miercuri, 24 iulie 2013

DEZBINĂ ȘI CUCEREȘTE!

Divide et impera! spuneau latinii în vechime, înainte de a supune  alte națiuni. Care zicere a fot ridicată la rang de principiu infailibil, de stăpânitorii planetei. Ce ne divide, ce ne deosebește de alți pământeni?
Limba pe care o vorbim. Fenomenul limbii vorbite tinde să devină motiv de învrăjbire, în special în Europa. Fosta Jugoslavia, ce era menită să devină un factor de stabilitate pe plan economic și militar în zonă, a fost divizată din interese obscure în câteva stătulețe antagonice, pe criterii de limbă vorbită. Spania este pe cale să piardă Catalonia și Țara Bașcilor. Anglia - Scoția și Irlanda de Nord. În România, minoritatea maghiară cere independența pe criterii lingvistice. Deși grosul vorbitorilor de limbă maghiară este format din reprezentanții altor naționalități, ce au aderat la limba maghiară pe vremea imperiului austro-ungar pentru a nu își pierde privilegiile economice, liderii acestei minorități vor independență regională pe criteriul lingvistic. Drept care, unii unguri refuză să învețe limba țării în care trăiesc, deși o atare poziție scapă logicii elementare.
Zonele geografice în care locuim. Zonele geografice au rămas un criteriu sensibil, când vine vorba de stârnit animozități între indivizi. De pildă, până și în pușcăriile americane deținuții din nordul Mexicului îi snopesc în bătaie pe deținuții din sud și viceversa. La noi în țară, bănățenii se au ca pisica cu câinele cu “regățenii”, ardelenii nu îi pot suferi pe moldoveni, care la rândul lor nu îi înghit pe olteni, etc.
Religia. În loc să-i unească pe oameni, religiile contribuie la dezbinarea acestora. Liderii ultrareligioși stârnesc masele pe care le păstoresc împotriva “necredincioșilor”, sădind ura între popoare. Deși fiecare religie luată în parte, are păcate grele comise de-a lungul timpului împotriva omenirii.
Bogățiile vremelnice pe care le adunăm. Societatea umană se împarte în bogați și săraci. Săracii sunt săraci nu din vina bogaților, cum s-ar crede la prima înfățișare. Săracii posedă o armă absolută împotriva bogaților, pe care nu o folosesc decât rareori: votul democratic. Totuși în pofida acestui atu, săracii votează ca în duminica orbului conviși fiind cu promisiuni electorale deșarte. Milionarii de pe altă parte – în deosebi cei americani -, și-au dat seama că nimeni nu este veșnic pe pământ, iar sănătatea oamenilor este pusă la grea cumpână în fiecare zi. Drept care, peste 70 de milionari americani au renunțat la o mare parte din averile lor și le-au donat în scopuri de binefacere. În Europa de est, alta este mentalitatea bogătașilor. Fiind la primele generații care au făcut averi, îmbogățiții est-europeni sfidează bunul simț când vine vorba să-și etaleze prosperitatea.
Apartența la doctrine politice. Motiv de ură pentru prostime,  bucurie pentru politicienii ce își fac plinul. Relu Fenechiu, politicianul nostru de top, declara deunăzi pentru presă că ceea ce spune un politician este numai 10%adevărat. Dacă ne raportăm la o atare statistică și ținând cont că vorbele acestea au fost spuse tot de un politician, rezultă un procentaj de 1% adevăr în spusele unui politician român. Infim!
Fotbalul. Și fotbalul contribuie la dezbinarea oamenilor. Nu rareori pe stadioane se dau adevărate bătălii între suporteri, înregistrându-se răniți și decedați. De neînțeles rămâne ce gândesc suporterii când se păruiesc între ei, despre faptul că dânșii plătesc biletele de intrare pe stadioane din care fotbaliștii și antrenorii căștigă miloane, iar patronii de cluburi zeci de miloane. Din banii suporterilor, fotbalișții, antrenorii și patronii de cluburi  vin și pleacă de la stadioane în limuzine luxoase, iar suporterii de înghesuie blestemâdu-și zilele în mijloace de trasport în comun sau o iau pe jos.
Invidia. Este un păcat primordial, considerat ca atare de multe credințe. Este un nonsens să-i invidiem pe semenii nostri, ce au reușit prin muncă și prin inteligență să răzbească în viață. Reușita în viață este la îndemâna tuturor. Pentru atingerea acestui deziderat, trebuie să facem un efort să devenim mai puțin comozi psihic și fizic.
Lenea. Unii dintre semenii nostri se complac în lene și năzuiesc să profite de străduința altora. Invidia și lenea nasc monștri, ce se apucă de furt, cerșit, trafic de ființe umane.   
Tâmpenia. Unii dintre semenii noștri dau dovadă de tâmpenie fățișă față de aproapele lor. Fac lucruri nesăbuite și se bucură de necazurile pe care le stârnesc. Numai un tâmpit notoriu se poate bucura de necazul unui semen, dat fiind faptul că respiră același aer și se află sub incidența acelorași energii negative pe care le emană omul aflat la necaz. (A se vedea și Prolog la manualul de supraviețuire, publicat în Jurnal Paranormal.)
Ceea ce ne divide cu adevărat este gradul de inteligență. Dacă ne-am da silința să ne dezvoltăm circuitele neuronale asfel încât să devenim mai inteligenți, mai toleranți față de semenii noștri, nu ne-ar mai despărți limba pe care o vorbim, zonele geografice în care locuim, religiile pe care le practicăm, bogățiile vremelnice pe care le posedăm, doctrinele politice la care aderăm, fotbalul, invidiile ce ne rod zi de zi, lenea și tâmpenia. Ne-am înțelege bine între noi și ar fi pace pe Pământ. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu