marți, 18 iunie 2013

Moldova il plange pe parintele Justin. Miracole dupa moartea sa.(foto -video)

O zi trista in care cuvintele parca au incremenit 




MINUNE Din ochii pãrintelui Justin Pârvu au început sã curgã lacrimi frumos mirositoare. Mâinile sale si obrajii lucesc precum mirul, iar preotii si toti cei care sunt acum la cãpãtâiul Duhovnicului, privind toate acestea, sunt convinsi cã e o minune si un semn al Pãrintelui, de dincolo de viatã.

La cãpãtâiul Pãrintelui Justin Pârvu, adus la Mãnãstirea “Petru Vodã”, pe care a ctitorit-o, cu gândul si cu sufletul la totI cei care au chinuit în temnitele comuniste, a început pelerinajul a sute de oameni, care vor sã se închine Duhovnicului. Însusi IPS Teofan al Moldovei, a venit sã îi citeascã rugãciunile de dezlegare, iar zeci de preoti i-au stat alãturi, de la ceasul trecerii sale la cele vesnice. Conform site-ului   http://apologeticum.wordpress.com/, minunile au început sã se arate multimii. “Vã împãrtãsim minunea ce are loc pe osemintele Pãrintelui: Încã din timpul noptii mai multe persoane, printre care si din corpul medical ce l-au îngrijit cu total devotament pe Pãrintele, au observat cã din ochii Pãrintelui curg ca niste lacrimi cu bunã mireasmã. La fel si pe obraji si pe mâini se vede lucind ca un ulei, mir cu mireasmã deosebitã. E semn cã bunul nostru Pãrinte vrea sã ne mângâie si sã ne întãreascã cã este printre noi si va veghea mai cu osârdie la continuarea lucrãrii sale din mãnãstiri si din locurile ce le-a ctitorit. Multumim, iubite Pãrinte, si pentru acest dar”.
Înmormântarea va avea loc joi, 20 iunie, în incinta Mãnãstirii Petru Vodã. Pentru aceasta, s-a hotãrât ca Sfânta Liturghie sã înceapã la ora 9 dimineata, iar Slujba Înmormântãrii la ora 12.00, în continuarea Sfintei Liturghii.

“Îi pãsa de viata celorlalti”

Mina Dobzeu despre pãrintele Iustin Pârvu:

REGRETE “Ceea ce multi nu cunosc despre acest mare Duhovnic al nostru, al tuturor, acest tãmãduitor de rãni si mare îndrumãtor, este cã la el alergau toti politicienii din tara asta. Cuvântul lui era greu, era curat. Eu l-am sfãtuit însã sã nu se mai bage în problemele sociale, ci sã rãmânã la lucrurile duhovnicesti. Dar lui îi plãcea mult si cunostea bine principiile sociale. Si îi pãsa de viata celorlalti”, a spus pãrintele Mina Dobzeu, ieri, la aflarea vestii despre moartea lui Justin Pârvu. Pe ambii i-a legat pentru totdeauna suferinta si prigoana înduratã în timpul comunistilor, dar si modul în care au supravietuit ororilor, devenind Duhovnici pentru mii si mii de oameni.
“Eu l-am cunoscut pe pãrintele Iustin Pârvu la Mãnãstirea Bistrita, mai demult, în anii din urmã. Si eram prieteni. Fãcuse si el închisoare ca si mine, dar din motivul cã regimul spunea despre el cã ar fi fost legionar. Dar nu stiu eu sã spun sigur acum, dacã a fost sau nu legionar, dar stiu cã îl acuzau de acest lucru. Apoi, dupã un timp, la mãnãstire la Bistrita a venit un alt staret, iar el a plecat de acolo. S-a dus la o mãnãstire unde era pãrintele Bãlan, iar de acolo s-a orientat singur sã îsi gãseascã o vatrã, unde sã facã o mãnãstire. S-a dus la Neamt, unde stiu cã era totul pe umerii lui. A fãcut el o mãnãstire acolo, în libertatea si în gândirea lui, de mare Duhovnic. Era cu inima la atâtia care am suferit prin închisori si a vrut pentru ei un loc de rugãciune, de mântuire. El – si trebuie sã spun – avea niste principii sociale hotãrâte, cam asemãnãtoare cu ale legionarilor, care, cred eu, au gresit doar când au pus mâna pe revolver, cãci pânã acolo, principiile lor nationale nu erau rele. Lui îi pãsa de viata socialã, tinea sã stie traiul oamenilor si viata lor, asa cum e, iar lumea de asta îl simtea foarte, foarte aproape”, îsi aminteste pãrintele Mina, care, desi duce pe umeri povara celor 92 de ani, gândurile sale sunt limpezi.
Mina Dobzeu: “La el alergau toti politicienii acestei tãri”!
“Ca Duhovnic, era cãutat de multã lume, era multã lume pe urmele lui. La el alergau si politicienii cei mai mari din tarã. Cãci el, dacã vreti sã credeti, era în sinea lui, un politician bun, foarte bun, prin aceea cã el cunostea foarte bine principiile sociale, principiile bune pentru oameni. Cunostea omul si întelegea nevoia si limitele lui. De aceea, politicienii toti alergau la el si îi cereau sfatul. Domnul mi-a spus mie într-un gând, sã îl îndemn pe Iustin Pârvu sã fie mai mult Duhovnic, ca sã nu alunece pe partea cealaltã, spre politicã si spre probleme sociale, mai mult. Cã, i-am spus eu, Sfântul Apostol Andrei nu s-a ocupat de treburile sociale, ci de propovãduirea cuvântului lui Dumnezeu. Si i-am transmis lui Iustin Pârvu treaba asta. Am fost acolo, la Mãnãstirea <<Petru Vodã>>, ca sã îi învãt <<Rugãciunea Inimii pentru toti>>, acum vreo 10 ani în urmã. Am fost si i-am învãtat <<Isihasmul>>. Apoi, mi-a trimis aici vreo trei cãlugãri de la el, de la <<Petru Vodã>>, ca sã îi învãt Rugãciunea Isihastã. Nu stiu cum a primit îndemnul meu, dar noi cunosteam regulile unei altfel de comunicãri, care trece de întelegerea lumeascã. El era preocupat mult, vã spun, pe latura asta socialã. Se implica mult. Da, a venit si la Husi, la mine aici, acum vreo sase ani. În treacãt a venit, împreunã cu pãrintele Vichentie, de la Negresti. Era în treacãt, dar m-a bucurat venirea lui”, a povestit pãrintele Mina Dobzeu.
“Eu nu mã tem de moarte, nici Justin Pârvu nu cred cã s-a temut vreodatã. Noi o asteptãm”!
“Este adevãrat cã a sustinut mult Mãnãstirea de la Bujoreni, dar si pe cea de la Alexandru Vlahutã, sã stiti. Ajutorul sãu însã era acela cã, având personal bun acolo, la el, la <<Petru Vodã>>, fii duhovnicesti de-ai lui, crescuti si luminati în spiritul ortodoxiei si al dãruirii, buni, vrednici, avea de unde trimite ca sã se populeze mãnãstirile. Acesta era marele lui ajutor! Poate cã si bani a trimis, nu stiu, dar stiu cã se îngrijea de cele douã mãnãstiri. De altfel, multe locase din tarã a sustinut asa. A fost o luminã pentru Biserica noastrã, o flacãrã aprinsã! Era un bun îndrumãtor de tineri monahi. Stia sã sãdeascã în inima lor dragostea ortodoxã. Lângã el, cãlugãrii învãtau sã iubeascã haina monahalã, sã îsi înteleagã rostul si sã clãdeascã pentru Biserica noastrã ortodoxã”.
Pãrintele Mina: “Iertati mult, mult de tot, iertati-vã unii pe altii, ca sã vã mântuiti!”
“Monahismul este coloana vertebralã a Bisericii, iar pãrintele Iustin a fost unul dintre acestia care a sustinut mult viata duhovniceascã si a îndrumat pe tineri sã trãiascã viata duhovniceascã. S-a dovedit un bun îndrumãtor, deci a fost o coloanã vertebralã pentru Bisericã. Nu stiu câti vor mai fi asa cum a fost el, cãci, iatã, mor, unul câte unul, Duhovnicii, Duhovnicii principali. Dumnezeu va fi cu el, asa cum a fost viata toatã. Si plata în ceruri va fi pentru toti. Un sfat as da credinciosilor. Un sfat si o rugãminte: cititi cu totii Rugãciunea Inimii si iertati mult, mult de tot, iertati-vã unii pe altii, ca sã vã mântuiti!”.
Pãrintele Iustin Pârvu a decedat duminicã
Pãrintele Arhimandrit Iustin Pârvu, de la Mânãstirea Petru Vodã din judetul Neamt, a murit, duminicã seara, dupã ce în urmã cu câteva sãptãmâni fusese operat de cancer la stomac. “La ora 22:40, ora României, dupã o suferintã de mai multe sãptãmâni si dupã un chin care s-a acutizat în ultimele ore, pãrintele Iustin Pârvu a încetat din viata aceasta trecãtoare si s-a mutat la cerestile cete, la Sfintii Mucenici si Mãrturisitori pe care atât i-a iubit si dupã care atât a jinduit”, se aratã într-un comunicat al Mânãstirii Petru Voda, pe care a ctitorit-o si a închinat-o martirilor români din închisorile comuniste. Nãscut pe 10 februarie 1918, în satul Poiana Largului, judetul Neamt, a îmbrãcat rasã monahalã în 1936, la Schitul Durau, fiind hirotonisit preot la 22 de ani. A participat împreunã cu Divizia 4 Vânãtori de Munte la luptele din cel de-al Doilea Rãzboi Mondial, ajungând pânã la Don. Dupã lãsarea la vatrã, urmeazã seminarul din Roman, absolvindu-l în 1945, an în care a fost arestat si condamnat politic la 12 ani închisoare, pedeapsa prelungindu-se pânã în 1964, pentru cã nu s-a lãsat de credintã. Dupã iesirea din închisoare, pãrintele Iustin a slujit ca monah la Mãnãstirile Secu si Bistrita. În 1992 a început constructia la Mãnãstirea Petru Vodã, mânãstire unicat în România, fiind dedicatã martirilor din temnitele comuniste.
Un negrestean a încercat sã-l ucidã pe pãrintele Iustin Pârvu
În 2005, Mihai Coisin din localitatea Cioatele, suburbie a orasului Negresti, a ucis cu sânge rece un preot în vârstã de 81 de ani, Panaite Fuica, la Mânãstirea Petru Vodã din judetul Neamt. Se afla acolo în calitate de viitor cãlugãr, însã ce l-a adus în sfântul lãcas era de fapt ura împotriva staretului, preotul Iustin Pârvu. Coisin vroia sã se rãzbune deoarece, dupã numeroase scandaluri, fusese alungat din mânãstire. Sub privirile îngrozite a zeci de enoriasi veniti la spovedanie, tânãrul i-a înfipt cutitul în abdomen victimei sale de trei ori. Si-a cerut iertare când si-a dat seama de confuzie si a rupt-o la sãnãtoasa. A fost oprit la timp de oameni si a fost internat la Spitalul de Psihiatrie de la Grajduri, pentru cã expertiza medicalã a stabilit cã nu a avut discernãmânt în momentul comiterii faptei. Mihai Coisin a fost externat de la Spitalul de Psihiatrie Grajduri, la solicitarea familiei. Instanta l-a obligat însã sã-si ia tratamentul pentru boala psihicã de care suferã. Ulterior, tânãrul a cerut judecãtorilor sã i se ridice aceastã obligatie. În luna ianuarie a acestui an, a primit rãspuns negativ la solicitarea sa si de atunci a devenit din ce în ce mai agresiv.
Cuvioase Părinte Justin, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi
și neamul românesc!

2 comentarii:

  1. Dumnezeu sa l primesca si sa l aseze la loc meritat caci si de acolo de sus are multe de transmis noua, celor insetati de vorbele D lui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Romanii au avut nevoie de inca un ajutor in ceruri si Parintele s-a oferit sa indeplinaesca el aceasta sarcina in cer, asa cum a indeplinit-o si pe pamant.

      Dumnezeu sa-l odihneasca-n pace!

      Ștergere