vineri, 31 octombrie 2014

Traieste sanatos: La ce este buna CATINA

Catina creste salbatic pe meleagurile noastre, dar poate fi de asemenea cultivata. Cunoscuta si sub denumirea de “ginsengul romanesc”, catina era folosita de bunii si strabunii nostri pentru a trata tot felul de afectiuni.

Catina se culege cu dificultate, ramurile fiind spinoase, insa merita tot efortul. Toamna acest fruct este maturat si il putem culege chiar noi sau il procuram din pietele agro-alimentare. Trebuie sa stiti ca, de cele mai multe ori, comerciantii vand insa catina de cultura.
la ce este buna catina: catina fructe

Ce contine catina?

In primul rand culoarea portocalie ne indica inca de la inceput ca este foarte bogata in betacaroten, precursorul vitaminei A. Catina mai este bogata in enzime, proteine, ceruri, subtante activatoare ale imunitatii, vitamine si minerale din belsug.

Cum si la ce folosim catina?

Pentru ca are un gust acrisor si astringent, multe persoane nu agreaza sa consume catina ca atare. Asadar puteti pune cateva fructe de catina intr-o salata cu fructe dulci si aromate. Le mai puteti folosi in ceai, in dulceata (bine indulcita, eventual combinata cu alte fructe), dar si intr-o combinatie foarte apreciata: catina cu miere.
Pentru a obtine un adevarat elixir, puteti sa adaugati si propolis in combinatia de catina cu miere.
la ce este buna catina: ulei de catina

La ce este buna catina?

Catina este buna atat ca “uz intern”, cat si sub forma de ulei ori in frumusete.
Consumand catina, va bucurati de o imunitate crescuta, nu degeaba natura a lasat sa culegem catina inaintea sezonului rece – tocmai pentru a ne pregati sa infruntam bolile de sezon.
Catina mai este indicata pentru scaderea colesterolului rau, putand fi consumata si de cei care sufera de ficat gras.
Bogata in vitamine si substante activatoare, catina mai este denumita si “ginsengul romanesc” tocmai pentru ca activeaza functile creierului si stimuleaza libidoul. Consumata in sezonul cu “zile scurte si nopti lungi”, adica atunci cand functiile creierului sunt influentate de vreme si avem nevoie de alimente cu efecte energizante, catina previne inclusiv depresia si combate astenia de toamna.
Catina mai prezinta puternice proprietati antioxidante, protejand inima si vasele si luptand totodata impotriva cancerului.

la ce este buna catina: dulceata de catina

Catina si uleiul de catina in uz extern

Catina este recomandata in cremele pentru ten sau piele, avand un puternic efect de intinerire si energizare a zonelor cutanate ce par afectate de trecerea timpului.
La nivelul parului, catina accelereaza cresterea parului si previne caderea acestuia. Poate fi folosita cu succes in alopecie. Se amesteca ulei de catina cu cateva bobite de catina zdrobite, cu o lingurita de vitamina A uleioasa si una de vitamina E cosmetica, 10 picaturi de lamaie, o lingurita de miere si masca este gata! Se maseaza energic scalpul pana se inroseste, apoi se lasa masca sa actioneze o ora. Se samponeaza apoi parul ca de obicei. Aceasta masca se foloseste de 3 ori pe saptamana.
Uleiul de catina ori preparatele din catina mai prezinta efect cicatrizant si regenerator, fiind indicate in tratarea vergeturilor “tinere” (cele roz), in psoriazis sau zone cutanate expuse traumatizarii (incluziv zona coatelor, calcaielor sau zonele cu piele groasa). Evitati totusi contactul cu ranile deschise (sangerande).

Sursa: healthy.kudika.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu