duminică, 24 februarie 2013

De ce ar plăti o companie farmaceutică 78 de milioane de dolari pentru “tăcerea” fostului director


De ce ar plăti o companie farmaceutică 78 de milioane de dolari pentru “tăcerea” fostului director
- Compania farmaceutică elveţiană Novartis ar fi trebuit să-i plătească fostului director executiv 78 de milioane de dolari pentru consultanţă timp de şase ani şi pentru un acord de non-concurenţă, relatează Qz.com
În cele din urmă, lucrurile au luat o întorsătură neobişnuită, iar cele două părţi –compania Novartis, cât şi directorul Daniel Vasella – s-au răzgândit. “Se pare că mulţi oameni din Elveţia găsesc suma compensaţiei asociată cu înţelegerea de non-concurenţă extraordinar de mare, în ciuda faptului că mi-am anunţat intenţia de a aloca această sumă activităţilor umanitare”, spune Vasella, fost director executiv la Novartis (din 1996 şi până în 2010, după care a devenit preşedintele consiliului de administraţie al firmei).
Răsturnarea de situaţie a avut loc după ce New YorkTimes a dezvăluit “înţelegerea de aur” dintre directorul Daniel Vasella şi Novartis. Potrivit preşedintelui Partidului Creştin-Democrat, Christophe Darbellay, suma este “înfiorător de mare”. Un judecător federal eleveţian a descris acest acord financiar ca fiind “o lovitură enormă pentru coeziunea socială dinţara noastră”.
În două săptămâni, în Elveţia se va organiza un referendum, cu scopul de a oferi acţionarilor putere de decizie în ceea ce priveşte salariul directorilor.
Dacă referendumul de pe 3 martie va fi votat, şefii companiilor mari, cum ar fi Novartis, Roche şi Nestle, ar putea avea salariile şi compensaţiile stabilite de acţionari. Deşi alte ţări nu au legi cu privire la “stabilirea salariilor”, Elveţia ar fi prima ţară din lume care ar pune în aplicare acest sistem.
  • Renunţând la cele 78 de milioane de dolari, Vasella a încercat să protejeze echipa corporativă elveţiană?
Probabil, dar preşedintele grupului de promovare a afacerilor elveţiene, Ursula Fraefel, care se opune referendumului, consideră că “ar fi fost de mai mare ajutor dacă Vasella ar fi refuzat de la început contractul.”
La fel ca Fraefel, Novartis vrea să aibă dreptul de a elabora contracte de non-concurenţă cu scopul de a se “proteja”, evitând situaţiile în care foştii angajaţi divulgă secretele altor firme concurente de pe piaţă.
John Gapper spune că această idee este “o prostie”, având în vedere că majoritatea secretelor despre produsele Novartis pe care le-ar putea divulga cineva pot fi deduse şi din simpla analizare în laborator a oricărui medicament. “De aceea există protecţia brevetului”, spune acesta.
Situaţia de la Novartis va fi sau nu un precedent pentru viitoarele înţelegeri de non-concurenţă? Răspunsul depinde de ceea ce elveţienii vor decide la urnele de vot în data de 3 martie 2013.
În ultimul an, ţara a dezbătut intens remuneraţia directorilor executivi, inclusiv înţelegerile de non-concurenţă, în special pentru că cinci din cei mai bine plătiţi directori executivi ai Europei lucrează pentru o companie eleveţiană.
Un sondaj realizat în luna ianuarie a arătat că aproximativ 65% dintre alegători susţin referendumul, chiar dacă oponenţii legii promovează ideea că “o astfel de reglementare va face mult mai dificilă atragerea companiilor în Elveţia, afectând puternic veniturile fiscale ale ţării”
Sursa : financiarul.ro
            2blackjack1.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu