duminică, 10 martie 2013

Norul Radioactiv de la Cernobîl

În 2005, IRSN a efectuat o simulare de deplasare a norului radioactivpeste Europa, nor cauzat de accidentul de la Cernobil din 1986. Această modelare a fost realizată cu ajutorul unei noi generatii de modele de afaceri care IRSN dispersiei atmosferice dezvoltat pentru utilizarea în caz de criză nucleară.  
IRSN a solicitat eliberarea  atmosferica de cesiu-137 produs de accidentul de la Cernobâl, reconstrucția meteo observată în Europa, în zilele de după accident. Acest model calculează distribuția de contaminare a aerului la nivelul solului în întreaga Europă, după un sfert de oră de la producerea accdentului, între 26 aprilie și 10 mai 1986. Rezultatele obținute au fost apoi comparate cu rezultatele obținute de măsurare în Europa, în aceeași perioadă.
Acest model a fost lansat în 2006, la aniversarea a 20 de accidentul de la Cernobîl și este propusă în prezent versiunea adnotat.

Aceasta animatie prezinta mișcarea a penei de reprezentare a concentrării activității de cesiu-137 peste Europa în perioada 26 aprilie și 10 mai 1986.
Sursa: http://www.irsn.fr/FR/popup/Pages/tchernobyl_video_nuage.aspx
material semnalat pe mail

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu