vineri, 11 ianuarie 2013

Noi calităţi ale grafenului: O revoluţie tehnologică?

графен физика
Foto: EPA

Grafenul va curăţa apa de radiaţii. Cercetători de la Facultatea de Chimie a Universităţii din Moscova şi Universitatea Rice din Statele Unite au descoperit o nouă calitate a grafenului.

Cu toate că este un material cu o rezistenţă mecanică foarte mare şi este format dintr-un singur strat de atomi de carbon, el este capabil să absoarbă substanţele radioactive din soluţiile apoase. Această calitate poate fi folosită la curăţarea zonelor contaminate cu radiaţii, printre care şi centrala nucleară Fukushima.
Particulele microscopice de oxid de grafen se dizolvă cu uşurinţă în apă. Ele absorb ca un burete substanţele radioactive şi se adună în cocoloaşe. Ulterior ele pot fi scoase din lichid şi distruse, de exemplu arse. Aceste calităţi ale grafenului au fost descoperite de chimişti din Rusia şi Statele Unite care efectuează timp de doi ani de zile experimente comune.
Pentru prima oară, grafenul a fost descoperit de Andre Geim şi Konstantin Novosiolov, ambii originari din Rusia. În 2010 ei au primit Premiul Nobel pentru Fizică. Însă nu au fost studiate toate proprietăţile grafenului. În vederea experimentelor, particule ale oxidului de grafen sunt sintetizate la laboratorul Universităţii Rice, iar experimentele au loc la Universitatea „Lomonosov” din Moscova.
Stepan Kalmâkov, unul din autorii experimentului, relatează: „Echipa rusă efectuează toate experimentele radiochimice legate de extragerea de radionucleide din mediile apoase. Colegii americani se ocupă de obţinerea şi studierea proprietăţilor oxidului de grafen. La Universitatea Rice nu există posibilitatea de a efectua cercetările pe care le efectuăm noi. În altă ordine de idei, ei sunt experţi consacraţi în domeniul proprietăţilor chimice ale unor asemenea materiale nanocarbonice. Sperăm să extindem lista obiectelor care pot fi curăţate cu ajutorul acestui material, pe lângă apele subterane contaminate şi a diferitelor deşeuri radioactive”.
Cercetătorul rus este convins că această calitate a grafenului poate fi folosită la o tehnologie principial nouă de curăţare a lichidelor, de exemplu la centralele nucleare. Principalele avantaje sunt simplitatea şi înalta eficienţă.
Oxidul de grafen poate fi folosit pentru perfecţionarea tehnologiilor legate de exploatarea de metale rare, şisturi bituminoase şi hidrocarburi tradiţionale, menţionează Stepan Kalmâkov: „La extracţia substanţelor de minerale utile, printre care se numără elemente rare şi hidrocarburi, la suprafaţă se ridică apa care conţine radionucleide naturale: izotopi de uraniu şi radiu. Este o problemă serioasă. Cu ajutorul oxidului de grafen apa poate fi curăţată, ceea ce se reflectă asupra situaţiei ecologice din jurul zăcămintelor. Pe lângă radionucleide, componente ale deşeurilor lichide radioactive, el este foarte eficient la curăţarea de metale grele, adică poate fi folosit la curăţarea oricăror sisteme de epurare a apei”.
În prezent, urmează ca de la faza de cercetare în laborator să se treacă la comercializarea noii tehnologii.
Sursa: romanian.ruvr.ru

Economia Germaniei, la un pas de recesiune


Economia Germaniei, la un pas de recesiune
Economia Germaniei s-a contractat in trimestrul patru din 2012 din cauza recesiunii din zona euro si a incetinirii avansului economiei mondiale, dar se va redresa in acest an, a estimat vineri Ministerul Economiei de la Berlin.
“Mediul dificil din Europa a afectat ritmul de crestere al economiei Germaniei. Conform indicatorilor, ne asteptam la un declin semnificativ al performantei economice in ultimul trimestru din 2012″, se arata in raportul lunar al Ministerului Economiei, transmite Bloomberg.
Institutia a explicat ca cererea mai slaba pentru exporturile germane, combinata cu incertitudinile cauzate de criza datoriilor din zona euro si viitoarea directie a politicii fiscale a SUA au redus capacitatea firmelor de a face investitii.
Cei mai multi economisti sustin ca cea mai mare economie din Europa s-a confruntat cu un declin usor in trimestrul patru desi ei estimeaza ca Germania va evita intrarea in recesiune – definita ca doua trimestre consecutive de contractie a economiei – si se va redresa in primul trimestru din acest an.
Sursa : business24.ro
            2blackjack1.wordpress.com

IERARHIILE CERESTI




Fiecare stare planetară are o misiune specială. Care este cea a Pământului? Ea constă în a da posibilitate celui pe care îl numim acum om să-şi realizeze existenţa ca fiinţă omenească. Totul este organizat pe Pământ în aşa fel, încât omul să poată deveni un Eu, ceea ce nu era posibil în stările anterioare de existenţă la care a participat. Căci omul nu a devenit o fiinţă omenească în sensul actual al cuvântului decât pe Pământ. Fiecare dintre stările planetare precedente a avut o misiune analoagă. Pe alte plante, alte fiinţe au devenit „oameni", fiinţe care se află acum la un nivel de evoluţie superior omului.

Poate vă amintiţi că în lucrarea Creştinismul ca realizare mistică1 se spune că un înţelept egiptean i-a dezvăluit grecului Solon un adevăr uimitor, adică faptul că odinioară Zeii au fost fiinţe omeneşti. Cunoaşterea acestui lucru făcea parte dintre adevărurile pe care le învăţau în vechime cei care se iniţiau în Mistere: zeii care se află acum în înălţimi spirituale, se spunea, n-au fost întotdeauna zei. Ei au evoluat. Odinioară ei au fost „oameni", adică au trecut prin stadiul omenesc.


Din aceasta decurge în mod evident un adevăr din care cei care se iniţiau în Mistere trăgeau o concluzie îndrăzneaţă: că la rândul lor oamenii vor deveni odată zei. Datorită acestei concluzii adevărul însuşi era considerat ca primejdios, căci trebuie adăugat aici că omul nu poate deveni zeu decât dacă a atins maturitatea necesară. Dacă îşi închipuie, la un moment dat, că l-a găsit pe Dumnezeu în sine însuşi înainte de a atinge maturitatea dorită, nu va deveni Dumnezeu, ci va înnebuni. Deci în faţa omului se deschid două căi: să înainteze cu răbdare spre ceea ce Dionisie Areopagitul numeşte „deificare" sau să-şi închipuie înainte de vreme că aceasta s-a înfăptuit deja. Prima cale duce cu adevărat la îndumnezeire, cealaltă la nebunie.

Expresiile folosite în Antichitate duc adesea la neînţelegeri, pentru că în vremea noastră nu mai ştim să facem distincţie între diferitele trepte pe care se află entităţile divine. Atunci când vorbea despre zei, iniţiatul egiptean nu avea în vedere numai un grup de fiinţe divine, Divinitatea, ci o întreagă serie ierarhică de entităţi divine. Dionisie Areopagitul, ca şi înţelepţii Orientului, ştia să facă distincţia cuvenită între aceste entităţi. Nu contează că unul vorbeşte despre Îngeri iar ceilalţi despre Dhyan-Chohàni, căci cei care recunosc cu adevărat unitatea înţelepciunii universale ştiu că aceste nume diferite exprimă acelaşi lucru.


Fiinţele nevăzute care se găsesc chiar deasupra omului, care au atins un grad de evoluţie mai înalt decât al său, sunt numite în esoterismul creştin Îngeri, Angeloi sau Mesageri, căci ei sunt trimişii lumilor spirituale. Cei care sunt cu o treaptă mai sus, adică cu două trepte mai sus de om, sunt numiţi Arhangheli, Archangeloi sau Spirite ale focului. Urmează fiinţele care, atunci când au evoluat în mod normal, se află cu o treaptă deasupra Arhanghelilor – acestea sunt Spiritele personalităţii, Forţele primordiale, Archaii sau Arheii. Aceste trei grupe de fiinţe care se află imediat deasupra omului au trecut toate prin „stadiul omenesc". Toate au fost „oameni". Dacă privim lucrurile la scara timpului cosmic, acest stadiu omenesc nu este prea îndepărtat în trecutul celor care acum sunt Îngeri, căci ei erau „oameni" pe vechea Lună. Arhanghelii au trecut prin acest stadiu pe vechiul Soare, iar Principatele sau Spiritele personalităţii pe vechiul Saturn. Aceste entităţi s-au ridicat gradat deasupra omenirii; ele sc află mai presus de ea în seria Ierarhiilor. 

Privind din punct de vedere spiritual ansamblul regnurilor din Univers, vom avea deci regnurile: mineral, vegetal, animal, uman, care sunt vizibile pe Pământ, apoi, în lumea nevăzută, regnul Îngerilor, cel al Arhanghelilor sau Spirite ale focului şi cel al Principatelor sau Spirite ale personalităţii. Iar în vreme ce în ceea ce priveşte viaţa lor interioară, natura lor, aceste spirite treceau astfel din starea de oameni în cea divină – sau mai degrabă în cea de mesageri ai Zeilor, căci aceasta sunt –, în timp ce aceste fiinţe se înălţau în existenţa lor spirituală, planetele pe care şi pentru care trăiau se transformau la rândul lor. Vechiul Saturn, pe care Arheii au fost „oameni", avea cu totul alt aspect decât pământul nostru.

Rudolf Steiner - Ierarhiile spirituale


St. Ambrose
(in Apologia Prophet David, 5)
Seraphim
Cherubim
Dominations
Thrones
Principalities
Potentates (Powers)
Virtues
Archangels
Angels



Sursa ierarhii: www.hafapea.com
www.evolutiespirituala.ro

ALERTĂ MAXIMĂ ÎN ASIA: China şi Japonia au ridicat avioanele de vânătoare


China a trimis avioane de vânătoare pentru a le "contracara" pe cele japoneze în Marea Chinei de Est.

Dispută aviatică între China şi Japonia
Dispută aviatică între China şi Japonia

China a trimis două avioane de vânătoare pentru a "contracara" alte două avioane de vânătoare japoneze de tip F-15, care urmăresc un avion de patrulă chinez în Marea Chinei de Est, teatrul unei dispute teritoriale între cele două ţări, a informat vineri agenţia China Nouă, relatează AFP. Trimiterea celor două avioane de vânătoare chineze de tip J-10 a fost confirmată în timpul unei conferinţe de presă, vineri, de către un oficial din cadrul Ministerului chinez al Apărării, potrivit agenţiei de presă oficiale chineze.

China Nouă nu a precizat, însă, dacă cele două aparate chineze au survolat zona disputată din jurul Insulelor Diaoyu, numite Senkaku de către Tokyo, limitându-se să anunţe că avioanele de vânătoare chineze au misiunea de a "contracara" şi "supraveghea" avioanele de vânătoare japoneze care exercitau presiuni asupra unui avion chinez de patrulare de tip Y-8.

Incidentul reprezintă un nou semn de degradare a situaţiei în Marea Chinei de Est, faţă de care atât Tokyo, cât şi Beijingul îşi menţin fiecare poziţiile inflexibile. El a intervenit la două zile după ce Guvernul japonez l-a convocat, marţi, pe ambasadorul Chinei, pentru prima dată de la preluarea funcţiei de premier de către Shinzo Abe, cu scopul de a "protesta viguros" faţă de prezenţa recurentă a navelor chineze în apele care înconjoară Insulele Senkaku/Diaoyu.
Criza sino-japoneză s-a intensificat luna trecută, când un avion chinez a survolat arhipelagul, gest pe care Japonia l-a denunţat drept prima încălcare a spaţiulu său aerian de la agravarea conflictului teritorial, în septembrie 2012.

Sursa:  REALITATEA.NET

STRUCTURI MISTERIOASE, descoperite în mijlocul unui deșert din China


Un fost analist al CIA-ului a descoperit mai multe structuri misterioase in mijlocul unui desert din sud-vestul Chinei. Complexul de cladiri si drumuri a fost gasit cu ajutorul programului Google Earth.

Structuri misterioase descoperite în China
Structuri misterioase descoperite în China / FOTO: Google Earth

Constructiile neidentificate par sa fi fost ridicate in graba, dar nu se stie ce reprezinta ele, scrie bzi.ro
 
Fostu analist al CIA-ului, Allen Thomson a descoperit imagini ciudate in apropierea orasului Kashgar din sud-vestul Chinei. "Nu am nici cea mai vaga idee despre ce ar putea fi vorba.
 Structuri misterioase descoperite în China
Dar structurile sunt destul de mari si au un aspect ciudat", a spus Thomson. El a parasit CIA in anul 1985, iar in 2011 a descoperit o retea gigantica tot in China.

Structuri misterioase descoperite în China


Nu este pentru prima data cand au fost descoperite cladiri neobisnuite in regiunile indepartate ale Chinei, cu ajutorul Google Earth. In 2011, structurile gasite in desertul Gobi din nord-estul Chinei au ramas inexplicabile.
 
Unii au sustinut ca au fost niste "coduri" concepute pentru a fi citite de catre OZN-uri, iar altii au afirmat ca sunt niste tinte pentru rachete.

Sursa:  REALITATEA.NET

Oraşul Pierdut - locul unde am putea găsi cheia apariţiei vieţii


„Cum a apărut viaţa pe Pământ?” este o întrebare foarte generală, cerând însă un răspuns care, pentru a fi convingător, are nevoie de o precizie absolută, de o extremă rigoare ştiinţifică.

Cum a apărut viața pe Terra?
Cum a apărut viața pe Terra?
Dar, dacă „desfacem” întrebarea generală în bucăţi mai mici - cum am desface o portocală în felii - , am obţine nişte întrebări mai precise, mai bine ţintite, pe domenii mai înguste: condiţiile necesare apariţiei vieţii, locurile în care s-ar fi putut petrece acest eveniment suprem, calea pe care ar fi putut lua naştere materia vie din cea neînsufleţită. Şi iată, o lucrare recent publicată propune un scenariu care, afirmă autorii, răspunde în mod plauzibil unor astfel de întrebări: în ce condiţii, în ce loc şi pe ce cale ar fi apărut viaţa pe Terra?
Pentru a elabora un scenariu convingător, cercetătorii au trebuit să se concentreze asupra unor aspecte esenţiale ale fenomenului ivirii vieţii pe Pământ. Unul dintre aceste aspecte este energia; fără ea, nimic nu poate fi. Materia vie consumă cantităţi imense de energie pentru a rămâne vie şi pentru a se reproduce. De fiecare dată când o bacterie se divide, foloseşte o cantitate de energie echivalentă cu de 50 de ori propriul conţinut de ATP (adenozin-trifosfat), molecula care pe care se bazează energetica celulei vii. Rezervele de ATP se consumă şi se reînnoiesc permanent, graţie unor procese metabolice extraordinar de complexe. Şi bacteria consumă atât de puţin (da, e puţin) doar pentru că are un aparat metabolic foarte eficient şi specializat, perfecţionat prin evoluţie, scriedescopera.ro
Premisa de la care porneşte noua teorie este aceea că viaţa, pentru a apărea, ar fi avut nevoie de un aport controlat de energie, într-un mediu cu anumite  condiţii riguroase. 
O analiză comparativă a genoamelor vieţuitoarelor de pe diferite ramuri ale arborelui filogenetic i-a dus pe cercetători la concluzia că la baza vieţii ar sta bacteriile şi archeele, organisme unicelulare, procariote (lipsite de un nucleu care să conţină materialul genetic). Ele sunt considerate cele mai primitive fiinţe care există azi; prin urmare, studiul lor sub aspect energetic ar putea duce la descifrarea câtorva aspecte ale începutului vieţii celulare pe Terra.
„Oraşul Pierdut” din adâncul mării
În anul 2000, o echipă de exploratori a descoperit pe fundul Oceanului Atlantic o mulţime de izvoare hidrotermale submarine, de un tip nou, deosebit de ceea ce se cunoştea anterior.
Aceste nou-descoperite formaţiuni, adunate într-un vast ansamblu botezat de savanţi Lost City (Oraşul Pierdut) se găsesc în nordul Atlanticului, în zona Masivului Atlantis, o regiune de munţi submarini care se ridică până la peste 4.000 de metri deasupra fundului mării. Aici, apa caldă, puternic alcalină, ţâşneşte prin  fisurile scoarţei terestre, amestecându-se cu apa sărată a oceanului. În timp, în jurul acestor deschideri s-au depus săruri ce formează un fel de „hornuri” prin care iese apa, iar unele dintre aceste hornuri au peste 30 metri înălţime. Zona cuprinde zeci de astfel de izvoare,  care se deosebesc radical de izvoarele vulcanice submarine mai fierbinţi şi acide cunoscute anterior - aşa-numitele black smokers, descoperite  în anii 1970.
 În izvoarele din Oraşul Pierdut, reacţiile dintre apa oceanică şi anumite roci din stratul superior al mantalei terestre produc cantităţi mari de metan şi hidrogen; în schimb, nu produc volume semnficative de dioxid de carbon, hidrogen sulfurat sau metale, aşa cum fac izvoarele submarineblack smokers. Temperatura apei este de asemenea diferită de a celei dintr-un black smoker, iar pH-ul (o măsură  a acidităţii/alcalinităţii), diferă şi el foarte mult. Sunt două ecosisteme foarte deosebite între ele, populate de comunităţi diferite de forme de viaţă.  
În Oraşul Pierdut, pe lângă o faună interesantă de mici nevertebrate (specii caracteristice de melci, scoici, polichete - un grup de viermi marini - şi crustacee), trăieşte o varietate de microorganisme, printre care archee şi bacterii foarte specifice, cu un metabolism aparte. Unele dintre aceste microorganisme folosesc metanul şi hidrogenul ca surse de energie, iar această biochimie aparte face din Oraşul Pierdut un fel de laborator natural în care biologii, geologii şi chimiştii pot studia atât procese geochimice, cât şi fenomene specifice materiei vii, iar undeva la mijloc, lucrurile se întâlnesc şi se întrepătrund: materia neînsufleţită şi cea vie ar putea avea în comun mai multe lucruri decât credeam.

COD PORTOCALIU: Un vulcan poate periclita traficul aerian


Vulcanul Kizimen ar putea perturba circulaţia avioanelor, anunţă Vocea Rusiei. 

Un vulcan ar putea perturba traficul aerian
Un vulcan ar putea perturba traficul aerian
Erupţia vulcanului Kizimen din Kamceatka poate prezenta pericol pentru avioane: a fost emis codul portocaliu. Ieri, vulcanul a aruncat o coloană de fum la înălţimea de 4 kilometri.
„Înseamnă că particule mici de cenuşă vulcanică pot nimeri în mecanismul avioanelor care zboară în această zonă şi pot provoca prăbuşirea lor”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului geofizic din Kamceatka.


Un individ activ, dar plin de BOLI. Ce SUFERINŢE avea OMUL GHEŢURILOR


Era şaten, avea grupa de sânge 0 şi intoleranţă la lactoză. Conform unui studiu realizat de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, Otzi, Omul Gheţurilor, cea mai veche mumie păstrată în gheaţă avea arterele rigidizate, suferind deja de arterioscleroză (din cauza depozitelor de calciu), carii şi risc de boli cardiovasculare!
Găsit în 1991 în Alpi, lângă graniţa dintre Italia şi Austria, Otzi a fost catalogat de către oamenii de ştiinţă drept “un individ activ, departe de a fi obez la cele 50 de kilograme ale sale - măsura 1,60 metri, dar plin de boli”. 
În plus, în corpul său au fost descoperite urme ale bacteriei Borrelia, vinovată de apariţia bolii Lyme (transmisă de obicei de căpuşe), cea mai veche dovadă a bolii.



S-a considerat că descoperirea aduce “la lumină” noi potenţiale cauze ale bolilor cardiovasculare, care nu au legătură cu stilul de viaţă modern. Otzi aparţine unei populaţii care a dispărut de pe teritoriul Europei, după cum a menţionat un raport publicat de jurnalul Nature. Indivizii precum Otzi proveneau din Orientul Mijlociu şi dispuneau de aceeaşi moştenire genetică pe care o are populaţia care trăieşte în zilele noastre în Corsica şi în Sardinia. 

Când a murit, moarte despre care se crede că a fost violentă, Otzi avea aproximativ  46 de ani. Examinările au scos la iveală faptul că fusese rănit de o săgeată, după care este posibil ca atacatorii să-l fi ucis cu o puternică lovitură de măciucă, drept în faţă. Se crede că ar fi suferit o hemoragie puternică, pierzând mult sânge din cauză că a fost nimerit într-o arteră! Cercetătorii cred că dacă nu ar fi murit aşa, cel mai probabil ar fi murit din cauza bolilor de care suferea.

Sursa: www.evz.ro

În ce fel îmbunătăţeşte muzica sănătatea copiilor


Este foarte important ca cei mici să fie încojuraţi de muzică în copilărie. Acest lucru ar putea avea efecte pozitive reale asupra sănătăţii lor.

Nu are importanţă dacă nu aveţi voce bună, dacă nu vă amintiţi bine cuvintele sau dacă sunteţi incapabil să urmaţi ritmul. Dacă le cântaţi cu regularitate copiilor dumneavoastră, le veţi îmbunătăţi dezvoltarea auditivă.
Cel puţin aşa arată o cercetare finlandeză recentă ale cărei rezultate demonstrează că nu doar anii de conservator ajută la a avea un auz bun.
În ultimii ani, s-a demonstrat că ascultarea regulată a muzicii are efecte asupra plasticităţii neuronilor.



Sursa: www.evz.ro

Cea mai mare galaxie în formă de spirală, descoperită din întâmplare


Mai mulţi astronomi au descoperit cea mai mare galaxie în formă de spirală, din întâmplare.


1
Ei se uitau la datele furnizate de satelitul Galaxy Evolution Explorer (Galex) privind regiunile de formare a stelelor în jurul unei galaxii numită NGC 6872. Astronomii au descoperit că o coliziune galactică, care a avut loc cu aproximativ 130 de miliarde de ani în urmă, a declanşat un val de formare a unor noi stele, ceea ce indică că această galaxie este suficient de mare încât să cuprindă cinci galaxii ca a noastră, Calea Lactee, care este, de asemenea, în formă de spirală. NGC 6872, situată la aproximativ 212 ani lumină depărtare faţă de constelaţia Pavo, era deja cunoscută ca fiind printre cele mai mari galaxii în formă de spirală.
Informaţiile furnizate de Galex - un satelit menit să capteze lumini ultraviolete provenind de la stele nou formate - sugerează că NGC 6872 a devenit cu mult mai mare în urma coliziunii. "Nu căutam cea mai mare galaxie în formă de spirală, ea a venit ca un dar", a declarat Rafael Eufrasio de la Catholic University of America.


Sursa: www.evz.ro