sâmbătă, 16 februarie 2013

Vinul şi ceaiul verde protejează creierul contra maladiei Alzheimer


Vinul şi ceaiul verde au efecte protectoare contra maladiei Alzheimer întrucât ambele băuturi conţin o moleculă care împiedică plăcile amiloide să distrugă celulele nervoase din creier.

Vinul şi ceaiul verde conţin fiecare un polifenol, resveratrol respectiv EGCG (epigallocatechin gallate), molecule cunoscute pentru proprietăţile lor antioxidante şi pentru acţiunile lor benefice contra diabetului, obezităţii şi cancerului. Comprimate conţinând doze concentrate de resveratrol fac de exemplu obiectul unui test clinic de faza a II-a în Statele Unite, în cadrul căruia oamenii de ştiinţă încearcă să le studieze efectele pe care această substanţă activă le are asupra pacienţilor suferind de forme uşoare şi moderate de demenţă, informează lefigaro.fr.
Mecanismele metabolice prin care ele acţionează rămân deocamdată învăluite în mister. Biologii de la Universitatea din Leeds au publicat în această săptămână în The Journal of Biological Chemistry un studiu care dezvăluie detalii interesante despre modul în care aceste substanţe acţionează.
Maladia Alzheimer se explică prin prezenţa plăcilor amilioide, un agregat de peptide beta-amiloide şi de proteine tau, în creier. Aceste formaţiuni se lipesc de neuroni, provocându-le distrugerea. "Am dorit să vedem dacă forma exactă a acestor plăci joacă un rol esenţial" în acest proces, a explicat profesorul Nigel Hooper, coordonatorul studiului.
Cercetătorii britanici au plasat în eprubete de studiu plăci amiloide în prezenţa unor celule nervoase cerebrale umane şi animale. "Atunci când am adăugat moleculele extrase din vin din ceai verde, plăcile nu mai provocau moartea acestor celule", a relatat acelaşi cercetător. "Ele erau deformate şi nu mai puteau să se lipească de moleculele (denumite prioni) situate la suprafaţa neuronilor".
Următoarea etapă va consta în înţelegerea felulului în care interacţiunea dintre plăcile amiloide şi prioni devine toxică pentru celulele cerebrale.

Sursa:  REALITATEA.NET

După meteorit, cutremure: Seism de 6.2 în Filipine


Un cutremur de 6,2 a avut loc sâmbătă în Filipine, dar nu au fost semnalate victime.

Cutremur în Filipine
Cutremur în Filipine

Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 a avut loc sâmbătă în largul insulei filipineze Mindanao, anunţă Institutul american de geofizică (USGS). Seismul a avut loc la ora locală 12.37 (6.37, ora României), la adâncimea de 98 de kilometri, precizează USGS.

Epicentrul mişcării telurice a fost la 28 de kilometri sud-est de oraşul Caburan, la 65 de kilometri sud-est de Malapatan, la 68 de kilometri sud-est de Lun Pequeno şi la 70 de kilometri est de Glan. Nu au fost semnalate victime sau daune materiale importante, conform agenţiei locale PNA, citată de CNN.


Sursa:  REALITATEA.NET

EVENIMENT UNIC. Filmarea INCREDIBILĂ a naşterii unui pui de BALENĂ UCIGAŞĂ


O echipa de îngrijitori şi dresori de la SeaWorld San Diego a reuşit sa filmeze naşterea unui pui de orcă.

Aşa se naşte un pui de balenă ucigaşă
Aşa se naşte un pui de balenă ucigaşă
După o perioadă de gestaţie de aproape 18 luni şi un travaliu de o oră, Kasatka, balena ucigaşă, a dat naştere unui pui care are o lungime de 2 metri şi aproape 160 de kilograme. 
Noul venit se numără printre cei 6 pui născuţi aici în cei 49 de ani de existenţă a parcului. Membrii echipei de zoologi de la parcul din San Diego au declarat că puiul pare să fie sănătos, dar că fiind nou-născut, primele zile ale sale sunt critice. Momentan, nu s-a stabilit sexul puiului. 
"Mama şi puiul par să se simtă bine, iar după primele observaţiile se pare că mica orcă este puternică şi sănătoasă", a declarat Mike Scarpuzzi, vicepreşedinte al SeaWorld San Diego.
Sursa:  REALITATEA.NET

Secretele lecturii: cum îţi îmbunătăţeşte funcţiile cerebrale?


Buna funcţionare a creierului este elementul cheie al unei vieţi sănătoase şi fericite. Prin urmare, este foarte important să te implici în astfel de activităţi care îţi îmbunătăţesc funcţiile cerebrale şi îţi stimulează inteligenţa, relatează Gegeblog.com.
Lectura este o astfel de activitate. Recunoscută ca metodă de atenuare a nivelului stresului, lectura ajută celulele cerebrale să nu moară prea devreme.
Iată câteva moduri în care creierul nostru profită de acest exerciţiu plăcut şi uşor:

  • Lectura îţi stimulează creierul
Cititul furnizează mai multă stimulare creierului decât atunci când te uiţi la televizor sau asculţi o casetă audio. Neuroştiinţa a dovedit că atunci când citeşti, creierul începe să proceseze cuvintele, conferindu-le un înţeles şi asociindu-le cu imagini.Ei bine, atunci când creierul este pus să muncească mai mult, acesta devine mai vigilent şi funcţionează la parametri mai buni.

  • Stimulează memoria
Cititul stimulează creierul, deterimându-l să desfăşoare un proces de reamintire a înţelesului cuvintelor. Pe măsură ce continui să citeşti, creierul acumulează informaţiile noi şi îşi aduce aminte de cele deja “stocate”, astfel încât memoria devine o funcţie din ce în ce mai exersată.

  • Capacitatea de concentrare se îmbunătăţeşte, la fel ca şi imaginaţia ta
Cititul este asemănător oricărei alte munci şi are nevoie de atenţie. Atunci când citeşti ceva, trebuie să te concentrezi pentru a înţelege ceea ce este scris. Prin urmare,capacitatea ta de concentrare se îmbunătăţeşte. Atunci când priveşti sau auzi ceva, informaţia îţi este servită pe tavă şi nu ai nevoie de prea multă imaginaţie.
Pe de altă parte, lectura unor materiale presupune că informaţia acumulată este căutată de creier în “baza cerebrală de date”. Creierul tău se luptă să extragă înţelesul cuvintelor şi propoziţiilor pentru a dezvolta informaţii semnificative. Atunci când nu reuşeşte să găsească aceste informaţii în materialul pe care îl posedă,creierul încearcă să construiască informaţia pentru a umple golurile din datele procesate. În consecinţă, pe măsură ce te gândeşti la probabilităţi, imaginaţia ta se îmbunătăţeşte.

  • Încurajează gândirea şi procesarea informaţiilor
Lectura îţi permite să te cunoşti pe tine însuţi. Atunci când citeşti, este ca şi cum ai vorbi cu tine. Citeşti cuvintele, le înţelegi, construieşti informaţia şi abia apoi treci mai departe. Aştepţi până când înţelegi ceea ce citeşti. Puterea ta de a gândi devine din ce în ce mai puternică şi te face mult mai capabil să obţii informaţii utile în viaţa de zi cu zi. Astfel, devii mai abil şi mai perspicace, prin dezvoltarea inteligenţei.
Creierul are nevoie să fie îndemnat şi încurajat să proceseze informaţii pentru a se menţine tânăr. Exact acest lucru reuşeşte să facă lectura.

  • Ce tip de lectură îmbunătăţeşte funcţionarea creierului?
Lectura la întâmplare nu va avea cele mai bune rezultate, aşa cum reuşeşte să facă lectura cu un scop şi o tehnică bine stabilită. În primul rând, indiferent ce alegi să citeşti, ar trebui să fie interesant pentru tine. În timp ce citeşti nu uita să iei pauze şi să procesezi ceea ce ai citit. Caută să descoperi înţelesul noilor cuvinte şi să le memorezi. Nu te grăbi să ajungi la următorul capitol. Înţelege şi dezvoltă propriile opinii în timpul procesului.
Sursa: www.financiarul.ro

Impactul devastator al practicilor Monsanto asupra agricultorilor


Cu o săptămână înainte ca în SUA Curtea Supremă să audă argumentele din cazul Bowman vs. Monsanto Co., Centrul pentru Siguranţa Alimentară (CSA) şi Salvaţi Seminţele Noastre (SOS), două organizaţii dedicate complet pentru promovarea unor sisteme de agricultură şi alimentaţie sigure şi sustenabile, au lansat noul raport intitulat “Giganţii Seminţelor vs. Agricultorii Americani.”
Noul raport investighează modul în care actualul regim de brevetare a seminţelor a dus la o modificare radicală a aprovizionării globale cu seminţe şi modul în care aceste brevete au instigat corporaţii precum Monsanto să dea în judecată agricultorii americani pentru presupusa încălcare a brevetului de seminţe.
Raportul analizează şi consecinţele mai largi la nivel socio-economic a actualului sistem de brevetare, care include pierderi în ceea ce priveşte inovaţia seminţelor, creşterea preţului seminţelor, reducerea numărului de cercetări ştiinţifice independente şi probleme ecologice.
Printre descoperirile raportului există câteva statistici alarmante:
  1. Începând cu luna ianuarie 2013, Monsanto, în temeiul încălcării brevetului de seminţe, a intentat 144 de procese, implicând 410 agricultori şi 56 de afaceri agricole mici, în cel puţin 27 de state diferite.
  2. Astăzi, trei corporaţii controlează 53% din piaţa comercială globală a seminţelor.
  3. Aşa-numita “consolidare” a activităţii seminţelor a dus la un control al pieţei care a avut drept rezultat creşterea considerabilă a preţului seminţelor. Între 1995-2011, costul mediu de a planta un hectar de boabe de soia a crescut cu 325%, în cazul bumbacului cu 516%, iar preţul seminţelor de porum s-a majorat cu 259%.
De asemenea, raportul contestă afirmaţiile unor giganţi ai industriei seminţelor potrivit cărora “actualele reguli de brevetare sunt necesare pentru inovaţia în acest sector de piaţă.”
În plus, raportul evidenţiază o scădere incredibilă a diversităţii seminţelor cultivate timp de câteva mii de ani.
Potrivit datelor analizei: 86% din porumb, 88% din bumbac şi 93% din boabele de soia cultivate acum în SUA sunt tipuri modificate genetic, ceea ce face opţiunea de a cultiva recolte organice extrem de dificilă.
În timp ce corporaţiile agrochimice susţin că seminţele lor brevetate “determină o îmbunătăţire ecologică”, raportul notează că, în cazul recoltelor modificate genetic, au fost folosite cu 26% mai multe substanţe chimice decât în cazul culturilor ecologice.
Sursa: www.financiarul.ro

Depresia părinţilor: cum îi afectează pe copii?


O nouă cercetare, prezentată de Webmd.com, a descoperit că preşcolarii ai căror părinţi suferă din cauza depresiei şi a violenţei domestice ar putea fi mai predispuşi să dezvolte afecţiune de deficit de atenţie/hiperactivitate (ADHD) până la vârsta de şase ani.
Iar copiii tineri cu mame depresive ar putea avea mai multe şanse să primească de-a lungul vieţii medicamente prescrise medical pentru a-şi trata problemele de sănătate mintală sau comportamentale.
“Studiul nostru indică faptul că preşcolarii diagnosticaţi cu ADHD au mai multe şanse să fi fost expuşi atât la episoade de violenţă domestică, cât şi la situaţii în care unul din părinţi suferea de depresie, în primii trei ani de viaţă”, explică autoarea studiului, doctorul Nerissa Bauer, profesoară de pediatrie la Şcoala de Medicină a Universităţii Indiana din Indianapolis.
“A existat un grad de conştientizare din ce în ce mai mare a faptului că factorii de risc psihosocial pot avea un impact asupra comportamentelor copiilor la vârste fragede”, a spus Bauer. Totuşi, nu toţi copiii care sunt expuşi la depresia şi la violenţa între părinţi vor dezvolta ADHD.
“Există şi alţi factori care pot fi asociaţi cu probabilitatea mai mare a unui copil de a fi diagnosticat cu ADHD, inclusiv o istorie a acestei boli în cadrul familiei”, explică Bauer.
Simptomele ADHD pot include impulsivitate, hiperactivitate şi dificultate de concentrare. Copiii cu ADHD pot întâmpina dificultăţi la şcoală, în păstrarea locului de muncă şi în ceea ce priveşte susţinerea unei relaţii. De asemenea, au un risc mai mare de a face abuz de alcool sau de substanţe, de a suferi de depresie şi din cauza unor afecţiuni de anxietate. Tratamentul ADHD implică de obicei medicaţie şi modificări ale comportamentului.
“Pediatrii şi medicii de familie au căutat în mod constant prezenţa acestor factori de risc psihosocial, din cauza posibilităţii apariţiei unor efecte negative asupra copilului. Familiile care experimentează violenţă domestică vor avea nevoie de ajutor, nu doar pentru a se asigura că victimele se află în siguranţă din punct de vedere fizic, dar şi pentru că există şi efecte psihologice puternice”, adaugă Bauer.
Studiul, care a fost prezentat pe 4 februarie, a presupus analiza a peste 2400 de copiii, cu vârsta de trei ani. Părinţii care i-au dus la diferite clinici pediatrice au trebuit să completeze chestionare privind istoricul personal în ceea ce priveşte depresia şi violenţa domestică, în timp ce aşteptau la cabinetul medicului pediatru.
Dintre aceştia, 58 au declarat că au un istoric privind violenţa în familie şi depresia, înainte ca cel mic să împlinească vârsta de trei ani. În plus, 69 au declarat că există un istoric privind violenţa partenerului şi 704 au subliniat existenţa unor simptome de depresie în acest interval de timp.
Aproximativ 66% dintre părinţi nu au declarat nici simptome ale depresiei şi nici acte de violenţă din partea partenerului.
Copiii care au fost expuşi la violenţa domestică şi/sau la depresia parentală, aveau de patru ori mai multe şanse să fie diagnosticaţi cu ADHD până la vârsta de şase ani.
Mai mult, 2,9% dintre copiii ai căror părinţi au declarat existenţa semnelor de depresie au primit medicamente eliberate cu prescripţie medicală pentru a trata problemele de comportament şi de sănătate mentală, în comparaţie cu 1,6% dintre copiii ai căror părinţi nu au raportat un istoric privind depresia. Medicamentele prescrise au inclus pastile care tratează anxietatea, depresia şi problemele de somn.
Deşi studiul a arătat o asociere, analiza nu a demonstrat o legătură “cauză şi efect”între violenţa domestică şi/sau depresia maternală şi probabilitatea unui diagnostic cu ADHD. Experţii spun că descoperirile au sens, însă este nevoie de o analiză ştiinţifică mai aprofundată.
Doctorul Leon Hoffman, psihoanalist de copii, spune că “fără îndoială, violenţa domestică şi depresia maternală au un efect profund asupra copiilor”.
Cum să te ocupi de această problemă este o cu totul altă poveste, spune Hoffman. “Aceasta este o problemă de sănătate publică care are nevoie de fonduri, dacă se doreşte dezvoltarea unor programe eficiente”.
Sursa: www.financiarul.ro/

OPORTUNITATE: Cum să te îmbogăţeşti cultivând plante medicinale în România


Industria plantelor medicinale şi aromatice din România atinge o cifră de afaceri cumulată de aproape un miliard de euro anual. Însă, pe fondul creşterii cererii, piaţa s-ar putea dubla rapid, scrie capital.ro.
Cultivarea plantelor medicinale şi aromatice, procesarea acestora şi producerea de ceaiuri, cosmetice, produse farmaceutice şi diverse suplimente alimentare a devenit în ultimii ani o afacere bănosă.
O dovedeşte puzderia de magazine de produse naturiste care au apărut  ca ciupercile după ploaie în toată ţara. Adevărul este că potenţialul natural al României este imens: din totalul celor 3.700 de specii de plante care cresc în ţara noastră, flora medicinală este reprezentată de 800 de specii, dintre care 283 au proprietăţi terapeutice certe.
  • Hofigal, o poveste de succes
Una dintre cele mai cunoscute mărci de produse homeopate, gemoderivate şi fitoterapice galenice din România este Hofigal Bucureşti. Înfiinţată în 1990 de către inginerul chimist Ştefan Manea, firma Hofigal era la început o afacere mică, de familie, producea şi vindea doar două-trei produse, din plante cultivate pe un mic teren agricol.
Hofigal produce şi comercializează o gamă largă de produse din plante medicinale şi aromatice, medicamente, suplimente alimentare, cosmetice şi substanţe farmaceutice.
Toate materiile prime active le obţinem în condiţii controlate, în cadrul unei agriculturi strict ecologice“- ne-a spus Ștefan Manea. Pentru a ajunge la acest nivel, Hofigal a ecologizat iniţial terenurile prin cultivarea succesivă a diferitor specii de plante, care au extras din sol toate substanţele ce ar fi putut impurifica recoltele ulterioare. Abia după aceea au fost cultivate plantele folosite ca surse de materii prime active, fără îngrăşăminte chimice, erbicide, stimulatori, şi alte tipuri de tratamente chimice.
Sursa: www.financiarul.ro

Primul vaccin gripal modificat genetic a intrat pe piaţă


În ciuda dovezilor clare care atestă efectele adverse grave ale vaccinurilor, agenţia de reglementare FDA din SUA a aprobat o serie de noi vaccinuri anti-gripale, relatează Healthimpactnews.com.
Primul, Flublok, este produs prin programarea celulelor insectelor de a produce hemaglutinina, o proteină esenţială a virusului gripal pentru a putea pătrunde în celulele corpului. Flublok este “primul vaccin gripal trivalent realizat folosind un virus de insecte (baculovirus) şi tehnologia ADN-ului recombinat”, fiind aprobat pentru utilizare doar în cazul adulţilor, cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani.
Acest tip de tehnologie a vaccinurilor modificate genetic, cu toate că nu s-a vorbit prea mult despre ea până acum, a fost deja folosită în producerea unor vaccinuri împotriva altor boli infecţioase.
Potrivit CNN, “această metodă permite o producţie mai rapidă, făcând disponibilă mult mai repede o cantitate mult mai mare de vaccin, în eventualitatea unei pandemii. Flublok va fi disponibil într-o cantitate limitată anul acesta şi la scară largă în timpul următorului sezon de gripă.”
“Flublok asigură protecţia împotriva a trei tipuri diferite de tulpini gripale, inclusiv H1N1 şi H3N2”, a argumentat agenţia de reglementare FDA.

  • Alte noi vaccinuri gripale sunt lansate pe piaţă
În luna noiembrie a anului trecut, FDA a aprobat şi un nou vaccin realizat de Novartis, numit Flucelvax, care este crescut în culturi de celule renale de câine. Şi această tehnologie permite o producţie mai rapidă a vaccinului, în cazul unei pandemii.
Însă, această producţie rapidă este echivalentă cu produse mai sigure? Răspunsul este nu.
Noul vaccin Flublok a primit şi susţinere financiară din partea guvernului american. Statul american a salvat de la faliment micul producător Protein Sciences, cu o investiţie de 147 de milioane de dolari, fapt care i-a permis să creeze primul vaccin gripal pe bază de gene care a obţinut aprobarea din partea FDA. Cu toate acestea, în mod sigur nu va fi şi ultimul.
În curs de dezvoltare mai există încă două vaccinuri gripale modificate genetic. Potrivit Reuters, unul dintre ele, creat de Novavax, va folosi “bucăţi de material genetic crescut în celule de omidă.
Nu suntem deloc nerăbdători să aflăm care sunt efectele secundare ale acestei noi generaţii de vaccinuri gripale modificate genetic. Mai grav este faptul că, agenţia naţională de sănătate din SUA şi-a îndreptat atenţia şi spre un vaccin gripal “universal” care ar combate orice tip de tulpini de gripă şi va necesita doar o singură doză la fiecare 5-10 ani.

  • Recomandările iresponsabile privind vaccinul gripal au ajuns la un nou nivel
În timp ce pe piaţă ajung noi vaccinuri gripale modificate genetic, unii experţi consideră acum sigur pentru sănătatea umană şi vaccinul gripal convenţional pe bază de ou, pentru cei care suferă de alergii grave la ou. Potrivit unui articol recent din New York Times:
“Pe fondul unei epidemii la scară largă de gripă, o asociaţie medicală de specialişti alergologi spun că până şi copiii cu alergii grave la ouă ar trebui să facă vaccinul gripal, însă producătorii recomandă clar ca cei care au alergie la ouă să nu facă acest vaccin.”
E de necrezut cât de departe se ajunge pentru a pune în pericol sănătatea umană, în special atunci când iei în considerare faptul că, pentru o industrie care susţine că se bazează pe ştiinţă, recomandările vaccinării gripale sunt împotriva dovezilor puternice.
Mai grav, în timp ce studiile ştiinţifice arată că vaccinarea gripală este ineficientă,atunci când vine vorba de siguranţa vaccinului, care este factorul cel mai important ( în special în cazul copiilor), dovezile sunt practic inexistente!
Potrivit unei analize independente a studiilor ştiinţifice, realizată de Cochrane Collaboration, eficacitatea unui vaccin inactiv este asemănătoare cu administrarea de placebo la copiii sub doi ani. “Vaccinurile gripale au fost asociate cu efecte nocive grave, cum ar fi narcolepsie şi convulsii febrile. A fost surprinzător să se descopere doar un singur studiu privind efectele vaccinurilor inactive în cazul copiilor cu vârsta mai mică de doi ani, având în vedere că, în momentul de faţă, se recomandă cu atâta insistenţă vaccinarea copiilor sănătoşi începând cu vârsta de şase luni. Prin urmare, recomandările nu sunt însoţite de studiile necesare care să arate cât de sigure sunt aceste vaccinuri”.
Sursa: www.financiarul.ro

Zece utilizări interesante ale lămâilor


Dincolo de proprietăţile deosebite pe care le au din punct de vedere alimentar, lămâile au sute de aplicaţii practice prin jurul casei, de la lustruirea aparatelor din oţel inoxidabil şi până la înălbirea rufelor. Acidul citric din lămâi oferă acestor fructe abilităţi naturale puternice de curăţare, fiind utile şi pentru sănătatea şi pentru frumuseţea naturală, relatează Mnn.com.
Iată zece utilizări pentru lămâi, foarte folositoare atunci când vine vorba de curăţenia casei, economii la cumpărături şi eliminarea substanţelor chimice cu care se “spală” de obicei diverse suprafeţe.

1.      Împrospătează casa
 De la frigider şi până la cutia cu nisip a pisicii, lămâile pot elimina toate tipurile de mirosuri neplăcute, din întreaga casă. Înmoaie un burete în suc de lămâie şi aşează-l în frigider pentru a absorbi mirosurile. Fierbeţi la foc mic, într-o oală cu apă, coajă de lămâie, pentru a emana un miros proaspăt şi plăcut în toată casa. Doar câteva felii de lămâie aşezate lângă cutia cu nisip a pisicii va ajuta la neutralizarea mirosurilor neplăcute.

2.      Îndepărtează  murdăria
 Îndepărtează murdăria care împiedică alama, cuprul şi oţelul inoxidabil să strălucească cu ajutorul unei paste făcute din suc de lămâie şi sare, care se aplică pe suprafaţa afectată. Lasă pasta să acţioneze timp de cinci minute, apoi clăteşte cu apă călduţă şi şterge cu o cârpă uscată.

3.      Lustruieşte suprafeţele metalice
 Nu este nevoie să achiziţionezi o soluţie specială de lustruire a oţelului inoxidabil, aluminiului şi cromului. Pur şi simplu taie o lămâie în jumătate şi freacă lămâia de suprafaţa afectată pentru a îndepărta urmele şi murdăria. Pentru o putere de curăţare mai mare, amestecă sucul de lămâie cu sare, bicarbonat de sodiu sau cremă de tartru. Ultimele două opţiuni sunt suficient de blânde pentru a lustrui suprafeţele metalice, fără a lăsa urme de zgârietură în urmă.

4.      Elimină petele
 Transpiraţie, iarbă, vin, roşii şi multe alte pete, pot fi îndepărtate imediat cu puţin suc de lămâie. Şterge cât mai mult din suprafaţa afectată, iar la sfârşit adaugă sucul de lămâie. Presară puţină sare şi apoi freacă sarea, până pătrunde în interior. În cele din urmă, spălaţi obiectul de îmbrăcăminte în maşina de spălat.

5.      Înălbeşte rufele fără a avea nevoie de o soluţie specială 
 Nu ai nevoie de înălbitor pentru a albi hainele care s-au îngălbenit. Adaugă un sfert de cană de suc de lămâie la ciclul de clătire al maşinii de spălat, iar apoi agaţă hainele la uscat pe o sârmă, la Soare. Combinaţia dintre lămâi şi lumina Soarelui va face ca rufele albe să arate ca şi cum ar fi noi.
6.      Împiedică fructele şi legumele să devină maronii
 Merele, cartofii, avocado şi alte fructe şi legume care au tendinţa de a deveni maronii atunci când sunt tăiate, pot fi conservate cu ajutorul sucului de lămâie. Adaugă o linguriţă de suc de lămâie la apa în care fierbi cartofii şi presară puţin peste salata de fructe.

7.      Ajută la atenuarea durerilor din gât
 Indiferent care este aroma sa, siropul de tuse nu are niciodată un gust bun. Următoarea dată când ai dureri în gât atât de mari încât abia mai poţi respira, încearcă următorul truc: amestecă o linguriţă de suc de lămâie şi o linguriţă de miere într-un pahar cu apă şi încălzeşte băutura (nu trebuie să fie prea fierbinte). Lămâia elimină senzaţia de congestie, în timp ce mierea vindecă ţesutul inflamat.

8.      Curăţa vasele unsuroase
Sucul de lămâie este extrem de eficient împotriva grăsimii. Stoarce o lămâie pe mizeriile dificile, inclusiv pe cruste şi pe resturile de la alimentele coapte, şi lasă să acţioneze câteva minute. Apoi, fă o pastă cu puţin bucarbonat de sodiu şi puţin mai mult suc de lămânie, şi îndepărtează cu un burete substanţa lipicioasă.

9.      Luptă împotriva insectelor, fără a folosi pesticide
Furnici, muşte, molii, gândaci şi alte insecte sunt îndepărtate cu ajutorul mirosului puternic şi aromat al lămâilor. Agaţă în dulapul tău un săculeţ cu găuri plin cu coji uscate de lămâie, în locul naftalinei şi stoarce suc de lămâie proaspătă pe pervaz şi pe la uşi, pe unde paraziţii pătrund de obicei în casa ta. De asemenea poţi pulveriza suc de lămâie în zonele unde ajungi cu greu, cum ar fi crăpăturile dintre electrocasnice şi cele din pereţi.

10.  Albeşte unghiile galbene
 Oferă unghiilor tale un aspect mai sănătos şi mai tineresc cu ajutorul sucului de lămâie. Îndepărtează orice urmă de ojă de unghii, spală-te pe mâini, iar apoi înmoaie degetele în suc de lămâie concentrat, timp de un minut sau două. Apoi, hidratează unghiile pentru a preveni o uscare excesivă.
Sursa: www.financiarul.ro

Sucul de sfecla rosie sporeste efectele exercitiilor fizice


sucul de sfecla rosie
Cum ti-ar place sa fii capabil sa lucrezi mai mult si sa depui mai putin efort in cazul exercitiilor fizice pe care le faci si sa obtii aceleasi beneficii? O, si fara a recurge la
 strategiile lui Lance Armstrong? Este posibil, potrivit cercetarilor care au descoperit ca sucul de sfecla rosie poate amplifica performanta atletilor de elita.

Dar chiar pentru cei care nu planuiesc sa participe la Turul Frantei, cercetatorii sugereaza ca sucul de sfecla rosie ar putea de asemenea sa ajute batranii sau pe cei cu afectiuni ale inimii sau plamanilor pentru ca ei sa se bucure de vieti mai active.
In 2009 cercetatorii de la Universitatea din Exeter au descoperit ca sucul de sfecla rosie da putinta oamenilor sa faca exercitii fizice cu 16% mai mult timp, facandu-i pe atleti sa experimenteze efectele lui. Un studiu de monitorizare a sugerat ca bautul sucului de sfecla rosie ar putea ajuta un spectru mai larg de persoane.
Micul studiu, publicat in Jurnalul de Fiziologie Aplicata, a urmarit noua oameni sanatosi ce efectuau exercitii de mica intensitate si a descoperit ca ei utilizau mai putin oxigen in timp ce mergeau pe jos, reducand efectiv efortul mersului pe jos cu 12%. Autorii cred ca pentru persoanele in varsta cu probleme cardiovasculare care absorb mai putin oxigen, sucul de sfecla rosie i-ar putea ajuta sa faca lucruri pe care altfel nu ar fi capabili sa le faca.
Sucul de sfecla rosie largeste vasele sanguine, reducand presiunea sanguina si permitand un flux mai intens al sangelui, dar in acelasi timp reduce cantitatea de oxigen necesitata de muschi pe durata activitatii acestora. Cele doua efecte combinate au un impact semnificativ asupra realizarii sarcinilor fizice, atat asupra celor de joasa intensitate, cat si asupra celor de inalta intensitate.
Studiul a concluzionat ca nivelurile inaltel ale nitratului din sucul de sfecla rosie sunt responsabile de aceste efecte. Nitratul din sucul de sfecla rosie este convertit de bacteriile de pe limba in nitrit care in cele din urma intra in fluxul sanguin si coboara presiunea sanguina. Consumul de vegetale bogate in nitrat precum sfecla rosie, spanacul, laptucile(salata) si alte vegetale cu frunze verzi ar putea contribui la un sistem cardiovascular sanatos.
Sfecla este o buna sursa de fibre, potasiu, mangan, si acid folic dar contine  de asemenea si cantitati importante de vitamina C, zinc, cupru si fier. Insa ce pare sa atraga tot mai mult atentia multor specalisti  in ultima vreme, este continutul ridicat al antioxidantilor polifenoli si betalaine. Este demonstrat clinic ca mai ales sucul de sfecla rosie are efecte uimitoare asupra curatarii sangelui si detoxifierii ficatului.
Cercetarile facute in ultimii 10 ani, au scos la iveala importanta polifenolilor in dieta omului.  Conform Jurnalului American de Nutritie Clinica, polifenolii, ajuta substantial la prevenirea cancerului, a osteoporozei si a bolilor neurodegenerative. Betalaina primeste de asemenea o mai mare atentie in ultima vreme in cadrul comunitatilor stiintifice. Astfel in anul 2001 s-a descoperit ca aceasta este o clasa de antioxidanti gasita in principal in sfecla rosie. Astfel, s-a demonstrat clinic ca,  o doza relativ mica de betalaina (300 ml suc de sfecla),  poate inversa efectele radicalilor liberi  si a stresului oxidativ asupra corpului uman.
Continutul ridicat de fier , recomanda sfecla in special pentru femeile gravide, de asemnea pentru tratarea si prevenirea anemiei, leucemiei si este benefica dupa transfuzii.
Bogata in fibre, ajuta la curatarea organismului si previne constipatia. Ajuta deasemenea la asimilarea altor alimente datorita continutului ridicat de rubidiu care stimuleaza sucurile gastrice.
Acidul folic ii confera sfeclei proprietati de intinerire a organismului. Acidul folic ajuta la crearea de noi celule iar impreuna cu fierul la crearea de celule rosii. Ajuta de asemnea la producerea amino-acidului metionina care este important in mentinerea sanatatii parului, unghiilor si a pielii. Ajuta de asemnea la producerea hormonului dopamina care previne starea de tristete si simptomele de depresie. Nu uitati ca acidul folic este sensibil la caldura, deci pentru a beneficia de efectele sale, alimentele trebuie consumate crude, neprocesate.
Cum puteti obtine beneficiile sucului de sfecla rosie in cazul exercitiilor fizice pe care le faceti sau doar pentru activitatile zilnice? Puteti cumpara chiar voi sfecla rosie si sa faceti suc din ea. Dar daca nu sunteti dispusi sa faceti asta, puteti gasi suc din sfecla rosie in restaurantele cu hrana vie. In Constanta puteti gasi suc de sfecla rosie numit “Dracula” la Forte Life.
Cvasul este o bautura lacto-fermentata din Rusia, facuta in mod traditional din aluat acrit de paine de secara. Este considerat un tonic pentru digestie, si cunoscut ca antidot pentru mahmureala. Pe langa paine, diferite feluri de cvas sunt facute din sfecla, fructe de padure, zmeura, lamaii, mere, pere, cirese, afine, merisoare de munte. Cand cumparati cvas din sfecla rosie, cautati versiunea raw(cruda), probiotica, organica.
Este usor de facut propriul cvas;  aici aveti reteta.
Ati facut vreodata cvas? Lasati un comentariu si anuntati-ma daca v-a placut!
Surse pentru acest articol cuprind:
http://www.greenmedinfo.com/blog/boost-your-workout-beet-juice
http://viataverdeviu.ro/ce-mancam-iarna-sfecla-concentratii-mari-de-polifenoli-si-betalaina/
http://viataverdeviu.ro

Orase din Moldova ce stau in calea pustiirii explorarilor gazelor de sist facute de firma Chevron in judetul Vaslui


iadul-chevronIn tara lui Stefan cel Mare si Sfant camioane uriase ale firmei Chevron transporta tevi si moarte. Oamenii din sate privesc cu mirare intrebandu-se „ce-o fi oare?”. Satrapii firmei umbla sa cumpere pamantul oamenilor pe nimic.

La oras, lumea are alte griji: serviciu, copii, facturi, cancanurile televiziunilor… risipirea. Putini au auzit despre nenorocirea care vine, inselatoare, peste  pamanturile si vietile noastre, iar daca stiu, nu pot reactiona, dau din umeri, poate scot un potop de blesteme si injuraturi si cam asta-i tot. Unii chiar afirma ca, fie de spun Da, fieNu, pentru ei este tot una. O, Doamne, unde am ajuns.

De ce ne stapaneste acest duh al neputintei care ne tine in intunericul cel mai de pe urma? Pacatele ne-au intunecat constiinta, iar formalismul credintei si abandonarea ei cu desavarsire ne-au pustiit sufletele. La asezarea noastra duhovniceasca nu mai veghem cum se cuvine. Cum sa mai luptam atunci pentru viata noastra, daca nu stim sa fim verticali, daca noi traim numai pe orizontala si, in loc sa fim persoane libere si demne am ajuns indivizi ai turmei? Suntem cazuti si nu ne putem ridica duhovniceste pentru ca nu avem harul in noi, nu am stat cu smerenie la rugaciune si in genunchi in fata duhovnicilor adevarati, sa ascultam cum bate Duhul Sfant in inima lor, sa deprindem harul, sa-l zidim in copiii nostri. Din cauza asta stam in genunchi in fata strainilor, din cauza asta suntem indiferenti si nu ne intereseaza soarta noastra. Ne-am risipit, ne-am golit de darurile sfinte: credinta, nadejdea, dragostea, facerea de bine si, mai presus de toate, demnitatea de a fi crestini.
„uneori mancam de post fara sa postim; spunem rugaciuni, dar nu stim sa ne rugam; mergem la Biserica, dar nu suntem traitori; citim carti, dar nu ne cultivam, ne spovedim pacatele dar nu ne pocaim; ne impartasim poate chiar destul de des…dar nu dobandim harul. Preotii nostri, din savarsitori de slujbe trebuie sa devina initiatori in tainele Bisericii, enoriasii nostri din adepti bisericesti, trebuie sa devina credinciosi, dogmele noastre trebuie sa emane viata, Sinodul nostru, din corp administrativ trebuie sa devina expresia spirituala a vointei divine in viata noastra. Abia atunci, orice marturie, chiar si cea a tacerii, chiar daca va avea imperfectiuni, va putea fi numita adevarata si va functiona ca sabie a Duhului Sfant.”
Aceasta este boala trista a sufletelor si a puterii noastre de a fi, iar alta vindecare nu avem. Cu nadejde sa cerem mila lui Dumnezeu. E vreme de pocainta, de rugaciune, de unitate. A sosit ceasul ca fiecare sa faca atat cit i-a dat Dumnezeu in putere. Sa nu ne ingropam talantii. Toti putem sa ne rugam, toti putem sa postim. Sa-i avem model pe stramosii nostri intarindu-ne din vrednicia si credinta lor.
Privind la realitatea din teren, vedem ca aceasta problema nu este doar a judetului Vaslui, ci si a majoritatii populatiei si oraselor din zona de est a Moldovei, aflate pe o raza de actiune de 70 de km in jurul unei sonde, ce ar putea contamina teritoriul.
Firma Chevron a obtinut Certificatul de Urbanism pentru inceperea prospectiunilor  de exploatare a gazelor de sist in  urmatoarele localitati din jud. Vaslui, pe o suprafata cuprinsa intre 35000 mp si 75000 mp:
raza-70km-Paltinis(Bacesti)
click pe imagine pentru a mari
-Paltinis (com. Bacesti) situat la 35 km de Bacau;
-25 km de Roman;
-40 km de Vaslui;
-15 km de Negresti;
-65 km de Barlad;
-50 km de Iasi si Tg.-Frumos;
-65 km de Piatra-Neamt si Pascani;
raza-70km-Pungesti
- click pe imagine pentru a mari -
- Silistea (com. Pungesti) situat la 30 km de Bacau ;
-40 km de Roman;
-25 km de Vaslui;
-15 km de Negresti;
-55 km de Barlad;
-60 km de Iasi;
-60 km de Husi;
-65 km de Onesti;
raza-70km-Gagesti
- click pe imagine pentru a mari -
- Popeni (com. Gagesti) situat la 10 km de Barlad;
-35 km de Vaslui;
-55 km de Husi;
-50 km de Tecuci;
Urmeaza si alte locatii. Pana in prezent, locuitorii din Barlad sunt, deocamdata, singurii care au inteles ce pericol ne paste si s-au organizat in actiuni de protest si de informare a populatiei (www.vremeanoua.ro/ S-a aprins Barladul).
Aceasta initiativa ar trebui luata in toate orasele vizate. Trebuie sa ne organizam in miscari de protest alaturi de autoritatile responsabile, de cei ce pot informa populatia folosind date din teren si, nu in ultimul rand, de preotii nostri.
Neamul romanesc a rezistat atat timp cat poporul a fost unit in credinta avandu-i in frunte pe preoti. Alta cale nu avem. Sfintiti si cuviosi parinti, fiti alaturi de noi, nu ne abandonati. Calauziti si indrumati turma spre izbanda si veti fi ca Sf. Petru si nu ca …
La Roman si Bacau nu a auzit nimeni ca in coasta lor, la numai 25-35 de km, vor incepe prospectiunile de gaze de sist ?
Cat mai facem, la Vaslui, pact cu politicienii iresponsabili, dormind cu „binecuvantare” ?
Ce ne pot spune cei de la  Protectia Mediului si de la Apele Romane despre cum ar putea fi afectate apele subterane de la Timisesti care alimenteaza orasele Iasi, Roman, Pascani, Podu-Iloaie? In ce conditii vor fi eliberate autorizatiile de mediu?
Ce garantii ofera Firma Chevron? Nici una. Avantaje? Nici unul. Nu a oferit nici un loc de munca (au personalul lor), gazele exploatate nu vor ramane la noi (noua ni s-au scumpit), mediul va fi grav afectat, ne vom imbolnavi si vom vedea dezastru in jur. Pentru ce sa acceptam?
Daca ii vom lasa singuri pe cei din Barlad, lupta va fi zadarnica. Trebuie sa ne unim, sa iesim in strada in mod organizat, chemandu-l in duh pe Sf. Stefan cel Mare sa ne ajute sa mai dam o data „batalia de la Vaslui” si din Moldova.
Avem sansa, poate unica, sa spunem si noi o data: NU! Altfel se va strica si pamantul de sub noi, iar apele vor prinde in ele otrava duhurilor  noastre. Sa nu fie asa…
Dumnezeu sa ne ajute! Sa fim uniti, si cu rugaciune vom birui.
Iertati-ma,
Autor: Dorina Burlacu
sursa: razbointrucuvant.ro
          gandeste.org