duminică, 11 august 2013

Uleiul esenţial de cuişoare

ulei-de-cuisoare
Beneficiile aduse de uleiul esenţial de cuişoare sunt datorate în principal proprietăţilor sale antibacteriene, antivirale, antiseptice, fungicide şi afrodiziace. Acest ulei este extras din mugurii plantei, prin distilare cu aburi. Cuişoarele sunt originare din ţările asiatice, precum India, China şi Indonezia. Acestea sunt folosite în întreaga lume atât la gătit, pentru condimentarea mâncărurilor, cât şi în medicina tradiţională sau la prepararea diverselor produse naturiste. 
Cuişoarele conţin multe minerale, precum fier, fosfor, sodiu, potasiu, dar şi vitaminele A şi C. Vestit în aromaterapie datorită acţiunii sale terapeutice puternice, uleiul esenţial de cuişoare are numeroase utilizări în beneficiul sănătăţii.

• Stomatologie: una dintre cele mai frecvente aplicaţii ale uleiului de cuişoare este în stomatologie. Acest ulei ajută la întărirea gingiilor şi previne apariţia cariilor. Proprietăţile sale germicide contribuie, de asemenea, la lupta împotriva microbilor şi la calmarea durerii de dinţi, a ulcerelor bucale şi a inflamaţiilor din gingii. Diluează puţin ulei de cuişoare în apă şi fă gargară – te va ajuta la calmarea durerilor în gât. Totuşi, acest ulei trebuie administrat cu grijă, deoarece este foarte puternic şi poate cauza arsuri bucale. Astfel, este indicat să-l diluezi puţin înainte de a-l folosi.
• Îngrijirea pielii: s-a descoperit că acest ulei este eficient în tratarea acneei.

• Dureri de cap: poţi amesteca ulei de cuişoare cu sare şi apoi îl poţi aplica pe frunte. Va avea un efect răcoritor şi te va scăpa de durerile de cap.

• Infecţii: uleiul de cuişoare este un puternic antiseptic. Astfel, acesta poate fi folosit în tratarea tăieturilor, rănilor, infecţiilor fungice etc. Totuşi, este recomandat să nu pui ulei direct pe pielea sensibilă, deoarece este foarte puternic.

• Probleme respiratorii: uleiul de cuişoare are afect antiinflamator şi poate ajuta la decongestionarea căilor respiratorii. De asemenea, este un expectorant eficient, putând fi utilizat la tratarea tusei, răcelii, astmului, sinuzitelor şi bronşitelor. Mestecând cuişoarele ca atare vei calma gâtul inflamat.

• Stres: de vreme ce uleiul de cuişoare are proprietăţi afrodiziace, poate fi utilizat la eliminarea stărilor de stres, a oboselii fizice şi mentale. De asemenea, este folositor pentru persoanele care suferă de insomnie, deoarece induce o stare de somnolenţă. Uleiul de cuişoare este un remediu potrivit şi în cazul depresiei, anxietăţii sau pierderilor de memorie.

• Alte afecţiuni: uleiul de cuişoare poate contribui la purificarea sângelui şi la îmbunătăţirea circulaţiei. Acest ulei este un remediu foarte eficient împotriva durerilor de urechi, holerei, ejaculării premature, diabetului şi stărilor de greaţă.


Autor: Alexandra Nedelcu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu