joi, 9 ianuarie 2014

FOTO Temperaturile extreme din Canada au înghețat Cascada Niagara



Frigul extrem, cu care se confruntă Canada, a transformat Cascada Niagara într-un spectacol de gheață și apă.




Cascada Niagara, locaţie turistică situată la frontiera dintre Statele Unite şi Canada, a înghețat parțial din cauza temperaturilor glaciale.


Cea mai cunoscută cascadă a înghețat și în anul 1911.


Descoperirile care ar putea schimba istoria. Civilizaţia preistorică de sub pământul României

Descoperirile care ar putea schimba istoria. Civilizaţia preistorică de sub pământul României

Aşezări vechi de 8.000 de ani, din mai multe zone ale judeţului Hunedoara, sunt scoase la iveală şi cercetate prin metode inovative, într-un proiect internaţional, iniţiat de o universitate din Budapesta.

Misterele civilizaţiei preistorice zac sub lanuri de grâu – a descoperit Dr. Zoltan Czajlik, cercetător la Universitatea „Eotvos Lorand” din Budapesta, care încearcă să descopere din aer vestigii preistorice de pe teritoriul Transilvaniei, scrie zhd.ro.
Aşezări vechi de 8 milenii, necunoscute până acum, au fost descoperite în mai multe oraşe din judeţul Hunedoara, prin metode rar folosite în România – imortalizarea din avion a unor zone unde au fost identificate aşezări dacice şi romane şi căutarea altora noi.
Demersul cercetătorului maghiar se înscrie într-un amplu proiect internaţional de aero-arheologie, care se derulează în Transilvania, în colaborare cu specialişti şi instituţii de profil din Hunedoara, Alba, Mureş şi Cluj.
“Fotografierea aeriană a unui sit arheologic ne oferă o imagine de ansamblu asupra zonei. Putem vedea absolut tot ceea ce înconjoară perimetrul şi putem înţelege astfel motivul pentru care civilizaţiile din trecut şi-au amplasat oraşele într-o anume locaţie. Pe de altă parte, aerofotografierea ne dă posibilitatea să identificăm aşezări noi, despre a căror existenţă nu ştiam până acum”, explică Dr. Zoltan Czajlik.
“În timpul verii, vestigiile se observă mai bine acolo unde sunt plantaţii de cereale. Construcţiile vechi apar pe sol sub forma unor figuri geometrice. Este foarte uşor de înţeles, dar nu este la fel de simplu să le descoperi”, este de părere cercetătorul maghiar, care mai spune că aero-arheologia este influenţată nu doar de anotimp, ci şi de climă.
„Clima este diferită de la an la an şi, în funcţie de aceasta, o anumită zonă este mai uşor sau mai dificil de cercetat. De pildă, în anii trecuţi, am avut rezultate bune în judeţul Alba. Apoi, urmele civilizaţiilor trecute au fost mai vizibile în zonele montane, iar acum le identificăm mai uşor în judeţul Hunedoara. Depinde totuşi de experienţa arheologului să descopere locurile unde vestigiile sunt clare în fiecare an”, completează Dr. Zoltan Czajlik, care are o experienţă de 20 de ani în arheologie aeriană.
UROI. În perioada regatului dac, pe Măgura Uroiului a existat o mină de andezit – sunt de părere cercetătorii / FOTO: DR. ZOLTAN CZAJLIK, UNIVERSITATEA „EOTVOS LORAND” BUDAPESTA
UROI. În perioada regatului dac, pe Măgura Uroiului a existat o mină de andezit – sunt de părere cercetătorii / FOTO: DR. ZOLTAN CZAJLIK, UNIVERSITATEA „EOTVOS LORAND” BUDAPESTA
Templu la Veţel, aşezare fortificată la Uroi
Cercetările întreprinse în judeţ de specialistul maghiar se concentrează asupra localităţilor de pe valea Mureşului. Mesajele trecutului nu s-au lăsat aşteptate. Cele mai vechi urmele ale civilizaţiilor preistorice descoperite de Dr. Czajlik datează de 8.000 de ani.
„Între Veţel şi Orăştie, am descoperit aşezări din epoca Bronzului. Alteori, am observat urmele unor ferme romane, tipice acelei perioade. Interesant rămâne faptul că este pentru prima dată când pe valea Mureşului sunt identificate atâtea vestigii despre care nu se ştia până acum”, mai spune cercetătorul.
La Veţel, fotografiile aeriene au surprins urmele unor fundaţii, vizibile într-un lan de grâu din apropierea castrului roman. Cea mai importantă este o structură patrulateră, care indică existenţa unui templu. Pe de altă parte, urmele arheologice descoperite pe Măgura Uroiului i-au convins pe cercetători că, în perioada Regatului Dac, în această zonă a existat o mină de andezit, iar mare parte a structurilor religioase de la Sarmizegetusa Regia au fost construite din piatra exploatată la Uroi. Situl a fost locuit şi înaintea Regatului Dac, pe terasa promontoriului fiind identificate urmele unor aşezări preistorice – uneori fortificate, structurile din aşezare şi şanţul fortificaţiei fiind vizibile şi în fotografiile aeriene.
Fotografiile aeriene, expuse la Budapesta
Rezultatele cercetărilor de până acum au fost prezentate în reviste de specialitate din ţară şi din străinătate şi la conferinţe internaţionale. Fotografiile aeriene realizate de cercetătorul maghiar au fost prezentate, anul trecut, într-o expoziţie itinerantă la Târgu Mureş, Alba-Iulia şi Budapesta, iar un studiu amplu despre descoperirile de pe valea Mureşului a fost publicat în revista „Apulum” a Muzeului din Alba-Iulia.
Odată cu analiza evoluţiei istorice a habitatului din Transilvania, proiectul iniţiat de universitatea din Budapesta îşi propune şi completarea repertoriilor arheologice, extrem de lacunare deocamdată.
„Dr. Czajlik a realizat şi fotografii aeriene ale unor situri arheologice şi monumente UNESCO din zonele cercetate. În judeţul Hunedoara, s-a concentrat pe cetăţile dacice şi bisericile de piatră din Evul Mediu din Streisângeorgiu, Sântămăria Orlea şi Densuş. Fotografiile vor fi introduse în bazele de date ale instituţiilor partenere, completându-se astfel repertoriile arheologice”, explică Dr. Iosif Vasile Ferencz, cercetător la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi unul dintre specialiştii implicaţi în proiect.
Fotografiile aeriene sunt folosite, deocamdată, în scop ştiinţific. Ele au fost studiate şi de studenţii universităţii din Budapesta, mai spune Dr. Zoltan Czajlik, explicând că încearcă să găsească oameni din tânăra generaţie care să-i preia munca şi s-o ducă mai departe.
„Eu am învăţat aero-arheologie de la un francez. Am zburat cu el 200 de ore ca să aflu cum să descopăr vestigiile din avion. Sunt dator, la rândul meu, să-i învăţ pe alţii”, încheie cercetătorul care scoate la iveală, din aer, istoria îngropată sub pământ.
Proiectul de fotografiere aeriană arheologică a Transilvaniei, iniţiat de Universitatea „Eotvos Lorand”din Budapesta, a început în 2009 şi este derulat în colaborare cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba-Iulia, Muzeul Judeţean Mureş şi Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.
———————————————————
„Transilvania nu e o zonă simplu de cercetat, dar rezultatele obţinute pot fi comparate cu cele ale elveţienilor. Avem posibilitatea să descoperim aşezări la fel de vechi ca şi acelea din Alpi”
Dr. Zoltan Czajlik, cercetător la Universitatea „Eotvos Lorand” Budapesta

LUNA PLINA IN RAC -16 IANUARIE 2014, ORA 06:50 ,ORA ROMANIEI – “Tu ma completezi pe mine ? “

astro_2gw_374_luna_plina_in_rac_2014.48155.7033
Asculta trestia ce plange,
de despartiri ea ne vorbeste.
“De cand m-au secerat din stuf,
suspinul meu pe oameni ii mahneste.”Rumi
Momentul de Luna Plina in Rac  pune in miscare energii imense declansate de opozitia dintre Luna in Rac  gradul 25:57 si Soarele in Capricorn  gradul 25: 57. O Luna Plina este un aspect de opozitie, un aspect dinamic intre doua energii complementare ce cere de la noi efort, atentie marita pentru a gasi un  echilibru  dar acesta poate fi gasit doar daca cautam un numitor comun intre cele doua energii Rac si Capricorn . Apa Racului hraneste pamantul Capricornului sau prea multa apa poate inunda pamantul , in consecinta , aspectul de opozitie are nevoie de reconciliere, ajustare, compromisuri.
Cum Luna in Rac este in domiciliul ei natural  aceasta faza de Luna Plina devine puternica atat prin semn (Rac) cat si prin casa astrologica care o lumineaza , vorbim de casa VII, o casa unghiulara. Aceasta Luna Plina pune un accent deosebit pe sentimente, familie, memorie, relatii, dusmani stiuti, copii, judecatori, avocati, hotarari judecatoresti.
Luna in Rac este in domiciliu acentuand astfel trasaturile pozitive lunare, genereaza atentie la conditiile materiale si spirituale , compasiune, sentimente materne, rabdare, tandrete. Este o energie ce accentueaza sensibilitatea si emotivitatea, influenta femeilor, a mamei. Capricornul -semnul Soarelui este o energie ce include destul de multa rabdare , perseverenta , stapanirea sentimentelor , fermitate , raceala si disciplina ce induce responsabilitati. Soarele in Capricorn este o energie destul de slabita , este in exil,  inducandu-ne  destula prudenta , ambitie  si o nevoie acuta  de a calcula fiecare pas, totul se masoara se calculeaza , orice schimbare se face in liniste din dorinta de a fi totul in siguranta.Ambele semne ne vorbesc despre siguranta , securitate , responsabilitati dar intr-un mod diferit . In esenta , opozitia Rac si Capricorn ne cere un echilibru intre ceea ce simtim si ceea ce folosim pentru rezolvarea unor provocari.
CENUSAREASA
In casa VII, Luna Plina in Rac are drept scop aducerea in lumina a casniciilor,a  relatiilor de afaceri,politica, contracte, aliante, negocieri, acorduri semnate. Dar casa VII vorbeste in esenta despre modul cum ne raportam  la celalalt, de ce am ales un partener, l-am ales pentru bani, pentru dragoste, pentru statut social, din motive practice. Aici,relatia eu-tu devine un intreg iar aceasta Luna Plina va pune in lumina si va rupe relatiile care nu reusesc sa completeze in bine viata noastra. Suna ciudat, dar aceasta lumina va evidentia mai clar dusmanii deschisi, dusmani creati prin casnicii, prin relatii la locul de munca, prin politica, prin aliante, loc de munca. Aici, ma gandeam ca povestea Cenusaresei are multe de spus, daca se potriveste pantoful… .este o relatie de suflet.  Inca din secolul I  e.n., povestea fetei greco-romane Rhodopis  este considerata a fi cea mai veche versiune a povestii Cenusareasa. Servitoarea Rhodopis (fata cu obrajii rosii), spala hainele intr-un parau, obligata de celelalte servitoare plecate la un eveniment organizat de faraonul Amasis. Un vultur ii ia sandaua lui Rhodopis si o lasa la picioarele faraonului in orasul Memphis. El cere tuturor femeilor sa probeze sandaua si doar Rhodopis  o poate incalta. Faraonul se indragosteste de ea si se casatoresc, fac un accord semnat, este o tema a casei VII dar si a Lunii Pline in casa VII. Deci, daca “sandaua “ a fost data altcuiva, va strange, va bate , este incomoda, aceasta Luna plina va evidentia acest lucru.
“ Tu ma completezi pe mine” este sloganul astral al acestei Luni Pline dar partea intunecata a acestei lunatii tine de divorturi, procese, judecatori, hotarari judecatoresti, scandal in aliante.
LILITH
In legatura cu Luna Plina in Rac este Lilith in Rac ce vrea egalitate si revendica acest lucru. Cum locul lui Lilith in harta reprezinta acel domeniu din viata noastra unde vom simti cel mai des conflictele, lipsa respectului, sabotajul , amenintarea ce produc in noi o furie intensa,acuma acest joc de lumini si umbre, tradari, divorturi, sentimente intense fac parte din relatiile noastre. Dualismul lui Lilith in casa VII este destul de puternic, vorbim de o casa angulara in care Lilith este puternica si stie sa creeze destule vartejuri in relatiile noastre , relatia ideala trebuie sa fie dramatica.
Cu Luna Plina in Rac in fuziune cu Lilith in casa VII, vom culege roadele unor relatii fatale, triunghiulare( al treilea ramane in umbra dar cum Lilith nu poate suporta acest lucru, de obicei va aparea de cele mai multe ori ca cea care distruge  o casnicie), karmice ce au fost strabatute de durere, teama, obsesie, gelozie, tradari, secrete. In vietile personale, Lilith este un indemn vehement pentru autenticitate, egalitate, respect . Ea devine extrem de suparata daca nu obtine acest lucru, mai bine merge in iad decat sa fie tratata fara respect.
Dar pe langa Lilith apare si Varuna, un zeu care pedepseste oamenii care nu se tin de cuvant, care mint, un zeu ce guverneaza legile naturii si ordinea cosmica . Castigul si pierderea reputatiei  dar si problema nemuririi prin faima fac parte din energia acestui asteroid . Cum Varuna se refera si la ierarhii, suprematie, autoritate de necontestat, justitie, aceasta Luna Plina poate aduce in lumina conspiratiile de la cel mai inalt nivel de putere.
CHT163393
Ceres in Balanta face un aspect de careu ( aspect provocator de 90 grade ) cu Luna plina in Rac, se formeaza pe cer un Careu in T cardinal,  un aspect dinamic  ce induce crize de tot felul, ne forteaza sa actionam pentru a schimba ceea ce nu ne satisface atat emotional, cat si in exterior, aici trebuie sa cultivam discernamantul. Energia indusa de acest Careu in T cardinal nu este deloc blanda cu noi, starea de tensiune indusa de acesta uriasa energie  ne poate face sa luam unele hotarari pripite in viata personala,  o stare hranita continuu cu constrangeri de tot felul poate exploda in aceasta perioada , asadar mare atentie , neprevazutul  face parte din aceasta energie si cel mai bine ar fi sa incercam sa ne controlam sensibilitatea si nevoia imensa de libertate.
Ceres in Balanta ca si focar al Careului in T este de fapt gazda energiilor Lunii Pline in Rac, este una din energiile cele mai importante in acest moment de Luna Plina .
demeter-ceres in doliu
Mitologia face lumina in modul de actiune a acestei Zeite.  Ceres este Demeter –Mama Pamant, zeita agriculturii , ea a furnizat hrana pentru omenire si a fost venerata ca atare. Ea a avut o fata foarte frumoasa –Persefona , impreuna au asigurat abundenta pe parcursul intregului an . Legatura profunda Ceres –Persefona, mama –copil merge dincolo de intelegerea omeneasca  indiferent de petitorii pe care i-a avut,Persefona nu a vrut sa fie separata de mama ei. Dar unde apare Pluto apare si transformarea profunda, nimic nu mai este asa cum a fost odata. Partea intunecata a lui Ceres include depresia si pierderea, ea nu a suportat sa-si vada “copilul adult” plecat de acasa, plecat sa-si construiasca o viata noua alaturi de barbatul ei –Pluto. Ceres arata astfel ca ceea ce hranesti, cresti devine ceva care aduce suparare mare, te poate distruge. Ca toate personajele divine, Ceres are o natura duala. Ea este  “ o mare bucurie “ dar si pierderea, tristetea, transformarea profunda. Cu Ceres invatam totusi sa ne bucuram de ceea ce este natural, simplu si bun, sa fim generosi cu toate fiintele vii. Ceres educa, hraneste, cauta sa cultive calitatile care aduc abundenta.
Partea ei intunecata tinde sa sufoce iubirea, amplifica manipularea sau respingerea, ea aduce manie, durere. Ceres descrie foarte bine pe mama, cum este relatia mama –copil, ce fel de ingrijire primim de la mama sau oferim copilului nostru, cum dam si cum primim sprijinul cuiva, cum ne descurcam cu durerea unei pierderi, o separare. Ceres in Balanta si in casa IX aduce un mare accent pe relatii, uniuni, diplomatie, legalitatea unor relatii, relatia cu scoala, cu credinta, cu Dumnezeu, cu alte culturi, cu strainatatea si strainii. Aici, sufletul este hranit de relatii, frumos, bune maniere, aventura, calatorii, proiecte mari, chestiuni religioase, filosofice.Ne putem hrani prin cunoastere iar  intelepciunea dobandita ne ajuta sa-i invatam si pe  altii cum sa exploreze lumea lor interioara si exterioara .
Dar in acest moment, Ceres este suparata, indoliata,furioasa  nu numai ca este punctul focar al careului in T( o responsabilitate foarte mare)  ci si datorita faptului ca fata ei Persefona este in bratele regelui intunericului -Pluto (Pluto este pe gradul 11 :47 Capricorn iar Persefona este pe gradul 9 Capricorn ). Furia si durerea ei poate aduce pierderea unui partener , a unui asociat, a unui parinte , a unei relatii ce s-a construit pe un pantof nepotrivit ca marime (vedeti Cenusareasa). In aceste zile parca durerea accentueaza acea stare ca indiferent de ce faci nu gasesti o cale de salvare, de iesire dintr-o situatie care nu iti hraneste sufletul asa cum ar trebui . Problemele pot include si frustrari bolnavicioase date de o tara straina, un strain, un examen, o lege manuita inadecvat, traditii, credinta. Ceres proeminenta in acest moment poate aduce pierderi prin neglijenta, prin lipsa de respect. Simbolul ei este o secera  care reteaza cerealele de pe pamant atunci cand sunt coapte si lasa pamantul gol pentru o noua insamantare, acuma seccera lui Ceres taie reletiile malefice, toate relatiile bazate pe minciuna, tradari, inscenari. Ea nu este o Zeita care accepta tradarea, pacaleala iar vietile noastre sunt la mila ei. Asa cum ea si-a pierdut brusc fata si acuma, provocarile care ne afecteaza direct  tin de pierderi bruste legate de un partener , un parinte , un strain, o calatorie, o lege, relatii dificile cu mama, cu copii. Dependenta de cineva, de ceva va naste tot timpul o pierdere extrem de dureroasa , ceea ce trebuie sa invatam este ca odata un lucru pierdut il vom primi inapoi sub alta forma, acest lucru ne poate usura durerea si trecerea peste evenimente dureroase . Frecvent, doar prin renuntarea la ceva ni se permite ca ceva nou si revigorant sa vina in vietile noastre. Ceres are o natura duala , ea este “ cauza celei mai mari bucurii”, un suflet care rade sau pierderea , durerea, un suflet care plange. Acuma , sufletul lui Ceres plange iar noi vom fi “ bocitoarele “ acestui moment astral, putem suferi pentru pierderile celorlalti intr-un mod mult mai acut, fie ca vorbim de un partener de viata, un parinte, un iubit, un copil, un om politic, un examen, o calatorie, o lege aplicata nedemn.
In cele din urma, Ceres a trebuit sa se confrunte cu problemele finale ale vietii si mortii, sa accepte ca transformarea implica atat viata cat si moartea , pierderea si nasterea. Nu putem controla totul, Ceres nu a putut impiedica piederea fetei ei dar a putut face ca ea sa se intoarca la ea in anumite conditii. Acuma, Ceres ca punct focar al careului in T cardinal aduna mesajele Lunii Pline in Rac in fuziune cu Varuna( pedeapsa juramintelor false, autoritati) si Lilith(egalitate) si isi foloseste secera, taind tot ceea ce nu hraneste corespunzator .
Orice acord sau o confruntare intre noi si o alta parte este o problema adusa de aceasta Luna Plina in casa VII. Contractele legale care sunt acorduri scrise intre doi parteneri, divorturile, procesele, rechizitoriile, judecatorii, avocatii , mediatorii , instantele de judecata si hotararile definitive ale acestor instante fac pare din limbajul acestei energii lunare in casa VII dar insotite de emotii, sensibilitate, lacrimi, un suflet care plange.
Saturn in Scorpion este mediatorul aspectului de Luna Plina , este ca o mana astrala sigura in delimitarea clara a alegerilor intelepte , a debarasarii de situatiile ce dauneaza evolutiei noastre.
Este o energie ce lucreaza pentru noi ca o protectie,  o pavaza  si care ne ajuta sa judecam inteligent  si sa nu depasim limitele rezonabile .Saturn este prin natura sa, legat de stabilirea limitelor si alocarea responsabilitatilor.
Cu Persefona in fuziune cu Ascendentul in Capricorn care descrie chiar tara noastra, personalitatea acestui popor,  intensitatea acestui moment astral  arata ca  suntem la mana altora, controlul nu mai este la noi . Dar cum sensul numelui Persefona  este “sa apara” , aceasta Luna Plina ne spune ca trebuie sa lucram sa ne recastigam puterea ca natiune, ca oameni.
“Tu ma completezi pe mine “ este mesajul acestei Luni Pline in Rac in casa VII dar ne spune in acelasi timp ca relatiile pot dura o clipa, o perioada scurta sau pentru eternitate.
Adriana Tudosa