joi, 28 martie 2013

UE ne vrea multi si prosti. Mamaliga romaneasca se face din porumb romanesc

Pomul de Crăciun al UE

un articol de Valentin Roman 

Ai crezut vreo secunda ca Uniunea Europeana a fost gandita drept o poienita cu flori, capsunele, mure si fragi in care fiecare european poate pasi liber, cu drepturi egale in raport cu alt cetatean european? Te-ai inselat.

Ai crezut vreo secunda ca UE inseamna o piata comuna economica in care toate tarile membre au acces nepartinitor si unde orice stat membru are posibilitatea construirii bunastarii cetatenilor sai? Iarasi te-ai inselat.

Ai crezut ca este european inainte de a fi roman si ca trendul corect e asta cu globalizarea, ca identitatea comunitara primeaz ain fata celei nationale si ca vei respectat in Comunitate precum neamtul sau englezul? La faza asta ti-ai luat cea mai mare teapa.

Vorbind in termeni simplu, UE reprezinta o suprastructura administrativa si economica cu scopul clar si tot mai fatis de a asigura bunastarea unor state, cateva, in detrimentul altora, multe. Este mai mult decat utopic, mergand spre absurd, sa creada cineva ca prin existenta UE s-ar reusi omogenizarea culturalo-sociala a unui intreg continent, ce cuprinde state aflate pe trepte diverse de dezvoltare, cu identitati diferite, culturi diferite, rapoarte diferite cu vecinii etc.

Atat cat ma pricep eu, am realizat ca, in afara de faptul ca acum poti merge in Halikidiki in concediu fara pasaport, alte avantaje, nu-s. Cel putin nu sunt pentru noi, romanii. Tara noastra a aderat la UE printr-un tratat facut prost, negociat prost si cu efecte proaste asupra noastra. Este mai mult decat jenant sa asisti cum ai nostir politicieni bat apa-n piua cu "drumul european" si "directia catre vest", in contextul in care puterile Europei isi protejeaza precum o leoaica puii interesele economice si propriile industrii.
De pilda, pentru a fi mai clar, in timp ce francezii au impus tuturor hypermarket-urilor din tara ca un procent semnificativ de produse si bunuri sa fie de provenienta locala, protejandu-si, astfel, agricultorii si industriasii, in Romania bietul agricultor de la tara nu are loc pe tarabele din piete de tigani si turci. Sau, daca reuseste sa ajunga acolo, plateste de-l ustura sufletul taxe catre "cefalai".

Asta nu ar fi totul. Daca te pune dracu, ca simplu producator de legum/fructe sau lapte sa ceri finantare, suport logistic de la stat etc, atunci te-ai pierdut de tot in itele unei birocratii a carei singura menire pare a fi tocmai distrugerea a tot ce inseamna produs romanesc.

De ce situatia asta? Pai e simplu. Revenind la ce am spus mai sus, UE inseamna cativa puternici, in imp ce aia mici sunt doar piete de desfacere si consum. Ca atare, Romania, cu unul dintre cele mai fertile soluri din Europa, cu resurse (inca) bogate si un potential agricol si economic urias, trebuia pusa la pamant astfel incat locuitorii sai sa cumpere unmai rosiile italienilor, usturoiul spaniolilor si varza nemtilor.

Doar nu credeai ca Germania sau Franta iti este partener egal in toata ecuatia asta si iti va da voie sa te dezvolti astfel incat marfurile tale sa fie prezent pe pietele lor de consum precum sunt ale lor pe piata ta. Ei, haida, sa fim seriosi.

Cu toate astea, la care se pot adauga si altele, ai nostri "vajnici" politicieni "patrioti" o tin de tampenie in tampenie. Astfel, in timp ce alt state membre UE se gandesc tot mai seros sa paraseasca zona monedei unice euro, Romania trage tare sa intre in ea. Aberant, cred eu. Nu sunt economist, insa pot prezice cu toata certitudinea ca momentul intrarii noastre in zona euro va duce trei sferturi din populatie in pragul saraciei extreme.

Exemplul Greciei

O tara cu potential turistic imens, cu o mostenire culturalo-istorica deosebita, Grecia a fost pur si simplu spulberata de UE. Sesizand avantajul turistic, "binevoitoarea UE", de fapt puternicii ei, precum Germania si Marea Britanie, au facut pe dracu-n patru ca preturile propritatilor imobiliare de aici sa atinga un prag minim de tot rasul, astfel incat investtorii nemti si britanici sa cumpere ca la balamuc terenuri, hoteluri, plaje si pensiuni.

Grecul devine, astfel, din patron de hotelas, chelner la terasa, neamtul si britanicul devine proprietar, face banu' grup si il aduce in tara sa de bastina.

A, la toate astea se adauga si suprataxarea micilor afaceri ale grecilor, de la un cabinet stomatologic pana la o ferma agricola, astfel incat acestea sa-si dea obstescul sfarsit pentru a nu incurca pe straini.

Grecia, din punctul acesta de vedere, este exemplul clar de tara care, in prezent, este asediata nu cu abia sau pusca, ci economic. Cucerirea se face altfel in anul de gratie 2013...

Ce este de facut

Cumparati marfuri romanesti, mancati legume si fructe romanesti, beti lapte de la taranii romani a nu are nici pe dracu, e gustos si sanatos. Cultivati-va terenurile, cei care aveti, va asigurati astfel hrana, mamaliga romaneasca se face din porumb romanesc, nu german, de pilda. La fel si paine, tot mai buna este din graul nostru.
Tineti banii la saltea, depozitele bancare nu fac decat sa sustina un sistem care numai intereselor Romaniei nu serveste. Luati, in acest sens, exemplul Ciprului si a interventiei pe conturile personale ale cetatenilor sai.

Asociati-va! Tu ai un teren si varul are o bruma de banuti? Cultivati ceapa, rosii, ce vreti voi, vindeti recolta, chiar daca pe bani putini, ca, deh, "cefalai' sunt pe faza. O veni si vrema lor sa dispara din povestea asta...Renuntati la a mai cumpara produsele cu gusta si aspect de plastic ale UE, sunt scumpe si de proasta calitate.

Nu va mai luati dupa toate stirile ce anunta cu mare tam-tam ca produsele noastre sunt naspa, pentru ca nu este asa! Treaba asta face si ea parte din strategia de distrugere a agriculturii si economiei romanesti. Nu va vindeti pamanturile! In viitorul nu prea indepartat cine va avea pamant, va fi cu adevarat un om bogat.

Iar tu, cel ce inca mai crezi un bunatatea UE, nu mai fi naiv, trezeste-te! Mai devreme sau mai tarziu, UE se va dovedi ceea ce este, de fapt, un sistem de exploatare mascat sub idealuri utopice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu