miercuri, 3 aprilie 2013

FOTO. Mesajul secret ascuns de Michelangelo intr-o fresca din Capela Sixtina


fresca, Capela SixtinaProtv Ad
Doi experti in anatomie de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Maryland, sustin ca au descoperit un mesaj secret, ascuns de Michelangelo intr-o fresca pe de tavanul Capelei Sixtine.
Michelangelo Buonarrotti a cunoscut foarte bine anatomia, capatand aceste cunostinte in urma a numeroase disectii pe cadavre.
Cunostintele sale au fost insa ascunse, pentru ca nu ar fi fost privite cu ochi buni de Papa Iuliu al II-lea, cel care l-a ajutat sa ajunga faimos, comandandu-i numeroase lucrari de arta.
Astfel, in fresca intitulata “Separarea luminii de intuneric” este ascunsa imaginea unui creier uman, chiar in portretul lui Dumnezeu.
Cei doi experti, Ian Suk si Rafael Tamargo, au fost intrigati de aparente nereguli anatomice in infatisarea lui Dumnezeu, in special in forma gatului sau, scrie Scientific American.
Ipoteza lor a fost lansata anterior si de medicul Frank Meshberger, care a analizat la randul sau aceasta pictura, in 1990.
Mesajul secret al artistului ar fi acesta: Dumnezeu il inzestreaza pe Adam nu doar cu viata, ci si cu inteligenta superioara, crede Meshberger.
“Separarea luminii de intuneric” este ultima scena pictata de Michelangelo, care a terminat tavanul Capelei Sixtine in doar 4 ani. In imagine este ascunsa forma trunchiului cerebral, a nervului optic si a ochilor.
mesaj ascuns de Michelangelo in fresca
Michelangelo ar fi protestat astfel impotriva coruptiei Bisericii Catolice, cu care a fost in relatii foarte incordate in ultima parte a vietii sale.
A vrut probabil sa spuna ca omul poate avea o legatura directa cu Dumnezeu, fara intermedierea Bisericii.
Spre sfartsitul vietii sale, marele artist devenise adeptul unei credinte numitaspiritualism, care sustinea aceasta comunicare directa cu divinitatea.
Pictat intre anii 1508-1512, tavanul Capelei Sixtine de la Vatican include 9 scene biblice, care ilustreazaGeneza, si portretul a 12 profeti din Vechiul Testament, care au vestit venirea lui Iisus.
Sursa: Descopera.ro , Scientific American / 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu