Chiar dacă instalația nu va fi deteriorată, extremiștii vor profita de înfrângerea trupelor guvernamentale pentru a intra în posesia materialului radioactiv.

Lângă orașul Damasc se află un reactor de gabarit mic de fabricație chineză. Pe vremuri, furnizorul a oferit Siriei aproape un kilogram de uraniu sub formă de combustibil pentru reactor. De aceea, deteriorarea acestei facilități va crea un adevărat dezastru, a avertizat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksander Lukașevici.

„O eventuală scrugere a neutronilor de la reactorul de gabarit mic de lângă Damasc va avea, fără să exagerez, consecințe dezastruoase. Va fi o sursă de contaminare a teritoriilor învecinate cu uraniu puternic îmbogățit. De asemenea, va fi imposibil de asigurat protecția și controlul asupra materialului nuclear”.

Un alt pericol ar fi că, după o intervenție în Siria, forțele guvernamentale ar putea pierde controlul asupra instalației nucleare. În acest caz, materialele radioactive vor intra în posesia extremiștilor. Deși nu vor putea să fabrice o bombă nucleară adevărată, consecințele vor fi extrem de periculoase, spune expertul rus Igor Hohlov.

„Reactorul din Siria nu dispune de tehnologii pentru fabricarea unei bombe nucleare, însă acolo poate fi produsă o așa-numită bombă murdară. Cel mai important lucru este că, în cazul dat, va fi imposibil să se instituie un control asupra acestor materiale nucleare. Ținând cont de situația foarte tensionată din comunitățile musulmane extremiste din Europa, această bombă murdară ar putea fi folosită, în primul rând, împotriva europenilor, în special împotriva țărilor care susțin activ o operațiune militară. De axemplu, Franța”.

Pentru a evita consecințele dezastruoase ale atacului asupra Damascului, Ministerul rus de Externe a cerut comunității internaționale să acorde o atenție sporită acestei probleme, a declarat Aleksander Lukașevici.


În plus, dacă SUA îl vor înlătura de la putere pe Bashar al-Assad, Iranul ar putea deveni următoarea țintă pe lista „democratizării obligatorii”. Pentru a evita această soartă, autoritățile din Republica Islamică vor încerca să se protejeze cu ajutorul unei bombe nucleare. Dacă se va întâmplă acest lucru, la fel vor proceda, probabil, și vecinii săi, cum ar fi Turcia și Arabia Saudită, urmate și de alte state.

Prin urmare, regimul de neproliferare va suferi daune ireparabile. 

Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.