marți, 23 iulie 2013

Rusia apare ca fiind cel mai mare cumparator de aur din ultimii zece ani, adaugand la rezervele sale 570 de tone din pretiosul metal


În ultimul deceniu Banca Centrală a Rusiei a achiziţionat nu mai puţin de 570 de tone de aur de pe piaţa internaţională, cantitate ce este de aproape 3 ori mai mare decât greutatea Statuii Libertăţii din New-York. Această acţiune face din Rusia cel mai mare cumpărător de aur din lume, mai mare chiar şi decât China, care a cumpărat o cantitate mai mică cu aproximativ 120 de tone decât Rusia.

Țări precum Rusia şi China folosesc aceste enorme cantităţi de aur, pe care le stochează în Trezoreria lor, ca un fel de „tampon” care ar trebui să prevină cel puţin într-o anumită măsură efectele negative ale unei eventuale crize economice majore, care ar cuprinde întreaga planetă. Acţiunea lor este de asemenea justificată şi de preţul aurului, care în ultimii zece ani a crescut vertiginos, adăugând 12 procente la valoarea sa numai în anul 2012. 
În anul 2000, Vladimir Putin a preluat puterea unei ţări care deţinea doar 384 de tone de aur, în conformitate cu datele oferite de World Gold Council. În următorii 12 ani Rusia şi-a dublat rezerva de metal pretios, ajungând la impresionanta valoare de 936,7 tone. Totuşi, chiar şi aceste cifre sunt departe de recordul istoric pe care l-a deţinut Rusia în această privinţă, căci în anul 1941 ea deţinea nu mai puţin de 2800 tone de aur în trezoreria sa, ceea ce i-a oferit şansa unei recuperări rapide după încheierea celui de Al Doilea Război Mondial.
La nivel global, SUA pare să deţină în continuare primul loc în ceea ce priveşte rezervele imense de aur pe care le are, cu o uimitoare cantitate de 8133,5 tone din preţiosul metal; aceasta semnifică 75,49% din rezerva valutară totală a ţării. Pe locul doi se situează Germania, cu 3391,3 tone de aur, iar Fondul Monetar Internaţional (FMI) se află pe locul trei, cu 2814 tone. China şi Rusia se plasează pe locul 6 şi, respectiv, pe locul 8 în acest clasament al rezervelor de aur pe care le deţin ţările lumii. Spre comparaţie, România are aproximativ 103 tone de aur la momentul actual în Trezoreria Băncii Naţionale.
China este totuşi suspectată că ar declara de 3-4 ori mai puţin aur decât are în realitate, după cum informează site-ul de ştiri Zerohedge. Marea putere se pregăteşte în prezent să introducă moneda naţională (yuan-ul) ca monedă de schimb internaţională, în locul dolarului american.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu