sâmbătă, 16 februarie 2013

Orase din Moldova ce stau in calea pustiirii explorarilor gazelor de sist facute de firma Chevron in judetul Vaslui


iadul-chevronIn tara lui Stefan cel Mare si Sfant camioane uriase ale firmei Chevron transporta tevi si moarte. Oamenii din sate privesc cu mirare intrebandu-se „ce-o fi oare?”. Satrapii firmei umbla sa cumpere pamantul oamenilor pe nimic.

La oras, lumea are alte griji: serviciu, copii, facturi, cancanurile televiziunilor… risipirea. Putini au auzit despre nenorocirea care vine, inselatoare, peste  pamanturile si vietile noastre, iar daca stiu, nu pot reactiona, dau din umeri, poate scot un potop de blesteme si injuraturi si cam asta-i tot. Unii chiar afirma ca, fie de spun Da, fieNu, pentru ei este tot una. O, Doamne, unde am ajuns.

De ce ne stapaneste acest duh al neputintei care ne tine in intunericul cel mai de pe urma? Pacatele ne-au intunecat constiinta, iar formalismul credintei si abandonarea ei cu desavarsire ne-au pustiit sufletele. La asezarea noastra duhovniceasca nu mai veghem cum se cuvine. Cum sa mai luptam atunci pentru viata noastra, daca nu stim sa fim verticali, daca noi traim numai pe orizontala si, in loc sa fim persoane libere si demne am ajuns indivizi ai turmei? Suntem cazuti si nu ne putem ridica duhovniceste pentru ca nu avem harul in noi, nu am stat cu smerenie la rugaciune si in genunchi in fata duhovnicilor adevarati, sa ascultam cum bate Duhul Sfant in inima lor, sa deprindem harul, sa-l zidim in copiii nostri. Din cauza asta stam in genunchi in fata strainilor, din cauza asta suntem indiferenti si nu ne intereseaza soarta noastra. Ne-am risipit, ne-am golit de darurile sfinte: credinta, nadejdea, dragostea, facerea de bine si, mai presus de toate, demnitatea de a fi crestini.
„uneori mancam de post fara sa postim; spunem rugaciuni, dar nu stim sa ne rugam; mergem la Biserica, dar nu suntem traitori; citim carti, dar nu ne cultivam, ne spovedim pacatele dar nu ne pocaim; ne impartasim poate chiar destul de des…dar nu dobandim harul. Preotii nostri, din savarsitori de slujbe trebuie sa devina initiatori in tainele Bisericii, enoriasii nostri din adepti bisericesti, trebuie sa devina credinciosi, dogmele noastre trebuie sa emane viata, Sinodul nostru, din corp administrativ trebuie sa devina expresia spirituala a vointei divine in viata noastra. Abia atunci, orice marturie, chiar si cea a tacerii, chiar daca va avea imperfectiuni, va putea fi numita adevarata si va functiona ca sabie a Duhului Sfant.”
Aceasta este boala trista a sufletelor si a puterii noastre de a fi, iar alta vindecare nu avem. Cu nadejde sa cerem mila lui Dumnezeu. E vreme de pocainta, de rugaciune, de unitate. A sosit ceasul ca fiecare sa faca atat cit i-a dat Dumnezeu in putere. Sa nu ne ingropam talantii. Toti putem sa ne rugam, toti putem sa postim. Sa-i avem model pe stramosii nostri intarindu-ne din vrednicia si credinta lor.
Privind la realitatea din teren, vedem ca aceasta problema nu este doar a judetului Vaslui, ci si a majoritatii populatiei si oraselor din zona de est a Moldovei, aflate pe o raza de actiune de 70 de km in jurul unei sonde, ce ar putea contamina teritoriul.
Firma Chevron a obtinut Certificatul de Urbanism pentru inceperea prospectiunilor  de exploatare a gazelor de sist in  urmatoarele localitati din jud. Vaslui, pe o suprafata cuprinsa intre 35000 mp si 75000 mp:
raza-70km-Paltinis(Bacesti)
click pe imagine pentru a mari
-Paltinis (com. Bacesti) situat la 35 km de Bacau;
-25 km de Roman;
-40 km de Vaslui;
-15 km de Negresti;
-65 km de Barlad;
-50 km de Iasi si Tg.-Frumos;
-65 km de Piatra-Neamt si Pascani;
raza-70km-Pungesti
- click pe imagine pentru a mari -
- Silistea (com. Pungesti) situat la 30 km de Bacau ;
-40 km de Roman;
-25 km de Vaslui;
-15 km de Negresti;
-55 km de Barlad;
-60 km de Iasi;
-60 km de Husi;
-65 km de Onesti;
raza-70km-Gagesti
- click pe imagine pentru a mari -
- Popeni (com. Gagesti) situat la 10 km de Barlad;
-35 km de Vaslui;
-55 km de Husi;
-50 km de Tecuci;
Urmeaza si alte locatii. Pana in prezent, locuitorii din Barlad sunt, deocamdata, singurii care au inteles ce pericol ne paste si s-au organizat in actiuni de protest si de informare a populatiei (www.vremeanoua.ro/ S-a aprins Barladul).
Aceasta initiativa ar trebui luata in toate orasele vizate. Trebuie sa ne organizam in miscari de protest alaturi de autoritatile responsabile, de cei ce pot informa populatia folosind date din teren si, nu in ultimul rand, de preotii nostri.
Neamul romanesc a rezistat atat timp cat poporul a fost unit in credinta avandu-i in frunte pe preoti. Alta cale nu avem. Sfintiti si cuviosi parinti, fiti alaturi de noi, nu ne abandonati. Calauziti si indrumati turma spre izbanda si veti fi ca Sf. Petru si nu ca …
La Roman si Bacau nu a auzit nimeni ca in coasta lor, la numai 25-35 de km, vor incepe prospectiunile de gaze de sist ?
Cat mai facem, la Vaslui, pact cu politicienii iresponsabili, dormind cu „binecuvantare” ?
Ce ne pot spune cei de la  Protectia Mediului si de la Apele Romane despre cum ar putea fi afectate apele subterane de la Timisesti care alimenteaza orasele Iasi, Roman, Pascani, Podu-Iloaie? In ce conditii vor fi eliberate autorizatiile de mediu?
Ce garantii ofera Firma Chevron? Nici una. Avantaje? Nici unul. Nu a oferit nici un loc de munca (au personalul lor), gazele exploatate nu vor ramane la noi (noua ni s-au scumpit), mediul va fi grav afectat, ne vom imbolnavi si vom vedea dezastru in jur. Pentru ce sa acceptam?
Daca ii vom lasa singuri pe cei din Barlad, lupta va fi zadarnica. Trebuie sa ne unim, sa iesim in strada in mod organizat, chemandu-l in duh pe Sf. Stefan cel Mare sa ne ajute sa mai dam o data „batalia de la Vaslui” si din Moldova.
Avem sansa, poate unica, sa spunem si noi o data: NU! Altfel se va strica si pamantul de sub noi, iar apele vor prinde in ele otrava duhurilor  noastre. Sa nu fie asa…
Dumnezeu sa ne ajute! Sa fim uniti, si cu rugaciune vom birui.
Iertati-ma,
Autor: Dorina Burlacu
sursa: razbointrucuvant.ro
          gandeste.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu