marți, 14 mai 2013

Daniel Constantin: Doresc să trag un semnal de alarmă, trebuie să ne pregătim pentru secetă în iulie - august

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, marţi, că trage un semnal de alarmă ca fermierii să ia toate măsurile şi să se pregătească pentru secetă în lunile iulie-august, arătând că pentru a avea pierderi cât mai mici trebuie utilizate sistemele de irigaţii.

"Anul acesta, din punctul de vedere al producţiei la gâu şi rapiţă, vom sta foarte bine. Dar, doresc să trag un semnal de alarmă, să nu fim entuziaşti că am avut ploi şi vor fi şi mâine, trebuie să ne pregătim pentru secetă în iulie şi august. Ministerul Agriculturii ia toate măsurile să uşureze viaţa celor care irigă", a spus Daniel Constantin.
El a explicat că trage un semnal de alarmă cu privire la posibila secectă din iulie şi august, care ar putea afecta culturile de porumb şi floarea-soarelui.
"Pentru a avea perderi cât mai mici, trebuie utilizate sistemele de irigaţie, aşa cum sunt ele", a mai spus Constantin.

Au mai ucis un brand de Cluj: brânza de Năsal

În mare secret, proprietarii Napolact au decis să închidă unitatea de la Ţaga, care producea celebra brânză de Năsal. Mai grav e că aceştia nu vor mai permite nimănui să producă această marcă de brânză.



  • Brânza de Năsal e unică în ţară / fotografii Ioana Tohat
    Brânza de Năsal e unică în ţară / fotografii Ioana Tohat
Rând pe rând, cele mai puternice brand-uri locale dispar. Industrii, fabricii şi mărci de referinţă ale Clujului, au fost trase pe linie moartă sau au o activitate mult redusă făra ca autorităţile statului să poată interveni în vreun fel, iar aici amintim, la comun fabrica de îmbrăcăminte Flacăra, cea de mobilier, Libertatea, Industria Sârmei de la Câmpia Turzii, Combinatul de sticlă din Turda, Fabrica de bere Ursus, fabrica Clujana şi acum, cireaşa de pe tort, unitatea de producţie a celebrei brânze de Năsal. Acţionarii firmei Napolact (societatea Friesland) au decis, după ce şi-au făcut o puternică publicitate pe seama brânzei de Năsal, să închidă unitatea de producţie de la Ţaga. Toţi angajaţii au primit decizie de disponibilizare, începând cu 1 iunie. Fabrica va fi scoasă la vânzare însă cei care o vor cumpăra nu vor mai avea dreptul să producă această marcă de brânză.
Dispare tradiţionala brânză de Năsal. Numărându-se printre celebrele "produse de Cluj", această brânză e una dintre cele mai cunoscute şi apreciate printre consumatori, ştiut fiind faptul că este fermentată în condiţii speciale, în interiorul unei grote aflate pe dealul localităţii clujene Ţaga, unde se formează o bacterie ce produce un mucegai specific pentru această brânză, care nu a mai putut fi reprodus nicăieri în ţară. Angajaţii unităţii de producţie din Ţaga, în număr de 14, au anunţat că au primit înştiinţări oficiale, în care li se spune că începând cu 1 iunie vor intra în şomaj. "Cu toţi vom fi disponibilizaţi. Ni s-a comunicat doar că fabrica se va închide, fără să ni se ofere alte detalii", a subliniat unul dintre angajaţi sub protecţia anonimatului.
De altfel, din interiorul societăţii Napolact ni s-a comunicat, de asemenea, tot sub protecţia anonimatului, că prin intermediul unei criculare, acţionarii majoritari ai societăţii (olandezii de la Friesland deţin peste 95% din Napolact), au anunţat că vor închide unitatea de la Ţaga. Întrebaţi oficial despre situaţia acestei unităţi de producţie, angajaţii Napolact din Cluj ne-au direcţionat spre firma mamă, de la Bucureşti, societatea Friesland. Nimeni de la nivelul acestei societăţi nu a dorit însă să facă vreun comentariu, deşi ni s-a comunicat că în cel mai scurt timp vom primi lămuri.
Primarul comunei Ţaga, Romulus Mîrza, a menţionat că nu i s-a comunicat absolut nimic din partea reprezentanţilor Napolact/Friesland, despre închiderea fabricii. "Pur şi simplu am aflat şi eu că angajaţii vor fi disponibilizaţi. De la ei ştiu că se va pune lacăt pe fabrică. Mai multe nu ştiu şi nici nu cred că cineva va considera de cuviinţă să mă înştiinţeze cu privire la planurile de viitor pentru această unitate de producţie", a spus Mîrza.
Sursele ZIUA de CLUJ au transmis că Friesland vrea să vândă unitatea de producţie de la Ţaga, însă cu interdicţia de mai fi produsă vreodată celebra brânză de Năsal. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Daniel Don, a menţionat că legea nu-i obligă pe angajatori să anunţe disponibilizările, dacă numărul oamenilor care intră în şomaj este de sub 30% din totalul angajaţilor. "Nu ştiam că se închide fabrica de la Ţaga. Nimeni nu ne-a anunţat, iar asta pentru că această companie are un număr foarte mare de angajaţi. Atâta timp cât cei 14 oameni de la Ţaga nu întrunesc procentul de 30 % din totalul angajaţilor pe care îi are companie, companie poate să facă ce doreşte, legea nu o obligă să ne dea socoteală în vreun fel", a comentat Don.
Compania Friesland a făcut o amplă camapnie de promovare a produselor Napolact, folosindu-se de celebra brânză de Năsal. Unitatea de la Ţaga prelucra 5.000 l de lapte pe zi. Din 10 l de lapte se realiza 1 kg de brânză, mult mai scumpă decât caşcavalurile clasice, deoarece producţia se făcea strict manual.

Prezicători şi profeţii înfricoşatoare despre războaie şi dezastre de proporţii. Sfântul Malachia şi Profeţia celor 112 Papi


Prezicători şi profeţii înfricoşatoare despre războaie şi dezastre de proporţii. Sfântul Malachia şi Profeţia celor 112 Papi
Sfântul Malachia (irlandeza veche: Máel Máedóc Ua Morgair; irlandeză: Maelmhaedhoc Ó Morgair) s-a născut în Armagh, Irlanda, în 1094, în familia O'Morgair. A fost botezat cu numele de Maelmhaedhoc (latinizat ca şi Malachia). A fost educat de Imhar O'Hagan şi apoi de Abbad Armagh. A fost hirotonisit ca preot de Sfântul Cellach (Celsus)  în 1119. După hirotonisirea sa, şi-a continuat studiile de liturghie şi teologie la Lismore, San Malchus. În 1132 a fost ales stareţ la Bangor şi un an mai târziu a fost consacrat episcop de Connor. În 1132, a fost ridicat la cel mai înalt rang la Armagh. Sf. Bernard ne spune că Sf. Malachia avea un mare zel pentru religie. La moartea Sfântului Cellach (Celsus), Sfântul Malachia a fost numit arhiepiscop de Armagh în 1132, deşi în marea sa umilinţă i-a fost greu să accepte. Intrigile nu i-au permis să-şi ia în primire responsabilităţile timp de doi ani. După trei ani a restabilit disciplina ecleziastică în Armagh. În 1139 a călătorit la Roma, iar în drumul sǎu l-a vizitat pe Sfântul Bernard în Clairvaux. În Roma a fost numit legat papal al Irlandei. Întorcându-se prin Clairvaux, a cooptat cinci călugări pentru a întemeia în Irlanda, şi astfel a luat naştere, abaţia din Mellifont , în 1142. Într-o a doua călătorie spre Roma, Sfântul Malachia s-a îmbolnăvit de cum a  ajuns la Clairvaux şi a murit în braţele Sfântului Bernard în data de 2 noiembrie. Malachia şi-a anunţat cu exactitate atât ziua cât şi locul morţii sale.
 
Sfântului Malachia I se atribuie multe miracole, dar lucrul pentru care este cel mai mult amintit este darul său pentru profeţii. Între  acestea, cea mai renumitǎ este cea referitoare la Papi. A fost canonizat de Papa Clemente al III- lea, în 6 Iulie 1190. Este celebrat în data de 3 noiembrie.

Profeţia Papilor, cum este numită, este alcătuită din 112 fraze scrise în limba latină, care descriu toţi capii Bisericii Catolice, începând cu Papa Celestin al II-lea (ales în 1143) şi terminând cu urmaşul Papei Benedict al XVI-lea.Profeţia datează din Evul Mediu, cuprinzând, de fapt, o listă de scurte sentinţe profetice incredibil de exacte, despre o înşiruire de 111 Papi care urmau să ocupe începând cu anul 1130, scaunul Sfântului Petru, şi, în final, descrierea ultimului Papă, care va fi martorul Apocalipsei. Potrivit profeţiei, distrugătorul Romei este numit Petre Romanul, Petrus Romanus. Se pare că, în timp, profeţiile s-au tot împlinit şi teama ori superstiţiile sunt cele care nu au lăsat, de-a lungul timpului, niciun suveran pontif să îşi aleagă, după ce a urcat pe scaunul pontifical, prenumele de Petru. Manuscrisul sau a ramas nestiut in arhivele de la Vatican pana in anul 1590. Un calugar dominican - Arnold de Wion - l-a descoperit si publicat si a pretins ca, dupa ce Papa Inocentiu al II-lea l-a citit si l-a aprobat, l-ar fi inchis in arhivele Vaticanului, unde a ramas neatins cinci secole. Profetiile - avand drept scop identificarea trasaturii determinante a papilor care se vor succeda din vremea sa pana la sfarsitul lumii - contin scurte motto-uri latine referitoare la 112 papi, ale caror pontificate acopera o perioada de 900 de ani.

Iată lista completă a celor 112 Papi, la care face referire Malachia, cu explicaţiile aferente.

1. Ex Castro Tiberi (Din Castel de pe Tevere) Celestin al II-lea (8 oct. 1143 – 8 mart. 1144) - se referă la locul natal al acestui papă: Guido din Castello, nativ din Castello di S.Felicita al Tiferno în Toscana, în acele vremuri un mic târg situat pe malul fluviului Tevere.
2. Inimicus expulsus - Luciu al II-lea (12 mart. 1144 – 15 feb. 1145) - două explicații posibile: termenul “inimicus” ar fi o aluzie clară la numele de mirean al acestui papă, bologhezul Gerardo Caccianemici, iar termenul “expulsus” s-ar referi la pontificatul său zbuciumat: constituirea unei republici democratice pe teritoriul roman a dus la îndepărtarea puterii civile de curtea pontificală de la Roma. Într-adevăr, aorifeii acestei republici l-au detronizat pe papă de puterea temporală și l-au izgonit din Roma. În felul acesta mottoul s-ar referti și la sfârșitul brutal al acestui papă, care a murit lovit cu o piatră în timp ce era expulzat din Campidoglio.
3. Ex magnitude montis - Eugen al III-lea (1145-1153) - Pietro Pignatelli, ales papă în aceeași zi în care a murit Lucio al II-lea, era nativ dintr-un mic sătuc din preajma orașului Pisa, Montemagno. Astfel, se referă explicit la orginile acestui papă.
4. Abbas Suburranus - Anastaziu al IV-lea (1153-1154) - Papa Anastasiu al IV-lea, care avea nume ca mirean Corrado Suburri, în plus, a fost mult timp abatele mănăstirii Sfântul Rudo.
5. De ruro albo - Adrian al IV-lea (1154-1159) Adrian al IV-lea, cu numele de mirean Niccolò Breaksper, născut în Anglia, la Sant'Albano, a murit la Anagni. Mottoul, de altfel foarte obscur, ar face aluzie la originile sale britanice.
6. Ex tetro carcere – Victor al IV-lea (antipapă) Gregorio Conti a fost Cardinal de S. Vittore, renumit carcerier roman.
7. Ex ansere custode – Alexandru al III-lea (1159-1181) - Rolando (Orlando) Papero Bandinelli, tatăl său se numea Ranuccio. Majoritatea interpreților afirmă simplu că până în prezent nu s-au găsit explicații plauzibile acestui motto; aluzia însă pare a fi legată de nume: Papero (rață), în latină „anser”: astfel pare să aibă unul din următoarele două sensuri: „din rață paznic” sau, legat de numele tatălui (broscuță) (=cele din paza raței).
8 . De via Transtibertina – Pascal al III-lea (antipapă) - Guido da Crema a fost mult timp Cardinal în S. Maria în Trastevere (Transtibertina).
9. Lux in ostio – Luciu al III-lea (1181-1185) - Ubaldo Allucignoli, era Cardinal de Ostia în momentul când a fost ales papă. Astfel este evident că mottoul cu care este desemnat face aluzie atât la numele lui de mirean (Allucignoli) cât și la numele lui pontifical și, nu în ultimul rând la orașul Ostia, unde fusese Cardinal înainte de a fi ales păapă.
10. De Pannonia Tusciae – Callixt al III-lea (antipapă) - provenea din întinsa regiune cunoscută odinioară cu numele de câmpia Panonică – Ungaria de azi – mulți ani a fost Cardinal de Tuscolo (Tusciae).
11. Sus in cribo – Urban al III-lea (1185-1187) - Uberto Crivelli avea în propria stemă un porc (sus, lat.). Cuvântul „cribo”, face aluzie evidentă la prenumele său de mirean: Crivelli.
12. Ensis Laurentii – Grigore al VIII-lea (1187) - Cuvântul “ensis” face trimitere la stema sa pontificală pe care apare clar o sabie (ensis). Termenul “Laurentii” pare cu toată probabilitatea să se refere la faptul că, mai înainte de a fi ales papă, Alberto de Morra fusese Cardinal de S. Lorenzo in Lucina; sunt însă dubii cu privire la interpretarea corectă a acestui termen.
13. De schola Exiet – Clement al III-lea (1187-1191) - Paul Scolari, Episcop de Palestrina; mottoul, foarte simplu, pare să facă referință explicită la prenumele lui de mirean.
14. De rure bovense – Celestin al III-lea (1191-1198) - Giacinto Orsini din „Casata dei Borbone”, încă nu au fost propuneri acceptabile pentru acest motto: sunt însă și interpreți care, fără să sducă motivații valabile în susținerea tezei lor, consideră că fraza ar face aluzii la faptul că Giacinto Orsini, în momentul alegerii sale ca papă nu era decțt un simplu diacon.
15. Comes signatus – Inocențiu al III-lea (1198-1216) - Giovanni Loterio dei conti di Tuscolo da Segni, numele lui de mirean. Mottoul pare destul de evident.
16. Canonicus de latere – Honoriu al III-lea (1216-1227) - Cencio Savelli, în momentul alegerii era canonic în Lateran. Aceasta pare să fie unica semnificație plauzibilă atribuită lui de profeția lui Malachia.
17. Avis Ostiensis - Grigore al IX-lea (1227-1241) - Ugolino dei Conti di Segni, cardinal de Ostia (ostiensis), după alegera sa a adoptat în propria stemă pontificală stema familiei sale: un scut pe care tronează o uriașă acvilă (avis).
18. Leo Sabinus – Celestin al IV-lea (1241) - Goffredo Castiglioni di Milano, Episcop de Sabina: și în acest caz referința este la stema papală: un leu.
19. Comes Laurentius – Inocențiu al IV-lea (1242-1254) - Sinibaldo Fieschi, care venea din familia nobilă a conților (comes) de Fieschi, a fost creat cardinal în San Lorenzo in Lucina (Laurentius), de către papa Grigore al IX-lea. Posibil ca această interpretare să pară puțin forțată, însă tot atât de probabil apare ca singura plauzibilă.
20. Signus Ostiense – Alexandru al IV-lea (1254-1261) - Rinaldo dei Conti di Segni, înainte de a fi papă a foat cardinal de Ostia.
21. Jerusalem Campaniae – Urban al IV-lea (1261-1264) - Jacques Pantaleon (Giacomo Troyes Pantaleone), nativ din regiunea franceză Champagne în momentul alegerii Patriarh al Ierusalimului; a fost ales papă înainte de a fi fost numit Cardinal.
22. Drago depressus – Clement al IV-lea (1261-1264) - Guy Folquois (Guido le Gros de Saint Gilles): în stema pontificală a lui Clement al IV-lea, era reprezentată o acvilă care ținea strâns în ghiare un dragon imens. Interpretarea însă este destul de dubioasă și controversată: dupî părerea multor istoricii, adevărata stemă a acestui papă nu avea decât crini. În acest caz nu mai sunt explicații plauzibile cu privire la semnificația mottoului.
23. Anguineus vir – Grigore al X-lea (1271-1276) - Tebaldo Visconti din Piacenza, este desemnat de profeția lui Malachia ca "omul/bărbatul șarpelui " (anguineus vir); într-una din stemele pontificale există și una, atribuită papei Grigore al X-lea, care are în prim plan un șarpe. Totuși sunt multe dubii și neclarități cu privirea la aspectul real al stemei acestui pontif. Din această cauză sunt și unii interpreți care consideră că aluzia din mottou ar fi la tergiversata alegere a acestui papă, contrasemnată de trecerea la conclavul actual.
24. Concionator gallus – Inocențiu al V-lea (1276) - Pierre de Tarantasie de origine franceză (gallus), în pofida doar a celor cinci luni de pontificat, Inocențiu al V-lea și-a câștigat renumele de cinstit, coerent „om al bisericii” și un excelent predicator (concionator).
25. Bonus Comes – Adrian al V-lea (1276) - Ca și pentru Inocențiu al IV-lea, termenul “comes”, este considerat ca aluzie la familia natală a lui Ottobono Fieschi, care însă a murit mai înainte de a fi încoronat papă. Unii interpreți consideră că termenul “bonus” cu care este desemnat acest papă este mai degarbă o ironie, ținând cont să până și Dante îl plasează în Infern.
26. Piscator tuscus – Ioan al XXI-lea (1276-1277) - Pietro di Giuliani (Pietro Ispano), medic și filosof de mare renume, înainte de alegere, Cardinal de Tuscolo. În mottoul care-l desemnează este ascuns sensul termenului “piscator”.Într.adevăr, numele lui de botez era Petru, la fel cu acela al faimosului „pescar”, primul papă al Bisericii Catolice.
27. Rosa composita – Nicolae al III-lea (1277-1280) - În stema lui Giovanni Gaetano Orsini (Giangaetano Corsini) trona o rosă (un trandafir). PROFEțIA Îl mai desemnează și "compositus" făcând în felul acesta trimitere la truda sa neobosită și la încercările sale repetate de a pune capăt Marii Schisme și a reface unitatea Creștinismului.
28. Ex telonio liliacei – Martin al IV-lea (1281-1285) - Martinii Simone di Brion, canonic și trezorier de Saint Martin du Toursin, Franța. În stema lui erau reprezentați câțiva crini, la care că mottoul face vag aluzie. În complex însă, acestei fraze nu-i este atribuită nici o semnificație precisă, clară.
29. Ex rosa leonina – Honoriu al IV-lea (1285-1287) - Jacopo Savelli avea în stema pontificală doi lei înconjurați de trandafiri.
30. Picus inter escas – Nicolae al IV-lea (1288-1292) - Mottoul relativ la Gerolamo Masci, de la Ascoli Piceno nu este destul de clar. Singura semnificație plauzibilă care i-ar putea fi atribuită este aceea referitoare la orașul său natal: Ascoli Piceno (picus).
31. Ex eremo celsus – Celestin al V-lea (1294) - Acest mottou pare să fie destul de explicit: Pietro da Morrone a fost eremit și fondatorul Ordinului (călugărilor) Celestini.
32. Ex undarum benedictione – Bonifaciu al VIII-lea (1294-1303) - mottoul se referă la numele de botez al acestui papă: Benedetto Gaetani (benedictione) ca de altfel și la stema sa de pontif pe care sunt reproduse valuri (unde) marine.
33. Concionator patarens – Benedict al XI-lea (1303-1304) - Nicolò Bacca-Sini născut la Patara (patarens), aproape de Treviso și aparținea ordinului religios al predicatorilor (concionator). Termenul de “concionator”, așadar, face aluzie într-un anume fel atât la proveniența sa din Ordinul Predicatorilor cât și la activitatea sa personală de predicator.
34. De fascis aquitanicis – Clement al V-lea (1305-1314) - Termenul “fascis” face trimitere la stema pontificală a lui Bertrand di Goth formată din 7 fâșii paralele. Pe timpul pontificatului său sediul popilor a fost transferat de la Roma, în Franța, la Avignone (aquitanicis).
35. De sutore orseo – Ioan al XXII-lea (1316-1334) - Mottoul pare să fie destul de criptic, pare însă că face trimitere într-un anume fel la originile umile ale lui Jacques-Arnaud d’Eurse, fiul unui modest cizmar.
36. Corvus schismaticus – Nicolae al V-lea (antipapă) - Pietro Rinalducci, originario di Corvaro (sau, Corsaro / corvus), ca antipapă a fost printre cei mai de seamă exponenți ai schismei papale, contribuind cu atitudinea sa la radicalizarea contrastelor din sânul Bisericii (schismaticus).
37. Frigidus abbas – Benedict al XII-lea (1334-1342) - Jacques Fournier, a fost ales papă pe când era abate la mănăstirea de la Fontanafredda (apa rece).
38. Ex rosa atrebatesi – Clement al VI-lea (1342-1352) - Pierre Roger di Beaufort a fost episcop de Arras (atrebatesi); pe stema lui figurau 6 trandafiri (roze).
39. De montibus Pammachii – Inocențiu al VI-lea (1352-1362) - În emblema lui Etienne (Ștefan) Aubert erau reprezentați 6 munți. În momentul alegerii sale ca papă era Cardinal al (sfinților) Santi Giovanni e Paul, la acea vreme titlul avea supranumele de "Pammacchio".
40. Gallus vicecomes – Urban al V-lea (1362-1370) - Guillaume (Guglielmo) Grimoard era francez (gallus) iar înainte de a deveni papă a fost Nunțiu (comes) la curtea conților Visconti, din Milano.
41. Novus de Virgine fortii – Grigore al XI-lea (1370-1378) - Pierre Roger de Beaufort, nepot al papei Clement al VI-lea, în momentul alegerii era Cardinal de Santa Maria Nuova (Virgine). Mottoul așadar pare să facă trimitere la poziția „forte” a acestui nepot de papă și la ultima reședință înainte de pontificat.
42. De cruce apostolica – Clement al VII-lea (antipapă) - Robert de Genevois antipapa Clement al VII-lea, era Cardinal la „Dodici Apostoli” (apostolica), emblema lui reprezenta o mare cruce latină.
43. Luna cosmedina – Benedict al XIII-lea - Pietro de Luna, antipapa Benedict al XIII-lea a fost ales papă pe când ocupa scaunul episcopal și titlul de cardinal de Santa Maria in Cosmedin.
44. Schismo barcinonicum - Clement al VIII/-lea (?) Antipapa - mottoul este destul de obscur. În plus, nici nu este clar la cine se referă. După opinia unora profeția s-ar referi la Clement al VIII-lea, antipapă și canonic la Barcellona (barcinonicum), care ar fi fost înfăptuitorul unei politici menită să consolideze schisma. Această opinie însă nu prea are susținere: în primul rând pentru faptul că acest personaj nici nu este considerat antipapă în listele oficiale ca și pentru faptul că termenul “schismo”, în plină perioadă de schsmă avignoneză, nu este semnificativ absolut deloc pentru identificarea unui personaj de atare relevanță.
45. De inferno pregnanti – Urban al VI-lea (1378-1389) - Bartolomeo Prignano, născut la Napoli, după afirmațiile unor istorici într-o zonă a orașului denumită "inferno".
46. Cubus de mixtione – Bonifaciu al IX-lea (1389-1404) - Pietro Tommacelli ajuns papă și-a figirat blazonul pontifical cu o diagonală formată din cuburi.
47. De miliore sidere – Inocențiu al VII-lea (1404-1406) - Mottoul se referă la numele de mirean al papei: Cosimo Migliorati, termenul”sidere” face trimitere la stema pontificală reprezentată cu o stea-cometă.
48. Nauta de Ponte Nigro – Grigore al XII-lea (1406-1415) - Expresia „nauta” (marinar / barcagiu) are o semnificație bine precizată și este folosită de Malachia pentru papii care proveneau din Venezia. Într-adevăr, Angelo Corrier era nativ din Venezia și fusese Cardinal de Negroponte.
49. Flagellum solis – Alexandru al V-lea (antipapă) - Pietro Filargiro avea reprezentat pe blazonul său pontifical un soare strălucitor. Termenul “flagellum”, folosit de Malachia pentru a-l descrie profetic pare că se referă la faptul că acest antipapă a contribuit foarte mult la radicalizarea schismei, provocată chiar de el.
50. Cervus Sirenae – Ioan al XXIII-lea (antipapă) - Baldassarre Cossa era originar din Napoli, oraș a cărei emblemă o are pe sirena Partenope. Termenul “cervus” face referință la blazonul său pontifical, pe care era reprezentat un cerb.
51. Corono veli aurei – Martin al V-lea (1417-1431) - Emblema lui Oddone Colonna era o coloană împodobită cu o coroană de aur. Chiar dacă nu în mod cu totul explicit, spun interpreții, mottoul face trimitere la blazonul papei Martin al V-lea.
52. Lupa coelestina – Eugen al IV-lea (1431-1447) - După opinia unor istorici, chiar dacă pe stema pontificală nu apare, simbolul lui Gabriele Condulmer, canonic al Societății Celestine (coelestina), era era o lupoaică.
53. Amator Crucis – Felix al V-lea (antipapă) - Amedeo di Savoia, principe al casei de Savoia, care avea emblemă o cruce roșie pe un fundal alb. Expresia “amator”, dificilă de interpretat, foarte probabil se referă atât la zbuciumul interior cât și la controversele aprinse care l-au caracterizat pe acest om și perioada cât el a fost antipapă.
54. De modicitate lunae – Nicolae al V-lea (1447-1455) - Tommaso Parentuccelli, născut la Luni (lunae), aproape de Sarzana. Provenea dintr-o familie foarte săracă și, probabil, expresia “modicitate” tocmai la această umilă proveniență se referă.
55. Bos pascens – Calixt al III-lea (1455-1458) - Pe blazonul lui Alfonso de Borgia este reprezentat un bou la păscut.
56. De capra et albergo – Pius al II-lea (1458-1464) - Enea Silvio Piccolomini (numele de mirean al papei Pius al II-lea) a fost secretarul cardinalilor Capranica și Albergatti.
57. De cervo et leone – Paul al II-lea (1464-1471) - Înainte de a ajunge papă, Pietro Barbo a fost cardinal de San Marco (sf. Marcu, evanghelistul care are drept simbol un leu înnaripat), concomitent era și cardinal comendator al Bazilicii Cervia.
58. Piscator minorita – Sixt al IV-lea (1471-1484) - Francesco della Rovere – călugăr franciscan (membru al Ordinului Fraților Minori), din Celle (Savona), originar era dintr-o familie de pescari: dacâ espresia „minorita” este clar derivată de la originea sa de franciscan minor, termenul „piscator” poate avea două semnificații: prima referitoare la familia de origine; cea de-a doua referitoare la funcția ocupată în Biserică (referitor la cuvintele lui Isus către Petru: „te voi face pescar de oameni”.
59. Praecursor Siciliae – Inocențiu al VIII-lea (1484-1492) - Giovanni Battista Cybo a trăit îndelung la curtea regală a Siciliei. Totuși, termenul “praecursor” încă nu a găsit explicație satisfăcătoare.
60. Bos Albanus in portu – Alexandru al VI-lea (1492-1503) - Blazonul pontifical al lui Rodrigo Borgia – ca de altfel și a celorlalți din această famileie – reprezenta un bou. De precizat și faptul că el fusese episcop și cardinal de Albano și de Porto.
61. De parvo homine – Pius al III-lea (1503) - Mottoul pare că se referă la prenumele matern al lui Francesco Todeschini: Piccolomini (de parvo homine).
62. Fructus Jovis juvabit – Iuliu al II-lea (1503-1513) - Emblema lui Giuliano della Rovere era un stejar, copac care în antichitate era venerat ca fiind „copacul lui Jupiter (Jovis).
63. De craticule Politana – Leon al X-lea (1513-1521) - Mottou foarte dificil de interpretat: numele tatălui lui Giovanni de' Medici era Lorenzo, sfânt care a fost martirizat pe grătar (nu tatăl, patronimul tatălui). Expresia „Politiana” ar deriva și deci ar trebui să se refere într-un fel oarecare la Angelo Poliziano, căruia Leon al X-lea i-a fost ucenic.
64. Leo florentius – Adrian al VI-lea (1522-1523) - Adrian Florensz (florentius) din Utrecht avea pe blazonul pontifical doi lei.
65. Flos pilae – Clement al VII-lea (1523-1534) - Iuliu de' Medici, fiorentino (=flos?), avea pe stema pontificală o minge (pala), un glob (pilae) înconjurată de crini (flos).
66. Hyacinthus medicorum - Paul al III-lea (1534-1549) - Alessandro Farnese, cardinal de sfinții Cosma și Damian, avea blazonul papal cu 7 crini. Nu s-a găsit însă o explicație plauzibilă pentru termenul “medicorum”.
67. De corona montana – Iuliu al III-lea (1550-1555) - Giovanni Maria Ciocchi del Monte (montana), avea emblema formată din două coroane.
68. Frumentum floccidum – Marcel al II-lea (1555) - Stema lui Marcello Cervini, născut la Montepulciano, reprezenta un cerb și grâu. Termenul “floccidum” foarte probabil că se referă la durata scurtă a pontificatului său: numai 23 de zile.
69. De fide Petri - Paul al IV-lea (1555-1559) - Acest mottou cunoaște două interpretări. Prima, care apare și cam forțată; Giampietro Carafa (mireanul Paul al IV-lea) a fost promotorul „Sfântului Tribunal pentru doctrina Credinței”, de unde și expresia: „fide”, până aci ambele interpretări sunt de acord, de aci, prima consideră că “petri” ar fi un ecou al numelui de mirean al lui Paul al IV-lea (?); a doua variantă – care pare și cea plauzibilă – consideră că atributul profetic „petri” amintește de piatra pe care a fost zidită Biserica.
70. Aesculapii pharmacum – Pius al IV-lea (1559-1565) - Mottoul care-l desemnează pe Giovanni Angelo de' Medici, pare că derivă de la numele familiei sale: într-adevăr, Esculap este zeul (păgân) al medicinei și primul medic al omenirii, al istoriei.
71. Angelus nemorosus – Pius al V-lea (1566-1572) - Termenul “angelus” pare foarte probabil de atribuit conduitei morale ale acestui papă (într-adevăr, este printre foarte puțini papi ai acestei perioade recunoscut sfânt); celălalt adjectiv “nemorosus”, (adică tufiș / pădure) indică destul de clar locul nașterii lui Michele Ghisleri: Bosco, în regiunea Alessandria.
72. Medium corpus pilarum – Grigore al XIII-lea (1572-1585) - Ugo Boncompagni ocupă în istorie locul și numelei ideatorului „calendarului gregorian”. Mottoul, de altfel destul de obscur, probabil se referă într-un mod oarecare la acest eveniment care caracterizează pontificatul lui Grigore al XIII-lea. Oricum, încă nu s-a ajuns la o interpretare care să fie acceptată de toți și – cu atât mai puțin – care să fie plauzibilă.
73. Axis in meditate signi – Sixt al V-lea (1585-1590) - Felice Perretti avea pe blazon un leu împărțit ăn două de o diagonală, ca și cum ar fi tăiat în două de o axă (axis). La fel de bine însă acest mottou poate să se refere la intransingența lui față de toți răufăcătorii: fie ei cerșetori sau nobili. Alți interpreți pun mottoul în legătură cu refacerea economică a Statului papal, redus la sărăcie de predecesorul lui Sixt al V-lea.
74. De rore coeli – Urban al VII-lea (1590) - Mottoul ar putea să se refere la faptul că Giovan Battista Castagna a fost Arhiepiscop de Rossano; localitate în care – tradiția spune că s-ar fi coborît mană din cer. Oricum, încă nu s-a putut atribui nici acestui mottou o semnificație univocă și plauzibilă. Profeții posterioare publicării în Lignum vitae
75. De antiquitate urbis – Grigore al XIV-lea (1590-1591) - Nicola Sfrondati provenea din antica cetate Cremona.
76. Pia civitas in bello – Inocențiu al IX-lea (1591) - Mottoul pare să indice perioada răvășită a pontificatului lui Giovanni Antonio Facchinetti: creștinătatea era devastată de sângeroase războaie.
77. Crux romulea – Clement al VIII-lea (1592-1605) - Hipolit Aldobrandini aparținea unei istorice familii romane (romulea), chiar dacă de mai mult timp aceasta se stabilise la Firenze. Pe blazonul papal Clement al VIII-lea avea o cruce romană.
78. Undosus vir – Leon al XI-lea (1605) - Nu sunt interpretări univoce asupra acestui mottou, totuși, cea mai mare parte a interpreților înclină să creadă că este vorba de scurta perioadă de pontificat al lui Alessandro de Medici, abia împlinite 2 săptămâni.
79. Gens perversa - Paul al V-lea (1605-1621) - Camillo Borghese. Sensul mottoului a rămas nepătruns (misterios) până azi, în pofida nenumăratelor interpretări. Într-o singură privință sunt cu toții de acord: acest mottou este cel mai criptic și mai indescifrabil dintre toate profețiile lui Malachia.
80. In tribulatione pacis – Grigore al XV-lea (1621-1623) - Alessandro Ludovisi – fondatorul Congregației "De Propaganda Fide" – toată perioada pintificatului său a fost prins în tratative de pace și în potolirea cauzelor de războaie: în primul rând controversele politice.
81. Lilium et rosa – Urban al VIII-lea (1623-1644) - Pe blazonul lui Maffeo Barberini sunt reprezentate albini care zboară în jurul crinilor și a trandafirilor. Interpretarea corectă a acestui mottou, totuși, este nesigură deoarece, considerând reproducerile stemei din acea vreme, pe blazon nu apar florile de care vorbește profeția.
82. Jacunditas crucis – Inocențiu al X-lea (1644-1655) - Giovanni Battista Panphili (Panphily) a fost proclamat papă chiar în ziua de Înălțarea Sfintei Cruci. Aluzia este certă.
83. Montium custus – Alexandru al VII-lea (1655-1667) - Emblema pontificală a lui Fabio Chigi era formată din două coline deasupra cărora veghea o stea. Atributul “custus” (o formă medievală a lui „custos”) completează ideea blazonului: „sentinela munților”; deși sunt dintre cercetători care consideră că ar fi o aluzie la prenumele de Chigi. De adăugat și faptul că acest papă a instituit în Roma un „Monte di Pietà”.
84. Sidus olorum – Clement al IX-lea (1667-1669) - Iuliu (Giulio) Rospigliosi a fost ales papă într-o sală deosebită a palatului pontifical, numită sala lebedelor (olorum). Atributul “sidus” până în prezent este fără tălmăcire.
85. De flumine magno – Clement al X-lea (1670-1676) - Emilio Altieri a fost ales papă pe data de 11 mai 1670, zi în care fluviul Tevere atingea cote alarmante (flumine magno).
86. Bellua insatiabilis – Inocențiu al XI-lea (1676-1689) - nu există nici o explicație plauzibilă a acestui mottou, cu atât mai mult cu cât apelativul de „bestie nesătulă” cu greu i se poate atribui lui Benedetto Odescalchi.
87. Poenitentia gloriosa – Alexandru al VIII-lea (1689-1691) - Alegera lui Pietro Ottoboni a avut loc pe 6 octombrie, zi dedicată Sfântului Brunone, sfânt trecut în conștiința istorică ca unul dintre cei mai mari penitenți ai Bisericii.
88. Rastrum in porta – Inocențiu al XII-lea (1691-1700) - Antonio Pignatelli aparținea unei nobile familii napoletane care, în oraș, locuia lângă poarta numită "del rastrello" (rastrum).
89. Flores circumdati – Clement al XI-lea (1700-1721) - Francesco Albani, sfințit preot numai în 1700. Acestui mottou ni i s-a găsit o interpretare adecvată; singura care a fost emisă, dar ne acceptaă ar fi că, lipsit total de tact politic și de îndemânarea practică a administrării a avut de înfruntat situații destul de dure. În acest caz ar fi o subtilă ironie (de genul: de ce trimiți pentru front pe unul pe care nici cu o floare nu trebuie să-l atingi?!).
90. De bona religione – Inocențiu al XIII-lea (1721-1724) - Michelangelo Conti – pontificatul lui este caracterizat de o aspră și continuuă condamnare a oricărei formă de erezie, cu precădere Janzenismul.
91. Miles in bello – Benedict al XIII-lea (1724-1730) - ”Soldat în război” – Pier Francesco Orsini a fost papă într-o perioadă în care s-au înregistrat războaie în toată Europa.
92. Columna excelsa – Clement al XII-lea (1730-1740) - Lorenzo Corsini caratterizzň a caracterizat pontificatul său mai ales cu marile opere urbane (edificii) pe care le-a comandat și susținut în toată Roma. În acest caz mottoul s-ar referi la activitatea sa neobosită de magnat și de iubitor al artei, cu precădere de arhitectură urbană.
93. Animal rurale – Benedict al XIV-lea (1740-1758) - Nici o explicație plauzibilă în privința acestei profeții care-l privește pe Prospero Lorenzo Lambertini, din Bologna. Totuși nu lipsesc exegeși care pun mottoul în legătură cu faptul că Benedict al XIV-lea a încurajat și susținut agricultura prin diminuarea taxelor și promovarea schimbului comercial.
94. Rosa Umbiae – Clement al XIII-lea (1758-1769) - Nenumărate dar și divergente explicații au fost avansate pentru acest mottou care-l privește pe Carlo Rezzonico din Venezia, dar nici una nu se bucură de susținerea specialiștilor. Explicația cea mai avansată de până acum ar fi că pe vremea pontificatului său mulți dintre franciscani divizați în mici institute religioase au fost reuniți în Ordinul Fraților Minori, cu sediul în Umbria..
95. Ursus velox – Clement al XIV-lea (1769-1774) - Cea mai răspândită explicație care poate fi întâlnită cu privire la mottoul care-l desemneazpă pe Lorenzo Ganganelli (numele complet: Giovanni Vincenzo Antonio Ganganelli) este că el ar fi avut (are) în blazonul papal un urs în alergare. Această interpretare nu poate găsi temei din moment ce emblema lui Clement al XIV-lea conține, în partea superioară semnul clasic al franciscanilor (două mâini încrucișate), iar în partea de jos muntele cu trei coline. Prin urmare și acest mottou rămâne fără explicație.
96. Peregrinus Apostolicus – Pius al VI-lea (1774-1799) - Mottoul sintetizează nenumăratele vicisitudini pe care Giovanni Angelo Braschi a fost nevoit să le îndure: într-adevăr, după ce a fost făcut prizonier de către francezi a fost târât mai întâi la Siena, apoi la Bologna și, în sfârșit, la Parma de unde la 29 august 1799 a fost încărcat într-o căruți de țară și transportat în Franța, la Briançon și apoi la Valence, unde a murit prizonier.
97. Aquila rapax – Pius al VII-lea (1800-1823) - Gregorio Barnaba descendent ai familie de conți Chiaramonti a fost fost și el făcut prizonier de Napoleon Bonaparte. Specialiștii cred că mottoul face trimitere la blazonul lui Napoleon, pe care trona o acvilă.
98. Canis et coluber – Leon al XII-lea (1823-1829) - Annibale della Genga a fost descris de colaboratorii săi cei mai intimi caastfel: „fidel cauzei Bisericii precum un câine și, în același timp, prudent în întreprinderile sale precum un șarpe”.
99. Vir religiosus – Pius al VIII-lea (1823-1830) - Francesco Saverio dei Castiglioni a întrupat din plin această descriere profetică: prin smerenia și bunătatea sa a restabilit multe relații cu statele moderne (rupte de intransigența predecesorilor săi) și, în plus a obținut mari concesii (de amintit libertaea religioasă pentru catolicii armeni dată de Sultan și ridicarea unei patriarhii pentru păstorirea acestora). - 11 papi înainte de ultimul
100. De balneis Etruriae – Grigore al XVI-lea (1831-1846) - Bartolomeo Alberto Cappellari provenea dintre călugării camaldolenzi, Ordin religios fondat în Toscana (Etruriae). Specialiștii înclină să creadă că pentru atributul “balneis” nu se poate găsi o explicație satisfăcătoare, deși nu lipsesc nici aceia care pun termenul mottoului în legătură cu baia de sânge produsă în Roma de armatele austriece, chemate de acest papă „pentru restabilirea ordinii”. Majoritatea înterpreților, însă consideră termenul ca fiind un fel de întărire a termenului “Etruriae”.
101. Crux de cruce – Pius al IX-lea (1846-1878) - În timpul pontificatului liberalului Giovanni Maria Mastai Ferretti, Roma a devenit capitala Italiei. Cu această ocazie papa Pius al IX-lea a fost nevoit să suprapună crucea pontificală peste crucea sabaudă (caeea a casei de Savoia).
102. Lumen de coelo - Leon al XIII-lea (1878-1903) - mulți sunt interpreții, care urmând modalitatea de dinainte de 1595 (data publicării textului profețiilor) să se limiteze la stemă: într-adevăr, Vincenzo Gioacchino Pecci avea pe blazon o cometă. Aceasztă explicație nu este ecceptată de toți, cei mai critici dintre specialiști, consideră că este o referință la enciclica acestui papă: Rerum novarum (1891), enciclică care angaja Biserica într-o luptă decisă pentru demnitatea și drepturile muncitorilor. Destinderea relațiilor cu Kulturkamp-ul lui Bismark, citit de unii, nu este aproape deloc luat în seamă.
103. Ignis ardens – Pius al X-lea (1903-1914) - Mottoul se referă explicit la bunătatea și la credința arzătoare a lui Giuseppe Melchiorre Sarto, din Riese (Treviso). Wilhelm Hunnermann, într-o viață romanțată a acestui papă – intitulată întocmai: „Flacăra vie” (în traducerea românească) – pune bine în evidență această flacără vie interioară care l-a consumat văzându-i din nou pe creștini ucigându-se între ei. Concluzia cărții lui W. Hunnermann este că „s-a stins de durere și de suferință morală”.
104. Religio depopulata – Benedict al XV-lea (1914-1922) - Pontificatul lui Giacomo della Chiesa a fost marcat de evenimentele funeste care au devastat lumea și de plânsul care a urmat acestor triste evenimente. Mottoul se referă la numărul mare de oameni (creștini-necreștini; catolici-necatolici) care au sfârșit pe front și la numărul mai mare al acelora care au căzut victime sistemelor totalitare și atee.
105. Fides intrepida – Pius al XI-lea (1922-1939) - În ciuda reproșurilor aduse acestui papă precum că ar fi tăcut în fața nazismului, totuși specialiștii găsesc cea mai plauzibilă și acceptabilă explicației mottoului care-l privește pe Achille Ratti (papa Pius al XI-lea), care s-a ridicat împotriva nazismului cu enciclica: „Mit brennender Sorge”, în care taxa nazismul ca total anticreștin și-l anatemiza. Aceeași atitudine de condamnare și de anatemizare a avut-o față de toate regimurile totalitare și atee, fie că erau ele în Spania, Portugalia, Rusia, Mexic sau Germania; „credință neclintită”.
106. Pastor angelicus – Pius al XII-lea (1939-1958) - Eugenio Pacelli, a fost păstor al Bisericii în timpul celui de-al doilea război mondial și îndată după. Lui i-a revenit dificila menire de a călăuzi poporul în reluarea vieții și reconstricția postbelică. El este acela care a trebuit să plinească rolul de călăuză morală, spirituală și materială într-o lume devastată de ură și de război.
107. Pastor et nauta – Ioan al XXIII-lea (1958-1963) - Angelo Giuseppe Roncalli a fost Patriarh de Venezia (nauta). Termenul “pastor” se referă la neobosita sa activitate de călăuză, și nu doar spirituală, a tuturor nu numai a Bisericii sau a catolicilor. Exegeții mai exigenți nu acceptă nicidecum o explicație atât de simplistă. Tocmai pentru că au renunțat la faptul de a folosi aceleași mijloace și metode de interpretare ca pentru primele 77 de mottouri (anterioare publicării profețiilor și deci suspecte de determinările istorice știute, aspect cu care de altfel toți cercetătorii sunt de acord). Astfel, pentru acești cercetători cele două substantive (nu sunt sdjective sau atribute, ca în multe alte cazuri) legate între ele prin conjuncția copulativă „et” mottoul face referință nu atât la locul natal sau de cardinalat al personajului, nici la faptul că a călătorit mult; ci la însemnătatea Conciliului Vatican al II-lea, în a cărei deschidere papa afirma că nu este un conciliu dogmatic și doctrinar, ci un conciliu pastoral. Acest conciliul împingea „barca lui Petru” (nauta) spre noi orizonturi.
108. Flos florum - Paul al VI-lea (1963-1978) - Și în privința lui Giovanni Battista Montini sunt câteva divergențe de interpretare. Interpreții care vor să lichideze repede și ușor susțin simplu că în stema acestui papă sunt trei crini. Și ca explicația să nu se termine prea brusc mai adaugă și faptul că în iconografia creștină crinul este „floarea florilor” (lucru foarte adevărat de altfel, dar nu de aplicat aici, spun alții). Într-adevăr, cercetătorii mai critici și – într-un anume fel – mai curajoși, renunță la principiile ermeneutice anterioare publicării „profețiilor” în „Lignum vitae” (1595) și caută explicații mai plauzibile. Aceștia interpretează mottoul ca făcând referință la grija și la activitatea stăruitoare a acestui papaă pentru afirmarea demnității vieții fiecărei ființe umane (cu enciclica „Humanae vitae”) ca și inflexibilitatea lui în afirmarea „florii florilor” pentru viața clerului (cu enciclica „Sacerdotalis coelibatus”).
109. De meditate Lunae – Ioan Paul I (1978) - Pontificatul lui Albino Lucani a fost de numai 31 de zile; practic timpul unui ciclu lunar (?).
110. De labore solis – Ioan Paul al II-lea (1978 - 2005) - Karol Wojtyła pare că este deja cunoscut ca primul papă polonez. Mottoul cu care este profetizat el ar putea să se refere la una din aceste trei evenimente: concomitent cu nașterea sa a fost și o eclipsă de soare; faptul că provine dintr-o țară din est (levante del sole); spune activitatea sa imensă și pelerinajele sale apostolice pe toată fața pământului (întocmai ca soarele).
111. De gloria olivae – Benedict al XVI-lea (2005 – 2013) - Bavarezul Joseph Ratzinger, care a succedat lui Carol este desemnat de profeție ca fiind „de gloria olivae”. Interpreții au căutat să scoată în evidență o legătură între papa Benedict și ordinul Olivetan: Cardinalul Ratzinger și-a ales numele papal după Sfântul Benedict din Nursia, fondatorul ordinului Benedictin, una din ramurile acestui ordin fiind Olivetii. Alți interpreți scot în evidență faptul că Benedict al XVI-lea a fost ales papă la scurt timp după Duminica Floriilor.
112. Petrus Romanus - Papa Francisc (Jorge Mario Bergoglio) (2013 - prezent).  Pentru ultimul papă numele este cât se poate de sugestiv: Petru a fost primul pontif, un alt Petru va fi ultimul pontif. Acestuia "Profeția lui Malachia" nu i-a dedicat doar un simplu motto, dar câteva versuri în limba latină:In persecutione extrema sacrae romanae ecclesiae sedebit Petrus romanus, qui pascet oves in multis tribulationibus; quibi transactis, civitas septis collis diruetur, ed Judex tremendus judicabit populum suum. Amen. A căror traducere este: În timpul ultimei persecuții a Sfintei Bisericii Romane, pe scaun va sta Petru romanul, care-și va păstori turma printre foarte multe suferințe (încercări); iar când aceste încercări se vor sfârși, orașul celor șapte coline va fi distrus, și judecătorul cel de temut va judeca poporul său. Amin.

Ce mananci in copilarie poate influenta aparitia cancerului la san. Afla ce sa eviti

alimente sanatoase - stockfreeimages.com

Un studiu efectuat la Yale Prevention Research Center din Statele Unite, de catre o echipa condusa de Nicole Larizza, scoate la iveala faptul ca alimentatia incorecta in copilarie poate duce la aparitia cancerului la san, la maturitate.
Iata cateva intrebari legate de cancerul la san la care Nicole Larizza ofera raspunsul intr-un interviu oferit Huffington Post.

De ce este importanta alimentatia sanatoasa in copilarie si adolescenta pentru a putea preveni aparitia cancerului la san?

De obicei, femeile nu se gandesc la cancerul la san decat dupa 40-50 de ani sau atunci cand aud ca cineva din anturajul lor (prietene, colege de serviciu sau rude) a fost diagnosticat cu cancer la san. Insa sanatatea din viata de adult este determinate in mare parte si de ceea ce mananci in copilarie, cand tesuturile sunt in plina dezvoltare. Tesuturile de la san sunt cele mai sensibile la factorii nutritionali si de mediu. Potrivit studiilor, consumul unor anumite alimente duc la modificarea fiziologica a tesuturilor, protejand organismul de aparitia cancerului. Unul dintre aceste alimente este soia. Consumul produselor din soia in timpul adolescentei este asociat cu reducerea numarului de unitati terminale ducto-lobulare (TDLU). Aceste terminale sunt prezente in fiecare san si cu cand sunt mai putine, cu atat este mai redus riscul de a face cancer la san.

Cum influenteaza alimentatia din copilarie si adolescent riscul de a dezvolta cancer la san, la maturitate?

Dezvoltarea cancerului este un proces multiplu la nivel celular. El incepe cu afectarea unei celule, urmat de dezvoltarea altor celule care se multiplica si care creeaza noi celule afectate, culminand cu impanzirea organismului de celule afectate. Acest process poate dura 35 de ani. Cand femeile sunt diagnosticate cu cancer la san la 40, 30, 20 de ani, ar trebui sa te gandesti la startul procesului. Cand a inceput el, oare? Prezenta antioxidantilor, de exemplu, in alimentatia copiilor, in special a fetitelor, contribuie la protejararea celulelor de aparitia unor formatiuni maligne. La polul opus se afla alimentele <toxice> precum cele care contin zahar si grasimi sintetice, care pot crea un mediu propice dezvoltarii cancerului. De asemenea, expunerea fetitelor la estrogen poate duce la cresterea riscului de cancer la san. Iar in ultima vreme fetitelor le vine din ce in ce mai devreme prima menstruatie, ceea ce presupune ca sunt expuse timpuriu hormonului estrogen. Pentru a preveni aparitia timpurie a primei menstruatii, iti poti ajuta fetita oferindu-i o alimentatie bogata in fibre si scazuta in grasimi si proteine. De asemenea, incurajeaz-o sa faca miscare si sa nu fie supraponderala.


Ce alimente pot preveni aparitia cancerului la san?

In urma rezultatelor clinice, alimentele pot fi impartite in 5 categorii mari: grasimi sanatoase (nuci, seminte, avocado, ulei vetegal, peste de apa rece – ton, somon, halibut); proteine vegetale mai multe si mai putin proteine animale; legume crucifere (broccoli, varza, napi, conopida, varza de Bruxelles) – de preferat crude sau gatite usor pentru a nu-si pierde proprietatile; produse din soia; fibre (fasole, linte, nuci, seminte, fructe, cereale integrale neprocesate). Aceste alimente reduc expunerea la estrogen a fetelor si reduc astfel riscul de aparitie a cancerului la san. Trebuie evitate grasimile din carne, branza si lapte.


Ce alimente ar trebui sa evite fetele pentru a se proteja de cancer la san?

Fetele ar trebui sa renunte la alegerile nesanatoase precum produsele care contin zahar sau au un index glicemic mare, la proteinele animale, la produsele care au un continut mic de fibre, la alcool etc. Fetele ar trebui sa transforme legumele in fel principal la o masa si nu in garnituri. In plus, produsele realizate din cereale procesate ar trebui ocolite cu desavarsire: cornuri, paine alba, biscuit, produse de patiserie si paste. Le-ar putea inlocui cu produse din cereale integrale, legume si fructe.


Ce pot face parintii pentru a reduce riscul dezvoltarii cancerului la san la fetitelor lor?

Parintii ar trebui sa aiba in casa numai alimente sanatoase. In loc de unt pot folosi uleiul extravirgin de masline. In loc de branza si smantana intinse pe paine, poti opta pentru unt de arahide sau unt de migdale. Iar bagheta sa fie din faina integral. Mai poti inlocui branza cu avocado sau humus. Mesele familiei ar trebui sa contina mai putina carne si mai multe legume (fasole, linte etc.). Inlocuieste pastele rafinate cu paste integrale. Renunta la cerealele indulcite si opteaza pentru cerealele integrale, traditionale, al caror gust poate fi imbunatatit cu fructe, seminte, nuci. Inlocuieste orezul alb cu orez salbatic, quinoa, orz. Posibilitatile sunt multiple. Trebuie doar sa vrei.

Imagineaza-ti sanul fetitei tale ca un copac care creste dintr-o samanta. Daca samanta este crescuta intr-un mediu sanatos, este foarte posibil ca ea sa dezvolte radacini puternice, care va rezista in furtuna. Daca, insa, samanta nu creste intr-un mediu bun, copacelul va fi foarte fragil si se poate frange oricand.

Misterele ştiinţei: Apa descoperită pe Lună are aceeaşi origine ca apa de pe Terra


Apa descoperită în mantaua Lunii are aceeaşi origine ca apa de pe Terra, provenind din meteoriţi primitivi, afirmă oamenii de ştiinţă, citaţi de maxisciences.com.

Apa descoperita pe Luna are aceeasi origine ca apa de pe Terra
Apa descoperită pe Lună are aceeaşi origine ca apa de pe Terra

În urmă cu 4,5 miliarde de ani, Luna s-a format prin acumularea unor deşeuri spaţiale în fuziune, rezultate din impactul dintre protoplaneta Theia (de mărimea planetei Marte) şi Terra primitivă. Potrivit oamenilor de ştiinţă, căldura degajată în urma acestei coliziuni ar fi trebuit să împiedice elementele care alcătuiesc apa (hidrogen şi oxigen) să fie prezente în straturile profunde ale Lunii, întrucât aceste elemente ar fi trebuit să se evapore, scrie maxisciences.com, citată de Mediafax.

Cu toate acestea, dispozitivele spaţiale lansate de NASA, alături de eşantioanele lunare aduse pe Terra de misiunile Apollo au confirmat prezenţa apei pe Lună, atât în scoarţă, cât şi în profunzimile sale. Această descoperire datează de mai mulţi ani şi i-a intrigat pe cercetători, care au dorit să determine originea acelor molecule de apă lunară.

Savanţii au cercetat în amănunt hidrogenul descoperit în cristalele şi în fragmentele sticloase descoperite în rocile lunare şi se pare că au aflat un răspuns. Potrivit unui studiu publicat recent în revista Science, acest element chimic, la fel ca apa găsită pe Lună, ar avea aceeaşi origine ca hidrogenul şi apa de pe Terra. Această concluzie este susţinută de analiza izotopilor de hidrogen şi mai ales a celor de deuteriu (izotop al hidrogenului cu un neutron), care a dovedit cu un grad de precizie de 98% că originea hidrogenului din apa de pe Terra este aceeaşi cu originea acelor roci: din apa existentă pe meteoriţii primitivi.

Alberto Saal, coordonatorul studiului, geochimist la Universitatea Brown din Statele Unite, afirmă că raportul deuteriu / hidrogen din apa de pe Terra şi cel din eşantioanele lunare sunt identice cu cele descoperite în meteoriţii provenind din centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter.

De fapt, această apă ar proveni din meteoriţii primitivi situaţi în părţile exterioare ale centurii de asteroizi, cunoscuţi pentru faptul că sunt bogaţi în anumite elemente, inclusiv în apă.

Pornind de la aceste constatări, oamenii de ştiinţă au emis ipoteza potrivit căreia apa era prezentă pe Terra înainte de formarea Lunii şi că aceasta din urmă ar fi "recuperat" o parte din această apă de origine terestră în momentul formării sale. "Explicaţia cea mai simplă ar fi aceea că apa exista deja pe proto-Terra în momentul acelui impact uriaş. O parte din acea apă a supravieţuit impactului, iar rezultatul îl vedem pe Lună", a declarat Alberto Saal.


Misterul a fost elucidat însă doar parţial, întrucât acest scenariu nu rezolvă problema evaporării apei, fenomen care ar fi trebuit să fie generat de căldura uriaşă degajată de coliziunea aflată la originea procesului de formare a Lunii. Acea căldură ar fi trebuit să facă imposibilă prezenţa apei pe Lună.

"Cum a putut o parte din acea apă să supravieţuiască?", se întreabă oamenii de ştiinţă. "Într-un anumit fel, impactul nu a cauzat dispariţia întregii cantităţi de apă. Însă noi nu cunoaştem deocamdată motivul din spatele acestui fenomen", a adăugat Alberto Saal. Acelaşi cercetător consideră că oamenii sunt încă departe de a cunoaşte toate procesele importante care au loc în timpul formării planetelor şi a sateliţilor lor.

Sursa: www.rtv.net

Semne profetice ale sfârșitul lumii: februarie, martie 2013


Semnele profetice ale sfarsitului lumii sunt fenomenelor meteorologice extreme și schimbările ale pământului, inclusiv meteorologice extreme (temperaturi extreme calde și reci), cutremure masive, inundații masive, meteoriți, meteori inclusiv cel din Rusia, în apropiere de Munții Ural, uragane, care au luat amploare în întreaga lume, în februarie 2013. În Marcu 13:8, citim, Un neam se va scula împotriva altui neam, și o împărăție împotriva altei împărății; și nu vor fi cutremure pe alocuri, și acolo va fi foamete și probleme: acestea sunt începutul durerilor.În Luca 21:11 - Și mari cutremure de pământ vor fi în locuri diverse, și foamete și ciumă, și arătări înspăimîntătoare și semne mari vor fi acolo din cer. În Luca 21: 25 , și nu vor fi semne în soare, în lună și în stele, și pe pământ va fi strâmtorare printre neamuri, cu nedumerire,. mare și răcnește valuri Mai este încă să vină, inclusiv o nouă ordine mondială, inclusiv un singur guvern mondial și o religie. În profeția biblică, o fiară reprezintă o națiune (Daniel 7:23 ). cipul RFID nu este semnul fiarei, ci mai degrabă va fi tehnologia care va fi folosită. Este timpul să se întoarcă Hristos pentru mântuirea sufletelor voastre. El este răspunsul!





Sursa: http://www.youtube.com

Trei explozii solare foarte puternice au avut loc în ultimele 24 de ore


Trei explozii solare s-au produs în ultimele 24 de ore. Experţii Agenţiei spaţiale americane NASA apreciază că acestea sunt cele mai puternice din anul acesta, dar cu toate acestea ei nu se aşteaptă la eventuale furtuni magnetice, care însoţesc de obicei astfel de fenomene, potrivit Space.com.

Explozia de categoria X3.2 de marti

Explozia de categoria X3.2 de marţi
Foto: NASA/SDO

În zona activă, situată la marginea de est a Soarelui s-a produs o explozie de raze X clasa X3.2, una dintre cele mai puternice care pot exista. Mai devreme în aceeaşi zonă a avut loc una de clasa X2.8, iar luni dimineaţă, a existat un focar de clasa X1.7, potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), profilată pe observarea şi studiul atmosferei, precum şi pe studiul şi conservarea resurselor naturale.

Exploziile solare în funcţie de puterea razelor X se împart în cinci clase: A, B, C, M şi X. Clasa minimă A0.0 corespunde puterii de radiaţie pe orbita Pământului de 10 nanowatts pe metru pătrat. La trecerea către următoarea literă, puterea radiaţiei creşte de zece ori. Exploziile solare sunt însoţite frecvent de emisii de plasmă solară. Dar o furtună magnetică începe numai în cazul în care norul de plasmă ajunge în apropiere de Pământ.





Sursa:  RTV.NET