marți, 9 iulie 2013

Predictii despre viitor - cum va arata lumea noastra in cateva zeci de ani


Predictii despre viitor - cum va arata lumea noastra in cateva zeci de ani
Cum va arata viitorul? Putem intrezari deja niste semne in ceea ce priveste modul in care va evolua lumea? O serie de personalitati care activeaza in diverse domenii, incepand cu cercetatori si ajungand la jurnalisti, au facut cateva predictii legate de viitor.

How Stuff Works prezinta cateva predictii interesante legate de viitorul apropiat, respectiv urmatorii zeci de ani.

Alvin Toffler

Alvin Toffler a lucrat ca jurnalist pentru revistaFortune si a fost consultant pentru companii precum IBM, Xerox si AT&T. Cartea sa, Future Shock, publicata in 1970, a popularizat ideea ca ritmul rapid al progresului tehnologic - dezvoltarea computerelor, in special - poate sa fie o forta perturbatoare la nivelul societatii pentru ca multi oameni vor face eforturi pentru a tine pasul cu niste schimbari considerate uimitoare si derutante.

Toffler sustine ca schimbarea rapida poate sa afecteze relatiile dintre oameni, astfel incat acestea vor dura din ce in ce mai putin. Toffler a mai prezis ca oamenii, ideile si organizatiile se vor "epuiza" din ce in ce mai repede. Aceasta lume va fi caracterizata de o efemeritate accentuata, iar consumatorii vor achizitiona produse menite sa le indeplineasca nevoile temporare, condusi de capricii dezvoltate in mod constient pentru stimularea consumului.

Pe parcursul deceniilor care au urmat, predictiile lui Toffler s-au adeverit, incepand de la accesibilitatea telefoanelor mobile si pana la corporatii virtuale si flash mob-uri de indivizi care, avand un scop comun, se aduna pentru scurt timp, iar apoi dispar foarte repede.

Michio Kaku

Ca om de stiinta, Micho Kaku, profesor de fizica teoretica la City University din New York, a derulat cercetari importante in domeniul teoriei corzilor, prin care se incearca o reconciliere a teoriei relativitatii cu mecanica cuantica, pornind de la principiul ca particulele elementare sunt corzi de energie foarte mici. Baku este mult mai cunoscut ca urmare a abilitatii sale de a explica stiinta si tehnologia si de a face predictii din acest punct de vedere.

In 2011 a publicat cartea Physics of the Future: How Science Will Shape Human Destiny and Our Daily Lives by the Year 2100, bazata pe o serie de cercetari.
Potrivit predictiilor lui Kaku, computerele vor fi capabile sa ne citeasca gandurile, ceea ce ne va da puterea sa mutam obiectele si masinile numai gandindu-ne la ele. Cercetatorul prevesteste si evolutii in campul biotehnologiei, care le vor permite oamenilor sa isi extinda durata de viata si sa modeleze noi organisme, care nu exista in prezent in natura.

Nanotehnologia ne va permite sa luam un obiect si sa il modificam la nivel molecular pentru a-l transforma in ceva total diferit. O alta predictie interesanta a lui Kaku este disparitia diferentelor dintre natiuni pana in anul 2100 si dezvoltarea unei singure civilizatii la nivel planetar.

Dirk Helbing

Dirk Helbing, fizician, matematician si sociolog german, vrea sa foloseasca un program de calculator care sa-i permita sa prevada evenimentele care vor afecta intreaga planeta. Helbing lucreaza la proiectul Living Earth Simulator, dezvoltat la Institutul de Tehnologie din Zurich. Acest proiect, in valoare de 1,4 miliarde de dolari, implica realizarea unui sistem de computere imens, capabil sa anticipeze aproape orice tip de eveniment care ar putea avea loc pe Pamant.

Acest sistem de computere este descris de Helbing drept "sistemul nervos al planetei" si poate sa adune orice tip de informatii, de la statisici economice si pana la banale mesaje pe Twitter. Sistemul foloseste o serie de algoritmi complicati sau ecuatii pentru a cauta legaturile dintre evenimentele care nu sunt conectate aparent.

Helbing preconizeaza ca simulatorul va fi capabil sa prezica evenimente incepand de la razboaie si pana la crize financiare, epidemii si boli infectioase.

Ray Kurzweil

Inventatorul american Ray Kurzweil a prezis ca masinile vor eclipsa inteligenta umana. Intr-o lucrare din 2005, Kurzweil spunea ca o "inteligenta fara viata" (nonbiological intelligence) nu numai ca va depasi cu mult aptitudinile umane, dar va fi de un miliard de ori mai evoluata decat toata gandirea umana cumulata. Kurzweil nu se teme ca o masina cu intentii rele va decide sa distruga rasa umana, ci anticipeaza un viitor in care oamenii si inteligenta artificiala vor lucra impreuna pentru a obtine lucruri inovatoare.

Kurzweil mai anticipeaza ca oamenii se vor indrepta catre inteligenta artificiala si in alt sens. Astfel, de la inceputul anului 2030 o mare parte din organele noastre interne vor fi inlocuite cu roboti mici, care vor functiona mult mai eficient decat tesutul nostru organic.

William Gibson

In anii '80, scriitorul american William Gibson si-a folosit imaginatia pentru a proiecta o lume in care toti oamenii sunt conectati la o retea globala de computere si isi petrec majoritatea timpului interactionand in spatiul virtual.

Aceasta viziune nu este departe de ceea ce exista in prezent. Insa viziunea lui Gibson este una intunecata. In cartea sa Mona Lisa Overdrive, aparuta in 1988, acest fenomen este descris ca odependenta neuroelectronica, oamenii ajungand un fel de umbre legate de niste modemuri.

Aubrey de Grey

Cercetatorul britanic Aubrey de Grey descrie un viitor in care corpul uman poate fi transformat prin actiunea la nivel celular si molecular cu scopul de a repara diversele avarii cauzate de inaintarea in varsta. In plus, scopul cercetarilor lui Aubrey de Gray este si cresterea duratei de viata in mod semnificativ.

Cercetatorul a schitat un plan pentru reintinerirea corpului uman prin care fenomenele de imbatranire sunt impartite in sapte categorii si propune moduri de abordare pentru fiecare dintre acestea. Cercetatorul crede ca speranta de viata va ajunge la 1.000 de ani si estimeaza ca exista intre 30% si 40% sanse ca prima persoana care va atinge aceasta varsta sa existe deja pe planeta. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu