duminică, 10 martie 2013

Experiment unic în lume. Soareci identici obţinuţi prin clonare, de 26 de ori la rând


Experiment unic în lume. Soareci identici obţinuţi prin clonare, de 26 de ori la rând
Foto: wikimedia.org
Oamenii de ştiinţă japonezi au obţinut prin clonare şoareci identici, de 26 ori la rând. În fiecare caz, au pornit de la ultimul exemplar clonat. Experimentul este unic în lume, informează AFP.

Savanţii japonezi, coordonaţi de Teruhiko Wakayama de la Centrul Riken pentru biologia dezvoltării, au obţinut în total 598 de şoareci identici în cadrul acestui experiment început în urmă cu şapte ani.

"Este de departe cel mai important proiect de clonare a unui mamifer", a declarat Teruhiko Wakayama. 

"Aplicând descoperirile noastre, reproducerea în masă a animalelor de valoare va deveni posibilă chiar după moartea exemplarului de origine", a adăugat cercetătorul.

Cercetătorul nipon a evocat posibilitatea de a clona o vacă de lapte cu performanţe deosebite sau un animal de crescătorie a cărui carne este deosebit de gustoasă, cu scopul de a obţine exemplare cu calităţi similare.

În ciuda succesului înregistrat de experiment, savanţii niponi au constatat totuşi câteva anomalii la clone, precum o placentă mai mare. Aceste mici modificări nu au compromis speranţa de viaţă a şoarecilor clonaţi şi nu s-au agravat pe măsură ce lanţul de clonare avansa de la o generaţie la alta.
Sursa: http://www.antena3.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu