sâmbătă, 16 februarie 2013

Primul vaccin gripal modificat genetic a intrat pe piaţă


În ciuda dovezilor clare care atestă efectele adverse grave ale vaccinurilor, agenţia de reglementare FDA din SUA a aprobat o serie de noi vaccinuri anti-gripale, relatează Healthimpactnews.com.
Primul, Flublok, este produs prin programarea celulelor insectelor de a produce hemaglutinina, o proteină esenţială a virusului gripal pentru a putea pătrunde în celulele corpului. Flublok este “primul vaccin gripal trivalent realizat folosind un virus de insecte (baculovirus) şi tehnologia ADN-ului recombinat”, fiind aprobat pentru utilizare doar în cazul adulţilor, cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani.
Acest tip de tehnologie a vaccinurilor modificate genetic, cu toate că nu s-a vorbit prea mult despre ea până acum, a fost deja folosită în producerea unor vaccinuri împotriva altor boli infecţioase.
Potrivit CNN, “această metodă permite o producţie mai rapidă, făcând disponibilă mult mai repede o cantitate mult mai mare de vaccin, în eventualitatea unei pandemii. Flublok va fi disponibil într-o cantitate limitată anul acesta şi la scară largă în timpul următorului sezon de gripă.”
“Flublok asigură protecţia împotriva a trei tipuri diferite de tulpini gripale, inclusiv H1N1 şi H3N2”, a argumentat agenţia de reglementare FDA.

  • Alte noi vaccinuri gripale sunt lansate pe piaţă
În luna noiembrie a anului trecut, FDA a aprobat şi un nou vaccin realizat de Novartis, numit Flucelvax, care este crescut în culturi de celule renale de câine. Şi această tehnologie permite o producţie mai rapidă a vaccinului, în cazul unei pandemii.
Însă, această producţie rapidă este echivalentă cu produse mai sigure? Răspunsul este nu.
Noul vaccin Flublok a primit şi susţinere financiară din partea guvernului american. Statul american a salvat de la faliment micul producător Protein Sciences, cu o investiţie de 147 de milioane de dolari, fapt care i-a permis să creeze primul vaccin gripal pe bază de gene care a obţinut aprobarea din partea FDA. Cu toate acestea, în mod sigur nu va fi şi ultimul.
În curs de dezvoltare mai există încă două vaccinuri gripale modificate genetic. Potrivit Reuters, unul dintre ele, creat de Novavax, va folosi “bucăţi de material genetic crescut în celule de omidă.
Nu suntem deloc nerăbdători să aflăm care sunt efectele secundare ale acestei noi generaţii de vaccinuri gripale modificate genetic. Mai grav este faptul că, agenţia naţională de sănătate din SUA şi-a îndreptat atenţia şi spre un vaccin gripal “universal” care ar combate orice tip de tulpini de gripă şi va necesita doar o singură doză la fiecare 5-10 ani.

  • Recomandările iresponsabile privind vaccinul gripal au ajuns la un nou nivel
În timp ce pe piaţă ajung noi vaccinuri gripale modificate genetic, unii experţi consideră acum sigur pentru sănătatea umană şi vaccinul gripal convenţional pe bază de ou, pentru cei care suferă de alergii grave la ou. Potrivit unui articol recent din New York Times:
“Pe fondul unei epidemii la scară largă de gripă, o asociaţie medicală de specialişti alergologi spun că până şi copiii cu alergii grave la ouă ar trebui să facă vaccinul gripal, însă producătorii recomandă clar ca cei care au alergie la ouă să nu facă acest vaccin.”
E de necrezut cât de departe se ajunge pentru a pune în pericol sănătatea umană, în special atunci când iei în considerare faptul că, pentru o industrie care susţine că se bazează pe ştiinţă, recomandările vaccinării gripale sunt împotriva dovezilor puternice.
Mai grav, în timp ce studiile ştiinţifice arată că vaccinarea gripală este ineficientă,atunci când vine vorba de siguranţa vaccinului, care este factorul cel mai important ( în special în cazul copiilor), dovezile sunt practic inexistente!
Potrivit unei analize independente a studiilor ştiinţifice, realizată de Cochrane Collaboration, eficacitatea unui vaccin inactiv este asemănătoare cu administrarea de placebo la copiii sub doi ani. “Vaccinurile gripale au fost asociate cu efecte nocive grave, cum ar fi narcolepsie şi convulsii febrile. A fost surprinzător să se descopere doar un singur studiu privind efectele vaccinurilor inactive în cazul copiilor cu vârsta mai mică de doi ani, având în vedere că, în momentul de faţă, se recomandă cu atâta insistenţă vaccinarea copiilor sănătoşi începând cu vârsta de şase luni. Prin urmare, recomandările nu sunt însoţite de studiile necesare care să arate cât de sigure sunt aceste vaccinuri”.
Sursa: www.financiarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu