luni, 30 septembrie 2013

FENOMENE INEXPLICABILE la Galaţi: se cutremură pământul! Reacţia Prefecturii


Reprezentanţii Prefecturii Galaţi spun că aşteaptă în două săptămâni rezultatele specialiştilor de la Institutul pentru Fizica Pământului care au instalat aparatură în zona localităţilor Slobozia Conachi - Izvoarele, unde în septembrie s-au înregistrat nouă cutremure şi că sunt "în alertă".


FENOMENE INEXPLICABILE la Galaţi: se cutremură pământul! Reacţia Prefecturii
FENOMENE INEXPLICABILE la Galaţi: se cutremură pământul! Reacţia Prefecturii
Iniţial, prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, a dispus ca o echipă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă să meargă în zona unde au avut loc cutremurele, după care a fost solicitată intervenţia specialiştilor de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, pentru a fi descoperită cauza seismelor.
"Prefectul judeţului Galaţi a dispus deplasarea în zonă a unei echipe a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă imediat după semnalarea acestor aspecte de către primarul comunei Slobozia Conachi, Ion Neculau. Întrucât pe parcursul verificării nu s-au manifestat fenomenele sesizate, prefectul a solicitat trimiterea în regim de urgenţă la Galaţi a unor specialişti care să facă determinările specifice, în vederea stabilirii cauzelor care au generat aceste manifestări, astfel încât să poată fi luate măsuri pentru siguranţa cetăţenilor", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.
Sâmbătă, trei specialişti de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului au ajuns în zona afectată şi au instalat aparatură care va transmite datele colectate la centrul de la Turnu Măgurele, concluziile fiind aşteptate în 14 zile.
"Suntem în stare de alertă, iar această problemă este tratată cât se poate de serios. Până nu vom avea rezultatele pe care ni le vor furniza specialiştii de la Institutul Naţional pentru Fizica Pâmântului nu putem vorbi despre măsuri. Este însă o chestiune tratată la modul cel mai serios", a mai spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, precizând că în prezent nu se poate vorbi despre măsura evacuării oamenilor din acele zone.
Contactat, luni, de MEDIAFAX, primarul comunei Slobozia Conachi, Ion Neculau, a spus că nu este convins de faptul că în acest caz este vorba despre cutremure, numindu-le "mişcări ale terenului".
El a mai spus că încă de la apariţia fenomenelor a anunţat Institutul Naţional pentru Fizica Pâmântului, cerând să fie făcute măsurători.
Potrivit primarului, în anii trecuţi în zonă au avut loc alunecări de teren, fenomenul fiind oprit în 1997, în urma unor lucrări.

"Nu putem şti dacă sunt cutremure sau altceva şi aşteptăm concluziile specialiştilor. Cele trei staţii instalate acum la Izvoarele înregistrează deja date şi avem speranţa că în aproximativ două săptămâni vom avea o explicaţie. În zona satului Izvoarele, pe versantul estic s-au petrecut în trecut şi alunecări de teren, în anii 1995 şi 1997. După evenimentele din 1997 s-au făcut lucrări specifice şi astfel s-a evitat formarea acelor pungi de apă subterane care duceau la producerea alunecărilor de teren. De atunci nu au mai fost probleme. În ceea ce priveşte fenomenele din ultimele zile, nu putem vorbi despre pagube. Sunt 7 - 8 - 10 case unde au apărut fisuri în pereţi, dar noi avem în comună 200 de case care stau să cadă după inundaţiile de luna acesta. Acolo sunt într-adevăr pagube. Sperăm ca aceste fenomene să se oprească şi să nu genereze alte probleme", a mai spus primarul comunei Slobozia Conachi
La rândul lor, locuitorii din zonă spun că este vorba despre "fenomene însoţite de zgomote" care au loc chiar şi de câteva ori pe zi, când "pământul se ridică şi se aşează la loc".

Satul Izvoarele, unde s-au înregistrat cutremurele, se află la 30 de kilometri distanţă de Galaţi, iar în zonă se află şi o exploatare petrolieră situată la aproximativ 10 kilometri de sat, în comuna Schela. Speciliaşii nu exclud o posibilă legătură a acestor fenomene cu exploatarea de petrol de la Schela, dar susţin că poate fi vorba şi despre alunecări de teren activate de inundaţiile din ultima perioadă.
Izvoarele, sat component al comunei Slobozia Conachi, este una dintre localităţile afectate de inundaţii în urmă cu câteva săptămâni, zeci de locuinţe fiind inundate.
Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter s-a înregistrat luni, la ora 08.01, în zona Galaţi, unde în septembrie au fost înregistrate alte opt seisme, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.
Cutremurul a avut intensitatea II în zona epicentrală şi s-a produs la o adâncime de cinci kilometri, a precizat Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.
Oraşele apropiate de epicentrul seismului sunt Galaţi (20 de kilometri), Brăila (28 de kilometri), Măcin (38 de kilometri),Tecuci (51 de kilometri) şi Focşani (53 de kilometri).
Un alt cutremur, cu magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richter, s-a produs duminică, la ora 21.10, la o adâncime de 10 kilometri. Epicentrul seismului a fost la 17 kilometri de municipiul Galaţi, la 27 de kilometri de Brăila, la 36 de kilometri de Măcin, la 53 de kilometri de Tecuci şi la 57 de kilometri de Focşani.
În luna septembrie au avut loc alte şapte cutremure în zona Galaţi, unul dintre acestea, de 3,2 grade pe scara Richter, fiind înregistrat în 27 septembrie.
Toate cele nouă cutremure s-au produs în aceeaşi zonă epicentrală.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că situaţia seismelor produse în ultima perioadă în judeţul Galaţi este monitorizată de către autorităţi şi nu există motive de panică.
"Nu trebuie nimeni să intre în panică, suntem în monitorizarea fenomenelor şi tot ceea ce ţine de instituţiile statului şi de partea tehnică facem", a spus Ponta, care a cerut administraţiei locale din Galaţi să transmită populaţiei un mesaj de calm, susţinând că "tentaţia spre extraordinar apare şi în rândul nostru, şi în rândul presei".


"Sfântul neîncoronat al Ardealului". Povestea incredibilă a părintelui care şi-a prevăzut sfârşitul


1989 a fost ultimul an de viaţă pământească a părintelui Arsenie Boca. Încă din 1987 a arătat locul în care să îi fie săpat mormântul, în curtea Mănăstirii Prislop. Mai mult, martorii povestesc că în vara lui 1989 i-a cerut cuiva să-i scrie pe crucea de lemn, pe care i-o făcuse, anul morţii: 1989.


Părintele Arsenie Boca şi-a prevăzut sfârşitul
Părintele Arsenie Boca şi-a prevăzut sfârşitul / FOTO: http://portal.tfm.ro/

Arsenie Boca avea să se săvârşească din viaţă în 28 noiembrie 1989. A fost înmormântat acolo unde a dorit, iar potrivit celor prezenţi, a fost condus pe ultimul drum de circa o mie de credincioşi, scrie nouzhd.ro.
    
În 1989 Arsenie Boca trăia la Sinaia. Era urmărit de 46 de ani de fosta Siguranță a Statului și Securitate. În Ardeal, dar şi în Ţara Făgăraşului era recunoscut drept un vizionar. Deja circulau o mulţime de relatări despre puterea nepământeană a părintelui.

Zian Boca s-a născut în 29 septembrie 1910, la Vaţa, în judeţul Hunedoara. A absolvit în 1929 liceul la Brad, ca şef de promoţie, iar apoi timp de patru ani Institutul Teologic din Sibiu şi este trimis apoi de către mitropolitul Bălan la Bucureşti să urmeze Institutul Belle – Arte, timp în care realizează grafica primelor patru volume ale „Filocaliei”. În 1939 merge trei luni la Muntele Athos, iar 1940 primeşte numele de Arsenie. Doi ani mai târziu este hirotonit preot şi devine stareţ al Mănăstirii Sâmbăta de Sus. În 1944 a plecat la Chişinău, unde a stat un an şi a învăţat pictura bisericească şi poleitul icoanelor. În mai 1948 a fost arestat şi a fost acuzat că este legionar, lucru complet neadevărat


"Mi s-a povestit de către un coleg de-al meu ce fusese la mănăstire că a văzut o minune, că părintele Arsenie a vindecat o fată paralizată, care nu putea să meargă. Părintele i-a spus tatălui ei s-o lase la Sâmbăta, iar un călugăr bătrân o avea în grijă şi o plimba cu roaba prin grădină. Într-o bună zi, călugărul a dus fata pe braţe, în biserică. A venit şi Arsenie Boca, a intrat în biserică. Părintele avea un fel de mers ca şi fata paralizată. Foarte interesant și aceasta mergea, se pare, ca și fata ce a fost vindecată de Mântuitorul înainte de înmulţirea vinului, în Caana. Pe fata vindecată de părintele Boca am văzut-o şi eu în 1956, la 10 ani după ce a fost vindecată”, a povestit preotul Oprea Crăciun, cu puțin timp înainte să fie chemat la cele veșnice. 

Cu doi ani înainte să moară, Arsenie Boca a marcat locul în care îşi dorea să fie înmormântat: mănăstirea Prislop. Acest lucru este confirmat de către Daniel de la Vârşeţ: Preotul Crăciun Oprea a povestit acum câțiva ani că în vara anul 1989 a văzut crucea din lemn a părintelui Arsenie Boca: „Pe părintele Arsenie l-am întâlnit ultima oară în viaţă în 1988. Atunci am stat de vorbă pentru ultima oară. Apoi, în vara lui 1989, părintele Nicodim, duhovnicul mănăstirii de la Prislop, un om pe care Arsenie Boca l-a preţuit foarte mult,  mă cheamă într-o cămăruţă şi a scos, cu discreţie, crucea părintelui. Era scrisă aşa cum e astăzi, cu data naşterii şi cu anul morţii – 1989".

Mai ales în Transilvania el este numit „Sfântul neîncoronat al Ardealului”.
 

Citeşte mai mult pe nouzhd.ro.


DEUTSCHE WELLE: SUA, în pragul falimentului de stat

Prelungita dispută în jurul reformei sănătăţii aruncă Statele Unite în incapacitate de plată.
Marţi, 1 octombrie, se încheie în Statele Unite anul bugetar. Dacă membrii Congresului nu reuşesc, în aceste ultime ore, să găsească un compromis privind finanţarea provizorie a administraţiei federale, se poate repeta o experienţă trăită în urmă cu 17 ani: Government Shutdown. Precedentul moment în care majoritatea republicană din Congres a blocat activitatea federală s-a petrecut în 1995 - şi a costat scump tabăra conservatoare: preşedintele în exerciţiu, democratul Bill Clinton, a câştigat lejer, cu aproape 10% diferenţă, în faţa contracandidatului Bob Dole. A fost, între 16 decembrie 1995 şi 6 ianuarie 1996, cea mai lungă perioadă în care Guvernul Statelor Unite nu a oferit decât "serviciile esenţiale". Din 1976 (de când se derulează actualele proceduri bugetare în SUA), Executivul s-a aflat în colaps de 17 ori.
Dacă până la ora 0:00 a primei zile din octombrie nu se întâmplă vreun miracol, America va trăi, marţi, o serie lungă de ceasuri rele. Instituţiile şi autorităţile statului, inclusiv ministerele, vor fi închise, circa 800.000 de angajaţi din sectorul public vor fi trimişi în concediu forţat. Singurele instituţii care vor mai primi finanţări salariale sunt armata, închisorile şi siguranţa zborurilor. Inclusiv autoritatea de supraveghere bursieră (SEC) îşi va suspenda activitatea.

Cele două tabere îşi reproşează reciproc impasul: conservatorii acuză guvernul liberal că, odată cu introducerea reformelor din sănătate, vor împinge prea departe nivelul datoriei publice; în replică, democraţii atrag atenţia că republicanii forţează mâna administraţiei, după ce până şi Curtea Supremă a dat undă verde pachetului de legi privind sistemul medical, reunite sub titulatura informală de Obamacare.

Senatul Statelor Unite, controlat de democraţi, a acceptat, vineri, 27 septembrie, un buget de tranziţie care să permită funcţionarea aparatului administrativ până la 15 noiembrie. Documentul se află, acum, la Camera Reprezentanţilor - dar nu este pe placul majorităţii republicane, după cum a anunţat John Boehner, preşedintele republican al camerei inferioare a Congresului.

Dezbaterile privind finanţele statului sunt de cele mai multe ori extrem de aprinse dar, explică Paul Van de Water de la Centrul pentru priorităţi bugetare şi politice, de data aceasta, conflictul este mult mai amplu decât în anii trecuţi iar motivul este, în primul rând, mişcarea Tea-Party, ce reuneşte ultra-conservatorii din tabăra republicană, prea puţin dispuşi la compromisuri. Unul dintre membrii acestei aripi, texanul Ted Cruz, a susţinut, săptămâna trecută, un discurs de 22 de ore în care a încercat să demonteze, punct cu punct, pachetul Obamacare.

Printre cei ce contestă maniera de a negocia a republicanilor se numără şi membrii propriei tabere. Mitch McConnel, şeful minorităţii din Senat, avertizează că partidul poate fi tras la răspundere de către electorat, în cazul unui colaps al serviciilor publice. Lindsey Graham, unul dintre republicanii cu ştate vechi în Senat, a avertizat, la rândul lui, că toţi conservatorii îşi doresc să blocheze finanţarea programului Obamacare dar tactica aleasă poate lovi ca un bumerang dreapta americană.

Obamacare nu este singurul punct de tensiune în relaţia dintre Administraţia de la Casa Albă şi republicanii din Congres: cele două partide au păreri diferite în ce priveşte finanţarea apărării şi educaţiei, a transporturilor şi justiţiei, a închisorilor şi a Biroului federal de investigaţii (FBI). În dispută sunt aproximativ 90 de miliarde de dolari - aceasta în condiţiile în care, pentru a se evita falimentul instituţional al Statelor Unite, este nevoie ca limita superioară a datoriei să treacă de actualul nivel de 16,7 bilioane de dolari. Altfel, a avertizat ministrul de Finanţe Jacob Lew într-o scrisoare adresată Congresului, SUA intră, cel târziu pe 17 octomrbie, în incapacitate de plată. Republicanii, în special aripa Tea Party, consideră că singurul mod eficient de a susţine bugetul public este reducerea cheltuielilor - în vreme ce democraţii optează pentru impozite mai mari.

Cheltuielile zilnice ale Guvernului federal se ridică la o medie de 60 de miliarde de dolari. Din mai, se arată în scrisoarea trezorierului şef Lew, Ministerul de Finanţe aplică "măsuri extraordinare" pentru a păstra datoria naţională sub pragul superior. Între aceste măsuri se numără amânarea plăţii pensiilor.

AVERTISMENTUL FMI: Economia mondială rămâne sub ameninţarea unui nou faliment al unui gigant bancar


Economia mondială se confruntă în continuare cu riscul unui nou faliment al unui gigant bancar, la cinci ani de la prăbuşirea Lehman Brothers în Statele Unite, potrivit unui raport publicat luni de Fondul Monetar Internaţional, relatează AFP.


AVERTISMENTUL FMI: Economia mondială rămâne sub ameninţarea unui nou faliment al unui gigant bancar
AVERTISMENTUL FMI: Economia mondială rămâne sub ameninţarea unui nou faliment al unui gigant bancar
"Există în continuare numeroase instituţii financiare de importanţă sistemică, cu operaţiuni mondiale", se arată în raportul publicat în preambulul previziunilor economice mondiale de săptămâna viitoare.
La cinci ani de la falimentul grupului bancar american Lehman Brothers, care a declanşat criza mondială, Fondul noteză faptul că reforma financiară mondială este nefinalizată.
"Economia mondială rămne expusă riscurilor ca o instituţie financiară de importanţă sistemică să dea faliment", se arată în raport.
De la declanşarea crizei financiare în Statele Unite, marile bănci sunt supuse anual unor teste de stres şi trebuie să îşi mărească rezervele de capital, potrivit reformelor bancare internaţionale cunoscute sub numele Basel III.
Situaţia marilor bănci continuă să îngrijoreze însă şi Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite.
Potrivit Fed, un şoc financiar de mare amploare va afecta în mod uniform ansamblul economiilor mondiale, care evoluează în prezent în ritmuri diferite, cu o zonă euro în stagnare şi ţările emergente în expansiune.
Raportul FMI analizează totodată efectul şocurilor economice la nivel geografic. Astfel, apariţia unor noi tensiuni în sectorul bancar american ar avea cel mai mare impact în Europa şi Asia.
Reapariţia incertitudinilor în zona euro, care a ieşit abia recent din recesiune, ar fi resimţită în celelalte ţări europene şi în America Latină, potrivit estimărilor FMI.
Încetinirea peste aşteptări a creşterii economice în China, care reprezintă un mare motiv de îngrijorare, ar avea cel mai mare impact în Asia şi America Latină, se arată în raport.


Încă un cutremur în această după amiază în Galaţi


Un seism de magnitudine 2.9 a avut loc în această după amiază în Galaţi, după ce un altul, de 3.6, a fost înregistrat în această dimineaţă în această zonă.


Cutremure succesive în Galaţi. Un sesim de 2.9 a avut loc marţi după amiază în zonă. 

