joi, 30 mai 2013

Cutremurele încurcă calculele savanţilor

Макет космического аппарата Гонец-Д1 спутник ГЛОНАСС спутниковая связь космическая отрасль
Foto: RIA Novosti

Din cauza cutremurelor puternice, se deplasează solul de sub staţiile terestre ale sistemelor de navigaţie prin satelit, GPS şi GLONASS. Erorile care apar în timpul stabilirii coordonatelor pot duce la consecinţe negative, afirmă geofizicianul australian din Canberra, Paul Tregoning, cu un grup de colegi.

Savanţii au cercetat datele referitoare la 15 cutremure puternice (cu magnitudinea de circa 8) care s-au produs după anul 2000. Ei au constatat că la o distanţă chiar şi de 1.000 de kilometri de epicentru, scoarţa terestră s-a deplasat cu câţiva milimetri. Acest lucru nu are importanţă pentru sistemele de navigaţie pentru uz civil, însă în cazul unor calcule precise este deosebit de mult.
Cutremurele deplasează scoarţa terestră şi pe verticală. Sateliţii GPS şi GLONASS stabilesc nu numai coordonatele, ci şi înălţimile. Prin urmare, navigatorul va afişa informaţii incorecte în legătură cu nivelul Oceanului Mondial şi viteza de ridicare a nivelului lui. Utilizând această cifră la calcule, pot fi trase unele concluzii incorecte legate de încălzirea globală.
Savanţii australieni au propus să se ţină cont de deformaţiile de pe urma cutremurelor. Evgheni Rogojin, directorul adjunct al Institutului de Fizică a Pământului, este de acord cu aceste propuneri.
„Cutremurele puternice schimbă substanţial suprafaţa Pământului. Cred că trebuie să trebuie să corectăm datele în funcţie de cutremurele care s-au produs după instalarea sistemelor GPS şi GLONASS”.
Această problemă este rezolvată parţial. Andrei Ionin, membru al Academiei Ruse de Cosmonautică, relatează: „Cutremurele puternice schimbă câmpul de gravitaţie al Pământului şi prin aceasta denaturează prognozele deplasării sateliţilor într-o perioadă de 24 de ore. În funcţie de staţiile de corecţie construite pentru sistemele GPS şi GLONASS, care compară deplasarea sateliţilor cu un model de calcul, aceste erori sunt corectate ziua următoare”.
Cu toate acestea, această problemă este actuală pentru cercetătorii care monitorizează schimbările milimetrice ale scoarţei terestre. Andrei Ionin consideră că ea trebuie să fie rezolvată, în primul rând, de matematicieni. Modelele matematice ale diferitelor sisteme de navigaţie se deosebesc, iar hărţile de navigaţie legate de Sistemul Terestru Internaţional de estimare (International Terestrial Reference Frame, ITRF), sunt aceleaşi.
Următorul pas ar putea fi dezvoltarea ideii australienilor: corectarea sistemului de calcul, în funcţie de consecinţele cutremurelor puternice. Acest lucru este necesar deoarece în timpul cutremurelor, în epicentru solul se deplasează semnificativ. Pe 24 mai, după cutremurul din Marea Ohotsk, harta nordului Sahalinului a devenit cu 8 metri „incorectă”. Iar în 1988, în timpul cutremurului devastator din Spitak (Armenia), nivelul acelei zone a coborât cu peste 2 metri.

Zbor german sub radar către Europa Unită

de Radu Golban

„Er ist wieder da” (în traducere „El este iară printre noi”) este intitulată satira politică a autorului german Timur Vermes. Acest bestseller s-a vândut în 2012 în peste 250.000 de exemplare şi 75.000 de audiobook-uri. Führerul în acest roman de succes cade în 1945 în somnul Cenuşăresei şi se trezeşte în 2011 într-un chioşc de ziare din Berlin. Principiile germane ale fostului conducător sunt neschimbate: verticalitate, onestitate, dreptate, sinceritate şi moralitate; doar angajamentul este astăzi mai uman decât cel pe care l-am învăţat noi la istorie, aplicând aceste virtuţi în domenii de interes comun: afl[m că îl fascinează ecologia, că este prin preocupările sale un avocat al poporului şi apărător al consumatorului, care critică vitezomanii şi condamnă vorbitul la celular în timpul condusului, dar şi un orator inegalabil care până la urmă devine o vedetă într-o emisiune TV şi pe internet. Cred că trebuie să ne uităm mai exact la mesajul acestei răstălmăciri sinistre a istoriei. Se impune următoarea întrebare, dar cine să râdă de un astfel de personaj bizar? Arta comunicării germane este un joc şah jucat multilateral, după reguli nescrise, unde foarte greu poţi anticipa mai mult decât două mişcări înainte, iar precum ne arată istoria, acestea sunt şi ultimele mutări înainte de şahul mat pentru adversari.

Discursul german atât la nivel intern, cât şi la nivel extern, în special în relaţiile Germaniei cu Europa, este garantul imaginii pozitive a Berlinului în lume. Performanţa jocului de imagine asigură Germaniei în calea ei spre ascensiune politică şi economică un zbor pe sub radar, nefiind identificată într-o anumită privinţă drept un pericol pentru siguranţa şi pacea în Europa. Care este particularitatea acestui discurs de natură să deghizeze o realitate? Există un limbaj, un vocabular, un tezaur lingvistic, un discurs, care se foloseşte de metafore, de afirmaţii, de explicaţii şi tot acest mod de comunicare trebuie să fie în vogă în fiecare perioadă. În aproape două sute de ani de discurs european, fie el oficial, academic sau de presă, limbajul, fondul principal de cuvinte au avut tot timpul să se constituie şi să se îmbogăţească, să se decanteze şi cristalizeze, să se impună. Dintre cei mai vehiculaţi termeni ai acestui discurs pro-european, ai vocabularului despre Europa al Germaniei iată, de pildă, câţiva termeni ce ţin de geografie, de geopolitică: poziţie centrală, ţară nenormală, demografie, resurse limitate, piaţă de desfacere, lipsă de materie primă, lipsă de hrană, proporţie critică, excepţionalism, interes special, „Mitteleuropa”, „Mittellage”, libertate de mişcare, teritoriu corespunzător, legătură naturală, societate destinată. Sau termeni preferaţi din sfera culturii: cultura germană, misiune, civilizaţie, răspândirea ştiinţei, ordine, educaţie, libertate, umanism, spirit (Geist), progres, cucerire morală, Germania ca model, valorile germane, etică şi umanism, politică morală de cucerire, drepturile omului, cultură tehnică şi economică. Şi termeni tehnici: dezvoltare, avântul tehnicii, comerţ. În sfârşit, termeni privitori la Europa: destin comun, soartă comună în pas cu globalizarea, doar împreună vom război, diviziunea muncii, unităţi economice care să intre în competiţie, predestinare, menire, misiune, economie organizată, viitor comun, miez german, progres şi libertate, nouă ordine europeană, drept moral, decizie istorică, viitor.

Dacă vom combina în diferite feluri aceşti termeni, mereu şi mereu aceiaşi, reluaţi în timp, de la Germania lui Bismarck, apoi în Germania wilhelmiană şi Republica de la Weimar, în al treilea Reich, în Germania occidentală şi Germania reunificată de azi, obţinem discursul german privitor la Europa în cele mai diverse variante. Esenţa acestui discurs german care a străbătut deja câteva secole este că, prin poziţia ei centrală pe continent, prin cultura sa, prin înzestrarea sa tehnică, Germania are de jucat un rol în Europa. Statele continentului au o soartă comună, iar astăzi, în condiţiile globalizării şi ale deficitului crescând de materii prime, de hrană, trebuie să se integreze. Dacă înţelegem aceste categorii, înţelegem Germania şi politica ei, ştim şi cum trebuie să se discute cu Germania. Două declaraţii a doi politicieni germani una din 1942 iar alta din 1993 exemplifică cel mai bine această mantra europeană a politicii germane:

Daitz Werner, şeful Departamentului de comerţ exterior al NSDAP în 1940, sugera ca ambiţiilor Germaniei în Europa să nu li se spună pe nume, ci, în schimb, să se vorbească doar despre Europa: „În principiu, este necesar, din motive de politică externă, să nu numim aceasta economie continentală sub conducerea germană ca un spaţiu economic german. (...) Noi trebuie să vorbim mereu numai de Europa, deoarece conducerea germană rezultă de la sine din impactul cultural, dominaţia tehnică şi poziţia sa geografică”. Iar aproape cinzeci de ani mai târziu? În 1993, fostul ministru german de Externe Klaus Kinkel declara într-un interviu pentru „Frankfurter Allgemeine Zeitung” (3/19/1993) că „Germania a ajuns acum în apropiata sa expansiune spre est la acel punct în care s-a oprit de două ori în trecut. Suntem datorită poziţiei noastre centrale în Europa, a mărimii şi a relaţiilor noastre tradiţionale cu ţările sud-est europene de-a dreptul predestinaţi să tragem cel mai mare beneficiu pe urma întoarcerii acestor state în Europa”.

Este greu de spus unde se află generatorul de idei politice ale acestei mari culturi europene; însă foarte probabil că în noul sediu al BND-ului, al serviciului de spionaj german, care tocmai se construieşte acum în inima Berlinului, a cărui suprafaţă totală va depăşi dimensiunea a 35 de stadioane de fotbal, fiind, confirm relatărilor din presa germană, cea mai mare clădire a ţării de după război, să se găsească cineva să se ocupe şi de Europa. Diferenţa între noi şi Germania în acest domeniu este că pe noi ne irită interceptările provinciale ale unor mici pioni, în timp ce alţii ne ţin un discurs despre umanism, cultură, misionariat, educaţie şi luptă împotriva corupţiei. Noţiuni chiar foarte vagi, dar care impresionează şi care ne alungă privirea de la probleme noastre reale. Nu ne putem opune unor noţiuni cum ar fi cultura, umanismul, avântul tehnic sau civilizaţia. Problematic este că aceste noţiuni sunt preluate fără rezerve de europeni făcându-i totodată incapabil de a detecta zborul spre înălţime a Germaniei.

Un alt compatriot al Führerului, care a dat lumea peste cap, Karl Marx, spune că istoria devine propria ei parodie pentru a ne face în stare să ne despărţim de trecut râzând. Doar râsul vindecă mania.


Coronavirusul, o nouă ameninţare globală

01.06.2011 Escherichia coli E.coli вирус кишечный вирус кишечная инфекция реанимация больница
Foto: EPA

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a introdus pe lista ameninţărilor globale la adresa umanităţii coronavirusul, care provoacă pneumonie atipică. Pe 28 mai, în Franţa s-a înregistrat un nou caz de îmbolnăvire, care a dus la decesul pacientului.

Potrivit datelor OMS, este deja al 23-lea deces înregistrat din septembrie anul trecut. În total s-au înregistrat 44 de persoane contaminate cu noul coronavirus. Focarul de răspândire este în Orientul Mijlociu. Cele mai multe persoane contaminate sunt din Arabia Saudită, Qatar şi Emiratele Arabe Unite. De vizitarea acestor ţări se leagă şi cazurile înregistrate în Marea Britanie, Germania şi Franţa. Noul coronavirus seamănă foarte bine cu „fratele” său, care în 2003 a dus la moartea a 800 de oameni, declară Vladimir Zarubaev, şeful unui laborator de studiere a gripei din Sankt-Petersburg.
„Boala a fost gravă: în jur de 50% dintre pacienţi au decedat. Acum vedem că virusul într-o variantă puţin schimbată se întoarce la oameni. Nu trebuie să intrăm panică, dar trebuie să acordăm o atenţie mare acestei probleme. Noi primim destul de operativ informaţii despre virus. Există canale profesionale de informaţii, prin care noi aflăm imediat despre cazuri de contaminare sau decese”.
Coronaviruşii provoacă boli asemănătoare cu gripa şi doar în cazuri rare apar complicaţii de tipul pneumoniei, explică Iuri Ghendon, membru al Academiei Europene de Medicină.
„Prezenţa cazurilor letale în câteva state arată că au avut loc mutaţii ale acestui virus. O să vedem cum se va răspândi în continuare. Din păcate, nu există nici un fel de medicamente împotriva lui. Problema constă în faptul că el nu era considerat un virus periculos. Firmele nu au fost interesate să producă un astfel de preparat. Vaccinul nu poate fi creat repede. Este nevoie de minimum trei ani şi de câteva miliarde de dolari”.
La ultima întrunire a OMS, care s-a încheiat recent la Geneva, s-a exprimat preocuparea în legătură „cu diferenţa dintre viteza de răspândire a virusului şi informaţiile ştiinţifice acumulate”. Şefa organizaţiei, Margaret Chan, a declarat că noul coronavirus este principala ameninţare la adresa umanităţii. Ea a mai declarat că este necesară o reacţie internaţională solidară la această situaţie.

Originea numelor si aparitia identitatii sociale

images (2)
In lumea ingereasca duhurile formeaza o singura fiinta, iar dupa moartea oamenilor, prin reintegrare, vom deveni, din nou, o singura entitate. Acestea sunt predicatele Mantuitorului, asa putem defini, pe scurt, Buna Vestire. Aici, in trupuri, cuprinsi de duhul lumii, traim senzatia despartirii, a unicitatii persoanei, purtam nume si prenume pentru a ne recunoaste si identifica si traim in amprentele energetice ale familei din care provenim, tipare pe care le mostenim genetic si care devin markeri in propriul ADN.
Istoria folosirii apelativelor si numelor este pe cat de neclara, pe atat de greu de analizat, intrucat nu stim cu precizie, in ce context au aparut pentru prima oara prenumele si numele de familie. Se considera, in general ca apelativele sunt contemporane cu aparitia limbajului articulat, cu 1,5 milioane de ani in urma. Arheologii cred ca cel mai vechi nume descoperit, pana acum, este EN-LIL-TI. El a fost descoperit in 1936 pe o tablita de lut, in apropierea Bagdadului si a fost datata in 3300 i.Hr. Este posibil ca acest nume sa fi apartinut unei zeitati sumeriene. Posibil ca primul nume dat unui om sa ii apartina lui N’ARMER, primul faraon al Egiptului, cunoscut si ca Parintele Oamenilor. Trebuie precizat ca ADAM nu este un nume omenesc ci inseamna Pamant, iar EVA nu desemneaza o femeie ci se traduce: Datatoare de viata!
Se pare ca atat in peisajul shamanic, cat si in culturile sociale organizate, apelativele desemnau in primul rand calitatile si caracteristicile persoanei respective. De exemplu, in Imperiul Roman, valoarea descriptiva a numelor este cat se poate de evidenta: DEXTER (Dreptaciul); SENECA (Batranul); CECIL (Prostanacul); LUCIUS (Luminatul); LIVIUS (Albastruiul). Mai tarziu, in culturile lumii, numele avea sa depaseasca paradigma insusirilor fizice, ajungand sa raspunda si calitatilor abstracte, filosofice ale omului. Cele mai puternice exemple se regasesc in Palestina, unde evreii foloseau frecvent nume ca BEULAH (Casatorita), ISAAC (Ris), ANA (Gratioasa); DAVID (Cel iubit), SOLOMON (Impaciuitorul).
Mai tarziu, numele avea sa arate si indeletnicirea sau obarsia omului, GHEORGHE provine din grecescul care desemneaza un taran, FILIP, vine de la iubitor, ANGHEL inseamna mesager, iar MORGAN, de exemplu este un cuvant galez care desemneaza omul de la mare…
-va urma-

UE va elimina din scena partidele “cu pareri gresite”

UE partide eliminare 150x150 UE va elimina din scena partidele cu pareri gresitePartidele necorespunzătoare, care exprimă și răspândesc învăţături greșite, adică acelea care „nu respectă valorile UE”, vor putea fi aspru pedepsite financiar. Ideea este să fie eliminate din Parlamentul European „partidele radicale de dreapta” și cele ue„xenofobe”. Astfel, forțele progresului din PE – reprezentate, evident, de socialiști, că de acolo a venit propunerea – au iniţiat un nou salt înainte, spre viitor, un viitor în care pluralismul UE va fi asigurat prin lege, în totalitate, de curcubeul Stângii, fără ca neaveniţii să mai poată zădărnici sau perturba armonia consensului. Cum era de așteptat, Comisia Europeană a luat serios în discuţie propunerea lor. Metoda prin care se va trece la această nouă etapă a democrației unionale este cea cunoscută de la Marx, Engels și Lenin: reacționarilor și burgezilor li se va tăia baza materială. Pentru început, partidele acestora vor fi pedepsite exemplar prin excludere de la finanțare. Această finanțare, din taxele cetățenilor UE, evident, se cuvine numai forțelor progresiste.

Și de această dată, avangarda revoluționară socialistă a înțeles prima necesitatea dialectică a adâncirii democratizării UE în etapa actuală și faptul că pentru aceasta se impune nu numai combaterea reacțiunii, ci și o vigilență sporită, în vederea prevenirii oricăror manifestări necorespunzătoare în Parlamentul European.

Din fericire, cel puțin până în prezent, elementele răuvoitoare nu prea s-au făcut auzite în legătură cu acest proiect. S-au înregistrat deocamdată unele voci, dar numai marginal, în Danemarca, unde se pare că oricum, era ceva putred; dar nu a fost chiar vorba de o opoziție fermă față de măsura propusă, ci mai mult de întrebări legate de modul cum va funcționa ea în practică, nefiind clar cum se definesc „valorile UE”, cine și pe ce criterii stabilește dacă un partid sau altul se abate de la ele.
Dar nu avem de ce să ne îndoim că experții UE vor elabora norme metodologice amănunțite care vor reglementa așa cum se cuvine părerile, platformele și luările de poziție ale diferitelor partide.
Nu este departe ceasul în care modelul învechit al parlamentarismului burghezo-moșieresc va fi cu totul depășit în UE, rămășițele reacțiunii vor fi lichidate, partidele politice vor fi desființate, și forțele progresului se vor uni într-un front comun, ce va exprima unitatea monolitică de nezdruncinat în jurul Comisiei Europene și „valorilor UE”.
P.S. Așa cum ne învață practica revoluționară, aceste valori vor trebui, probabil, reformulate conform necesităților de etapă ale procesului. Valorile UE vor putea fi redefinite și reinventate creator de către conducătorii luminați ai Uniunii.
Dar putem să fim siguri de faptul că pe lista acestor valori nu vor putea figura niciodată formulări intolerante precum „rădăcinile creștine ale Europei”, „libertatea economică”, „suveranitatea națională”.

Lucrurile sunt într-o permanentă schimbare - nimic nu e cu adevărat "bătut în cuie"

Există tipare în mintea noastră care ne opresc să acceptăm că toate lucrurile sunt într-o permanentă schimbare, ne împiedică să acceptăm că fenomenele naturii (sau de oricare alt tip) nu se desfășoară neapărat așa cum credem (sau cum am învățat la școală), ne împiedică să acceptăm că nimic nu e cu adevărat "bătut în cuie". Posibil că asta se întâmplă din motivul că un anume grup de științe au fost numite "exacte" și asta duce cu gândul la lucruri care rămân neschimbate.

În afara faptului că lucrurile sunt oricum în continuă schimbare, în fizică (de exemplu) par să fie uitate două lucruri pe care le consider importante:
1. Teoriile sunt bazate pe presupuneri. Pentru a explica un fapt observat experimental, se propune o ipoteză (presupunere bazată pe observatia experimentală) iar verificarea ei în mod repetat, prin experimente duce la formularea unei teorii. Odată acceptată, o teorie devine bază a altei teorii și așa mai departe. De reținut totuși cuvântul "ipoteză" (presupunere).
2. Sistemele și fenomenele au fost și sunt studiate prin intermediul unor modele. Un model este o reprezentare reală sau abstractă a unui sistem sau fenomen fizic care permite studiul proprietăților sale cunoscute sau presupuse și aflarea altor proprietăți necunoscute. Modelul este asemănător cu obiectul modelat dar este o simplificare a originalului care păstrează doarelementele esențiale ale acestuia, celelalte fiind neglijate. Vă puteți imagina că alegerea elementelor esențiale de cele ce pot fi neglijate este pasul care face ca modelul să se îndepărteze de obiectul sau fenomenul modelat. Utilizarea modelelor este motivată de faptul că sistemele sau fenomenele reale conțin mult prea multe elemente variabile ceea ce complică excesiv studiul acestora sau chiar îl face imposibil.
Sunt încă multe lucruri care de-a lungul vremii au făcut ca majoritatea oamenilor să creadă că științele "exacte" sunt singurele care vor rămâne "exacte" ceea ce a alimentat rezistența multor oameni la schimbări de mentalitate. Deoarece am găsit un discurs extrem de concis și argumentat al lui Rupert Sheldrake despre cele 10 dogme care au blocat știința mă bucur să vă invit să îl urmăriți. 
Vizionare plăcută!

Acceptarea prezentului este acceptarea vietii insesi

- Traim timpuri incredibile, timpuri in care tot mai multi oameni se trezesc la viata, accesand acel camp al Prezentei Divine, care ne este pus la dispozitie in momentul prezent. In acest proces de trezire a constiintei, noi suntem pregatiti sa renuntam la autodefinirea pe baza continutului gandirii noastre si sa descoperim ca suntem ceva mult mai amplu si mai maret, decat ceea ce gandim despre noi insine.

Eckhart Tolle: Da. De mii si mii de ani, am trait identificandu-ne cu mintea 
conditionata, din care a rezultat un simt limitat si iluzoriu al sinelui, un eu infim, care se lupta in permanenta, fiind vesnic temator, nelinistit si in conflict cu el insusi si cu ceilalti. Acum ne deschidem catre starea naturala a sinelui nostru, unificat cu Prezenta Divina – vastul taram al constiintei sau inteligenta universala insasi, in care mintea ganditoare este doar un mic aspect. Acesta este taramul pacii launtrice, din care iau nastere toate aspectele care fac ca viata sa merite a fi traita: creativitatea, pacea, vioiciunea, bucuria, iubirea.

- Fiecare din noi ne-am trezit in mod diferit la starea de neconditionare. Experienta ta a fost o trezire spontana a constiintei. Eu am trait experienta unei treziri initiale, ce a fost urmata de o calatorie care a durat multi ani, in care a trebuit sa-mi observ mintea conditionata si sa ma detasez de ea.

Eckhart Tolle: Pentru majoritatea oamenilor, acesta este un proces gradual, asemanator celui pe care l-ai parcurs tu. Aceasta dimensiune apare din lumea lor launtrica, din dorinta ei de a iesi la iveala. In ceea ce ma priveste, totul s-a intamplat brusc, la varsta de 29 de ani. Eram prins in valtoarea unei depresii suicidale, cand ma gandeam cum sa-mi curm viata. Gandul ca nu mai pot trai cu mine insumi se tot repeta in mintea mea. Apoi, dintr-o data, am constientizat ciudatenia acelui gand. Daca Eu nu pot trai cu mine insumi, trebuie sa existe doi eu: Eu si acel eu insumi, cu care nu mai puteam trai. In acel moment, constiinta mea a incetat sa se identifice cu sinele meu cel nefericit, profund conditionat si atat de coplesit de frica. Aceasta detasare a fost atat de totala, incat acel sine fals, plin de suferinta s-a naruit complet, asemenea unei jucarii gonflabile, careia i s-a scos dopul. Ceea ce a ramas a fost natura mea reala, sub forma prezentei eterne EU SUNT: constiinta in starea ei pura, premergatoare identificarii cu forma. A doua zi, m-am trezit in starea de extaz, care apare si dispare. Insa, de atunci, fluxul adanc al pacii nu m-a parasit niciodata.

- Dupa parerea ta, care este obstacolul major in cunoasterea constiintei neconditionate?

Eckhart Tolle: Sa nu poti inceta sa gandesti. Acesta este un chin cumplit, dar noi nu realizam acest lucru, fiindca aproape toti oamenii sufera din aceasta cauza. De aceea il considera normal. Acest zgomot mental continuu te impiedica sa descoperi acel taram al pacii interioare, care este inseparabil de Prezenta Divina. De asemenea, el creeaza un sine fals, care este produs de minte si care emite umbra fricii si a suferintei.

- In cazul meu, mintea mea conditionata era plina de frica. Am incercat din rasputeri sa o pun in ordine si sa ma descotorosesc de frica. Acest demers nu a facut altceva decat sa ma inhibe si mai mult si sa ma separe de viata. Doar atunci cand am reusit sa fiu in starea de pace, m-am deschis din nou catre viata.

Eckhart Tolle: Deschiderea catre viata presupune ca tu nu mai interpretezi in niciun fel momentul prezent. Aceasta este starea de libertate. Cand ii poti permite acestui moment sa fie asa cum este, fara a simti nevoia de a-l eticheta, in dorinta de a-l face sa fie altfel decat este, descatusezi enorma putere ascunsa in momentul prezent. Ea a fost dintotdeauna acolo, dar a fost ascunsa. Aceasta descatusare nu depinde de circumstantele actuale din viata ta. De fapt, multi oameni traiesc aceasta experienta, in momente in care circumstantele exterioare sunt, dupa cum se spune, rele. Motivul este pur si simplu faptul ca i-ai permis acestui moment, sa fie asa cum este.

- In cartea mea, eu descriu cu pasiune si detaliat simturile, fiindca ele sunt un portal pentru intoarcerea la Prezenta Divina. Odata ce oamenii se elibereaza de preocuparile vietii si isi cultiva simturile, ei se trezesc din nou la viata, capabili de a trai bucuria pura, a momentului prezent.

Eckhart Tolle: Constientizarea simturilor reprezinta o poarta de intrare in momentul prezent, in starea de prezenta. Acest lucru face ca mintea sa se linisteasca, in acel moment de constientizare profunda. Aceasta este starea de constiinta libera de gandire, iar aceasta este lucrul cel mai de pret, care ti s-a intamplat vreodata. Unii oameni traiesc aceasta experienta in mod intamplator, intr-un moment de pericol, de beatitudine sau de epuizare fizica. Acum, intelegem ca putem alege, in mod constient, sa intram in aceasta stare.

- In procesul meu de trezire, unele dintre cele mai dificile probleme cu care m-am confruntat au fost deschiderea si inchiderea, reamintirea si uitarea. Experienta starii de Prezenta EU SUNT, urmata de observarea mintii conditionate, creeaza din nou o problema dureroasa.

Eckhart Tolle: Problemele fac parte din structura profunda a mintii conditionate. Pentru a supravietui si a detine controlul, mintea are nevoie de probleme. Ea nu va recunoaste niciodata acest lucru, in mod deschis. Ea va spune: „Nu vreau sa am probleme”, dar va crea, in permanenta, probleme. Cand observi ca apar probleme, un mod rapid de reactie este sa te intrebi: Care este problema in acest moment? Apoi, sa devii foarte alert fata de realitatea acestui moment si sa vezi daca problema respectiva are vreo legatura cu realitatea prezentului.

- Si, de obicei, nu are nicio legatura! Acum, imi pot observa mintea zbuciumata, cu o mare tandrete. Cred ca o pot vedea atat de clar, pentru ca inima mea este deschisa catre ea. Am multa ingaduinta fata de aceasta minte, care vrea, cu disperare, sa ma mentina in siguranta, pana cand voi deveni suficient de constienta de faptul ca sunt in siguranta.

Eckhart Tolle: Recunoasterea faptului ca nu exista niciodata probleme in momentul prezent este o realizare revolutionara. Uneori, mintea interpreteaza gresit acest lucru. Ea spune ca tu refuzi sa recunosti realitatea, pentru ca nu te concentrezi pe aceste probleme. Capacitatea de a gestiona provocarile, este mult mai mare atunci cand atentia este totalmente in acum si nu in starea de a opune rezistenta. Prin urmare, te poti intreba: In acest moment, oare as putea face ceva? Daca raspunsul este pozitiv, atunci treci la actiune. Sau poate nu e nimic de facut in acel moment, iar atunci, momentul respectiv trebuie acceptat asa cum este el. Aceasta abordare simplifica enorm de mult viata. Provocarile nu se mai transforma in probleme, iar greutatile dispar din viata ta.

- Un alt lucru care a contribuit enorm la trezirea mea a fost faptul ca nu am opus rezistenta la ceea ce se intampla.

Eckhart Tolle: A accepta tot ceea ce apare in acest moment, este o practica spirituala 
esentiala. Chiar daca practici doar acest lucru, nu vei mai avea nevoie sa citesti o multime de carti sau sa inveti alte tehnici de meditatie. Acceptarea lucrurilor care apar in afara si inlauntrul tau iti ofera libertatea. Mintea conditionata iti va spune sa nu faci acest lucru, pentru ca ea crede ca opunand rezistenta, va deveni libera. Lucrurile stau exact invers. Daca opui rezistenta, te blochezi si mai mult. Cand incetezi sa crezi ceea ce iti spune mintea, realizezi ca cea mai rapida transformare poate avea loc atunci cand accepti ceea ce este, asa cum este. In acel moment, viata se poate misca liber prin tine. Mintea conditionata nu mai obstructioneaza viata.

- Cand ne referim la cultivarea momentului de acum, ne este usor sa ne gandim ca reducem la tacere mintea si credintele sale despre trecut si viitor. Acest lucru nu e de loc adevarat. Mintea este un excelent instrument, cu ajutorul caruia actionam prin viata, dar pentru cei mai multi dintre noi, ea a pus stapanire pe vietile noastre.


Eckhart Tolle: Identificarea sinelui cu mintea este cea care cauzeaza suferinta. 
Atunci cand se intampla acest lucru, mintea capata un caracter coercitiv. Cand reusesti sa scapi de acest lucru, atunci mintea este doar un instrument minunat, care poate exprima ceea ce apare de la nivelurile cele mai profunde. In viata de zi cu zi, ai nevoie de trecut si de viitor, dar identitatea ta nu trebuie sa provina din ele. Iluzia apare atunci cand iti cauti identitatea in trecut, cand crezi ca tu esti trecutul tau. Cealalta iluzie apare cand iti cauti implinirea in viitor: Trebuie sa devin ceva anume, sa devin mai intreg; intr-o zi, voi ajunge acolo. Pana si Iluminarea poate deveni o iluzie, daca o cauti ca pe o stare viitoare. Atunci cand cultivi momentul acum, iti amintesti in continuare lucruri din trecut, dar cautarea de sine s-a detasat de aceasta reamintire. Si inca folosesti viitorul, pentru chestiuni practice. Puterea dominanta a mintii, care este reteta neimplinirii, se risipeste.

- Cu cat traiesc mai mult in acum, cu atat simt mai multa bucurie. Intregul meu corp radiaza energie, pe masura ce ma linistesc si ma deschid catre viata.

Eckhart Tolle: Eu numesc experienta pe care o traiesti tu, corp launtric. Unii oameni il numesc corp de Lumina. Este o senzatie generala de insufletire, in fiecare celula a corpului. Starea de a fi in prezent nu e o stare a mintii; intreaga fiinta participa la ea.

- Vara trecuta, cand am ascultat conferinta ta, am incetat sa-ti ascult cuvintele si m-am deschis catre acest corp de Lumina.

Eckhart Tolle: Atunci cand cineva vorbeste din starea de liniste, cuvintele poarta o transmisie de energie, o vibratie. Este ca si cum cuvintele ar fi pe planul al doilea. Cunoasterea este transmisa de energia pe care o poarta cuvintele sau, mai degraba, de linistea din spatele cuvintelor.

- Care ar fi mesajul tau de final al acestui interviu?

Eckhart Tolle: Oamenii spun ca e greu 
sa traiesti in acum, dar lucrurile stau exact invers. Calea normala este dificila si nu a trai in acum. Acceptarea prezentului este acceptarea vietii insesi, fiindca momentul de acum este inseparabil de viata. Asadar, nu va faceti un dusman din momentul de acum. Imprieteniti-va cu el. Cu alte cuvinte, acceptati fiecare moment si tot ceea contine el, ca si cand ar fi alegerea voastra. Imediat, viata va incepe sa lucreze in favoarea si nu impotriva voastra. Apoi, priviti miracolul pe care il dezvaluie viata!

Interviu realizat de Mary O’Malley – consilier si profesor de spiritualitate in Kirkland, Washington, si autor al cartii Belonging to Life: The Journey of A wakening 
(Sa-i apartii vietii: Calatoria trezirii).



Sursa: prietenul Santosh Sumito via http://drumuricatretine.wordpress.com via newsletter Editura For You

Împărații daci ai Imperiului Roman (video)

Galerius
Oricât ar părea de surprinzător sau de incredibil, Imperiul roman a avut în fruntea lui, la un moment dat, împărați de origine traco-geto-dacică. Și nu puțini!!! Iar acest lucru este spus clar de IZVOARELE ISTORICE ROMANE.

De ce oare istoria noastră oficială nu ne vorbește despre aceste episoade uluitoare din trecutul strămoșilor noștri? De ce copiii României nu au acces la adevărata istorie a neamului nostru?!...

Indiferent cât de mare este și va fi opoziția celor care vor să ne îngroape istoria, pentru ca România să devină o simplă colonie, ușor de strunit de forțele globaliste, ADEVĂRUL va ieși la lumină!...

Daniel Roxin

 

Sursa: http://danielroxin.blogspot.ro

EXCLUSIV. Sfatul pentru ROMANIA al unui laureat al premiului NOBEL pentru ECONOMIE: IESITI DIN UE

Romania ar trebui sa iasa din UE, este sfatul dat de Sir James Mirrlees, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentrucaleaeuropeana.ro, in cadrul Forumului Economic Astana.
”Radacinile voastre sunt clatinate, iar acestea nu se pot repara, nu poti repara sursa de putere. Aceste conditii impuse de Germania reflecta dorinta de reducere a cheltuielilor fiscale ale tarilor si de reducere cat mai mult posibil a sanselor de default, fara sa isi faca griji de alte probleme, precum somajul. Oamenii nu vad cu ochi buni rezultatele si vad ca acum este mai rau decat era inainte. Ceva trebuie facut, insa nu acum”, a declarat Mirrlees. Intrebat ce ar sfatui Romania sa faca in acest moment, savantul a raspuns: ”Te poti gandi cum sa schimbi lucrurile, dar e greu sa oferi un sfat, sunteti intr-o incurcatura destul de serioasa. Raspunsul radical ar fi iesirea din UE”.
”Cred ca este solutia care ar reduce socul cel mai bine. Pentru ca sa devina posibil sa faci lucruri precum construirea unor sosele, spre exemplu, sau sa te descurci cu mai putini bani, pentru ca ai nevoie de bani ca sa faci ceva si nu poti face nimic pentru ca toate rezervele de bani sunt controlate de alte banci. Asa ca acesta este varianta mai buna de ajustare a costului fortei de munca. Se va devaloriza mai mult decat prin taierile date de Guvern, iar asa nu mai trebuie taiate salariile pentru functionarii publici. Asa sunteti si capabili sa va extindeti si sa cresteti ocuparea fortei de munca. Dar imi este greu sa ma gandesc la alte solutii cat timp sunteti in “jacheta stramta” a sistemului euro”, mai spune Mirrlees.
Sir James Mirrlees1
Sir James Mirrlees este un economist britanic, laureat al Premiului Nobel pentru economie (1996). A fost numit cavaler de catre regina Marii Britanii in 1998. In timpul in care a studiat la Oxford, acesta a publicat lucrari pe teme economice pentru care a primit Premiul Nobel. El s-a axat in lucrarile sale pe situatii in care informatiile economice erau incomplete sau asimetrice, determinand masura in care acestea ar trebui sa afecteze rata optima de economisire. Printre alte rezultate, ei au demonstrat principiile “hazardul moral” si “pragul optim alimpozitarii”. Metodologia, a fost, de atunci, standardul in domeniu.

Nikola Tesla a reusit sa capteze mai multe mesaje extraterestre

Nikola Tesla, unul dintre cei mai importanți fizicieni au omenirii, a avut o pasiune nebună pentru a studia semnalele radio. În 1899, fizicianul a reușit să pună bazele unui aparat de emisie-recepţie, pe care nu știa foarte bine să-l folosească. Primele semnale captate de aparatul său erau niște bătăi ritmice care aduceau cu codul morselor.
Tesla nu înțelegea de unde provin aceste sunete și nici semnificația lor, dar odată cu trecerea timpului, aparatul de emisie-recepţie a fost permanent îmbunătățit. În 1918, Tesla a consemnat pentru prima dată că a reușit să capteze diverse voci cu ajutorul aparatului său.
” Sunetele pe care le ascult în fiecare noapte par la prima vedere să fie voci umane, dar sunt într-o limbă pe care nu o pot înțelege. Îmi este foarte greu să cred că aceste voci provin de undeva dincolo de planeta noastră. Cu siguranță că trebuie să fie o explicație mult mai simplă decât mi-am imaginat eu. “.
Această consemnare relatează cum Tesla a reușit cu ajutorul său să interpreteze voci ciudate, care vorbeau în limbi necunoscute. Fizicianul nici nu avea habar pe vremea aceea de performanțele aparatului său, dar lucrurile nu au încetat să evolueze. În 1925 Tesla a mai făcut un pas important spre ceea ce avea să numească “vocile de dincolo de Pământ“.
Am auzit fraze care erau în Engleză, Germană și Franceză. În cazul în care foloseam frecvențele asemănătoare cu cele folosite de transmisiile radio, îmi imaginam că pot să-i ascult pe oameni cum se conversează în diverse locuri din lume, dar nu este cazul pentru că semnalele provin de undeva dincolo de Pământ.
tesla
Nikola Tesla a fost unul dintre primii oameni care a fost de părere că surprinde semnale transmite de către o civilizație extraterestră. Este posibil că presupunerea sa să fie adevărată pentru că au mai existat și alți oameni de știință care au susținut același lucru.
În 1965, oamenii de știință sovietici Gennady B. Sholomitsky, Nikolai Kardashev și I. S. Shklovskii au anunțat că au reușit să capteze semnale extraterestre. Nu se cunosc foarte multe detalii despre conţinutul acestor mesaje, dar cei trei oameni de știință susțineau că au reușit să ia legătura cu inteligența interplanetară.
Mai târziu, astronomii au reușit să capteze semnale radio provenite de la quasari. Nu s-a putut explica acest fenomen și nici semnalele nu au fost pe deplin înțelese, dar se poate presupune că o inteligență superioară efectuează diverse activități în jurul quasarilor.
Asemenea semnale radio au fost de foarte multe ori înregistrate în diverse locuri de pe Terra, dar niciodată, nimeni, nu a reușit să le ofere o explicație logică. Este foarte posibil ca civilizațiile extraterestre să fie mult mai aproape de noi decât ne imaginăm.

Idee de business in Romania!

Description: cid:1.2202701155@web142706.mail.bf1.yahoo.com

primit pe mail

Premonitie INCREDIBILA: Si-a pictat VIITORUL SOT inainte de a-l cunoaste

S-a casatorit cu barbatul din vis

In 2009, Chloe Mayo a pictat un tablou al unui barbat pe care l-a visat alaturi de ea, tinandu-se de mana. Doua luni mai tarziu, tanara l-a cunoscut pe Michael Goeman.
Nu mica i-a fost mirarea cand a constatat ca acesta semana izbitor cu barbatul pe care l-a visat si mai apoi i-a pictat fata foarte clar intr-un tablou. Cei doi indragostiti s-au casatorit la trei ani de la prima intalnire.
Initial, Chloe a pictat tablou din dorinta de a-si infrumuseta peretii locuintei. A desenat intai copacul si sarutarile care cadeau apoi siluetele celor doua personaje. Ultimele adaugate au fost fetele lor.
In cautarea iubirii, Chloe si-a facut un cont de un site de matrimoniale si a inceput sa faca schimb de mesaje cu Michael.
Dupa ce s-au cunoscut, tanara a ascuns tabloul sub pat de teama ca Michael sa nu creada ca aceasta l-a urmarit pe siteul de socializare.
O saptamana mai tarziu, ea si-a luat inima in dinti si i-a aratat tablou. Desi iubitul ei a fost putin confuz la inceput, a vazut si partea amuzanta a lucrurilor. Acum pictura se afla pe peretii casei in care traiesc cei doi iar toti prietenii lui Chloe il numesc pe sotul ei "barbatul din tablou"
Potrivit Daily Mail, tanara a declarat ca nu si-ar fi imaginat in veci sa aiba o premonitie cu sotul ei si de regula nu crede in aceste lucruri dar acum soarta si-a spus cuvantul.
Vezi aici mai multe fotografii cu cei doi.
sursa foto interior si prima pagina: Facebook

Horoscopul norocului in IUNIE 2013: Ce-ti rezerva astrele in luna lui Ciresar

Descopera mai jos care sunt sectoarele de viata unde vei beneficia de intreg sprijinul astral in luna iunie 2013.
In plus, intrarea lui Marte in Gemeni si in casa lor a 2-a a banilor si finantelor le aduce Tauroaicelor oportunitati importante pe plan profesional si determinarea de a-si apara interesele financiare pana la capat.

Horoscopul norocului: iunie 2013 pentru zodia Gemeni

Astrele te binecuvanteaza in iunie 2013 cu extrem de mult succes in dragoste. Pasiunea in cuplu, intalnirile cu noroc dorinta de a te bucura din plin de viata sunt la ordinea zilei pentru tine acum.
In plus, luna iunie se dovedeste foarte benefica pentru tine si din punct de vedere al carierei si al imaginii sociale. Intalnirea dintre Mercur si Venus in casa ta 2 te inzestreaza cu fler si noroc la bani, in timp ce Marte stationat in zodia ta iti daruieste determinarea necesara pentru a-ti pune in aplicare chiar si cele mai indraznete visuri.

Horoscopul norocului: iunie 2013 pentru zodia Rac

horoscopul norocului luna iunie 2013
Foto@Shutterstock.com
Nativele din zodia Rac sunt rasfatatele horoscopului in luna iunie 2013, odata cu intrarea planetelor Mercur si Venus in semnul lor. Astfel, aceste native vor beneficia acum de multa carisma si de o viziune relaxata si jucausa asupra dragostei si a relatiilor interpersonale. In plus, in luna iunie vor avea sansa de a atrage oameni valorosi in viata lor si de a-si consolida relatiile existente. De altfel, orice tip de demers cu adevarat important pentru aceste native va fi incununat de succes, mai ales incepand cu ultima decada a lunii iunie 2013, odata cu intrarea Soarelui si a Marelui Benefic – Jupiter - in zodia lor.

Horoscopul norocului: iunie 2013 pentru zodia Leu

Luna iunie 2013 iti aduce mult noroc in sfera sociala. Intalnirile de afaceri, evenimentele profesionale si iesirile cu colegii de serviciu iti pot aduce oportunitati de castig importante pe termen mediu si lung. In plus, asocierile sau inscrierea in diverse grupuri cu interese comune sunt favorizate in urmatoarele saptamani. Vei face impresie buna oriunde vei fi, iar cei din jurul tau vor fi dornici sa te aiba de partea lor.

Horoscopul norocului: iunie 2013 pentru zodia Fecioara

horoscopul norocului iunie 2013
Luna iunie 2013 se anunta extrem de buna pentru tine din punct de vedere al carierei. Intalnirea dintre Marte, Soare si Jupiter in casa ta 10 te inzestreaza cu asertivitate, optimism, o viziune larga si capacitatea de a straluci in orice conjunctura profesionala. Stabilitatea financiara va fi mult mai usor de obtinut acum, iar veniturile in plus pot fi economisite pentru viitoarele investitii.


Horoscopul norocului: iunie 2013 pentru zodia Balanta

Nativele din Balanta vor straluci din punct de vedere profesional in luna iunie 2013, mai ales daca lucreaza intr-un domeniu de natura comerciala sau intelectuala. Vor avea parte de aprecierea superiorilor, de relatii agreabile cu colegii de munca si de succes in orice interactiuni cu autoritatile.
In plus, intalnirea dintre Soare, Marte si Jupiter in casa lor 9 le aduce nativelor din Balanta noroc in sfera studiilor inalte, a dezvoltarii profesionale, precum si a calatoriilor in interes de serviciu.

Horoscopul norocului: iunie 2013 pentru zodia Scorpion

horoscopul norocului iunie 2013
Luna iunie 2013 se anunta destul de plina din punct de vedere profesional pentru nativele din Sagetator, insa eforturile lor de acum vor fi rasplatite financiar pe masura. Investitiile sau imprumuturile pot intra in prim-planul lunii iunie 2013, fiind necesara multa atentie la intocmirea actelor si procedurilor. Studiile abstracte si cursurile de specializare in cariera sunt favorabile pentru native acum, ele putand aduce numeroase beneficii pe termen lung.

Foto@Shutterstock.com

Horoscopul norocului: iunie 2013 pentru zodia Sagetator

Luna iunie 2013 se anunta intensa din punct de vedere relational pentru nativele din Sagetator. Fie ca este vorba despre a reaprinde flacara in relatia de dragoste actuala, ori despre a pasi intr-o noua relatie de iubire, totul va fi trait la intensitate maxima de aceste native. In plus, relatiile cu colaboratorii si asociatii pot cunoaste evolutii spectaculoase in urmatoarele saptamani. De aceea, nativele sunt indemnate acum sa fie atente mai mult decat de obicei la starea lor de sanatate si sa profite de optimismul lor nativ pentru a contracara eventualele surse de stres.

Horoscopul norocului: iunie 2013 pentru zodia Capricorn

Luna iunie 2013 le aduce nativelor din Capricorn o atmosfera relationala extrem de placuta si degajata. Conjunctia dintre Mercur si Venus in casa lor 7 a parteneriatelor de durata le inzestreaza cu mult farmec, deschidere si posibilitatea de a-si comunica in modul cel mai bun cu putinta intentiile si dorintele. In plus, luna iunie le promite nativelor si cateva oportunitati profesionale importante, avand sansa acum de a se face remarcate prin disciplina si dedicarea in munca de care dau dovada.

horoscopul norocului iunie 2013
Horoscopul norocului: iunie 2013 pentru zodia Varsator

Luna iunie 2013 le aduce nativelor din Varsator o viziune creativa asupra vietii de cuplu, dar si asupra relatiilor profesionale. Daca esti nascuta sub acest semn mental, acum vei avea capacitatea de a te pune cu usurinta in valoare si de a castiga aprecierea celorlalti prin originalitatea si entuziasmul de care dai dovada. In plus, te vei putea bucura din plin de viata cu ajutorul diverselor tale hobby-uri si al intalnirilor cu prietenii.
Foto@Depositphotos.com

Horoscopul norocului: iunie 2013 pentru zodia Pesti

Pentru nativele din Pesti, luna iunie 2013 se anunta favorabila din punct de vedere al relatiilor de familie si al caminului. Orice schimbari in ceea ce priveste aspectul casei sau situatia locativa vor fi incununate de succes. In plus, nativele vor beneficia in urmatoarele saptamani de sprijinul neconditionat al celor dragi, inclusiv in sfera profesionala. Exista de asemenea posibilitatea de aduce impreuna afacerile si familia, prin initierea unei colaborari cu o ruda apropiata sau prin realizarea unei investitii comune.
Foto homepage@Depositphotos.com
Foto main@Sxc.hu