marți, 22 ianuarie 2013

Cum arată o "auroră boreală" în spaţiu


Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Leicester au descoperit dovezi ce sugerează că fenomene similare aurorelor boreale ce au loc pe Terra au loc şi pe corpurile cereşti aflate în afara sistemului nostru solar.

Auroră pe Jupiter
Auroră pe Jupiter
Aurorele au fost observate pe mai multe planete din sistemul nostru solar, cele mai luminoase fiind cele de pe Jupiter, care sunt de 100 de ori mai luminoase decât cele de pe Pământ. Până acum, însă, nu au fost observate aurore mai departe de Neptun.
Un nou studiu coordonat de Dr. Jonathan Nichols de la Universitatea Leicester arată că procese extrem de asemănătoare cu cele ce alimentează aurorele de pe Jupiter ar putea fi responsabile pentru emisiile radio detectate de oamenii de ştiinţă, emisii ce-şi au originea în obiecte aflate în afara sistemului nostru solar.
Pentru că aceste emisii radio sunt suficient de puternice pentru a putea fi detectate la distanţe interstelare, acest lucru sugerează că aurorele ar putea constitui o nouă metodă prin care oamenii de ştiinţă pot detecta noi corpuri cereşti în afara sistemului nostru solar.
Aurorele au loc atunci când particulele încărcate electric din magnetosfera unui corp ceresc se ciocnesc de atomii din atmosfera superioară, provocând strălucirea acestora. Înainte de a se ciocni, aceste particule emit totodată unde radio în spaţiu.
Studiul publicat în Astrophysical Journal arată că acest fenomen nu este limitat la sistemul nostru solar. Emisiile radio provenind de la piticele ultrareci ar putea fi provocate de un proces similar, dar mult mai puternic, celui ce provoacă apariţia aurorelor pe Jupiter.
Detalii pe descopera.ro

Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu