joi, 1 august 2013

Perseide 2013

Curentul de meteori Perseide este unul dintre cei mai cunoscuti curenti de meteori. Numarul mare de meteori, perioada calda de vacanta si noptile senine de vara sunt cateva dintre motivele pentru care acest curent de meteori este foarte cunoscut si intens observat.
In 2013 activitatea Perseidelor debuteaza pe 17 iulie si se incheie pe 24 august. In toata aceasta perioada cerul noptii este brazdat de meteori apartinand curentului Perseide. Acesti meteori par sa "radieze" dintr-o zona aflata intre constelatiile Cassiopeia si Perseus. Radiantul Perseidelor se afla pe cer intreaga noapte, avand altitudinea maxima la finalul noptii. Harta de mai jos prezinta pozitia radiantului Perseidelor pe perioada de activitate (17 iulie - 24 august 2013):
Meteorii Perseide sunt generati de cometa 109P/Swift-Tuttle, meteoroizii intrand in atmosfera cu o viteza destul de mare: 59 km/s.
 Maximul curentului de meteori Perseide are loc pe 12 august 2013 (luni) intre orele 21.15-23.45 (ora de vara a Romaniei). Conditiile de observare a Perseidelor in 2013 sunt foarte bune, maximul prognozat fiind la inceputul serii in Romania. Sunt doua nopti in care activitatea Perseidelor se anunta mai a fi mai mare: 11/12 si 12/13 august. Luna nu va incomoda in niciun fel observatiile la meteori, aceasta fiind pe cer doar la inceputul serii, Luna Noua producandu-se pe 7 august.
Rata zenitala orara (ZHR) a Perseidelor este de 100. Aceasta inseamna ca un observator experimentat care are parte de un cer bun (fara poluare luminoasa) si cu radiantul la zenit va putea observa 100 de meteori Perseide intr-o ora. Acestea sunt conditii ideale. Practic in conditii de cer senin in noaptea maximului se vor putea observa un numar de 50-60 de meteori intr-o ora, adica in medie un meteor pe minut. Fiind vorba despre meteori, surprize pot sa apara oricand. Este posibil ca pe parcursul noptii sa existe perioade de liniste (minute bune fara niciun meteor), dar si perioade activitate puternica (cativa meteori intr-un interval de 1-2 minute).
Diagrama de mai sus arata localizarea radiantului Perseidelor in noaptea maximului (12/13 august 2013).
Conditiile bune de observare a Perseidelor in 2013 sunt o invitatie deschisa pentru astronomii si iubitorii cerului. Acestia sunt incurajati sa iasa la observatii in noaptile de 11/12 si 12/13 august. Avand in vedere activitatea buna a Perseidelor inca de la sfarsitul lunii iulie, se recomanda iesirea la observatii in toate noptile din preajma maximului. Acesta este si motivul pentru care in perioada maximului Perseidelor in Romania au loc cel putin trei tabere de astronomie: Dark Skies, AstROmania si Perseide.
Pentru observarea meteorilor se recomanda gasirea unui loc cat mai putin poluat luminos, departe de luminile localitatilor, pentru a putea admira spectacolul cerului in conditii cat mai bune. De asemenea dupa inceperea observatiilor trebuie folosite doar lanterne cu lumina rosie si mai putin intense. Observatiile pot incepe chiar de la lasarea serii si trebuie continuate pana la ivirea zorilor. In fiecare noapte activitatea meteorilor se intensifica inspre dimineata.
De precizat faptul ca in perioada maximului Perseidelor (11-14 august) sunt activi si alti curenti de meteori: δ-Aquaride Sud (SDA) - ZHR=16, α-Capricornide (CAP) - ZHR=5, κ-Cygnide (KCG) - ZHR=3 si Sursa antisolara (ANT) - 4. Astfel, pe langa meteorii Perseide se vor observa cu siguranta si meteori SDA, CAP, KCG, ANT sau sporadici (meteori care nu apartin niciunui curent).
Cer senin si succes la realizarea observatiilor. Pentru detalii (raport oficial, grafic de activitate in timp real, etc.) vizitati site-ul IMO:www.imo.net. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu