duminică, 13 octombrie 2013

Tuneluri gigantice descoperite sub gheața din Antarctica

Un raport realizat de mai mulți cercetători britanici și publicat de oamenii de știință în revista de specialitate Nature Geoscience descrie descoperirea mai multor tuneluri pe sub banchizele din Antarctica.
Canalele au fost descoperite cu ajutorul unor imagini din satelit, după care cercetătorii au captat mai multe imagini cu ajutorul stațiilor radar. Impresionant este faptul că aceste tuneluri sunt extrem de mari, 250 de metri lățime și se întind pe sub întreaga porțiune de gheață din Antarctica.
Canalele sunt susceptibile de a influența stabilitatea gheții și conform concluziilor cercetătorilor este posibil ca să existe o legătură directă între topirea ghețarilor și aceste tuneluri imense.
Dacă vrem să înțelegem comportamentul banchizelor, precum și comportamentul cu privire la încălzirea globală, atunci trebuie să înțelegem rolul acestor canale precum și modalitatea prin care se presupune că apa curge prin ele și ajunge în mare.“, a declarat Dr. Anne Le Brocq de la Universitatea din Exeter.
tuneluri sub antarctica 437x300
Studiul indică ca aceste tuneluri sunt precum albia râurilor, prin care apa care se topește din ghețar ajunge în ocean. Studierea debitului acestora poate să indice ce cantitate de gheață se topește anual și astfel se poate realiza o predicție cu privire la momentul în care nivelul apelor va crește într-atât de mult încât să pună viața umană în pericol.

Sursa: primit pe mail
Multumim MP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu