duminică, 10 martie 2013

Teflonul si alte chimicalele inrudite corelate cu artrita la femei


Expunerea la doua substante chimice industriale, dintre care un ingredient comun teflonului, creste semnificativ riscul femeilor de a dezvolta artrita, potrivit unui studiu condus de cercetatori de la Yale UniversityHarvard Medical School, Brigham si Women’s Hospital[ Spitalul pentru Femei] si publicat in jurnalul Environmental Health Perspectives[Perspective de Sanatate a Mediului].
Cele doua chimicale PFOA si PFOS, apartin familiei de compusi cunoscuti ca si compusi perfluorinati (PFCs).
“Am descoperit ca expunerile la PFOA si PFOS sunt asociate cu o predominanta accentuata a osteoartritei, in special la femei, un grup care e afectat disproportionat de aceasta boala cronica” a spus cercetatoarea Sarah Uhl.
PFC-urile sunt utilizate in mai mult de 200 produse de consum si procese industriale. Pe langa stratul antiaderent de la vesela teflonata, ele mai pot fi gasite in tesaturile rezistente la apa si pete, hartia de ambalaj antigrasimi cum ar fi pungile de popcorn pentru cuptorul cu microunde, si chiar in cosmetice. Deoarece ele tind sa se acumuleze in tesuturile animale, inclusiv la om, si rezista la descompunerea de catre procesele biologice, sunt clasificate ca poluanti organici persistenti si considerate un motiv major de preocupare din punct de vedere al mediului si sanatatii.
In ciuda eforturilor de a micsora utilizarea PFC-urilor, persistenta chimicalelor inseamna ca oamenii vor continua sa fie expusi la ele pentru multa vreme, a spus 
teflon artrita
Uhl.

” Odata ce ajung in mediu, ele nu dispar pur si simplu” a spus ea. “In oameni ele rezista ani de zile. Deci chiar daca ar fi sa reducem imediat utilizarea acestor chimicale, ele vor mai exista in continuare in mediul inconjurator si in corpurile noastre pentru o lunga perioada.”
Anterior, studiile au corelat expunerea la PFC cu nivele inalte de colesterol LDL(“rau” low density lipoproteines/lipoproteine de joasa densitate ), menopauza prematura si reducerea eficientei vaccinarilor la copii(ceea ce ar putea implica un efect asupra sistemului imunitar).
PFC-urile perturba hormonii la femei
Noul studiu este primul care sa examineze legatura dintre riscul de artrita si cele doua substante chimice pe o mostra reprezentativa a populatiei Statelor Unite. Utilizand datele colectate timp de sase ani de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES-Monitorizarea Sanatatii Nationale si Examinarea Nutritiei, 2003-2008), cercetatorii au gasit ca 25 de procente dintre femeile cu cea mai intensa expunere la PFOA au avut o probabilitate de doua ori mai mare sa sufere de osteoartrita comparativ cu cele 25 de procente cu cea mai slaba expunere, chiar dupa ajustarea cu factorii potential creatori de confuzie incluzand varsta, venitul si rasa sau etnia. Riscul a fost mai mare pentru femeile cu varste intre 20 si 49, si mai mic pentru femeile in varsta.
In mod notabil, aceasta sporire a riscului nu a fost constatata la barbati.
Osteoartrita, cunoscuta colocvial simplu, ca artrita, este o boala degenerativa a articulatiilor caracterizata prin rigiditate, mobilitate limitata si dureri. Oamenii de stiinta raman nesiguri de cauza exacta, desi cred ca stresul oxidativ de inflamare si homeostazia anormala a calciului joaca cu toate un rol.
Data fiind aceasta incertitudine, ramane neclar de ce PCF-urile studiate ar spori riscul de artrita la femei, dar nu si la barbati. Uhl suspecteaza ca ar putea avea de-a face cu efectul documentat al PFC-urilor de perturbare hormonala.
“Sistemul nostru hormonal este incredibil de delicat si poate fi dezechilibrat de mici doze de chimicale perturbatoare hormonal”, a spus Uhl jurnalului Health Day[Sanatatea Azi]. “Si procesele precum inflamatiile si repararea cartilagiilor sunt asociate cu hormonii nostri, si mai sunt asociate si cu osteoartrita.”

Surse pentru acest articol cuprind:


http://viataverdeviu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu