joi, 28 februarie 2013

7 ingrediente esentiale pentru intoleranta la gluten


Cei care au primit acest diagnostic stiu ca trebuie sa renunte la multe bunatati. Noi iti spunem ca nu e nevoie sa dai deoparte in totalitate ceea ce iti place. Adica acele pizza pufoase, budinci, biscuiti, prajituri si sosuri cremoase. Inlocuieste faina si cerealele obisnuite din grau, orz sau secara cu unele ingrediente sanatoase.
1.Faina de hrisca
Glutenul este de fapt o proteina care se gaseste in cereale. Pentru a o inlocui trebuie sa gasesti alternative bune pentru faina. Faina din hrisca este o optiune buna in deserturile cu ciocolata sau in tartele cu fructe. O poti folosi si in combinatie cu faina de orez brun.
2.Seminte de chia
Sunt considerate un super aliment pentru ca au au mai multi antioxidanti decat murele, mai multe fibre decat fulgii de porumb, mai mult calciu decat laptele si mai multe proteine si fibre decat semintele de in. Si, foarte important, nu au gluten. Amestecate cu apa devin gelatinoase si au structura care aminteste de elesticitatea glutenului, ceea ce le face perfecte pentru clatite sau paine facuta in casa.
3.Tapioca
Putini stiu despre beneficiile si gustul bun al acestui produs obtinut din partea fibroasa a radacinii de casava, o planta din regiunile tropicale. Poti sa folosesti faina tapioca, boabe sau fulgi tapioca. Este perfecta in retetele care au nevoie de amidon pentru ca poate oferi o textura mai putin densa in comparatie cu amidonul de porumb sau de cartof.
4.Faina de mei
Meiul nu e numai hrana preferata pentru pasari. In Asia sau Africa este un ingredient esential. Poti incerca faina de mei in retete de prajituri si briose pentru ca le da un gust dulceag. Pentru rezultate excelente o poti combina cu faina de migdale sau de orez brun.
5.Faina de alune de padure
Pentru painici si biscuiti inlocuieste faina de cereale integrale cu una din alune de padure. Vei scapa de gluten si vei adauga in dieta grasimi sanatoase si proteine pe care alunele de padure le au din plin. Vei obtine aluaturi cu o aroma placuta de nuca.
6.Faina de migdale
Are o aroma delicata si se poate folosi in aluaturi pentru clatite, waffe si prajituri. Daca nu gasesti la magazin ti-o poti pregati singur acasa fie cu vechea masina de macinat nuci, fie in robotul de bucatarie. Cu cat e macinata mai mare, cu atat blatul va fi mai sfaramicios.
7.Lapte de cocos neindulcit
Sosuri si creme mai bune fara amidon. Cam asa suna promisiunea pe ti-o facem daca vei folosi laptele de cocos in loc de lapte obisnuit, frisca sau smantana lichida. Cocosul va adauga doar o aroma subtila, iar textura va fi una matasoasa si bogata. Este potrivit in risotto, pentru briose, sosuri pentru paste si in supe.
Sursa: foodstory.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu