preţul la gaze, în timp ce, în totală bătaie de joc, politicienii anunţă o majorare de salariu de mizerie şi acea doar teoretică, practic rămâne că în trecut. Dar, facturile trebuiesc achitate… Iar în tot acest timp se fac comentarii peste comentarii, analize peste analize, pronosticuri peste pronosticuri pentru alegerile din toamnă. Românii încă sunt subjugaţi manipulării în masă prin TV şi net, oamenii (unii) încă mai cred în venirea unui „Mesia ” al politicii româneşti care va readuce ţară pe făgaşul normalităţii…
Păi, acest sistem nu este el însuşi normal, de unde să scoţi acel „mesia” când ştim deja: „Ce naşte din pisică, şoareci mănâncă”. Este clar că trebuie să renunţăm la tot felul de comentarii, la tot felul de critici inutile, şi să „Luăm taurul de coarne”. Mai pe româneşte să trecem la fapte, la acţiune pentru a elimina odată acest sistem de adunături infracţionale, total dăunătoare, nouă şi copiilor noştri.
Avem în faţă noastră, de la copii de clasa a-IV-a, a VIII-a şi de liceu care sunt mereu evaluaţi şi paraevaluati. Li se dau teste peste teste, examene şi alte forme de evaluare. Dar, un politician care accede în structurile de conducere ale statului, poate ajunge acolo în vârf, doar printr-o învârtitură de condei, doar printr-o ştampilă de partid, fără nici un  test de evaluare, nici măcar teste psihologice de la şcoala de şoferi! El, politrucul român, poate să fie doar un simplu tarabagiu la piaţă politică, fără nici o calificare/calitate deosebită, dar, nu-i aşa?, el poate accede aşa, precum gaşca prin apă. Orice infractor poate ajunge conducător de partid şi de …Stat. Nimeni nu evaluează acest tip de personaj! Accesul este „free”! Dacă ai bani şi susţinere ajungi ministru, director, consilier, preşedinte, primar etc. Doar oamenii importanţi nu au nevoie de nici o evaluare, doar ia propus partidul!
Mai apoi ne mirăm şi ne întrebăm: de ce naţiunea şi ţara aceasta au ajuns aşa? Tot noi suntem „pro” şi „contra”, îi promovăm, îi aplaudăm pentru circul politic pe care-l profesează pe banii noștri! Se pare că ne-am obişnuit cu acest privilegiu de a ajunge acolo sus gratis, fără muncă. Se pare că tot mai mulţi visează să ajungă acolo, precum soldatul ce visează să ajungă mareşal. Această obişnuinţă ne-a amorțit şi adormit spiritul combativ de luptător. De ce să muncim să schimbăm ceva ce este gratis pentru toţi, dar privilegiaţi, doar pentru unii? Să rămână aşa, acelaşi sistem… Se pare că  joacă de-a toreadorul în jurul taurului, a început să ne placă!
Nici toreadorul şi nici taurul nu vor muri, iar noi aplaudăm furtunos acest jalnic spectacol! Dacă nu vom avea curajul să coboram noi în arenă să luăm taurul de coarne, atunci chiar ne merităm soarta!
Autor: Viorel Sandu
http://gandeste.org/

Părintele Dumitru Stăniloae în 1939: “Statele Unite ale Europei?”


97736_staniloae_14Prezentam mai jos un articol scris de Parintele Dumitru Staniloae in anul 1939, si aparut atunci in “Telegraful roman”, LXXXVII, nr. 47, p. 1. Este interesant de vazut cum era privita atunci Europa, ca organizatie statala, si ceea ce a ajuns ea astazi.
“Statele Unite ale Europei?”
Un ziarist din capitala a pomenit recent, de aceasta idee, ca de o dorinta ce ar aveea sa puna treptat stapanire pe suflete, pentru ca la sfarsitul razboiului sa serveasca drept idee conducatoare la noua organizare a Europei. Ziaristul pleca de la constatarea ca razboaiele sunt astazi atat de costisitoare, incat numai statele mari pot sa le faca fata, cele mici fiind in neputinta abosluta de a-si procura armamentul urias care sa le faca in stare sa reziste agresiunii si sa-si salveze independenta. Numai incadrarea tuturor statelor europene intr-un singur organism politic ar inlatura posibilitatea razboaielor in viitor si epuizarea popoarelor in cheltuielile fara margini pentru inarmare.
Formula a fost lansata prima data pe la 1928 de Cudenhove-Kalergi, un cunoscut francmason vienez.
Dar ideea este, in generalitatea ei, in intelesul nu atat de organizatie unitara a Europei, ci de infratire intre oameni, de origine crestina. Unitatea cat mai stransa si mai armonioasa intre oameni face parte integranta din orice vis frumos inchinat fericirii viitoare a omenirii. Nimenea nu-si poate cugeta paradisul, fie ca-l crede realizabil pe pamant, fie ca-l amana pentru viata de dincolo de moarte, fara sa vada in el un lucru dintre cele mai esentiale, fratia intima dintre oameni, pacea, ingaduinta, armonia, lipsa dezbinarilor, a certurilor si luptelor. Ideea este cat se poate de nobila si de crestina. Si ca tot ce e nobil si crestin, ca tot ce poate contribui la usurarea greutatilor vietii omenesti, ea trebuie sa formeze o tinta scumpa de urmarit pentru stradaniile tuturor oamenilor de bine, chiar daca, cugetand lucid, ne dam seama ca nu va putea fi niciodata infaptuita integral atata vreme cat traim pe pamant. Un crestin bun, tot ce asteapta de la viata viitoare, urmareste sa obtina macar ca o arvuna inca din viata aceasta.
Acesta este motivul pentru care ideea unei oarecare organizari suprastatale a Europei e sustinuta de lumea crestina anglicana. De pilda, Arhiepiscopul de York a declarat de curand ca “lumea trebuie sa aleaga intre suveranitatea nationala si securitatea colectiva. Actiunea colectiva contra unui agresor, pe care Liga Natiunilor n-a fost destul de puternica s-o initieze, implica o infrangere a suveranitatii nationale”. Arhiepiscopul numit vorbeste de o Uniune federala a Europei care sa se dezvolte de la o schema generala la o organizatie tot mai detaliata ( “The Church Times”, 27 Octombrie 1939).
Dar noi am vrea sa atragem atentia asupra faptului ca pe cat de idealist este crestinul, pe atat este si de realist. Ca si Iisus Hristos, care pe de-o parte cere oamenilor sa fie desavarsiti ca Tatal din ceruri, iar pe de alta profeteste ca timpurile din urma vor fi mai triste sub raportul credintei si al armoniei intre oameni ca cele dinainte de ele, asa si crestinul, oricat de insufletit propovaduieste idealurile armoniei sociale, isi da seama ca ele nu se pot realiza atat de usor, ca sunt necesare pentru infaptuirea lor cateva conditii prealabile foarte importante si care, dupa toate probabilitatile, nu vor fi niciodata implinite.
De pilda, pentru realizarea organizatiei Statelor Unite ale Europei, e necesara in prealabil o profunda increstinare a sufletelor. Europa are in Liga Natiunilor o experienta recenta ca prin simple paragrafe statutare sau pe fratii sustinute de alte idei decat cele crestine, nu se poate intemeia o unitate si o pace durabila intre popoarele europene. Demonul din sufletul individual omenesc isi arata puterea si in manifestarile sentimentelor de grup, deviindu-le si exagerandu-le. Sentimentul national devine sub inspiratia si influeneta egoismului si mandriei omenesti o patima exclusivista, imperialista, o dorinta de ingenunchere a neamurilor straine. Cine garanteaza ca in Statele Unite ale Europei cele cateva popoare mari, dca nu se vor ciocni intre ele in lupta pentru suprematie, nu vor cauta sa inlature de la orice drepturi reale popoarele mici, nu vor cauta sa le atraga cat mai mult in sfera lor de influenta, nu le vor impiedica in orice miscare de afirmare a lor?
Statele Unite ale Americii nu-i pot servi de model care sa arate ca e posibila o astfel de organizare si in Europa, pentru ca la temelia lor sta o premisa de unitate, care nu credem ca ar fi acceptata de popoarele europene: Statele Unite ale Americii au la baza o singura limba, cea engleza. Cetatenii ei s-au contopit sau se contopesc neincetat intr-un singur popor de limba engleza, datorita faptului ca elementul etnic englezesc a predominat de la inceput.
Exemplul Statelor Unite ale Americii, departe de a ne vorbi de posibilitatea infiintarii unor State Unite ale Europei cu salvarea diferitelor popoare in etnicitatea lor, ne demonstreaza tocmai contrariul: nu se pot infiinta State Unite fara perspectiva de periclitare a diferitelor popoare, mai ales a celor mici. Numai intr-un caz s-ar putea: cand o forta morala uriasa, lucrand in sufletul fiecarui popor, l-ar opri de la tendinta de-a se extinde spiritual, juridic, economic, si geografic in paguba altor popoare mai mici. Dar, aceasta forta, numai prin propovaduire crestina se poate salaslui in suflete, si nici prin aceasta deplin.
De aceea, intai trebuie sa se porneasca ofensiva de increstinare adanca a popoarelor. Si numai in masura in care aceasta, fiind extraordinar de puternica, de durabila si ajutata de toti factorii buni si cu autoritate ai omenirii, realizeaza progrese, se poate pasi pe urma ei la crearea treptata si precauta a unor forme juridice prin care sa se faca posibila o mai stransa unitate intre diferitele state.
Cacialtceva e propovaduirea si altceva e organizarea. Poti sa propovaduiesti cele mai frumoase idealuri, dar nu poti pasi la organizare in vederea starilor ce le propovaduiesti decat cu mare precautie, tinand seama nu de idealurile ce le propovaduiesti oamenilor, ci de cat s-au insusit ele trainic in sufletul lor. E o naivitate si un mare pericol sa creezi organizatie nu pe baza a ceea ce este omul acum, ci pe baza a ce visezi tu ca trebuie sa fie. In curand realitatea se razbuna si te matura cu organizatie cu tot, aducand pe urma un sentimet de mare descurajare.
Propovaduriea trebuie sa fie idealista, organizarea realista. Propovaduitorul trebuie sa creada mult in om, in putinta de infaptuire a celor mai frumoase idealuri, caci numai asa poate incalzi pe oameni, ca acestia sa se apropie macar putin de ele; organizatorul trebuie sa tina seama de realitatea de acum si din viitorul apropiat. Unul trebuie sa se sprijine pe celalalt. Organizatorul, daca nu cere ajutorul propovaduitorului, nu va face niciun progres in perfectionarea raporturilor vietii omenesti. Propovaduitorul, daca nu e urmat de organizator, nu va vedea trainicindu-se nimic din starile sufletesti mai bune pe care a reusit sa le produca.
De cate ori propovaduitorul vrea sa ia locul organizatorului, organizand societatea dupa principiile avansate ale idealurilor sale, sau organizatorul substituie pe propovaduitor facand acelasi lucru, se violenteaza realitatea, creandu-se organizari utopice, care totdeauna produc tulburari si haos indelungat in suflete si in societate.
Pentru ca precizarea formelor juridice ale unor mai bune raporturi sociale intra in competenta organizatorului, propovaduitorul vorbind oamenilor de idealurile mai indepartate, se va feri sa precizeze prea mult forma juridica in care se vor cristaliza. Crestinismul, cu alte cuvinte, va indemna popoarele in general la mai multa fratie, dar nu va preciza ca urmareste realizarea organizatiei juridice a Statelor Unite ale Europei de pilda, decat atunci cand omenirea s-ar dovedi sufleteste suficient de pregatita pentru asemenea lucru.
Sa speram ca omenirea, invatata de experienta celor douazeci de ani dintre razboiul mondial si cel actual, nu va repeta aceeasi greseala de-a crea vreun suprastat european, fara chemarea in ajutor a crestinismului, factorul de cea mai mare importanta cand se lucreaza pentru apropierea si pacea intre oameni.
Pr Dumitru Stăniloae
http://2blackjack1.wordpress.com/