vineri, 9 mai 2014

Ierarhia NIVELURILOR de CONSTIINTA

nivele de constiinta
In cartea sa, “Putere vs. Forta”, David R. Hawkins ne prezinta o ierarhie a nivelurilor de constiinta umana. Cu ajutorul acestei paradigme o sa va fie foarte usor sa va dati seama la ce etapa va situati in acest moment in functie de situatia  vietii dumneavoastra.
De la cel mai scazut nivel al constiintei, pana la cel mai inalt acestea sunt: rusine, vinovatie, apatie, durere, teama, dorinta, furie, mandrie, curaj, neutralitate, vointa, acceptare, ratiune, dragoste, bucurie, pace si iluminare.
Cu toate ca putem oscila intre aceste niveluri, pentru fiecare dintre noi exista o stare a constiintei predominanta. In cazul in care citesti acest articol, probabil va aflati la nivelul curajului pentru ca, in cazul in care va aflati la un nivel inferior, nu v-ar interesa intr-un mod constinent dezvoltarea spirituala si personala.
Vom analiza fiecare nivel, in ordine, axandu-ne cel mai mult pe cele curaj si motivatie, deoarece acesta este locul ocupat de majoritatea dintre noi. Hawkins defineste aceasta ierarhie ca fiind o scara logaritmica, astfel existant mult mai putine persoane din ce in ce urcam la nivelurile mai mari. Un salt la un nivel superior al constiintei va poate aduce schimbari enorme in viata dumneavoastra.
Rusine – Esti la un pas de moarte. Gandurile suicidale iti trec prin minte in cadrul acestei etape. Aceasta este o etapa in care ura este direct indreptata catre tine insuti.
Vinovatie – Un pas mai in fata intalnim vinovatia. Aceasta nu este cu mult diferita de rusine si inca ar putea exista ganduri suicidale. Te privesti ca fiind un pacatos si te afli in imposibilitatea de a te ierta pentru greselile trecutului.
Apatie – Sentimentul lipsei de speranta sau pozitia victimei sunt caracteristicile acestui nivel. Starea de neajutorare invatata. Multe persoane fara adapost se afla in acest stadiu.
Suparare – O stare de pierderi si tristete perpetua. Este posibil ca aceasta stare sa rezulta in urma pierderii unei persoane foarte dragi din viata ta. Drepresie. Un nivel mai inalt decat apatia, din moment ce la acest nivel incepi sa scapi usor, usor de amorteala.
Frica – La acest nivel lumea este privita ca fiind periculoasa si nesigura. Paranoia. De obicei, veti avea nevoie de ajutor pentru a depasi acest nivel. In cazul in care nu-l veti primi, veti ramane blocati o buna perioada de timp aici.
Dorinta -  A nu se confunda cu stabilirea si dorinta de atingere a scopurilor. Acesta este nivelul dependentei, poftelor, banilor, aprobarii, puterii si al faimei. Acesta este nivelul materialismului. Acesta este nivelul sexului, fumatului, bauturii si al drogurilor.
Furie – nivelul ridicat al frustrarii interioare, adesea provocat de neindeplinirea dorintelor intalnite la un nivel inferior. Acest nivel va poate impinge sa actionati spre a trece la un nivel ridicat al constiintei, sau va poate face sa ramaneti blocat la acest stadiu, plini de ura.
Mandrie – Acesta este primul nivel la care incepi sa te simti bine, cu toate ca este un sentiment fals. Acest sentiment este dependent de circumstantele externe, deci este vulnerabil. Mandria poate conduce mase intregi de oameni catre nationalism, rasism si catre razboaie religioase. Aceasta este o stare irationala incunuata de neacceptarea realitatii si de comportament defensiv. Fundamentalismul religios este intalnit la acest nivel. Ai devenit atat de strans legat de propriile convingeri incat, atunci cand acestea-ti sunt atacate, privesti situatia ca fiind un atac personal.
Curajul – Primul nivel al puterii autentice. Aceasta este etapa in care incepi sa privesti viata ca fiind provocatoare si interesanta in loc sa o privesti ca fiind coplesitoare. In interiorul tau se va strani o dorinta de dezvoltare personala, cu toate ca la acest nivel o veti denumi educatie, avansare in cariera, dobandire de aptitudini, etc. Incepi sa privesti viitorul ca fiind o imbunatatire radicala a trecutului in loc sa crezi ca lucrurile vor ramane la fel.
