luni, 6 ianuarie 2014

Un pacient cu sânge verde a uimit medicii care l-au operat


Un pacient cu sânge verde a uimit medicii care l-au operat
O echipă de chirurgi din Canada a rămas uimită când a descoperit că pacientul pe care îl operau avea sânge de culoare verde. Cazul, mediatizat intens de presa canadiană, i-a adus pacientului porecla de Mr Spock - vulcanianul din Star Trek care avea sânge de culoare similară.

Canadianul operat la un picior, însă, nu era extraterestru ci suferea de o afecțiune rară care a fost provocată de medicamentele pentru migrene pe care le luase. Pentru că suferă de dureri frecvente de cap, bărbatul de 42 de ani luase doze zilnice de câte 200 de miligrame de sumatripan. 

Abuzul a dus la sulfhemoglobinemie, o afecțiune care face ca sulful să fie încorporat în celulele roșii din sânge, schimându-i culoarea într-una verde închis.

"Pacientul s-a recuperat fără probleme în urma operației și a încetat să mai ia sumatriptan după ce a fost externat. Acum sulfhemoglobinemia a dispărut”, a declarat Alana Flexman, medic la spitalul din Vancouver, unde bărbatul a fost operat. 

Canadianul avusese nevoie de operație pentru că avea o circulație sanguină în picioare foarte proastă, obișnuind să doarmă în scaun. 

Potrivit creatorilor Star Trek, Mr Spock avea sânge verde nu din cauza sulfhemoglobinemiei, ci pentru că sângele vulcanienilor conținea molecule de cupru. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu