duminică, 10 martie 2013

Leagănul arctic al cămilelor


верблюд
© Foto: SXC.hu

În Arctica au trăit cămile. Dovezi în acest sens au prezentat paleontologii. Pe Insula Ellesmere, situată în nordul Arhipelagului Arctic, ei au descoperit rămăşiţe ale unei cămile Dromade (cu o singură cocoaşă), care, potrivit cercetătorilor, a trăit acolo cu trei milioane şi jumătate de ani în urmă. Este posibil ca tocmai de acolo urmaşii lor să se fi răspândit pe planetă.

Pe Insula Ellesmere, care aparţine Canadei, se află cea mai nordică localitate – satul de pescari Alert. De la el până la Polul Nord sunt puţin peste 800 de kilometri. Noaptea şi ziua polare în acele locuri durează câte cinci luni. Iarna, temperatura aerului scade până la minus 50 de grade Celsius. Apare o întrebare firească: cum puteau să supravieţuiască acolo cămilele, care sunt considerate „corăbii ale deşertului”? Problema este că, acum trei milioane de ani, pe planetă era mult mai cald. Acest lucru este atestat de descoperirile unor plante străvechi în întinderile arctice, explică Evgheni Maşcenko, colaborator ştiinţific la Institutul de Paleontologie din Rusia.
„Strămoşii cămilelor nu au trăit niciodată printre gheţari şi în ger. Acum Arctica canadiană este geroasă, atunci, cel mai probabil, se înregistra o climă temperată. Acolo creşteau păduri de foioase. Răcirea, care a format condiţiile actuale ale zonei, s-a produs mai târziu, peste milioane de ani. Apropo, la sfârşitul erei cretacice, şi dinozaurii au pătruns în regiunile arctice şi au petrecut acolo un timp. Însă, când s-a instaurat noaptea polară, au migrat. Acelaşi lucru putea să se întâmple şi cu strămoşii cămilelor. Ei au petrecut acolo ziua polară, după care au reveni în regiuni mai sudice”.
Anterior, s-au descoperit rămăşiţe de cămile în Alaska şi Yukon, dar, potrivit oamenilor de ştiinţă, descoperirea din Arctica este mai importantă, deoarece a fost făcută la 1.200 de kilometri mai la nord. Se consideră că animalele au ajuns din America de Nord în Eurasia prin Istmul Bering, care s-a format acum trei milioane de ani şi unea în timpurile preistorice Alaska şi Ciukotka.
Rezistenţa uimitoare a cămilelor le-a ajutat să supravieţuiască în diferite condiţii climatice. Cămila „arctică”, descoperită pe Insula Ellesmere de cercetătorii de la Muzeul Natural din Ottawa, depăşea cu aproximativ 30% mărimea dromaderilor din zilele noastre. Înălţimea sa până la umăr era de 2 metri şi 70 de centimetri, iar greutatea de 900 de kilograme. Potrivit cercetătorilor canadieni, astfel de caracteristici tipice ale cămilelor, precum picioarele late, ochii mari şi cocoaşa, puteau să apară în timpul adaptăii la condiţiile de viaţă din Arctica.

Sursa: romanian.ruvr.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu