marți, 30 octombrie 2012

Pretul noii democratii? Cucerirea Europei de catre Goldman Sachs


Primul lucru pe care trebuie sa-l stii despre Goldman Sachs este ca se afla pretutindeni. Banca de investitii cea mai puternica din lume este o mare caracatita vampir inlantuita in jurul chipului umanitatii, infingandu-si palnia de sange in orice care miroase a bani.” (Matt Taibbi - Rolling Stone Magazine)

In timp ce oamenii obisnuiti se chinuie din cauza austeritatii si a slujbelor, coridoarele de putere ale zonei euro au trecut printr-o transformare remarcabila.


Ascensiunea lui Mario Monti la conducerea guvernului italian este remarcabila din mai multe motive decat e posibil sa ne imaginam. Inlocuindu-l pe scandalagiul Silvio Berlusconi, Italia a reusit sa stramute ceea ce era de nestramutat. Impunand guvernarea din partea unor tehnocrati nealesi, a suspendat regulile normale ale democratiei si chiar poate democratia insasi. Si prin numirea unui consilier senior de la Goldman Sachs dandu-i puterea de a stapani o natiune vestica, a dus la un nou nivel puterea politica a unei banci de investitii despre care se putea crede ca ar fi fost interzis de toxica pentru politica.

Acest lucru este cel mai remarcabil: un urias pas inainte pentru, sau poate chiar apogeul succesului pentru, Proiectul Goldman Sachs.
Nu este vorba doar de Monti. Banca Centrala Europeana, un alt jucator important in teatrul datoriei suverane, se afla sub conducerea fostei Goldman, iar ucenicii bancii de investitii au influenta in coridoarele de putere in aproape fiecare natiune europeana, la fel cum au facut in Statele Unite in timpul crizei financiare. Pana de curand, Fondul Monetar International, divizia europeana a fost condusa si ea de un om de la Goldman, Antonio Borges, care a demisionat recent din cauza unor probleme personale.
Chiar inainte de convulsia din Italia, nici urma de Goldman Sachs, de unde si porecla de “Caracatita Vampir”, iar acum tentaculele sale ajung pana la varful zonei euro, iar voci sceptice au dubii pana unde poate ajunge aceasta influenta. Deciziile politice care saptamanile careau urmat vor arata daca zona euro va fi capabila sa-si plateasca datoriile si care sunt interesele Goldman legate intrinsec de raspunsul la aceasta intrebare.
Simon Johnson, fostul economist de la Fondul Monetar International, spunea in cartea sa “13 Bancheri” ca Goldman Sachs si alte banci mai mari au devenit atat de apropiate de guvern in pragul crizei financiare incat Statele Unite au devenit in fapt o oligarhie. Cel putin, politicienii europeni nu sunt “cumparati si vanduti”de catre corporatii, ca in Statele Unite, spune el. “In schimb, ceea ce avem in Europa este o viziune impartasita asupra lumii a elitei politice si a bancherilor, un set de obiective impartasite si sprijinirea mutuala a iluziilor.”
Acesta este Proiectul Goldman-Sachs. Simplificat, inseamna sa imbratisezi strans guvernul. Fiecare afacere doreste sa-si faca cunoscute interesele catre cei care fac regulile, catre cei care ii pot impiedica si catre politicienii care le pot face o reducere la impozite, dar asta nu e doar un simplu efort de lobby. Goldman este acolo pentru a oferi consiliere pentru guverne si pentru a finanta, pentru a-si pune oamenii in functii publice si pentru afisa slujbele lucrative in fata oamenilor care ies de la guvern. Proiectul inseamna crearea unui schimb atat de profund de oameni, idei si bani incat este imposibil sa mai faci diferenta intre interesul public si interesul Goldman-Sachs.
Domnul Monti este unul dintre cei mai eminenti economisti ai Italiei si si-a petrecut cea mai mare parte din cariera sa in academie si ocupandu-se de think tanks, dar abia atunci cand Berlusconi l-a pus in functie la Comisia Europeana in 1995, Goldman-Sachs a inceput sa fie interesat de el. Mai intai fiind comisar pentru piata interna si mai apoi comisar pentru concurenta, el a luat decizii care puteau sa favorizeze sau sa impiedice afacerile de preluare si fuziune la care lucrau bancherii de la Goldman-Sachs sau chiar il finantau pe domnul Monti, care mai tarziu a ocupat scaunul de presedinte al comisiei Trezoreriei Italiei pe domeniul banci si finante, care trasa si politicile financiare ale tarii.
Cu aceste legaturi, a fost usor pentru Goldman sa-l invite sa se alature board-ului sau de consilieri internationali. Cele doua duzini de consilieri internationali puternici ai bancii actionau ca lobby-isti neoficiali pentru interesele sale, iar politicienii legiferau activitatile sale. Alt consilier a fost Otmar Issing, care, in calitatea de membru in board-ul Bundesbank din Germania si mai apoi la Banca Centrala Europeana, a fost unul dintre arhitectii monedei euro.
Poate cel mai proeminent fost politician din cadrul bancii este Peter Sutherland, Procuror General al Irlandei in anii ’80 si un alt fost comisar UE pe domeniul concurentei. Acum el este presedinte non-executiv la Goldman Sachs International si pana la prabusirea si nationalizarea sa, a fost director non-executiv al Royal Bank of Scotland. A fost o voce remarcabila in Irlanda pe tema ajutorului dat de catre UE, sustinand ideea ca termenii obtinerii unor imprumuturi de urgenta ar trebui usurati, tocmai pentru a nu inrautati greutatile financiare ale tarii respective. UE a fost de acord sa reduca dobanda Irlandei vara trecuta.
Atragerea unor persoane cu influenta in politici publice de pe drumul lor catre guvern este doar jumatate din Proiect, trimiterea de ucenici Goldman la guvern este cealalta jumatate. Ca si domnul Monti, Mario Draghi, care a devenit presedinte al ECB pe 1 noiembrie 2011 s-a plimbat de la si dinspre guvern si Goldman. A fost membru al Bancii Mondiale si managing director al Trezoreriei din Italia inainte de a petrece trei ani ca managing director la Goldman Sachs Internatioanal intre 2002 si 2005- doar pentru a se reintoarce la guvern ca presedinte al Bancii Centrale din Italia.
Domnul Draghi a fost ferit de controversa starnita de trucurile contabile al Italiei si ale altor tari de la periferia zonei euro, incercand sa se strecoare in zona euro acum 10 ani. Folosind derivate complexe, Italia si Grecia au fost capabile sa subtieze marimea aparenta a datoriei guvernelor lor, care, conform regulamentelor euro, nu puteau depasi 60 la suta din economia lor. Creierul din spatele mai multor astfel de derivate erau barbati si femei de la Goldman-Sachs.
Comerciantii bancilor au creat o serie de afaceri financiare care au permis Greciei sa stranga banii pentru a reduce urgent deficitul de buget, in schimbul unor plati esalonate in timp. Intr-o afacere, Goldman a canalizat 1 miliard de dolari finantare catre guvernul din Grecia in 2002, intr-o tranzactie numita schimb incrucisat de valuta. De cealalta parte, la Banca Nationala a Greciei lucra Petros Christodoulou, care isi incepuse cariera sa la Goldman si care fusese promovat ca sef de departament la guvern pe domeniul datorii ale Greciei. Lucas Papademos, acum Prim Ministru al Greciei, a fost un tehnocrat care a condus Banca Centrala a Greciei la acea vreme.
Goldman spune ca reducerea datoriilor obtinute prin acele trucuri numite schimb a fost neglijabila in legatura cu regulile euro, dar isi exprima regretul pentru acele afaceri. Gerald Corrigan, un partener Goldman care a venit la banca dupa ce a condus ramura New York a Rezervei Federale a Statelor Unite, a mentionat intr-o audiere parlamentara din UK acum 2 ani: “Este foarte clar ca standardele de transparenta ar fi putut si ar fi trebuit sa fie mai ridicate.”
Cand aceasta problema a fost ridicata la audierile pentru confirmarea sa in jobul de la Parlamentul European la ECB, domnul Draghi a spus ca el nu a fost amestecat in afacerile cu acele schimburi, nici la Trezorerie si nici la Goldman.
S-a dovedit imposibil sa se sustina supravietuirea Greciei. Combinarea masurilor de auseritate impuse de noile guverne tehnocrate din Atena si Roma si liderii din alte tari ale zonei euro (Irlanda), fondurile de salvare de la IMF si Facilitatea pentru Stabilitate Financiara Europeana, foarte sustinuta de Germania, toate astea duc la aceasta concluzie.
“Fostii mei colegi de la IMF se dau de ceasul mortii incercand sa justifice ajutoare financiare, dar de fapt ce inseamna asta?”, spune Simon Johnson. “Inseamna ajutarea creditorilor 100 la suta. Este de fapt un alt ajutor bancar, ca si in 2008. Mecanismul este diferit, in sensul ca se intampla la nivel de suveranitate, nu la nivel bancar, dar justificarea este aceeasi.”
Atat de sigura este elita financiara ca bancile vor fi ajutate, incat unii sunt gata sa pariaze pe veniturile companiei, increzatori in asa un rezultat. Jon Corzine, un fost director executiv la Goldman Sachs s-a intors pe Wall Street acum 2 ani dupa aproape zece ani de politica si a preluat controlul asupra unei firme istorice care se numeste MF Global. El a pariat 6 miliarde de dolari din banii firmei ca actiunile guvernului italian vor fi platite.
Cand acest pariu a fost dezvaluit acum un an, clientii si partenerii comerciali au decis ca este prea riscant sa faca afaceri cu MF Global si firma s-a prabusit in cateva zile. A fost una din cele zece cele mai mari falimente din istoria Statelor Unite.
Marele pericol este acela ca, daca Italia nu isi mai plateste datoriile, bancile creditoare ar putea deveni insolvente. Goldman Sachs, care are o asigurare uriasa, inclusiv o cantitate nedezvaluita din datoriile tarilor din zona euro, nu are cum sa scape fara nicio zgarietura, mai ales daca o parte din asigurarea pe care o are se dovedeste a fi cu o banca care s-a dus la fund. Nicio banca, si nici macar “Caracatita Vampir” nu isi poate desclesta usor tentaculele de tentaculele semenilor sai. Aceasta este justificarea pentru ajutoarele financiare si austeritate, motivul pentru care primim mai mult si nu mai putin din Goldman. Alternativa este o alta criza financiara, un alt colaps economic.
Iluzii impartasite, poate? Cine are curajul sa incerce?
Traducerea: Alina Stredie

Capitalism în deriva?


Este limpede ca explicatiile, argumentele pentru a justifica criza în care s-au înfundat tarile occidentale de aproape cinci ani încoace nu apar, în ciuda coerentei cu care sunt exprimate, prea convingatoare. Nu e de mirare ca cineva a ilustrat aceasta situatie cu scena comica din filmul „Blue Brothers“ în care John Belushi încearca sa se justifice în fata ex-logodnicei, abandonata la altar în ziua casatoriei. Belushi spune ca, în acea zi, i-a ramas masina fara benzina; i-a explodat un cauciuc; nu avea bani pentru taxi; smochingul nu i-a sosit la timp de la curatatorie; i-a venit pe nepregatite în vizita un prieten pe care nu-l vazuse de ani de zile; cineva i-a furat masina; a fost un cutremur de pamânt; o teribila inundatie! Cam asa si cu explicatiile crizei…

Nu ar fi însa poate nepotrivit sa aducem în discutie, în afara de tot ce s-a spus – si s-a spus, slava Domnului, destul! – o explicatie fundamentala, de principiu: liberalizarea miscarii de capital ce, la începotul anilor ’80, a pus punct final marelui compromis initiat de sistemul Bretton Woods, care era fondat tocmai pe regularizarea restrictiva a circulatiei mondiale a capitalului si pe libertatea de circulatie a marfurilor. Marile schimbari aduse de cei doi lideri conservatori, Ronald Reagen în Statele Unite si Margaret Thatcher în Anglia, au determinat o completa rasturnare în raporturile de forta, atât dintre capital si forta de munca, cât si între capitalism si democratie, caci au creat un context de avantaj nemasurat pentru marile intreprinderi private în comparatie cu statele nationale. Din acel moment, capacitatea de interventie a statului în economie a suferit o redimensionare drastica, iar muncitorii au început sa sufere consecintele dizlocarii fortelor de munca si a productiei. Liberalizarea capitalurilor a reprezentat, asadar, miscarea decisiva care a influentat evolutia economiei mondiale si a deschis faza capitalismului financiar.
De fapt, nici opiniile economistilor clasici nu vedeau cu ochi buni libertatea de miscare a capitalului, observa într-o recenta analiza Georgio Ruffolo. Un mare gânditor, spune el, precum David Ricardo, a atras atentia, deja cu doua secole în urma, asupra pericolului inerent liberalizarii de circulatie a capitalului. Capitalurile, observa economistul englez, nu sunt valize transportabile în mod indiferent, dintr-o parte într-alta a lumii; ele sunt elemente esentiale ale contextului social a carui dezechibrare nu poate sa nu determine consecinte serioase la nivelul coeziunii sociale. Din acest simplu motiv, dezradacinarea si transferurile de capital în cine stie ce parte a lumii fara consensul comunitatii nu pot fi considerate un comportament acceptabil.
Dar mai sunt si alte însemnate consecinte ale acestei situatii, ca sa nu mai vorbim despre, între altele, crearea unei piete financiare integrate care permite capitalului din întreaga lume sa circule suprastatal si sa creeze, cum se exprima autorul italian citat, un fel de „internationala a capitalistilor“, o elita globala care concentreaza în ea o putere imensa. Apelul lui Karl Marx, „proletari din toate tarile uniti-va“, se realizeaza astfel, dar la polul opus al societatii. Pietele financiare devin acum institutii structurate care încep sa se exprime aidoma guvernelor. E bine cunoscut, de altfel, ca pe Wall Street se tin reuniuni periodice ale conducatorilor marilor banci si societati financiare care stabilesc procentele de interes si, prin deciziile lor de a investi sau a nu investi în diverse parti ale lumii, pot da stabilitate sau destabiliza guverne si, în consecinta, determina soarta popoarelor.
Schimbarea fundamentala a raportului de forta dintre capital si alte forte de productie, pe de o parte, si între capitalism si guvernul democratic, pe de alta, reprezinta factorii esentiali care stau la radacina procesului de financiarizare a lumii în care traim. Dar mai este înca un aspect important: concurenta enorma ce se stabileste, dupa liberalizarea miscarii capitalului, între capitalismele nationale si piata financiara internationala. Importanta profitului, a dividendelor platite actionarilor capata o pozitie dominanta, câstigul financiar cu orice pret devine un tel absolut, aproape dezlegat de situatia economica ce, uneori, poate deveni extrem de critica la nivelurile nationale. Marii magnati ai finantelor cuceresc astfel un rol central în gestiunea unitatilor productive de tot felul impunându-si propria viziune asupra lumii, reprezentata de necesitatea lor de a câstiga imediat, si prin orice mijloace, cît mai mult posibil.
Aceasta este o situatie care ar trebui radical schimbata daca vrem realmente sa iesim din criza. Recentele decizii ale Bancii Centrale Europene asupra interventiilor anti-spread (cu scopul stabilizarii si controlului eurozonei) constituie un prim pas important în reconstituirea suveranitatii monetare a Uniunii Europene si pentru redimensionarea influentei speculatiilor financiare asupra politicii economice a tarilor în dificultate (e.g. Grecia si Spania). Este evident, de acum, pentru oricine ca pietele financiare reprezinta un extrem de puternic amplificator al fluctuatiilor fiziologice ciclice, carora le imprima mecanisme cumulative ce ajung sa autoalimenteze atât cresterile cât si, din pacate, crizele. Când sunt cresteri economice, pietele financiare arunca gaz peste foc si amplifica nemasurat expansiunea, dar la vremuri de criza ele împing economia catre depresiune. Din cauza aceasta este nevoie de o schimbare logistica importanta: politica trebuie sa se reîntoarca la fixarea regulilor fundamentale ale miscarii capitalurilor la nivel mondial.
autor: DUMITRU RADU POPA
sursa: revistacultura.ro

Patru pasi catre intentie


 
Activarea puterii intentiei este un proces de conectare la sinele originar si de renuntare la identificarea totala cu eul. Wayne W. Dyer, in cartea sa, „Puterea intentiei”,descrie acest proces de activare a intentiei ca fiind unul in patru etape:
  1. Disciplina constituie prima etapa. Pentru a invata o noua sarcina, trebuie sa va antrenati corpul sa actioneze asa cum doresc gandurile. Deci, eliminarea identificarii cu eul nu inseamna incetarea relatiei cu trupul, ci, mai curand, antrenarea corpului pentru activarea dorintelor. Aceasta se poate face prin practica, exercitiu, deprinderi, alimentatie sanatoasa, si asa mai departe.
  1. Intelepciunea este a doua etapa. Alaturi de disciplina, intelepciunea va cultiva capacitatea de concentrare si rabdarea de care aveti nevoie pentru a va armoniza gandurile, intelectul si sentimentele cu lucrarea trupului. Le spunem copiilor, cand ii trimitem la scoala: „Fiti disciplinat” si „Folositi-va mintea” si numim aceasta educatie, dar suntem departe de maiestrie.
  1. Iubirea este etapa a treia. Dupa ce va disciplinati corpul cu intelepciune si intelectul prin studierea unei sarcini, procesul maiestriei implica sa iubiti ceea ce faceti si sa faceti ceea ce iubiti. In sectorul comercial aceasta inseamna sa te indragostesti de ceea ce oferi; apoi iti vinzi dragostea sau entuziasmul potentialilor clienti. Cand inveti sa joci tenis, este nevoie sa exersezi toate miscarile si, in acelasi timp, sa studiezi strategiile de joc. Trebuie, de asemenea, sa te bucuri de senzatia pe care ti-o da lovirea mingii si de faptul ca te afli pe teren – ca si de toate celelalte lucruri legate de joc.

  1. Abandonul de sine este etapa a patra. Acesta este locul intentiei. Aici nu mai comanda trupul si mintea si patrundeti in intentie. „Exista in univers o forta incomensurabila, indescriptibila, pe care samanii o numesc intentie, si absolut tot ceea ce exista in cosmos este conectat la intentieprintr-o veriga de legatura”, este felul in care o descrie Carlos Castaneda. Te relaxezi si te lasi purtat de aceeasi putere ce transforma ghindele in stejari, florile in mere si particulele microscopice in fiinte umane. Creati-va, asadar, propria veriga de legatrua unica. Intregul cosmos va include pe dumneavoastra si sinele dumneavoastra disciplinat, intelept, iubitor, precum si toate gandurile si sentimentele pe care le nutriti. Cand va abandonati, aveti parte de iluminare si va puteti consulta sufletul infinit. Atunci, puterea intentiei devine disponibila si va poate duce oriunde simtiti ca suntei menit sa mergeti.
In timp ce trupul si potentialul va sunt modelate de intentie, puteti crede ca ati anulat forta liberului arbitru. In realitate, nu este asa. Evident, este imposibil sa existe doua infinituri, pentru ca atunci nici unul nu ar mai fi infinit; fiecare ar fi limitat de celalalt. Infinitul inseamna unitate si continuitate, ca aerul din casa dumneavoastra. Unde se termina aerul din bucatarie si unde incepe aerul din camera de zi? Unde se termina aerul din casa si unde incepe aerul de afara? Dar aerul pe care il inspirati si expirati? Aerul este, poate, comparatia cea mai potrivita pentru intelegerea universului. Trebuie sa calatoriti cumva in gand dincolo de ideea existentei individuale, catre ideea unei unitati a fiintei universale si apoi dincolo de aceasta, pana la ideea de energie universala. Cand va ganditi la la o patre a unui intreg intr-un loc, ati pierdut ideea de unitate. In orice moment din timp, intreg universul este concentrat in punctul spre care va indreptati atentia. Prin urmare, puteti concentra toata energia creatoare la un moment dat in timp. Acesta este liberul arbitru in actiune.
Deci, raspunsul la intrebarile„Am o vointa libera” si „Intentia lucreaza alaturi de mine ca o forta universala atotpatrunzatoare?” este Da. Aveti liber arbitru si sunteti o parte din destinul intentiei.
 

Urmaşii MAYAŞILOR spun ce înseamnă 21 decembrie 2012. Apocalipsa este "o minciună"


O alianţă formată din organizaţii ale unor descendenţi ai civilizaţiei mayaşe condamnă folosirea miturilor apocaliptice pentru a obţine profit.

"Ne revoltăm în faţa înşelăciunilor, minciunilor şi manipulărilor şi împotriva transformării noastre în folclor de dragul profitului" a declarat liderul alianţei mayaşe Oxlaljuj Ajpop, Felipe Gomez, citat de AFP.

Reacţia alianţei vine după ce Ministerul Culturii din Guatemala a anunţat că, în 21 decembrie, va organiza un eveniment la care sunt aşteptate 90.000 persoane. Ministerul a promovat aceste eveniment făcând referire la teoriile apocaliptice, potrivit cărora sfârşitul lumii va veni în acea zi. Alianţa cataloghează decizia statului drept o dovadă de lipsă de respect faţă de cultura mayaşă.

Oxlaljuj Ajpop a anunţat că, pentru urmaşii mayaşilor, data de 21 decembrie va marca începutul unui nou ciclu calendaristic. Ce implică acest nou ciclu? "Apropierea unor schimbări importante în plan personal, familial şi în societate, pentru ca umanitatea şi natura să fie în armonie şi echilibru", a subliniat Felipe Gomez pentru sursa citată.

Sursa: Stiri Yahoo

Site militar: SUA şi China se luptă în Pacific cu o civilizaţie extraterestră - 20 Septembrie 2012


Gordon Duff, veteran al războiului din Vietnam şi Senior Editor al site-ului Gordon Duff, a publicat un articol în care susţine, bazându-se pe informaţii clasificate, că SUA şi China se luptă în largul coastei Californiei cu o civilizaţie extraterestră agresivă. 

Război în Pacific cu o civilizaţie extraterestă?
Război în Pacific cu o civilizaţie extraterestă?
Gordon Duff susţine că a obţinut informaţii de la serviciile de securitate chineze şi că civilizaţia extraterestră operează dintr-o bază subacvatică pe care a reuşit s-o creeze în Pacific. 
Potrivit lui Duff, care publică de multe ori informaţii din sfera militară care nu apar pe site-urile mainstream, civilizaţia este "extrem de agresivă şi neprietenoasă". În sprijinul Statelor Unite au intervenit nave chinezeşti de război, spune fostul soldat american. 
De teoria lui Duff au ajuns însă să se îndoiască şi site-urile axate pe fenomenul OZN-urilor, precum examiner.com. Acest site a scos la înaintare o altă teorie, tot cu un pronunţat iz conspiraţionist: Statele Unite se pregătesc să însceneze un război cu o civilizaţie extraterestră cu scopul de induce panică în toată lumea şi de a subjuga astfel cetăţenii. 
În realitate, civilizaţiile extraterestre care ne-au vizitat până acum au scopuri paşnice, aducându-ne tehnologii avansate şi prevenind declanşarea unor războaie nucleare. 
O invazie extraterestră creată de guvernanţii americani le-ar permite acestora să îşi mărească puterea la nivel naţional şi internaţional şi să mărească bugetele destinate serviciilor de informaţii. 


Sursa:  REALITATEA.NET

TEORIE ȘOC: Omenirea se luptă cu o rasă de extratereștri în Antarctica



După ce luna trecută un veteran al războiului din Vietnam a scris că SUA şi China se luptă în largul coastei Californiei cu o civilizaţie extraterestră agresivă, acum un fost analist militar susține că omenirea se luptă de fapt în Antarctica cu o rasă de extratereștri. 

Război în Antarctica cu o rasă de extratereștri?
Război în Antarctica cu o rasă de extratereștri?
Potrivit fostului analist militar John Kettler, mai multe nave americane și ale unor state asiatice se luptă în Antarctica cu o rasă de extratereștri denumită "Blobs". 
Potrivit lui Kettler, acești extratereștrii au o culoare mov, câte 24 tentacule și comunică unii cu alții prin intermediul telepatiei. 
Acești extratereștri ar avea mai multe baze în Antarctica și ar deține aeronave anti-gravitaționale capabile să zboare cu viteze de câteva ori mai mari decât cele mai rapide avioane ale oamenilor. 
Sursa:  REALITATEA.NET

ROMANI, NI SE PREGATESTE CEVA: Declaraţie-BOMBĂ a ambasadorului SUA despre alegerile parlamentare

Cautam stiri despre Uraganul Sandy si... stupoare: am dat peste urmatoarea stire: "Declaraţie-BOMBĂ a ambasadorului SUA despre alegerile parlamentare". Mai sa fie! Cand in tara ta este catastrofa, tu ce faci? Te "ingrijorezi" ca vin alegerile intr-o tare oarecare, in care intamplator esti ambasador!
Mai, mai, mai, dar tare grijuliu mai este domnul ambasador... De ce oare nu imi vine sa il cred? Poate pentru ca in toti anii astia de democratie ,am invatat ca pe nimeni nu intereseaza gratuit de soarta noastra . 
Asa incat eu presimt ca tocmai ambasadorul  SUA ne-a pus in garda ca ni se pregateste sau mai bine zis ni s-a pregatit ceva.  Ce anumne, trageti singur concluzia din declaratia lui:
"Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, marţi, că este îngrijorat de posibilitatea ca seria de alegeri dificile de care se apropie România să dezbine poporul, el menţionând nevoia ca politicienii români să se întoarcă la o coabitare civilizată şi stabilă.

Declaraţie-BOMBĂ a ambasadorului SUA despre alegerile parlamentare
Declaraţie-BOMBĂ a ambasadorului SUA despre alegerile parlamentare

"Urmează provocări extrem de mari. România se apropie de o serie de alegeri dificile, care este posibil să dezbine poporul. Sincer, sunt îngrijorat. După încheierea războaielor politice, vor reuşi politicienii români să se întoarcă la o formă de coabitare civilizată şi stabilă?", a spus ambasadorul SUA, în discursul rostit marţi în aula BCU, la încheierea proiectului Liderjust.


El a arătat că este un motiv de optimism faptul că, după toată instabilitatea politică şi economică din această vară, în cele din urmă a triumfat statul de drept. El a menţionat că un adevărat test pentru o republică democratică este respectarea legii de către cei aflaţi la putere şi în momentele când aceasta nu corespunde cu interesele lor.

"După toată instabilitatea politică şi economică din această vară, care, trebuie să recunosc, a scos la lumină emoţii puternice de toate părţile, în cele din urmă statul de drept a triumfat. Referendumul s-a desfăşurat în conformitate cu deciziile Curţii Constituţionale, iar cei de la putere au aceptat rezultatul, cu toate că acesta era contrar obiectivelor sale politice. Adevăratul test pentru o republică este respectarea legii de către cei aflaţi la putere şi în momentele dificile, nu doar în cele uşoare, şi mai ales atunci când nu corespunde cu interesele lor", a afirmat Gitenstein.

De asemenea, el a punctat că "rămân multe lucruri de făcut în România", deşi au fost realizate progrese extraordinare în procesul de tranziţie, "inclusiv vara aceasta"."


Sursa:  REALITATEA.NET

URAGANUL SANDY CATASTROFĂ MAJORĂ în New York. 17 morţi, cartiere sub ape IMAGINI DRAMATICE


URAGANUL SANDY: Preşedintele american Barack Obama a decretat marţi dimineaţa stare de "catastrofă majoră" în statul New York, după ce URAGANUL SANDY a făcut ravagii pe coasta de est a Statelor Unite, inundând o mare parte din Manhattan, relatează AFP, citată de Mediafax.



Uraganul Sandy, imagini apocaliptice după furtuna din SUA
Uraganul Sandy, imagini apocaliptice după furtuna din SUA
URAGANUL SANDY: Decizia luată de preşedintele Obama "permite accesul la fondurile federale al persoanelor afectate în comitatele Bronx, Kings, Nassau, New York, Richmond, Suffolk şi Queens", precizează Casa Albă într-un comunicat. Stare de castastrofă majoră a fost decretată şi pentru New Jersey. 
La New York efectele ciclonului au fost cele mai dure. East River şi Hudson River au inundat tunelurile, în timp ce rafalele de vânt puternice şi ploile torenţiale s-au abătut asupra oraşului, căderile de apă invadând străzile sudului Manhattanului în sectorul Battery Park, o parte a cartierului Chelsea din vest şi mai multe străzi din est.
"Partea de jos a Manhattanului este complet acoperită de apa mării. Nu exagerez. Apa pătrunde în tunelul Battery", a scris Howard Glaser, directorul de operaţiuni pentru statul New York şi consilierul guvernatorului Andrew Cuomo, pe contul său de Twitter.
De asemenea, jumătatea de sud a Manhattanului a rămas în beznă din cauza penelor de curent, fotografiile cu zgârie-norii postate în timpul nopţii pe reţelele sociale oferind o imagine ce seamănă cu un sfârşit al lumii.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a fost ţinut la curent toată noaptea în legătură cu evoluţia Uraganului Sandy, discutând cu autorităţile din New York şi New Jersey, principalele state afectate de ciclon, anunţă un oficial de la Casa Albă, citat de AFP. "În cursul nopţii, preşedintele a fost informat în legătură cu Uraganul Sandy", explică oficialul citat.
"Preşedintele a ţinut legătura cu guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, cu cel din New Jersey, Chris Christie, şi cu primarul din New York, Michael Bloomberg", adaugă el.
Barack Obama şi-a întrerupt campania electorală luni dimineaţă, din cauza Uraganului Sandy, cu o săptămână înaintea scrutinului prezidenţial din 6 noiembrie.



URAGANUL SANDY face prăpăd în SUA: cel puţin 17 morţi

Autorităţile locale din statele New York, New Jersey, Pennsylvania, Virginia şi North Carolina au anunţat luni 12 morţi, iar poliţia din Toronto a anunţat că o femeie canadiană a fost ucisă de bucăţi de moloz smulse de rafale de vânt.
Autorităţile locale din statele New York, New Jersey, Pennsylvania, Virginia şi North Carolina au anunţat luni 12 morţi, iar poliţia din Toronto a anunţat că o femeie canadiană a murit în urma prăbuşirii unor bucăţi de moloz, smulse de rafale de vânt.
Cel puţin cinci persoane au fost ucise de ciclonul Sandy în statul New York, între care un bărbat în vârstă de 30 de ani, după ce un arbore s-a prăbuşit peste acesta, în cartierul Queens, a declarat pentru presa americană un purtător de cuvânt al guvernatorului Andrew Cuomo.


URAGANUL SANDY: Zeci de locuinţe, distruse de un incendiu

Cincizeci de locuinţe au fost distruse într-un incendiu în cartierul Queens din New York, afectat puternic de uraganul Sandy, au anunţat marţi pompierii, relatează AFP.

Peste 50 de locuinţe au fost "complet distruse", afirmă New York Fire Department pe pagina sa de Twitter, fără a preciza dacă incendiul este legat sau nu de furtuna care traversează coasta de nord-est a Statelor Unite.
Pompierii nu au putut fi contactaţi pentru moment.

Circa 500.000 de persoane dintre cei 8,2 milioane de locuitori câţi are oraşul s-au confruntat cu pene de electricitate în urma creşterii nivelului apelor şi a rafalelor violente de vânt care au măturat oraşul.



URAGANUL SANDY: Traficul aerian a fost dat peste cap

Traficul aerian între Marea Britanie şi Statele Unite era în continuare perturbat, marţi, pentru a doua zi consecutiv, din cauza uraganului Sandy, relatează AFP.
Compania British Airways a fost nevoită să anuleze 11 legături dus-întors cu coasta de est a Statelor Unite, în special zboruri în direcţia sau provenind dinspre aeroproturile din New York JFK, Newark, Washington, Baltimore şi Philadelphia.
În schimb, zborurile provenind din Boston ar trebui asigurate normal, contrar a ceea ce s-a întâmplat luni, a precizat compania.

Virgin Atlantic a anulat sau întârziat marţi zborurile către şi dinspre New York, Washington şi Boston.
Luni, mii de britanici au fost nevoiţi să renunţe la călătoriile către Statele Unite, în plină perioadă de vacanţă şcoalară în Marea Britanie. Astfel, 59 de zboruri - 47 de plecări şi 12 sosiri - au fost anulate în total pe aeroportul londonez Heathrow.

Cel puţin 13 persoane au murit în Statele Unite şi Canada din cauza uraganului Sandy, care a lăsat fără curent electric o mare parte din New York şi a inundat sudul Manhattanului după ce a ajuns pe uscat la începutul serii de luni.

URAGANUL SANDY: Efecte electorale

Uraganul care a lovit Coasta de Est a Statelor Unite ameninţă să facă ravagii şi în ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, candidaţii la Casa Albă aflându-se în faţa unui test, notează CNN.
Republicanul Mitt Romney, preşedintele în exerciţiu Barack Obama şi consilierii lor urmăresc cu atenţie buletinele meteorologice, încercând să îşi dea seama care va fi impactul asupra alegerilor.
Experţii în ştiinţe sociale au studiat impactul fenomenelor meteorologice extreme asupra alegerilor în cursul istoriei Americii, un exemplu fiind modul în care Uraganul Andrew din Florida a afectat cursa din 1992 dintre George H.W. Bush şi Bill Clinton.
Numai că impactul sever al uraganului care se va resimţi la nivelul mai multor state, în cazul în care cele mai grave previziuni se vor adeveri, s-ar putea dovedi mai puternic decât ceea ce s-a înregistrat într-o lungă perioadă de timp.
În zilele ce urmează, uraganul va reprezenta un test de proporţii pentru Obama, test pe lângă care dezbaterea din Denver va părea o joacă de copii.
Alegătorii, în special cei nehotărâţi, vor urmări cum va reacţiona Obama în timpul furtunii, dar şi după. Această criză îi oferă ocazia de a acţiona într-un mod dorit de electorat, dar şi de a demonstra că poate gestiona situaţia într-o manieră de care uneori nu a dat dovadă. El nu doreşte să fie un ecou al răspunsului preşedintelui George W. Bush în faţa Uraganului Katrina, care a devenit un simbol al incompetenţei.
În acelaşi timp, Mitt Romney nu poate face prea multe în afară de a urmări modul în care americanii interpretează reacţiile lui Obama, întrucât orice declaraţie din partea lui ar putea fi percepută cu uşurinţă ca fiind de natură politică.

Furtuna a determinat deja schimbarea strategiilor de campanie pe termen scurt. Ambele tabere şi-au anulat evenimente programate în state-cheie precum Virginia. Echipa de campanie a lui Romney va fi nevoită să regândească rapid anumite reclame într-o serie de state, astfel încât acestea să fie potrivite momentului.
Cum americanii vor urmări modul în care concetăţenii lor se vor lupta să facă faţă crizei, aceştia nu vor dori să fie bombardaţi cu clipuri publicitare de campanie de atac.

Apoi, Uraganul Sandy va avea un impact şi asupra presei, care s-a concentrat deja pe vreme. Acest fapt dă candidaţilor mai puţin spaţiu şi timp pentru a influenţa evenimentele. Rămâne de văzut şi care va fi impactul fenomenelor meteorologice extreme asupra unor state precum Virginia. Mulţi observatori se aşteaptă ca votul să fie afectat în zonele în care veniturile sunt reduse, ceea ce ar fi în detrimentul democraţilor. Un alt factor imprevizibil constă în frustrarea care apare după o astfel de criză, chiar şi în rândul celor care nu se află în calea uraganului.

URAGANUL SANDY: Ecologiştii îi critică pe Obama şi Romney


Ecologiştii îi critică pe Mitt Romney şi Barack Obama pentru că ignoră problema încălzirii climatice
WASHINGTON (MEDIAFAX) - Candidata foarte discretă la Casa Albă a ecologiştilor le-a reproşat luni contracandidaţilor săi, Mitt Romney şi Barack Obama, că nu au abordat problema încălzirii climatice atunci când Statele Unite se confruntau cu pericolul apropierii uraganului Sandy, relatează AFP.

"Republicanii asemeni democraţilor vorbesc despre alegerea candidaţilor lor ca şi cum ar fi sfârşitul lumii; probabil au dreptate", a declarat Jill Stein, candidata ecologiştilor la preşedinţia Statelor Unite.
"Uraganul Sandy nu este prima avertizare pe care am primit-o. Aşteptăm următoarea ameninţare pentru a ne întoarce în cele din urmă spre o economie verde", a continuat ea într-un comunicat.
Planeta a înregistrat o serie de temperaturi record în cursul ultimului deceniu, anul 2012 fiind recunoscut drept cel mai călduros din istoria Statelor Unite. Numeroşi experţi au prevenit că încălzirea climatică va determina o intensificare a temperaturilor, inundaţiilor şi secetei.

În timpul conferinţei pe tema climei de la Copenhaga în 2009, preşedintele Obama a promis să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 17 la sută până în 2020, fără succes însă. Propunerea a fost blocată de senatorii republicani.
În timpul campaniei, Mitt Romney a ridicat semne de întrebare asupra responsabilităţii umane privind încălzirea climatică şi a promis că, în cazul în care va fi ales, va retrage autorităţilor de reglementare federale dreptul de a reduce emisiile provenite de la centralele pe cărbune.


Candidata ecologiştilor americani îl acuză pe republican "că este vocea industriei", denunţând, totodată, politica energetică a lui Barack Obama care se vrea "mai presus de orice", deoarece constă într-o creştere a extracţiei de cărbune şi petrol în Statele Unite.
Candidatul democrat s-a mirat vineri în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune MTV că problema încălzirii climatice nu a fost abordată în dezbateri. Preşedintele în exerciţiu a prezentat un bilanţ mai degrabă pozitiv al administraţiei sale în materie de mediu, recunoscând însă că "nu merge atât de repede precum ar trebui".
"Este o problemă pe care generaţiile viitoare vor trebui să o gestioneze mult mai bine decât vechea gardă", a recunoscut el.

URAGANUL SANDY: Pagube de zeci de miliarde de dolari

Impactul economic al uraganului Sandy va depăşi 20 de miliarde de dolari după ce furtuna a lovit coasta de Est a Statelor Unite cauzând pagube clădirilor şi inundând tunelurile de metrou din New York, cel mai populat oraş american, scrie Bloomberg.
Totalul de peste 20 de miliarde de dolari include pierderi asigurate de circa 7-8 miliarde de dolari, a declarat Charles Watson, director pentru cercetare şi dezvoltare la Kinetic Analysis Corp, companie de analiză a riscurilor. O mare parte din nota de plată rămasă va fi preluată de oraşe şi state pentru reparaţiile necesare infrastructurii, a spus el.
"Cred că (impactul, n.r.) în sectorul public este disproporţionat de mare", a spus Watson. Amploarea pagubelor nu va fi cunoscută până când nu se retrag apele şi angajaţii pot inspecta tunelurile de metrou şi infrastructura de utilităţi.

Companiile aeriene au blocat la sol 12.500 de zboruri, în timp ce bursele sunt închise marţi a doua zi consecutiv din cauza condiţiilor meteo pentru prima dată începând din 1888.
Valurile uriaşe şi ploile puternice au inundat instalaţii electrice şi au închis sectorul financiar din New York. Compania de utilităţi din New York, Consolidated Edison, a oprit alimentarea cu curent electric pentru mai multe zone din Manhattan, inclusiv Wall Street, şi Brooklyn, din cauza efectelor uraganului.


Înainte să atingă uscatul, uraganul a cauzat întreruperea curentului electric pentru 2,1 milioane de locuinţe şi afaceri, potrivit unor rapoarte ale companiilor de utilităţi. Întreruperile în alimentarea cu electricitate ar putea afecta timp de 10 zile până la 10 milioane de persoane în regiunea în care acţionează uraganul.
Pierderile mari pentru infrastructura publică vor fi similare, într-o bună măsură, cu cele ale uraganului Katrina, care a inundat New Orleans în 2005, a spus Watson. Katrina a fost dezastrul natural cu cele mai mari costuri din SUA, pagubele fiind de 41 de miliarde de dolari doar pentru proprietăţi asigurate, potrivit Insurance Information Institute.


Anterior, compania Eqecat, specializată în modele de risc pentru situaţii de dezastru, a estimat pagube de până la 20 de miliarde de dolari din cauza uraganului, din care 5-10 miliarde de dolari asigurate.
Întrucât uraganul va continua să afecteze noi regiuni din SUA în următoarele zile, economiştii au estimări diferite în privinţa posibilielor pagube.

Uraganul ar putea reduce, în final, cu 0,1-0,2 puncte procentuale PIB al SUA în trimestrul al patrulea, întrucât scad cheltuielile pentru servicii precum restaurantele, afirmă Mark Vitner, analist la Wells Fargo Securities. Economia SUA, cu un PIB anual de 13.600 de miliarde de dolari, a avansat cu 2% în trimestrul al treilea.

Inundaţiile au forţat închiderea aeroportului John F. Kennedy din New York. Celelelate două aeroporturi importante din regiune, Newark Liberty International şi LaGuardia, sunt de asemenea închise.
Uraganul a blocat la sol circa 15% din zborurile din SUA începând din 27 octombrie până luni seara, arată date ale firmei de cercetare FlightStats.

URAGANUL SANDY: Două reactoare nucleare au fost oprite

Două reactoare nucleare au fost oprite în estul Statelor Unite din cauza intemperiilor şi pagubelor provocate de trecerea uraganului Sandy, potrivit operatorilor acestora, transmite AFP.
Un reactor nuclear a fost scos din funcţiune marţi în statul New Jersey.
Situat la Hancocks Bridge, pe marginea râului Delaware, reactorul Salem 1 a fost închis când patru dintre cele şase pompe ale sale de circulaţie a apei au încetat să funcţioneze, a precizat societatea Public Service Electric and Gas (PSEG), adăugând că reactorul vecin de la Hope Creek funcţiona normal.
"Centrala este în prezent stabilă", a afirmat societatea într-un comunicat publicat la ora 05.00 GMT (07.00, ora României). Contactat în jurul orei 12.00 GMT (14.00, ora României), un purtător de cuvânt al companiei a confirmat pentru AFP că reactorul era în continuare oprit, fără a face alte precizări.
Un alt reactor, situat la circa 50 de kilometri nord de New York, pe marginea râului Hudson, a fost de asemenea oprit în noaptea de luni spre marţi, după cum a anunţat operatorul său pe Twitter, făcând referire la "probleme la reţeaua electrică externă".
Nu există niciun "risc pentru public" sau pentru angajaţi, a precizat societatea Energy, care administrează centrala de la Indian Point.
Niciun purtător de cuvânt al companiei nu a putut fi contactat marţi pentru a preciza cum a evoluat situaţi

Sursa:  REALITATEA.NET

Proiectul Conştiinţei Globale


Există oare cu adevărat o putere a minţii care poate influenţa materia?

Dacă da,atunci cât de mare este această influenţă? Oare ce poate face omul prin forţele psihice şi până unde au ajuns acestea să se manifeste? Care este situaţia actuală a rezultatului gândurilor şi acţiunilor umanităţii?
„Proiectul Conştiinţei Globale” este primul experiment şi eveniment ştiinţific, care demonstrează prin mijloace riguros ştiinţifice identificabile, repetabile şi reproductibile că mintea umană poate influenţa materia.
Proiectul Conştiinţei Globale* (The Global Consciousness Project) este cel mai important
proiect internaţional de cercetare a unor posibile acţiuni neconvenţionale ale minţii umane. Originea sa se găseşte în numeroase discuţii purtate în anii 1990, în cadrul unor grupuri de avangardă, formate din oameni de ştiinţă cu vederi largi şi reprezentanţi ai unor curente spirituale, preocupate de ideea tulburătoare potrivit căreia mintea umană ar putea influenţa nemijlocit realitatea fizică. 
Afirmaţiile ce consideră gîndul uman o forţă redutabilă, care poate modela direct realitatea, au o tradiţie milenară şi au jucat un rol esenţial în majoritatea curentelor esoterice şi doctrinelor spirituale ce s-au succedat de-a lungul istoriei.
Această idee tradiţională a fost şi este însă infirmată categoric de către comunitatea ştiinţifică, deoarece pare să contrazică nu doar setul de legi bine cunoscute ale fizicii, ci înseşi principiile restrictive fundamentale ale ştiinţei.

Proiectul Conştiinţei Globale consideră că de fapt contradicţia este doar una temporară şi
aparentă şi încearcă să demonstreze acest fapt prin metode de investigaţie moderne strict ştiinţifice. Principalul său artizan şi totodată directorul de proiect este dr. Roger D. Nelson, psiholog şi cercetător recunoscut al fenomenelor neconvenţionale în cadrul laboratoarelor de pe lîngă Universitatea Princeton din New Jersey (S.U.A.).
Principalele obiective urmărite de Proiectul Conştiinţei Globale sunt următoarele:
- să evidenţieze prin metode ştiinţifice o posibilă acţiune a minţii asupra materiei, adică o acţiune nemijlocită a conştiinţei umane în realitatea fizică;

- să verifice o posibilă sincronizare a unui număr ridicat de minţi umane, care pot acţiona corent şi simultan asupra lumii fizice, determinînd modificări şi efecte măsurabile;

- să evalueze ipoteza existenţei unei conştiinţe de grup sau chiar a unei conştiinţe globale, care ar reprezenta un fel de superminte planetară.
Proiectul Conştiinţei Globale a debutat în august 1998 cu două sisteme electronice la Princeton şi s-a extins treptat în S.U.A. şi apoi în întreaga lume. În prezent, el cuprinde o reţea formată din 55 sisteme electronice interconectate, răspîndite din Alaska pînă în Noua Zeelandă (Fig. 1). Fiecare astfel de sistem, denumit şi egg, este format dintr-un generator de numere aleatoare cuplat la un calculator. Generatorul de numere aleatoare (random number generator) este denumit astfel deoarece generează 200 numere pe secundă, în esenţă secvenţe de cifre 0 şi 1.

Unul dintre cele 55 sisteme generator de numere aleatoare-calculator, primul din Europa de est, se află la Cluj-Napoca, ca urmare a participării active a Colectivului de cercetări neconvenţionale al Institutului de cercetări experimentale interdisciplinare din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai laProiectul Conştiinţei Globale. Din luna iunie 2002, 
sistemul electronic de la Cluj-Napoca, denumit egg.bellatrix.ro 1025, este conectat prin Internet la computerul central de la Princeton şi transmite în timp real secvenţe numerice de cîte 200 cifre pe secundă, funcţionînd neîntrerupt 24 ore din 24.

Fig. 1. Distribuţia geografică a celor 55 sisteme electronice (egg-uri) ale reţelei.
Ipoteza de lucru a proiectului este următoarea: mintea, conştiinţa, gîndul uman poate influenţa direct evenimente, fenomene şi sisteme fizice. Sistemul fizic ales pentru a verifica ipoteza este tocmai generatorul de numere aleatoare menţionat.

Cu alte cuvinte, potrivit ipotezei de lucru, mintea umană, gîndul ar putea influenţa secvenţele de cifre, în sensul structurării şi ordonării lor. Dar, deoarece efectul este mic, se urmăreşte amplificarea sa. Pentru aceasta, se aleg intervale de timp în care un număr cît mai ridicat de persoane, deci de minţi şi gînduri umane, se sincronizează şi se interconectează, deoarece se concentrează asupra unui eveniment major foarte recent, capabil să determine o reactie emoţională colectivă.
Astfel de evenimente sunt:

- conflicte majore (războaie, revoluţii, revolte populare, lovituri de stat, conflicte religioase);
- catastrofe naturale (cutremure, erupţii vulcanice, alunecări de teren, inundaţii etc.);
- accidente teribile (pe pămînt, în apă, în aer sau chiar în spaţiul cosmic);
- atentate importante;
- festivităţi şi ceremonii tradiţionale (Anul Nou Kumbh Mala etc.);
- evenimente colective (meditaţii pentru pace, vizite ale unor personalităţi etc.)
- evenimente astronomice (eclipse de Soare şi Lună, alinieri ale planetelor, opoziţii ale  planetelor etc.).

Imaginea metaforică este aceea a unor minţi individuale, reprezentate sub forma unor insule izolate într-un ocean, între care în momente deosebite, de tipul evenimentelor menţionate, se aştern punţi care le interconectează. Iar aceste minţi umane interconectate în număr ridicat acţionează coerent şi simultan asupra realităţii fizice. Unul dintre numeroasele rezultate ale acestei acţiuni este influenţarea preferenţială a secvenţelor numerice produse de generatoarele de numere aleatoare ale egg-urile reţelei răspîndit în lume, care sunt parţial ecranate faţă de posibile influenţe fizice convenţionale.

Rezultatele obţinute demonstrează cu fermitate faptul că, indiferent de locul unde se produce evenimentul major, efectul observat este global. Aceasta înseamnă că factorul extern, care pare să acţioneze independent de distanţă, afectează simultan toate egg-urile reţelei raspîndite în lume.
Proiectul Constiintei Globale (PCG) incearca sa demonstreze ca minti­le umane se pot sincroniza si pot actiona coerent si simultan asupra lumii fizice, determinand modificari si efecte masurabile. PCG verifica astfel posibilitatea existentei unei constiinte de grup 
sau chiar a unei constiinte globale, care ar reprezenta un fel de superminte planetara. Constiinta globala se manifesta cu predilectie in cazul unor evenimente importante: conflicte majore (razboaie, revolutii), catastrofe naturale, accidente teribile, atentate, festivitati si ceremonii traditionale (Anul Nou), evenimente colective (demonstratii, rugaciuni pentru pace, vizite ale unor personalitati etc.) sau evenimente astronomice (eclipse de Soare si Luna, alinieri ale planetelor).

Concluzia cercetatorilor vine sa certifice o idee tulburatoare, veche de secole: aceea ca gandurile si trairile sufletesti pot influenta materia, realitatea fizica, si isi pot face simtita prezenta cat se poate de clar.In anii '90, ideea ca mintea umana poate influenta realitatea concreta a fost mult discutata in cadrul unor grupuri de avangarda, formate din oameni de stiinta si reprezentanti ai unor curente spirituale. Desi veche de cand lumea, jucand un rol esential in majoritatea doctrinelor spirituale, ipoteza a fost infirma­ta categoric de comunitatea stiintifica, deoarece pare sa contrazica legile fizicii si principiile fundamentale ale stiintei.

Altfel spus, omenirea în ansamblu reacţionează mai puţin la actele de violenţă extremă şi tinde să se desensibilizeze şi să se obişnuiască cu violenţa. Trăim într-o lume din ce în ce mai violentă şi mai nesigură iar răspunsul la violenţă prin violenţă nu face decît să amplifice acest flagel ce tinde să se globalizeze. Rezultatele oferite de Proiectul Conştiinţei Globale arată că violenţa este pe cale să nu mai fie resimţită ca o excepţie, ci mai degrabă ca un fapt aproape obişnuit şi inevitabil în viaţa noastră. 
Iar dacă acest avertisment nu este luat în considerare cu seriozitate şi responsabilitate, consecinţele ar putea fi  imprevizibile într-un viitor apropiat.

Referinţe bibliografice:
*PĂTRUŢ, Adrian, Proiectul Conştiinţei Globale, 2004 (materialul a fost redactat pentru media de către Adrian Pătruţ, responsabilul pentru partea română a Proiectului Conştiinţei Globale şi este reprodus cu acordul său şi al lui Roger Nelson, directorul general al Proiectului Conştiinţei Globale)
  



surse