Un alt cutremur crustal, cu magnitudinea de 3,6 grade, s-a produs in dimineata zilei de luni, 30 septembrie, in Sudul Moldovei, avand epicentrul in zona GALATI-PECHEA.



Seismul a avut loc la ora locala 8h01min57sec; potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, cutremurul a avut epicentrul la 20 km nord-vest de municipiul GALATI (45,49 grade latitudine Nordica, 27,79 grade longitudine Estica), iar adancimea focala a fost de 5 km.



Cutremurul a avut magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter, iar intensitatea in zona epicentrala a fost de III grade pe scara Mercalli. Seismul a mai fost resimtit la GALATI si in alte localitati din judetul Galati, precum si la BRAILA. Un alt cutremur s-a produs in aceeasi zona duminica seara, la ora locala 21h10min, avand magnitudinea 3,9 si fiind resimtit in zona epicentrala cu intensitatea de IV grade.
In ultima saptamana, in zona GALATI-PECHEA din sudul Moldovei s-a inregistrat o secventa de cutremure superficiale, dintre care cele mai importante, cu magnitudini egale sau mai mari de 3,0 pe scara Richter, au fost urmatoarele:

23 septembrie, ora locala 13h08min41sec, magnitudine 3,0 si intensitate epicentrala II;
25 septembrie, ora locala 3h36min11sec, magnitudine 3,3 si intensitate epicentrala II-III;
25 septembrie, ora locala 5h50min41sec, magnitudine 3,4 si intensitate epicentrala III;
25 septembrie, ora locala 18h43min23sec, magnitudine 3,2 si intensitate epicentrala II-III;
27 septembrie, ora locala 19h11min12sec, magnitudine 3,2 si intensitate epicentrala II-II;
29 septembrie, ora locala 21h10min51sec, magnitudine 3,9 si intensitate epicentrala IV
30 septembrie, ora locala 08h01min57sec, magnitudine 3,6 si intensitate epicentrala III  

Directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu este prima dată când se înregistrează multe cutremure într-un interval scurt în zona Galaţi şi că acolo au fost instalate, pentru două săptămâni, trei staţii seismice. Constantin Ionescu a apreciat că seismele din ultima săptămână de la Galaţi se încadrează în activitatea tectonică normală şi nu pot fi, deocamdată, corelate cu alte activităţi.
El a arătat că zona respectivă se află pe o falie, denumită Sfântul Gheorghe, unde se produc cutremure în mod pregnant. Astfel, a mai fost înregistrat un număr mare de cutremure într-un anumit interval şi în 2005, 2011 şi 2012. Anul trecut, de pildă, au fost înregistrate opt cutremure într-o zi, cel mai mare fiind de 3,7 grade.
În intervalul 23 - 30 septembrie, s-au produs la Galaţi 37 de cutremure, dintre care nouă de peste 2,5 grade pe scara Richeter. Cel mai puternic dintre aceste cutremure a avut 3,9 grade şi s-a produs duminică, a precizat directorul INFP.
Ionescu a mai menţionat că INFP a instalat la Galaţi trei staţii seismice portabile, pentru a localiza cu precizie unde se produc aceste cutremure. Staţiile au fost instalate vineri, pentru două săptămâni.


Horoscop: Planeta Mercur a intrat în zodia Scorpion. Ce efecte are asupra ta?


Mercur, planeta comunicării, a intrat în zodia Scorpionului pe 29 septembrie, unde va sta până pe 5 decembrie 2013. 

Scorpionul este zodia misterelor şi a secretelor. Reprezintă sexualitatea, puterea, emoţiile intense şi pasiunea.

Tranzitul lui Mercur prin acest semn poate scoate la suprafaţă unele elemente negative.
Detaliile pe care le afli ulterior se pot dovedi murdare şi, prin urmare, nu este o perioadă bună în care să te implici într-un proiect nou sau în care să semnezi contracte care te-ar putea lega de ceva sau cineva.
Comunicarea se loveşte în această perioadă de latura întunecată a Scorpionului. Emoţiile sunt amplificate, iar sinceritatea este pusă la îndoială şi s-ar putea să te găseşti în rolul detectivului, un rol reprezentantiv al acestei zodii, atât în plan romantic, profesional sau personal.
Este o perioadă bună pentru a aborda subiecte dificile, delicate, referitoare la bani sau relaţii. Intuiţia ta va fi acum la cote înalte şi te va ajuta să observi înţelesuri şi motivaţii ascunse.
Partea întunecată a lui Mercur în Scorpion este reprezentată de neîncredere, suspiciune, secrete şi teama ca acestea să nu iasă la suprafaţă.
Comunicarea se poate transforma într-o formă de control, în loc să fie o modalitate de a ne apropia de ceilalţi. Temerile se pot amplifica, dar este totodată o oportunitate de a aborda subiecte tabu, care odată discutate, duc la o apropiere şi o încredere extraordinare.
Ai grijă să nu faci promisiuni mari, dacă nu eşti sigură că le poţi îndeplini. Verifică-ţi informaţiile de două ori şi nu lăsa neîncrederea şi suspiciunea să-ţi dea relaţiile peste cap.

Cel mai mare vulcan din lume este ascuns în apele Oceanului Pacific

tamu
Cel mai mare vulcan din lume, care are o suprafaţă echivalentă cu aceea a insulelor britanice, se află ascuns de aproximativ 145 de milioane de ani în apele Oceanului Pacific, la o distanţă de 1.500 kilometri de Japonia, afirmă autorii unui studiu.
"Este vorba de un dom mare şi rotunjit de 450 kilometri pe 650 kilometri", având o suprafaţă comparabilă cu aceea a vulcanului Olympus Mons de pe planeta Marte, considerat cel mai mare vulcan din întregul Sistem Solar, au subliniat autorii studiului.
Denumit "Masivul Tamu", vulcanul terestru este "ascuns" în centrul unui lanţ muntos subacvatic, Shatsky Rise, care are înălţimea maximă de 3,5 kilometri sub nivelul mării şi ale cărui "rădăcini" pătrund până la 30 de kilometri sub fundul oceanului.
Din fericire pentru omenire, se pare că vulcanul este "adormit" de câteva milioane de ani, afirmă William Sager, oceanograf la Universitatea Houston din Statele Unite, coordonatorul studiului.
Această formaţiune vulcanică este cunoscută de mult timp de geologi, însă aceştia credeau până acum că aveau de-a face cu un simplu "mega-vulcan" printre alţi 10-12 de pe "platourile oceanice" deja identificaţi.
Aceşti "mega-vulcani", care se află atât la suprafaţa Terrei, cât şi scufundaţi pe fundul mărilor şi oceanelor, sunt atât de mari, cu milioanele lor de kilometri cubi de lavă solidificată, încât oamenii de ştiinţă consideră în general că a fost nevoie ca mai mulţi vulcani învecinaţi să îşi unească forţele şi scurgerile de magmă pentru a le da naştere.
Astfel este cazul edificiului vulcanic al insulei Hawaii, constituită din cinci "vulcani-scut" diferiţi. La fel este cazul Islandei, compusă din zeci de vulcani diferiţi, unii stinşi, alţii activi.
Însă, analiza eşantioanelor şi a structurii Masivului Tamu "oferă o imagine diferită", scrie William Sager, oceanograf la Texas A&M University. Chiar dacă anumite sisteme care asociază mai mulţi vulcani au o înălţime superioară, "Masivul Tamu este cel mai mare vulcan izolat cunoscut din lume", spune acelaşi cercetător.
Potrivit aceloraşi experţi, al căror studiu a fost publicat în revista britanică Nature Geoscience, ar putea fi vorba de "cărămida elementară a unui vast platou oceanic, ieşită dintr-un jet unic" de roci în fuziune care a durat "doar" câteva milioane de ani la începutul Cretacicului.
"Masivul Tamu demonstrează faptul că vulcanii uriaşi aflaţi pe alte planete din Sistemul Solar au verişori chiar aici, pe Terra. Însă varietatea terestră a acestor vulcani este încă puţin cunoscută, întrucât aceşti monştri şi-au găsit un loc bun în care să se ascundă: sub apă", afirmă autorii studiului.
Şi alţi vulcani uriaşi ar putea deci să "doarmă" la adâncimi mari în oceane, ascunşi de privirile oamenilor de ştiinţă.
"Nu deţinem datele necesare pentru a privi în interiorul lor şi pentru a le cunoaşte structura, însă nu aş fi surprins dacă vom descoperi că Tamu nu este singur. De fapt, cel mai întins platou oceanic de pe Terra este Ontog Java, în Pacificul ecuatorial, la est de Insulele Salomon. Este mai întins decât Tamu, este de mărimea Franţei", având o suprafaţă de peste 500.000 de kilometri pătraţi, a precizat William Sager.
Mediafax