miercuri, 22 mai 2013

(VIDEO) Răscoale ale imigranţilor musulmani în Suedia. Zeci de maşini incendiate, poliţiştii atacaţi cu pietre


(VIDEO) Răscoale ale imigranţilor musulmani în Suedia. Zeci de maşini incendiate, poliţiştii atacaţi cu pietre
Zeci de automobile au fost incendiate, iar forţele de ordine au fost atacate cu pietre pentru a treia noapte la rând, în multe dintre suburbiile oraşelor suedeze, după ce uciderea de către poliţie a unui imigrant a stârnit un val de furie în comunităţile musulmane care trăiesc aici, informează BBC.

Incidente de acest fel au avut loc în nouă dintre suburbiile capitalei Stockholm, poliţia arestând opt persoane. Duminică noapte, când au izbucnit răscoalele, peste 100 de automobile au fost incendiate. 

Totul a început după ce poliţiştii l-au împuşcat mortal pe un imigrant din suburbia Husby, acesta fiind acuzat că ar fi atacat oamenii legii cu o macetă.

La rândul lor, imigranţii spun că răscoalele sunt o reacţie la brutalitatea de care dau dovadă poliţiştii suedezi faţă de imigranţi, invocând numeroase abuzuri ale acestora, precum folosirea apelativului "maimuţă" către cetăţenii cu origini africane sau din Orientul Mijlociu.

Premierul Fredrik Reinfeldt a declarat, ieri, că Suedia nu se va lăsa intimidată de răscoale. 

"Am avut două nopţi de violenţă, în care au avut loc multe distrugeri. Atmosfera din Husby este foarte ameninţătoare şi există riscul ca incidentele să continue. Avem de-a face cu grupuri de tineri care cred că pot şi că ar trebui să schimbe societatea prin violenţă. Să fim categorici: acest lucru nu este în regulă. Nu ne putem impune prin violenţă", a declarat premierul. 


Mai bine de 80% din cei 12.000 de locuitori din suburbia Husby sunt imigranţi veniţi din Turcia, Orientul Mijlociu sau Somalia. Rami al-Khamisi, un student la Drept care a fondat organizaţia Megafonen, ce luptă pentru drepturile imigranţilor, a declarat că revoltele sunt o consecinţă a violenţei poliţiei şi a marginalizării la care imigranţii sunt supuşi din partea statului. 

Potrivit acestuia, "în ultimii 20 de ani procesele de marginalizare şi segregare a celor de clasă socială şi rasă diferite au devenit tot mai acute". Rami al-Khamisi a adăugat că imigranţii sunt victime constante ale rasismului poliţiştilor care insultă şi brutalizează în special tinerii.

Ministrul Justiţiei, Beatrice Ask, a declart, însă, că cine se simte agresat de poliţie nu are decât să înainteze o plângere.

Răscoalele vin şi pe fondul apelurilor tot mai vehemente pe care anumiţi politicieni le fac pentru controlul mai riguros al numărului de imigranţi care vin în Suedia.

Partidul Democrat Suedez, care a câştigat anul trecut 20 din locurile din Parlament, a catalogat politica de imigraţie din Suedia drept una "extremă", în sensul că încurajează sosirea unui număr prea mare de imigranţi.

"Am avut foarte mulţi imigranţi care au venit în Suedia, în ultimele decenii, iar cei mai mulţi dintre ei nu au avut ocazia să se integreze în societatea suedeză. Mulţi dintre ei sunt musulmani, iar majoritatea musulmanilor trăiesc separat de restul cetăţenilor, în suburbiile marilor oraşe. Vorbim de două societăţi paralele şi nu cred că acesta este modul de a crea o societate trainică", a declarat recent liderul democraţilor suedezi, Jimmie Akesson.

Partidul Democrat a fost acuzat de rivali de xenofobie şi rasism, mai ales după ce unii membri au făcut declaraţii insultătoare la adresa imigranţilor. Un membru de partid a declarat că oamenii din Orientul Mijlociu au o "genă specială" care îi face mai violenţi. Şi mai şocantă a fost declaraţia democratului Per T. K. Wahlberg, care a afirmat, într-o postare pe blogul personal, că africanii negri sunt "programaţi genetic să violeze copii".

Postarea l-a costat statutul de membru de partid, liderul democraţilor, Jimmie Akesson, dând asigurări că "în fiecare partid există oameni proşti". Akesson spune, însă, că criminalitatea în rândul musulmanilor este un fapt dovedit, iar o politică mai severă a imigraţiei este singura cale pentru ca Suedia să devină o ţară mai sigură.

"Destrămarea societăţii suedeze este rezultatul sosirii unui număr mare de imigranţi cu valori diferite care nu au şansa de a deveni o parte a societăţii suedeze pentru că trăiesc separat în acele suburbii unde imigranţii consitutie deja majoritatea cetăţenilor. Controlul imigraţiei este modalitatea de a face societatea suedeză mai sigură şi mai tolerantă. Imigranţii sunt, în general, mai criminali decât oamenii născuţi în Suedia. Acest lucru este dovedit şi poate fi observat după cazurile de violenţă şi după violurile înregistrate", a mai spus Akesson. 

Revolte în Suedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu