vineri, 8 martie 2013

Agar agar - gelatina naturala

Pana de curand nu auzisem de agar-agar. Am auzit mentionat ingredientul intr-o reteta tv pentru vegetarieni si m-am hotarat sa ma documentez in amanunt despre gelifiantul natural pe care il tot lauda prezentatoarea. Agar agar-ul este extras dintr-un anume tip de alge, folosita fiind pentru extractie apa fierbinte. De 7 ori mai eficient decat gelatina din comert, are o temperatura de lichefiere ceva mai inalta (85 de grade Celsius), dar una de solidificare mai mica (aproximativ 40 de grade Celsius).

Prin continutul mare de fibre - peste 80% - agar-agar pare sa aiba o buna influenta asupra digestiei si tranzitului intestinal, scazand chiar si apetitul. Mai mult, se presupune ca in cazul unui consum regulat se va observa o scadere a colesterolului deoarece agar agar-ul retine toxine de la interior si purifica. In plus are si un continut mare de fier si calciu, totul fara griji pentru silueta deoarece contine 0 calorii.

Spre deosebire de gelatina comercializata in magazine, agar agar-ul se fierbe, nu doar se inmoaie si face produsele in care este folosit mult mai ferme si mai rezistente chiar si pastrate fiind la temperatura camerei. Tocmai pentru aceasta proprietate este indicat sa fie folosit cu grija sporita in cazul produselor pentru copii, deoarece exista riscul de asfixie mecanica (produsele nu se topesc ca in cazul celor la care s-a folosit gelatina, ci se faramiteaza, ridicand riscuri de inecare).

Daca proportia in care este folosit este cea corecta, adaptata modului de prezentare a agar-agar-ului, rezultatul va fi gustos si sanatos. Astfel, daca vom folosi agar-agar pulbere, la 4g de extract de alga se vor folosi 600ml lichid, iar daca folosim agar-agar fulgi, cantitatea de 15g este suficienta pentru 1 litru de lichid. Se poate utiliza in prepararea gemurilor, dulceturilor, jeleurilor, torturilor si sosurilor de tot felul. Se poate achizitiona din magazinele naturiste, cu preturi cuprinse intre 25 ron si 50 ron.


Sursa: www.armonianaturii.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu