vineri, 13 septembrie 2013

Misterele somnului vindecator - Strămoșii noștri nu dormeau la fel ca noi

Somnul este o stare fiziologică periodică și reversibilă, caracterizată prin suprimarea temporară a conștienței, prin abolirea parțială a sensibilității și încetinirea funcțiilor vieții organice. În timp ce mulți dintre noi cred că somnul este o stare latentă în care nu se petrece nimic, în realitate somnul este o stare neurologică de o intensitate ridicată.
Se spune că omul, de-a lungul timpului, a experimentat diferite modalități de manifestare a somnului. Părinții sau chiar bunicii noștri au dormit la fel ca noi, dar cu câteva generații în urmă somnul era manifestat altfel față de prezent. Dacă ne întoarcem în timp, undeva în jurul anului 1800, atunci am realiza că oamenii dormeau într-un mod care ni s-ar părea ciudat.
Roger Ekirch, istoric din cadrul Virginia Tech, a expus cercetările sale într-o lucrare, prin care a făcut cunoscut faptul că strămoșii noștri dormeau în două reprize. Ei nu aveau un somn de 8 ore continuu într-o noapte, ci dormeau o perioadă de 3-4 ore, după care se trezeau pentru 2 ore, pentru ca mai apoi să adoarmă până dimineața. Acesta era somnul obișnuit acum câteva sute de ani chiar dacă pare de-a dreptul bizar.
Interesant mai este și faptul că în perioada de veghe dintre cele două reprize ale somnului, oamenii erau extrem de activi. Se ridicau din pat, mâncau, fumau, discutau și chiar mergeau în vizite la vecini. Unii dintre ei preferau să mediteze sau chiar să învețe. Medicii din vremea respectivă susțineau că cea mai bună perioadă pentru acumularea cunoștințelor era în perioada dintre cele două reprize ale somnului.
Referințele de la 1500 spun că cei mai mulți copii concepuți de clasa muncitoare s-a petrecut în cele două ore de veghe dintre reprizele somnului.
Potrivit lui Ekirch, această practică a început să dispară treptat. Inițial oamenii din orașe au renunțat la somnul din reprize, pentru ca mai apoi practica să fie împământenită în toate zonele. Până la începutul anilor 1900, somnul a suferit o transformare la nivel global și din motive necunoscute oamenii au ales să doarmă într-o singură repriză.
Istoricul asociază această schimbare cu introducerea sistemului de iluminat stradal. Legătura ar fi că astfel s-a sporit siguranța oamenilor și din acest motiv somnul s-a transforma într-o singură repriză. O altă explicație ar fi că odată cu progresul tehnologic oamenii au început să perceapă din ce în ce mai bine timpul și să nu-l mai piardă fără sens. Astfel, noaptea a devenit destinată somnului, iar ziua activităților importante.
somnul stramosilor nostri 400x237
Russell Foster, profesor specializat în cercetarea ritmului circadian, susține că și în ziua de astăzi există numeroși oameni care se trezesc în miez de noapte, stau trezi pentru câteva ore, pentru ca mai apoi să adoarmă iar. Acest fapt se petrece tocmai din nevoia organismul de a dormi segmentat, așa cum se întâmpla cu câteva sute de ani în urmă. Psihologii susțin că ideea somnului de 8 ore nu este tocmai benefică pentru psihicul uman, pentru că cei mai mulți oameni devin anxioși. Somnul segmentat poate să fie un răspuns și pentru prevenirea unor maladii grave, pentru că s-a ajuns la concluzia că peste 30% dintre problemele medicale îți au rădăcina în modul de a dormi.

De pe Efemeride... Multumim

Raspuns genial...

Anne Graham, intr-un interviu  in emisiunea "Early Show" (Spectacolul matinal), a fost intrebata de  Jane Clayson, cu privire la atacurile din 11 septembrie 2001 si i s-a pus o intrebare la care multi ar fi dat raspunsuri nesatisfacatoare: 
"Cum a putut Bunul Dumnezeu sa lase sa se intimple asa ceva si sa priveasca atat de nepasator aceasta catastrofa de pe pamantul Americii?"

Anne Graham, dupa ce a meditat cateva clipe, a dat un raspuns magistral, a raspuns cu niste replici foarte logice, profunde si inspirate, nepregatite dinainte (se poate vedea pe videoclipul inregistrat). Dansa a precizat foarte calm si explicit, precizand urmatoarele: 

"Si eu mi-am pus deseori aceasta intrebare si mi-am gasit urmatoarele raspunsuri... Cred - nu cred, dar sunt profund convinsa - ca Dumnezeu a fost si ramane adanc intristat de aceasta, la fel ca si noi, numai ca noi, de ani de zile, Īi spunem si chiar Ii poruncim sa  iasa din scolile noastre, din guvernul si din vietile noastre, ca ne descurcam si singuri, fara ajutorul Lui... Si, fiind El un adevarat gentleman, cred ca pur si simplu S-a dat, calm, la o parte... 
Cum de mai indraznim noi oare sa-I cerem binecuvintarea, mila si protectia Sa, daca Ii cerem sa ne lase in pace? (Īn lumina recentelor evenimente, fiind vorba de atacuri teroriste, atacuri armate in scoli etc.) 
Cred ca totul a inceput cind Madeleine Murray O'Hare (doamna care a cerut ca America sa devina o tara atee si care a fost ucisa, iar corpul ei a fost gasit recent) a  afirmat ca nu dorea nici un fel de rugaciuni  in scolile noastre, iar noi am spus O.K. Cererea ei a fost aprobata si a devenit lege obligatorie in SUA...  
Apoi, cineva a spus ca mai bine nu am citi Biblia in scoli (Biblia care spune sa nu ucizi, sa nu furi si sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insuti), iar noi am spus O.K.. 
Apoi, dr. Benjamin Spock a spus ca nu ar trebui sa ne plesnim copiii atunci cind se poarta urit, pentru ca aceasta le-ar afecta mica lor personalitate si stima de sine (fiul dr. Spock s-a sinucis). Iar noi am spus ca un expert trebuie sa stie ce vorbeste, asa ca am spus O.K. 
Apoi, altcineva a spus ca profesorii si dirigintii nu ar trebui sa ii disciplineze pe copii atunci cind gresesc. Iar conducatorii de scoli au spus ca nici un membru al personalului sa nu atinga vreun elev atunci cind se poarta urit, pentru ca scolile nu au nevoie de publicitate proasta si in nici un caz de procese. (Totusi, exista o mare diferenta intre a disciplina si a atinge, a bate, a plesni, a lovi, a umili, etc.). Iar noi am spus O.K.  
Apoi, cine stie ce membru inteligent al consiliului de conducere al vreunei scoli a spus ca, baietii fiind baieti, vor face dragoste oricum, deci ar trebui sa le dam fiilor nostri prezervative. Asa, ei vor putea sa se distreze cit vor, iar noi nu vom trebui sa le spunem parintilor ca le-au primit de la scoala. Iar noi am spus O.K. 
Apoi, unii dintre alesii nostri de virf au spus ca nu conteaza  ceea ce fac in viata lor privata atit timp cit isi  fac treaba la slujba. De acord, a spus fiecare din noi, mie nu-mi pasa de ceea ce face altcineva, inclusiv presedintele, in viata sa privata, atit timp cit am o slujba si economia merge bine. 
Apoi, niste libertini au cerut sa tiparim cat mai multe reviste cu femei goale, in semn de respect si apreciere a frumusetii feminine.. Iar noi am spus O.K. 
Apoi, altcineva a impins acea apreciere un pas mai departe, publicind fotografii cu copii goi, si inca mai  departe, afisindu-le pe Internet. Iar noi am spus O.K., au dreptul la libera exprimare. Apoi,industria  show-business-ului a spus: hai sa facem show-uri TV si filme care sa promoveze indepartarea de Dumnezeu, violenta si sexul ilicit, sa inregistram melodii care sa incurajeze violurile, drogurile, crimele,sinuciderea si temele satanice. Iar noi am spus ca nu este decit entertainment-amuzament, nu are efecte adverse si oricum nu o ia nimeni in serios, asa ca totul a mers inainte. Iar acum ne intrebam speriati de ce copiii nostri nu au constiinta, de ce nu disting binele de rau, de ce nu ii deranjeaza sa ucida pe straini, 
pe colegii de clasa sau pe ei insisi. Probabil ca, daca ne-am gindi mai mult, ne-am da seama de ce. 
Cred ca totul se reduce la faptul ca ceea ce vei semana, aceea  vei si culege.  
Noi Ii spunem lui Dumnezeu: Draga Doamne, de ce nu ai salvat-o pe acea fetita ucisa in clasa? Iar Dumnezeu raspunde:   Dragul meu, Eu am fost alungat din scoli, nu puteam fi acolo. Cum puteam Eu fi acolo, cind voi mi-ati spus sa plec din scoli?  
E ciudat cum  oamenii Il dispretuiesc pe Dumnezeu, si apoi se intreaba cu naivitate de ce totul merge tot mai prost. Este ciudat cum de credem tot ceea ce scriu ziarele, dar noi ne indoim de ceea ce spune Biblia. 
E ciudat cum de toti oamenii vor sa mearga in ceruri, desi nu cred, nu gindesc,  si nu spun sau nu fac nimic din ceea ce scrie in Biblie. 
Este  ciudat cum de unii pot spune: da, eu cred in Dumnezeu si de fapt sa il urmeaza pe Satana, care,  se stie ca, la randul lui, crede si el in Dumnezeu... 
E ciudat cum ne repezim sa judecam, dar nu ne place sa fim judecati. E ciudat cum de se pot trimite mii de glume prin e-mail si ele se raspindesc precum focul salbatic, dar cind incepi sa trimiti mesaje privindu-L pe Dumnezeu, oamenii se gindesc de doua ori inainte de a le trimite si altora. 
E ciudat cum de tot ceea ce este vulgar,  crud si obscen  trece liber prin cyberspatiu, dar orice discutie publica despre Dumnezeu este impiedicata la scoala si la locul de munca.  
Este, in sfarsit,  ciudat cum poate fi cineva atit de inflacarat de dragoste pentru Hristos fiind in acelasi timp un crestin invizibil in timpul saptaminii."  
(Interlocutoarea a mai venit si cu alte argumente, dar ne oprim aici). 
Radeti? 
Ar fi, desigur, ciudat cum de, gindindu-va daca sa trimiteti sau nu mai departe acest mesaj nu-l veti trimite multor adrese din lista voastra, pentru ca nu sunteti siguri de ceea ce crede destinatarul posibil sau de ceea ce vor crede despre VOI daca il veti trimite.  
E ciudat cum de ma ingrijoreaza mai mult ceea ce cred oamenii despre mine si mai putin ceea ce crede Dumnezeu despre mine. 
Ce credeti? 
Trimiteti mesajul mai departe daca credeti ca este bun. Daca nu, atunci pur si simplu aruncati-l la cos si nimeni nu va sti ca ati facut-o. Dar, daca o faceti, atunci nu va mai plingeti de starea proasta in care a  ajuns lumea astazi! 


Sa aveti o zi buna! 

Chemarea Duhului, mostenirea strabunilor si redesteptarea Romaniei III

Urmariti partea a doua aici:
\http://sfatuitoarea.blogspot.ro/2013/09/chemarea-duhului-mostenirea-strabunilor_13.html

download (1)
In fiecare generatie, in vremuri tulburi, tainica lucrare prin care Dumnezeu ne-a legat pe toti cu iubire, rodeste in genele poporelor. Pentru noi, urmasii unui neam sacerdotal, cunoscator al vazduhului si cu puterea de a intelege si comunica cu Viul, pamantul Patriei este sfant, caci in el odihnesc sfintii si eroii Tatalui.
Inima este cea care intretine viata, iar in inima Romaniei se afla sanctuarele stramosesti, lasate genertiilor viitoare, pentru a se lega cu radacinile pline de putere si de slava ale neamurilor care ne pulseaza in vene, aceasta uluitoare mostenire genetica. Asa cum noi producem celule germa, care ne supravietuiesc noua, in copiii, tot astfel noi cei de azi suntem purtatorii intregului ansamblu de informatii, energii si emotii ale tuturor generatilor, de pana la noi. Azi, noi suntem stramosii nostri, dar pentru a intelege asta, trebuie sa iti iubesti traditiile, poporul si pe Dumnezeu. Un tradator, un venetic, un Bastos…nu au cum sa inteleaga ca sangele este viu si marcat de pecetea nemuritoare a strabunilor.
Recomand romanilor care simt doina cum le incalzeste inimile sa parcurga, macar odata in viata, cu mintea, inima si pasii conectati la seva pamantului drumul catre si dintre asezamintele strabunilor nostri daci. Fara cuvinte si preconceptii, ramaneti descult pe iarba grasa, limpeziti-va mintile de zgura orasului si respirati informatia care va va invalui tainic de peste tot. Sa vorbiti cu copacii, cu soarele, cu luna, cu vietatile. Nimic nu se pierde, nimic nu se distruge, asa ca noi suntem transformarea!
download (2)
download (3)
images (2)
Sarmisegetuza Regia este marele sanctuar, iar de acolo, drumuri inguste si anevoioase va vor purta pasii curati catre Costesti, Blidaru si Fetele Albe. Evident ca acestea fiind locuri de putere, veti intampina toate dificultatile potrivnicului, doar, doar, descurjati sa nu mai reveniti in aceste locuri de putere.
Dar, nu mor caii cand vor jigodiile si nici lupii cand chitaie sobolanii! Incarcati cu seva stramoseasca si binecuvantati de Patriarhul Neamului Romanesc, parintele Arsenie Boca, veti ajunge in cele din urma si la Sambata de Sus, la Manastirea Brancovenilor, unde Hristos le vorbeste romanilor dintr-o tainica padurice.
Dupa aceasta incursiune magica in centrul inimii noastre, vom descoperii puterea pe care si geniul fibrei noastre omenesti, Mihai Eminescu a gasit-o in versurile:
Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
Braţele nervoase, arma de tărie,
La trecutu-ţi mare, mare viitor!
Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,
Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc;
Căci rămâne stânca, deşi moare valul,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Chemarea Duhului, mostenirea strabunilor si redesteptarea Romaniei II

25
Citeste prima parte aici: 
Asa cum un bun musulman trebuie sa faca, macar o data in viata, un drum la Mecca, si romanul care nu si-a pierdut sfanta dragoste de tara ar face bine sa calce, macar o data, pamantul viu de la Sarmisegetuza, sa se roage Dumnezeului cel Viu si stramosilor nostri, care au iubit Viata mai mult decat Moartea. Nu exista nici o indoiala, ca suntem fiii lui Abel, Miorita ne sta marturile:
Pe-un picior de plai,
Pe-o gură de rai,
Iată vin în cale,
Se cobor la vale,
Trei turme de miei,
Cu trei ciobănei.
Unu-i moldovan,
Unu-i ungurean
Şi unu-i vrâncean.
Iar cel ungurean
Şi cu ce-l vrâncean,
Mări, se vorbiră,
Ei se sfătuiră
Pe l-apus de soare
Ca să mi-l omoare
Pe cel moldovan,
Că-i mai ortoman
Ş-are oi mai multe,
Mândre şi cornute,
Şi cai învăţaţi,
Şi câni mai bărbaţi…
Traseul revelator care ne repune in armonie cu vibratiile inalte ale strabunilor nostri si care ne deschide inima catre iubirea lui Hristos incepe cu Parcul Central din Tg. Jiu, unde geniul simtirii artistice romanesti, Constantin Brancusi, a lasat in piatra vie, marturia blandei noastre intelegeri asupra lucrurilor
1123
De aici, pasii incarcati cu energie vie si sufletele initiate intr-o traire unica te vor duce catre Manastirea Prislop, la mormantul Patriarhului Neamului Romanesc, parintele Arsenie Boca. Izvoraste atata pace, dulceata, blandete de acolo, incat simti cum gheata intunecata a nepasarii, ignorantei si nesimtirii se topesc lasand locul unui nesfarsit dor de Dumnezeu. Stand in smerenie la rand pentru a te putea infatisa bunului pastor, traiesti aievea, in interiorul fiintei tale, acel tainic si intatritor dialog cu cel care este Calea, Adevarul si Viata.
La Prislop, se afla si grota sfantului Ioan, care a tinut cu rugaciune si mare lucrare, aceste locuri sa nu se surpe in complicatul si intunecatul secol al XV-lea. Roaga-te pe urmele sfantului si vei simti un suvoi de putere tainica cum iti intareste mintea, sufletul si trupul. Se spune ca sfantul era atat de bland si de smerit, incat ii aduceau animalele de-ale gurii si in iernile cumplit de geroase il acopereau cu blana lor…
28
-va urma-

Dacii în documentarele occidentale

Dacii în documentarele occidentale

Partea I: Terry Jones – Barbarul din Insulele Britanice

Andrei Claudiu Roibu

Începând cu primul deceniu al secolului XX, s-a putut lesne observa o mişcare internaţională de recuperare a adevărurilor istorice. În Europa, această mişcare a început mai întâi în Vest, în ţări precum Regatul Unit, Franţa şi mai târziu, Germania. Mişcarea apoi s-a extins şi înspre Est, în ţări precum Italia, Grecia, România şi Bulgaria. Cel mai important dintre obiectivele acestor mişcări a fost recuperarea istoriei antice a fiecărui popor în parte, în special din perioadele anterioare cuceririi romane. Un mare număr de istorici din ţările menţionate, au realizat că mare parte din istoria antică a popoarelor lor provine aproape integral din surse latinoromane, prezentând deci, un punct de vedere unic, din partea unei singure tabere, asupra unor evenimente trecute, surse care la rândul lor au fost cenzurate, modificate, distruse şi ascunse de o Biserică Catolică care dorea să ascundă adevărul istoric pentru a-l înlocui cu propriile concepţii despre istoria umanităţii, văzute printr-o prismă strict religioasă („Crede, şi nu cerceta!”). În Europa Centrală şi de Vest, în spatele acestor mişcări de renaştere şi redescoperire a istoriei antice s-au plasat mari forţe mediatice şi persoane cu resurse financiare aproape nelimitate, care au ajutat la un progres rapid al cercetării şi la o intensă campanie mediatică, de răspândire a noilor idei în masa populaţiei, lucru care a asigurat un suport din ce în ce mai mare pentru munca desfăşurată în acest câmp. Asfel, una dintre cele mai puternice, dacă nu cea mai puternică companie de radio-televiziune din Europa, şi-a mobilizat resursele pentru a ajuta cauza recuperării istorice, şi aici discutăm despre British Broadcasting Corporation, sau BBC pe scurt. În ultimii ani, BBC a oferit o mare susţinere grupurilor aflate în căutarea adevărului istoric, fie direct, aşa cum a făcut pentru mai mulţi istorici britanici, fie indirect prin expertiza sa, cum a făcut pentru mişcările din Germania sau din SUA (prin History Channel).
Un lucru de care s-au izbit însă toate cercetările desfăşurate în aceste ţări a fost acela că din ce în ce mai multe descoperiri sugerau că anumite obiceiuri, tradiţii, tehnici, echipamente şi ştiinţe nu aparţineau civilizaţiei în cauză, ci îşi aflau originea în estul Europei, în zona Carpaţilor. Nimic suprinzător pentru o parte dintre noi, cei care am citit lucrarea lui Nicolae Densuşianu, „Dacia Preistorică”, unde acesta demonstrează clar că leagănul civlizaţiei europene, şi în fapt, a civilizaţiei vestice moderne, se află în vatra poporului pelasg, mai târziu dac, însă, pentru istoricii vestici care nu au avut acces la aceste studii, descoperirile pe care le făceau au venit ca un şoc. Astfel, ei au fost determinaţi să studieze, chiar dacă superficial, zona Carpato-Balcanică.  În zona Balcanilor, BBC a susţinut în prima parte a anilor 2000 realizarea a mai multor documentare despre istoria pierdută şi recuperată a României şi Bulgariei, însă, în general urmând linia clasică a arheologiei şi descoperirile general acceptate de comunităţile ştiinţifice internaţionale şi din cele două ţări.
În 2006 însă, în Marea Britanie s-a lansat o carte care este controversată şi în prezent. Această carte a fost publicată odată cu o emisiune de televiziune realizată sub egida BBC şi difuzată pe canalul BBC 2. Această carte a fost scrisă de omul de televiziune britanic Terry Jones, în colaborare cu Alan Ereira, istoric şi producător de documentare. Atât cartea cât şi documentarul atacă dur ideea Romană şi Romano-Catolică cu privire la noţiunea de „barbar” şi la „misiunea civilizatoare” a Romei. Impactul emisiunii a fost puternic şi reacţiile istoricilor-clasici foarte dure, însă succesul a fost deplin, emisiunea fiind rulată chiar şi în prezent pe canale secundare deţinute de BBC, cum ar fi Viasat History.
Lucrul important pentru noi este că, un capitol întreg din această lucrare este dedicat Daciei. Autorul îşi construieşte lucrarea în jurul barbariei de care au dat dovadă înşişi romanii, care au dus o campanie agresivă de decimare a populaţiei locale, un adevărat genocid în rândurile dacilor, totul doar pentru a le facilita jaful resurselor naturale.
Terry Jones îşi începe pledoaria despre daci, plecând de la plăcerea sadică a romanilor de a asista la spectacole care se concentrau în jurul unor genocide în masă. În spatele unor aparenţe de societate civilizată, adevărul este că romanii găseau o plăcere sadică în ceea ce înseamnă admirarea unor meciuri sângeroase. Cronicile romane ale vremii îi condamnau pe Germanicii nordici ca fiind o populaţie „însetată de sânge”, în special după teribila înfrângere suferită de generalul Varus în bătălia din Pădurea Teutoburgică, unde, trei legiuni romane au fost nimicite. Deşi Augustus îşi plângea legiunile pierdute, nimic aparent nu l-a împiedicat să arunce în arenă cu o ocazie aproximativ 10000 de oameni. Mai mult, această cultură a fost preluată şi de urmaşii lui Augustus, cel mai pregnant exemplu fiind Împăratul Nero, care, potrivit lui Tacitus, a comis un real genocid în rândul creştinilor, prin metode care variau de la a fi daţi animalelor sălbatice înfometate, în arenă, la arderi de vii şi crucificări.
Dovada absolută a brutalităţii romane stă însă în faptul că aceste manifestări erau gustate şi cerute de public, de plebe. Brutalitatea, indiferenţa faţă de suferinţa altor oameni, plăcerea vederii torturii toate acestea nu erau caracteristice aşa-numiţilor barbari, ci romanilor, iar ei chiar se mândreau cu aceste trăsături, pe care le vedem reprezentate în numeroase fresce şi mozaicuri din casele şi templele romane. Barbarii se luptau cu sălbăticie ca să-şi apere ţările şi casele, însă romanii făceau din sălbăticie un spectacol public.
Acest lucru este reluat şi în multe scene de pe Columna lui Traian, în care sunt reprezentate numeroase episoade ale cruzimii romanilor, care masacrau populaţia dacă. Din acest punct, Terry Jones începe să pună la îndoială întreaga istorie clasică, de masă, care a circulat nu doar în România, ci şi în întreaga lume, şi anume, istoria oficială propusă de Roma şi de susţinătorii acesteia din ultimele două milenii. Potrivit mai multor surse romane, Traian ar fi distrus o mare parte, sau chiar întreaga naţiune dacică. Crito, doctorul personal al împăratului, sugerează că genocidul ar fi fost într-atât de eficient, încât întreaga populaţie autohtonă ar fi fost redusă la doar 40 de daci, potrivit scriitorului Lucian. Împăratul Iulian (Apostatul), într-una din scrierile sale, îşi imaginează că Traian ar fi declarat : „Singur, i-am învins pe oamenii de dincolo de Dunăre şi i-am anihilat pe locuitorii Daciei”. Eutropius, scriitor din secolul XIV, anunţă că după înfrângerea Daciei, tot ceea ce mai rămăsese din ea era un pustiu golit de oameni, pe care Traian l-a repopulat mai apoi cu colonişti din întreg Imperiul, în special bărbaţi, care să locuiască în oraşe şi să lucreze câmpurile. Se poate observa uşor cum de la nişte exagerări mai mult sau mai puţin voite ale unor autori antici, s-a construit întreaga teză a romanizării de astăzi. Este foarte limpede cum, plecând de la nişte lecture precare ale unor surse mai mult protobeletristice decât istorice, un număr foarte mare de acedemicieni şi istorici şiau construit tezele şi „bunul” renume. Tema aşa-zisei romanizări a spaţiului dacic nu a fost abordată doar de istoricii din ţară, dar şi de istorici din afara ei. O arheoloagă, Linda Ellis, descrie anul cuceririi Daciei ca fiind un fel de „an zero”, în care romanii au distrus complet civilizaţia dacică, transformând spaţiul cucerit într-un fel de terra nova. Ea susţine că nu se pune în discuţie o continuitate culturală, religioasă, economică sau  politică a dacilor, deoarece, civilizaţia lor a fost complet ştearsă de pe faţa pământului şi înlocuită de una romană. Terry Jones pune serios la îndoială aceste surse. În primul rând, el nu este de acord că romanii au fost capabili să şteargă complet de pe faţa pământului o întreagă civilizaţie. O primă dovadă pe care o aduce acesta este faptul că, potrivit surselor antice, au existat cel puţin 12 unităţi dacice în armata romană, unităţi care trebuia să provină dintr-o naţiune fermă, puternică, pentru a putea da suficienţi bărbaţi apţi de arme, dar şi pentru a păstra un număr suficient de oameni acasă, pentru bunul mers al treburilor. Potrivit DE MUNITIONIBUS CASTORUM,  scrisă de Hyginus între numeroasele popoare din care se recrutau oameni pentru cohorte. Printre unităţile care se ştie că ar fi fost formate cu siguranţă din daci, se numără ALA I ULPIA DACORUM, în Cappadochia, COHORS I ULPIA DACORUM, staţionată în Claudiuana, COHORS I AELIA DACORUM, cea mai cunoscută unitate dacică, staţionată în Britannia, COHORS II AURELIA DACORUM, încartiruită în Pannonia Superior, distinsă în luptele contra germanilor şi sarmaţilor din zona Dunării, COHORS II AUGUSTA DACORUM, staţionată în Pannonia Inferior şi COHORS I GEMINA DACORUM MILLIARIA din Moesia Inferior. Dacii mai  sunt menţionaţi ca unităţi auxiliare în legiuni romane, cum ar fi LEGIO I ITALICA, LEGIO I AUDITRIX, LEGIO III AUGUSTA şi LEGIO XI CLAUDIU. Există chiar dovezi că dacii ar fi ajuns pe scara ierarhică militară până la funcţiile de ofiţeri superiori şi că unii dintre ei făceau parte chiar şi din Garda Pretoriană, garda personală a împăratului.
COHORS I AELIA DACORUM este unitatea cea mai interesantă dintre cele enumerate mai sus. Ea este menţionată din iarna anilor 145-146 şi era staţionată la Amboglanna, Britannia, şi se presupune că a fost înfiinţată în 121 de Hadrian. Ea ar fi fost compusă din 1000 de daci, şi ar fi fost staţionată în Britannia până în secolul IV-a. Pe lângă aceşti 1000 de daci, este lesne de înţeles că se aflau şi familiile acestora, ceea ce înseamnă că această comunitate dacică ar fi fost cel puţin dublă sau aproape triplă în primii ani ai existenţei acesteia. În acest mod, se poate vorbi clar despre o colonie dacică în Insulele Britanice  care, până în secolul IV ar fi putut ajunge lesne la o populaţie de 35-40000 de oameni. În acest mod, se poate explica de ce, în foarte multe reprezentări Anglo-Saxone (populaţia proto-britanică, de dinainte de cucerirea normandă din 1066) din Evul Întunecat şi Evul Mediu Timpuriu, arată bărbaţii Anglo-Saxoni purtând căciula tradiţională dacică, sau Pileus, şi luptând sub stindardul cu cap de lup, Draco. Există suficiente dovezi ca să afirmăm că, dacă nu o foarte mare parte din populaţia Insulelor Britanice, atunci măcar elita conducătoare a acesteia, este de descendenţă dacică.
De asemenea, Terry Jones pune la îndoială ipoteza ştergerii complete de pe faţa pământului a civilizaţiei dacice. În opinia lui, a existat un genocid întreprins de romani în noua provincie, şi o campanie bine organizată de distrugere culturală a zonei cucerite. În întreaga lucrare, el abordează ideea că în toate teritoriile cucerite, romanii au întreprins o distrugere treptată şi sistematizată a culturii, tradiţiilor şi realizărilor tehnice al popoarelor cucerite. În aceasta el comite o mare greşeală căci populaţia Daciei era mult prea numeroasă pentru a fi exterminată şi/sau manipulată în asemenea măsură încât în 160 de ani să îşi uite cultura şi tradiţiile. La această greşeală se mai adaugă şi faptul că el consideră că limba dacă s-a pierdut complet, rămânând doar câteva nume proprii şi cuvinte, afirmaţie care este de altfel falsă, potrivit noilor cercetări, care arată chiar contrariul, şi anume, că limba latină este descendentă din limba dacă. Deşi studii lingvistice efectuate de Nicolae Densuşianu arată clar că latina se trage din limba pelasgă, iar daca este de fapt limba pelasgă, este foarte probabil ca Terry Jones să nu fi avut acces la aceste studii până în 2006 când lucrarea sa a văzut lumina tiparului.
El îşi „spală păcatele” însă în momentul în care afirmă că civilizaţia dacică, chiar dacă în prezent este aproape necunoscută Occidentului, a reprezentat în Antichitate una dintre cele mai avansate şi mai evoluate civilizaţii, în concepţia lui apropiindu-se sau chiar depăşind nivelul civilizaţiilor mediteraneene şi orientale.
Terry Jones aminteşte şi de Zamolxe, chiar dacă nu îl menţionează exact, afirmând că dacii urmau învăţăturile ştiinţifice şi religioase ale unui lider pe care un istoric grec îl compară ca  importanţă cu Moise.
Articol preluat de pe http://adevaruldespredaci.ro

IMAGINI INCREDIBILE: Tornadă la Tulcea



Un cititor a surprins o tornadă în zona Tulcea. În judeţele Brăila şi Tulcea cantităţile de apă vor depăşi local 50...60 l/mp, iar în judeţul Galaţi mai sunt posibile cantităţi de apă de 30...40 l/mp, conform unui COD POROCALIU anunţat de ANM.


Vă reamintim, dacă aţi fost martorul unui eveniment care poate deveni o ştire, trimiteţi-ne imaginile pe adresa martorocular@realitatea.net sau pe portalul REALITATEA.NET, la rubrica Martor ocular.



Fetiţa decedată la inundaţii: "Tati, eu am să mor!" Povestea tragediei unui copil de 8 ani smuls din braţele părintelui său de furia apelor

Ploile torenţiale de miercuri noaptea au provocat un dezastru fără precedent în 17 localităţi din judeţul Galaţi. Sute de case şi gospodării au fost distruse, iar nouă persoane şi-au pierdut viaţa.
17 localităţi au fost afectate de inundaţii în ultimele zile în judeţul Galaţi. Nouă persoane şi-au pierdut viaţa, cea mai înfiorătoare tragedie fiind a familiei Pâslaru din Cudalbi care îşi plânge copila smulsă de ape chiar din braţele tatălui.



Când au văzut că apa creşte, bărbatul şi-a luat în braţe fetiţa şi a plecat spre şosea, în speranţa că acolo va găsi un refugiu. Soţia şi cumnata l-au


însoţit. Acasă au rămas părinţii, care s-au adăpostit în pod.
Din păcate, însă, refugiul sperat de la şosea nu a fost găsit. Aici, apele erau şi mai învolburate, iar Bianca, fetiţa de doar opt anişori, a fost smulsă efectiv din braţele tatălu său.
A fost găsită după mai bine de zece ore de căutări, într-o căpiţă de fân. Părinţii au fost la faţa locului şi au recunoscut trupul neînsufleţit. Acum îi privesc fotografia şi repetă, obsesiv aceeaşi frază: „Tati, eu am să mor”.
Sunt ultimele cuvinte pe care Bianca i le-a spus tatălui ei, înainte să fie înghiţită de apă.

Ecaterina Pâslaru este în stare de şoc. Nici nu ştie ce să facă mai repede. Îşi doreşte să facă curăţenie în curte şi în camera micuţei, pentru a-şi putea aduce acasă odorul. Nici lacrimi nu mai are. „Am fost acolo unde au găsit-o. Nu pot să cred. Era singurul meu copil. I-am cumpărat tot pentru şcoală. Intra în clasa a doua. Era aşa de frumoasă”, ne-a mărturisit femeia.
Tatăl nu se poate dezlipi de fotografia Biancăi. Se uită la ea şi nu-i vine să creadă. „Am avut-o în braţe. Mi-a luat-o apa. Şi pe mine m-a dus departe, până la poştă. Am stat acolo blocat vreo două ore, până a venit cineva să mă scoată din apă. Îi aud şi acum vocea în cap. Îmi spunea că ea o să moară. Nu am putut face nimic. Era singurul meu copil, iar acum nu mai este”, ne-a spus Grigore Pâslaru, după care a luat fotografie fetiţei în braţe.
În pragul casei, bunicii nu îşi găsesc cuvintele. Dacă ar fi rămas acasă, poate că Bianca ar fi fost şi acum în viaţă. Ecaterina Păslaru ridică din umeri şi spune că Bianca „a fost botezată de preotul din sat. I-am povestit şi lui ce s-a întâmplat şi ne-a spus că aşa a vrut Dumnezeu. Era un copil mult prea bun şi Cel de Sus a vrut-o lângă el. Nu putem decât să credem ceea ce ne spune preotul. El ştie mai bine, dar tot nu e drept ce s-a întâmplat. Îmi vreau fetiţa înapoi”, a mai adăugat femeia.

Vecinii au sărit să-i ajute. Toţi muncesc cu sârg, dar au lacrimi în ochi. O plâng pe micuţa Bianca, o minune de copil. Din fotografie, Bianca le zâmbeşte şi îi veghează parcă pe toţi.
Durerea familiei este de nedescris. Grigore Pâslaru nu-şi găseşte locul. Din când în când mai merge în camera micuţei, în speranţa că totul este un vis urât. Din păcate, însă, este cruda realitate.
Apa a mai înghiţit alte opt persoane. Autorităţile le-au dat oamenilor o mână de ajutor, însă durerea din suflete şi lacrimile din ochii celor loviţi de soartă nu le poate lua şterge nimeni.


Un britanic, uimit de ce a văzut pe cer. "Am fotografiat un înger!"

Britanicul Ian Williams a fotografiat un nor în formă de înger deasupra orașului Sidmouth, Devon. 
Nor în formă de înger fotografiat în Marea Britanie

Nor în formă de înger fotografiat în Marea Britanie
Ian Williams a observat forma interesantă a norului în timp ce lucra în mansarda casei tatălui săi, scrie Telegraph.co.uk
"M-am uitat pe fereastră și m-am dus imediat după camera foto. Am reușit să fac câteva fotografii înainte ca formațiunea noroasă să se disperseze", a povestit britanicul. 
Sursa: www.realitatea.net

Ce spun alunitele de pe fata ta, despre caracterul tau

ALUNITA1
Alunitele ascund secrete de caracter       
1 – Persoana va prezenta mult interes pentru persoanele de sex opus. La femei simbolizeaza capriciul si mandria. La barbati inseamna ca o sa aibe relatii tensionate cu femeile, mai ales daca este de culoare inchisa. Daca este abia vizibila, inseamna ca va fi foarte iubit de femei.
2 – Arata o persoana care nu este capabila sa ia decizii intelepte(atat la barbati, cat si la femei). La barbati, daca este deschisa la culoare aduce si iubire, iar daca este rosie simbolizeaza un temperament urat.
3 – La femei arata o atitudine aroganta, iar cele de culoare inchisa simbolizeaza o predispozitie la depresii. La barbati aduce fericire. Daca este rosie, barbatul este inzestrat cu o sanatate de fier, dar cu cat este mai inchisa la culoare, cu atat barbatul va fi predispus si el la depresie. Daca este deschisa la culoare, barbatul este inteligent si ia decizii bune.
4 – Este semnul unei femei foarte onesta si care cauta aceasta calitate in relatiile cu ceilalti. La barbati indica sensibilitatea.
5 – La femei indica o personalitate slaba, iar la barbati sanatate subreda(cand este inchisa la culoare).
6 – Atat pe femei, cai si pe barbati ii asteapta evenimente nefericite in familie.
7 – Pentru femei inseamna o atitudine degajata si fara de griji, la barbati capacitatea de a comunica foarte usor.
8 – La femei aduce noroc la bani, mai ales din mosteniri. La barbati este un semn de noroc financiar, dar si ca barbatul are tendinte spre a-si controla iubita/sotia.
9 – Aceasta alunita aduce mult noroc. La femei inseamna bogatie, o casnicie reusita si succes in toate aspectele vietii. La barbati, viata lunga si afaceri reusite.
10 – La femei inseamna ca vor avea noroc de parinti si soti instariti, iar la barbati, o viata traita la maximum si plina de adrenalina.
11 – O alunita deschisa la culoare indica succes in orice ar face o femeie, una inchisa la culoare avertizeaza femeia sa fie atenta ce zice, intrucat vorbele ii pot crea probleme. O astfel de alunita este semnul unei femei ce va fi o sotie buna. La barbati este aducatoare de succes.
12 – De obicei semnifica succes, dar si faptul ca vei avea prieteni falsi. Daca este de culoare inchisa, femeia va fi modesta;la barbati, o casnicie fericita si succes financiar. Daca este deschisa la culoare, barbatul va avea prieteni loiali.
13 – Este semnul unei femei inteligente, care va avea o viata lunga si plina de succese. La barbati denota munca si succes obtinut pe cont propriu.
14 – La femei arata un mariaj cu un barbat instarit. Daca alunita este deschisa la culoare, cel mai probabil femeia isi va gasi un sot din alta tara. Daca este inchisa, se va marita cu un barbat care va calatori mult si o va lasa singura perioade indelungate. Daca alunita este mare, inseamna ca si ea va calatori alaturi de sotul ei. La barbati prezice calatorii multe si succes in afaceri, dar daca este inchisa la culoare, sotia il va insela.
15 – 18 – Alunite fara nicio semnificatie.
19 – Atat pentru femei, cat si pentru barbati, inseamna ca vei obtine o mostenire de la cineva sau ai parinti instariti.
20 – Pentru ambele sexe inseamna inteligenta si progres datorita ei. Vei avea de asemenea multi prieteni. Ai grija daca alunita este neagra, pazeste-ti bine economiile si caminul!
21 – O astfel de alunita indica in general o casnicie fericita si fara lipsuri financiare. Daca este neagra, inseamna ca situatia se poate schimba.
22 – La femei: aceasta doamna iubeste luxul. La barbati: respectul celorlalti si pozitie sociala inalta. Alunita rosie la barbat: va dobandi o mostenire neasteptata.
23 – La femei: mariaj fericit. Daca alunita este neagra, este posibil ca femeia sa aiba doua casnicii, a doua fiind cea care ii va aduce fericirea. La barbati: succes la femei si popularitate.
24 – Femeile care au o astfel de alunita vor parasi tara natala. La barbati indica ceva probleme de care vor scapa greu.
25 – Indica o femei aroganta si putin nesabuita. La barbati, darnicie.
26 – Aceasta femei are temperamentul violent si este mai bine sa n-o superi. De asemenea, va fi nefericita in casnicie si poate fi implicata intr-un accident. Barbatul care are aceasta alunita nu stie ce vrea de la viata, va suferi de depresie si indoilei. Daca este rosie, inseamna ca are probleme in relatie.
27 – Pentru ambele sexe: vei reusi numai prin munca, fara ajutorul celorlalti.
28 – La femei: au lipsa de respect si sunt nepasatoare. La barbati: probleme mari; daca alunita este deschisa la culoare, barbatul va avea probleme cauzate de prieteni; daca este neagra, din cauza femeilor.
29 – La femei: cel mai probabil se vor casatori de doua ori. La barbati: probleme cu legea.
30 – Femeia cu astfel de alunita va calatori mult, dar barbatii nu vor fi fericiti in casnicie si vor avea o sanatate subreda, desi vor avea succes la bani.
31 – La ambele sexe reprezinta o viata plina de zbucium.
32 – Indica o femeie extravaganta si un barbat cheltuitor, care poate avea probleme cu alcoolul.
33 – Avertizeaza ambele sexe ca vor avea parte de certuri, probleme cu legea si alte inconveniente.
34 – La femei: vor avea probleme cu barbatii. La barbati: colegii de munca nu ii vor agrea.
35 – Valabil pentru ambele sexe: pazeste-ti foarte bine sanatatea!
36 – Atat barbatii, cat si femeile care au o astfel de alunita vor fi invidiati si multi ii vor uri.
37 – La femei: pot avea parte de soti care nu sunt persoane bune; alunita neagra reprezinta dusmanii pe care femeia ii are. La barbati: ai grija la rudele care pot avea intentii necunoscute tie.
38 – Ai grija de sanatatea ta(pentru ambele sexe)!
39 – La femei: vor calatori mult dupa ce se vor casatori. Atat femeile, cat si barbatii trebuie sa aiba grija de sanatatea lor cand ajung la maturitate.
40 – 42 – Alunite fara semnificatie.
43 – Arata o femeie careia ii place sa se certe, dar va avea o viata lunga si o casnicie fericita. Barbatii care au aceasta alunita sunt aerieni si deseori au un comportament impulsiv.
44 – Prevesteste accidente, deci ai grija cand esti in apropierea apelor sau a locurilor inalte.
45 – Alunita fara semnificatie.
46 – Femeia cu o astfel de alunita va avea o viata confortabila. Barbatul va avea ceva probleme cu sanatatea, mai ales cu digestia, dar norocos la bani.
47 – Femeile vor fi iubite de catre barbati cu stare financiara foarte buna. Totusi, sunt arogante si nu au incredere in nimeni. Barbatii cu aceasta alunita vor avea personalitati negative.
48 – Idem 43.
49 – La femei: copiii le vor face probleme. La barbati: succes.
50 – Arata o femeie extravaganta, fara griji si careia ii place sa flirteze. La barbati arata drumuri lungi. Daca este deschisa la culoare, barbatul va reusi in strainatate.
51 – Femeia cu o astfel de alunita nu isi va iubi barbatul si il va dispretui. Barbatii sunt predispusi sa aibe probleme cu sexul opus.
52 – La femei inseamna decizii gresite in dragoste, ia la barbati drumuri lungi si probleme de sanatate.
53 – Indica obstacole in viata ambelor sexe.
54 – Probleme in viata pentru femei. La barbati inseamna ca vor datora bani femeilor(alunita deschisa), vor avea probleme cu rudele(alunita rosie), probleme in casnicie(alunita neagra).
55 – Ambelor sexe le place luxul.
56 – Indica o femeie prea sensibila si emotiva. La barbati este semn de inteligenta si pasiune.
57 – Femeile vor avea parte de obstacole in viata. Barbatii vor suferi consecintele comportamentului urat.
58 – La femei inseamna un mariaj nefericit; alunita neagra insemna ca femeia va cauza nefericirea. Barbatii trebuie sa aiba grija de sanatate si la alte primejdii.
59 – Pentru ambele sexe indica o viata imprevizibila, plina de intamplari neasteptate, atat bune cat si rele.
60 – O viata tulburata la femei si comportament violent la barbati.
61 – Probleme in dragoste pentru ambele sexe. Femeile cu o astfel de alunita de culoare neagra isi vor insela barbatii.
62 – Indica o femeie fidela. La barbati indica o viata plina de aventuri.
63 – Arata o femeie care nu isi va iubi barbatul si va aroganta si insensibila in casnicie.
64 – Femeile vor avea parte de experiente neplacute cu barbatii si pot ramane cu traume. Barbatii se vor certa des cu sotiile lor.
65 – Femeile cu aceasta alunita vor fi foarte atrase de sexul opus. Sunt predispuse sa aibe probleme sexuale si cu fidelitatea. Barbatii cu aceasta alunita sunt inselatori si vor avea probleme de sanatate.
66 – Femeile vor intampina multe obstacole in viata. Barbatii pot suferi accidente.
67 – Indica ceva probleme la inceputul casniciei, dar mai apoi vor avea o viata placuta si un mariaj reusit.
68 – Indica o sotie buna, care se descurca foarte bine cu gestionarea banilor si face economii. La barbati indica succes financiar si o persoana chibzuita.
69 – Arata o femeie creativa, care va reusi in viata cu ajutorul creativitatii. Simbolizeaza o viata lunga si fericire conjugala. La barbati nu are semnificatie.
70 – Indica o femeie mandra si orgolioasa, dar iubita de ceilalti. La barbati arata fericire conjugala, dar probleme de sanatate.
71 – Posibilitatea unei accidentari fizice, dar nu va lasa semne.
72 – Femeia va fi populara in randul barbatilor. Barbatul va face avere, dar numai dupa ce se va casatori.
73 – Femeile vor suferi de depresie si anxietate, iar barbatii vor avea un temperament violent.
74 – Succes social in cazul femeilor; bunastare materiala obtinuta prin munca in cazul barbatilor.
75 – Aceasta femeie se va imbogati cu ajutorul barbatilor. Daca alunita este neagra, va avea obstacole in calea ei. La barbati nu are nicio semnificatie.
76 – Intorsaturi neasteptate in viata ambelor sexe.
77 – Femeia va avea un sot bogat. Barbatii cu o astfel de alunita au noroc la bani si vor fi instariti.
78 – Femeia va avea prieteni neloiali, dar va avea noroc de un sot cu bani.
81 – In viata femeii vor fi multe certuri.
83 – La femei inseamna o viata usoara. La barbati, viata lunga si abundenta creata prin propriile eforturi.
84 – Indica virtute si modestie la femei. Barbatii poseda inteligenta, ceea ce ii va ajuta in drumul spre succes.
85 – Aceasta femeie va fi foarte iubita, dar va suferi din cauza prietenilor falsi. Alunita de culoare deschisa semnifica multi copii. Barbatul cu o astfel de alunita va avea o sotie care il va iubi foarte mult si va face orice sa fie fericit.
86 – Femeia care are aceasta alunita va fi foarte apreciata de sexul opus si va fi o maestra a flirtului. Barbatul cu aceasta alunita va avea o relatie cu o femeie pe care o va iubi foarte mult, dar nu se vor putea casatori.
X – Ca femeie, trebuie sa fii foarte atenta cum iti alegi sotul, intrucat poti fi nefericita in dragoste. La barbati indica un caracter urat.
Ai putea fi interesat si de prima parte a articolului semnificatia alunitelor de pe corp sau de partea a doua a articolului semnificatia alunitelor de pe corp.