Neutralitate – Acest nivel este caracterizat de expresia “traieste si lasa-i sa traiasca”. Persoanele aflate la acest stadiu sunt flexibile, relaxate si lipsite de atasament. Indiferent ce se intampla tu mergi inainte. Nu ai nimic de demonstrat. Te simti in siguranta si te intelegi bine cu toata lumea. Ai grija de propriile tale nevoi dar nu te straduiesti prea mult.
Vointa si  Disciplina -  Traiesti in conditii de siguranta si incepi sa-ti utilizezi mult mai eficient energia. Nu te mai multumeste traiul de azi pe maine. Te gandesti cum sa-ti manageriezi mult mai eficient timpul si esti mult mai concentrat asupra lucrurilor pe care le ignorai la statiul anterior. Acesta este nivelul dezvoltarii vointei si disciplinei. Aceasta este etapa in care constiinta dumneavoastra devine mult mai organizata si disciplinata.
Acceptare – Acum o schimbare puternica se petrece si va treziti in fata posibilitatii de a trai intr-un mod proactiv. Ai devenit competent la nivelul anterior si doresti sa te folosesti de ceea ce ai acumulat pana acum. Hawkins utilizeaza termenul de acceptare cu sensul de acceptare a responsabilitatii pe care o avem pe lumea aceasta. Aceasta este etapa in care ne putem schimba viata la 180 de grade. Ne putem schimba cariera, dieta, obiceiurile, valorile. Incepi sa privesti viata intr-un mod mult mai clar, in ansamblul sau.
Ratiune – La acest nivel o persoana incepe sa transceada toate aspectele emotionale ale nivelelor inferioare si incepe sa gandeasca intr-un mod clar si rational. Hawkins defineste acest nivel ca fiind cel al medicinei si al stiintei. Disciplina si proactivitatea devin abilitatile tale naturale. Acesta este nivelul la care au excelat cel mai bine Einstein si Freud.
Dragoste – Hawkins nu se refera aici la sentimentul de iubire ce apare intr-o relatie sentimentala. Acesta se refera la iubirea neconditionata, la permanenta intelegere a conexiunii cu tot ceea ce exista. Acesta este nivelul la care compasiunea infloreste cu adevarat in viata ta. La acest nivel, toate motivele tale interioare nu tin de domeniul ego-ului. Acesta este nivelul la care iti dedici viata pentru a-i ajuta pe cei din jurul tau, iti dedici viata ajutand umanitatea. Ghandi, Maica Tereza sau Dr. Albert Schweitzer sun oamenii care se regasesc in cadrul acestui nivel de constiinta. De asemenea, la acest nivel esti ghidat de o forta mult mai mare decat tine.  Intervine un sentiment de eliberare si intuitia ta devine extrem de puternica. Hawkins sustine ca acest nivel este atins numai de o singura persoana din 250 in timpul intregii lor vieti.
Bucurie – O stare de fericire interioara de nezdruncinat. Eckhart Tolle descrie aceasta stare in cartea sa “Puterea Prezentului”. Acesta este nivelul unor sfinti si ale unor invatatori spirituali avansati. Doar fiind in jurul acestor oameni te face sa te simti incredibil. La acest nivel, este ghidat de sincronicitate si intuitie. Nu mai este necesar sa-ti stabilesti obiective si sa-ti faci planuri detaliate, expanisunea constiintei permitandu-ti sa functionezi la un nivel mult mai mare. O experiente “aproape de moarte” te poate avansa temporar la acest nivel.
Pace – Transcendenta totala. Hawkins sustine ca acest nivel este atins de o singura persoana dintr-un numar de 10 milioane.
Iluminarea – Cel mai inalt nivel al constiintei umane, unde umanitatea se imbina cu divinitatea. Nivelul lui Krishna, Buda si Iisus. Doar gandindu-ne la acesti oameni ne poate ridica nivelul de constiinta.
Cu siguranta aceste nivele sunt demne de reflectia dumneavoastra. Nu numai oamenii, ci si obiecte, evenimente si societati intregi pot fi clasificate in functie de aceste niveluri. In propria dumneavoastra viata veti observa ca anumite aspecte se afla la niveluri diferite. De exemplu te-ai putea afla la nivelul neutralitatii dar in continuare sa fii tras in jos de viciul fumatului, care se afla la nivelul dorintei. Trebuie sa retinem ca nivelurile inferioare pe care le gasiti in interiorul dumneavoastra reprezinta o mica piedica in atingerea unor niveluri mai intalte ale constiintei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu