joi, 9 octombrie 2014

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CORPUL TĂU dacă mănânci MURĂTURI!

Gogonele, varză murată, castraveţi, gogoşari, conopidă – toate acestea întregesc meniul nostru în anotimpul rece şi oferă organismului substanţele de care are nevoie.



În sezonul rece, legumele proaspete ne ajung mult mai rar pe masă, fie pentru că nu se găsesc, fie pentru că sunt prea scumpe. Din fericire, murăturile puse de cu toamnă pot compensa în parte acest deficit din alimentaţie.

Puţine calorii, multe vitamine

Murăturile sunt sărace în calorii şi bogate în minerale şi vitamine, cu precădere vitamina C. Varza murată are cel mai mare conţinut de vitamina C, 100 g acoperind un sfert din necesarul zilnic al unui adult. Murăturile care nu sunt fierte, ci doar puţin opărite, păstrează aproape intacte vitaminele, de aceea sunt indicate în acest sezon. Nutriţioniştii recomandă persoanelor sănătoase să consume murături şi seara, pentru că potolesc apetitul. Trebuie să se ţină însă cont şi de faptul că acestea favorizează retenţia de apă în corp. Acest lucru poate fi prevenit prin spălarea murăturilor înainte de a fi consumate, pentru a îndepărta surplusul de sare. Mai pot fi şi desărate, dacă sunt ţinute pentru o jumătate de oră în apă rece. Chiar dacă gustul nu va mai fi la fel de bun, aşa vei evita excesul de sare.

Murăturile şi sănătatea

Nu toată lumea se poate bucura de gustul murăturilor. Persoanele cardiace, diabetice sau cu probleme gastrice trebuie să se abţină de la consumul acestora. La persoanele cu probleme gastrice pot apărea reacţii alergice, din cauza fermentării legumelor, iar cei care au hipertensiune trebuie să aibă mare grijă la sarea în exces. Şi în perioada ciclului menstrual este mai bine să te abţii de la consumul de murături, pentru că nivelul hormonal crescut face ca organismul să reţină mai multă apă decât de obicei.

Cele mai bune murături

Ca să ai parte de murături sănătoase trebuie ca legumele pe care le pui la murat să fi fost proaspete, sănătoase, nepătate şi neatinse de brumă. Ele păstrează vitaminele rezistente la fermentaţie şi împrumută şi beneficiile celorlalte ingrediente folosite: mărar, hrean, frunze de ţelină, usturoi.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei

Sursa: www.libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu