duminică, 23 iunie 2013

EVENIMENTE ! - COMFIRMAREA PROFETIILOR - 23 iunie 2013

23 iunie 2013 

În seara zilei de 22 iunie 2013, protestele din Brazilia s-au intensificat, deşi autorităţile au anunţat că au suspendat creşterea preţului biletului de călătorie cu transportul public, adăugând ca banii necesari pentru finanţarea în continuare a acestui sector vor fi luaţi de la alte sectoare economice care vor suferi, în felul acesta, de finanţare scăzută. Cei peste 1 milion de oameni care protestează declară că nu mai au nici-un fel de încredere în clasa politică, şi că s-au săturat de corupţia generalizată, de minciuni şi promisiuni care nu s-au împlinit niciodată în cei 20 de ani de "tranziţie" (de la dictatură), şi de represiunea violentă a protestelor lor paşnice. 




A 10-a zi de proteste în Bulgaria

болгария протест болгария софия
Foto: EPA
Protestele din capitala Bulgariei, oraşul Sofia, continuă pentru a 10-a zi, iar manifestanţii cer demisia Executivului.
Manifestaţii similare au loc şi în alte oraşe ale ţării.
Cu doar câteva luni în urmă, Cabinetul de Miniştri a fost forţat să demisioneze, ca urmare a protestelor în masă ale populației.
Actuala revoltă este o reacţie la decizia Guvernului de la Sofia de a numi un controversat magnat de presă la șefia Serviciului de Securitate.
Chiar dacă decretul cu privirea la numirea lui a fost anulat, oamenii continuă să protesteze.



Turcia: Protestele au afectat economia, aderarea la UE - tot mai incerta


Turcia: Protestele au afectat economia, aderarea la UE - tot mai incerta
Protestele care au avut loc peste tot in Turcia au afectat economia statului, a declarat premierul turc Recep Tayyip Erdogan, adresandu-se miilor de simpatizanti ai sai care s-au adunat sambata in sprijinul partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP, de guvernamant) in orasul Samsun.
Aceasta a fost a patra manifestatie de acest gen organizata dupa dispersarea protestatarilor din parcul Gezi din Istanbul, relateaza agentia rusa de presa Itar-Tass.

Pana acum, actiuni in sprijinul partidului de guvernamant au avut loc la Ankara, Istanbul si Kayseri.

"Cine a avut de castigat in urma acestor proteste? Lobby-ul financiar. Si cine a avut de pierdut? Economia Turciei. Acelasi joc se deruleaza acum in Brazilia. Este vorba de aceeasi capcana, intinsa in acelasi scop", a afirmat Erdogan.

Vorbind de "lobby financiar", premierul turc ii are in vedere mai ales pe marii jucatori de pe bursa implicati in tranzactionarea de valute care mizeaza pe diferentele dintre ratele dobanzii in diferite tari. 

Scaderea brusca a cotatiilor la Bursa de valori din Istanbul in timpul recentelor manifestatii de protest este atribuita tocmai acestui "lobby al dobanzilor".

Evocand acuzatiile privind caracterul antidemocratic al politicii guvernului turc, premierul Erdogan a afirmat ca "niciodata inainte in Turcia nu a fost asa de multa libertate ca acum". 

"Nimeni nu dicteaza oamenilor cu ce sa se imbrace, ce sa manance sau sa bea", a spus el. In ceea ce priveste actiunile politiei, pe care protestatarii le califica drept excesive, seful executivului turc a declarat ca "politia a respectat obligatiile care ii revin".

"Dar ce putea sa faca? Actiunile politiei ar putea fi gresite si incorecte. Ministerul de Interne se ocupa acum de aceasta, dar asta e un alt subiect. Dar ce, ar trebui sa conducem un stat fara politie?", s-a intrebat retoric Erdogan, adresandu-se simpatizantilor sai.

Tensiuni "de netagaduit" intre Turcia si Germania

Modul in care a actionat politia turca in dispersarea manifestantilor a suscitat critici intr-o serie de tari, inclusiv in Germania. Cancelarul Angela Merkel a catalogat actiunile autoritatilor turce drept "disproportionate" si a exprimat "un anume scepticism" cu privire la perspectivele de aderare a Turciei la Uniunea Europeana.

La Ankara, declaratia cancelarului german a generat critici si apeluri ca Angela Merkel sa acorde atentie actiunilor politiei din tara sa si sa nu se amestece in afacerile interne ale Turciei.

Pe fondul tensionarii relatiilor dintre cele doua tari, ambasadorul Germaniei in Turcia, Eberhard Pohl, a fost convocat sambata la Ministerul de Externe turc, unde a discutat cu ministrul adjunct Feridun Sinirlioglu. In finalul discutiilor nu a fost facuta nicio declaratie, dar, dupa cum remarca observatorii locali, intalnirea a fost dedicata schimbului de declaratii critice intre Ankara si Berlin.

"Tensiunile au fost de netagaduit", a declarat sambata ministrul german de externe Guido Westerwelle, dupa ce s-a intalnit cu omologul sau turc Ahmet Davutoglu in Qatar, pe marginea unei reuniuni dedicate Siriei, in contextul disputei legate de criticile Berlinului cu privire la reprimarea protestatarilor in Turcia si al reticentei sale in privinta aderarii Turciei la UE, dupa cum relateaza Reuters.

Dupa aceasta schimbare de ultim moment din partea Germaniei si in contextul reprimarii violente a manifestatiilor in Turcia, UE ar putea sa-si amane (sau anuleze) planurile de a deschide un nou "capitol" in negocierile de aderare a Turciei, miercurea viitoare, o miscare ce ar pune la indoiala viitorul negocierilor care decurg oricum lent de aderare a acestei tari la Uniune. 

Un inalt oficial turc a declarat ca aceasta va atrage o "reactie puternica", mai noteaza Reuters. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu