joi, 14 februarie 2013

Descoperire şocantă: carne britanică de cal în semipreparate de tip hamburger şi kebab


Carne provenită de la cai britanici a fost descoperită în semipreparate de tip hamburger şi kebab, relatează miercuri cotidianul Daily Mail, precizând că dezvăluirea şocantă, care implică pentru prima dată Regatul Unit în scandalul de fraudă alimentară, a avut loc în cursul unor razii ale poliţiei britanice în Yorkshire şi West Wales.

Până acum, precizează Daily Mail, abatoare şi producători alimentari străini erau acuzaţi de ceea ce unii miniştri au denumit ”o conspiraţie criminală internaţională”.
Dar, potrivit unor oficiali din domeniul alimentar, caii au fost sacrificaţi în cele două zone şi carnea lor a fost vândută către magazine din întreaga ţară. Carnea pentru hamburgeri a fost etichetată ca fiind de vită, iar cea pentru kebab – de miel.
Această întorsătură a lucrurilor alarmantă sugerează că s-ar putea ca unii cai de curse şi ponei ajunşi la bătrâneţe să fi fost vânduţi în calitate de carne obişnuită.
Ministrul britanic al mediului, Owen Paterson, a descris situaţia ca fiind una ”cu totul şi cu totul ruşinoasă”, dar a exclus posibilitatea de a face de urgenţă o declaraţie în Camera Comunelor.
Dezvăluirea uimitoare arată clar că respectiva carne de cal a ajuns în magazinele britanice din trei surse distincte în ultimul an sau şi mai mult.
Prima sursă, carne de cal din Polonia a fost trimisă în Republica Irlanda, unde a fost transformată în hamburgeri pentru Tesco, Burger King, Co-op, Asda şi Aldi, printre altele.
Apoi, carne de cal din România a fost trimisă unei companii alimentare franceze, Comigel, care a fost transformată în lasagna şi spaghetti bolognese pentru Findus, Tesco şi Aldi.
Cea de-a treia sursă, un abator din Yorkshire şi un producător alimentar din Walesau achiziţionat carnea şi au transformat-o sută la sută în hamburgeri din carne de cal şi kebab.
Percheziţiile poliţiei britanice au avut loc marţi la abatorul Peter Boddy Licensed Slaughterhouse din Todmorden, în West Yorkshire, care are autorizaţie pentru sacrificarea cailor.
Abatorul furnizează carcase de cal către Farmbox Meats Ltd din Llandre, în Aberystwyth, care o transformă în hamburgeri, etichetată drept carne de vită, sau în kebab, care se presupune că a fost vândută în calitate de carne de miel.
Peter Boddy, în subordinea căruia se află abatorul care a făcut obiectul raidurilor poliţiei, a dezminţit seara trecută orice neregulă, susţinând că n-a auzit niciodată de Farmbox Meats şi că va coopera cu ofiţerii de la FSA.
Raziile poliţiei au intervenit într-un moment în care Waitrose a anunţat că retrage de la vânzare o serie de produse sub formă de chifteluţe de vită după ce testele au arătat că ele ar putea conţine carne de porc.
Sursa: www.financiarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu