joi, 2 august 2012

4 august 2012 - anunţat de un cerc în lanuri


În data de 2 iunie 2012, la Manton Drove, Wiltshire, Anglia a apărut un nou desen în lanurile de cereale. Pe câmpul verde, acest desen este aparte faţă de toate celelalte apărute de-a lungul timpului, până acum. 

De data aceasta, desenul pare să fie compus din benzi circulare concentrice care însă nu sunt complete, ca şi cum fiecare dintre aceste benzi ar reprezenta o piesă de detaliu dintrun ansamblu mai mare, unitar, care poate fi interpretat corespunzător doar considerând fiecare dintre aceste benzi detaliate.

Fotografia realizată de Simone Watts de la o înălţime redusă ne arată că există 6 benzi individuale, fiecare cu lungimea sa circulară. Una singură este aproape completă. 

Desigur, interpertările au început imediat să apară, chiar din 2 iunie 2012. Însa toate au pornit de la faptul că, aşa cum se observă foarte clar, desenul se aseamănă până la identitate cu un ceas polar. Un ceas polar este o metodă de a reprezenta timpul mai puţin obişnuită.

Ceasul polar foloseşte 6 indicatoare pentru fiecare componentă a timpului: luna din an, ziua din lună, ziua din săptămână, ora din zi, minutul din oră, secunda din minut. Aşadar, este o metodă exactă de reprezentare atipică a timpului.


Aici trebuie să amintim că există deja un astfel de ceas polar sub forma unui program de calculator, a unui economizor de ecran (screen-saver), dar şi sub o formă care este direct vizibilă pe internet, ca mai jos:




[Dacă în spaţiul de mai sus nu se vede nimic, atunci mergeţi la adresa http://blog.pixelbreaker.com/polarclock pentru a vă convinge cum arată un ceas polar...]

Cea mai pertinentă interpretare aparţine însă lui Jitka şi Roman Hamar, din Cehia. Folosind programul PolarClock3 de la PixelBreaker, ei au reuşit să identifice în mod exact ce dată reprezintă desenul din lanul de cereale.



Data exactă este 4 august, sâmbătă, ora 19:45:53.

Mai rămânea de stabilit în ce an...

Desigur, prima opţiune este să presupunem că desenul se referă la anul acesta, 2012, pentru că a apărut în acest an. Presupunerea este susţinută şi de faptul că anul acesta, data de 4 august este întro sâmbătă, aşa cum arată şi desenul din lanul de grâu!

Aşadar, 4 august 2012.

Să mai amintim faptul că ceasul polar a fost inventat în secolul 19 de Charles Wheatstone (Wheatstone - în traducere "piatră de grâu"), care a pus bazele cercetărilor în telecomunicaţii... Apariţia acestui desen în lanurile verzi de grâu, ne dă de gândit dacă luăm în considerare numele inventatorului ("Piatră de grâu")...

De asemenea, există unele interpretări care subliniază posibilitatea ca ceasul polar să reprezinte un avertisment pentru un eveniment în legătură cu polii planetei, poate o inversare a polilor?

James Gililand, (eceti.org) a trimis un scurt mesaj în legătură cu apariţia acestui desen în lanurile de grâu, pe care îl prezentăm în continuare:

"Foarte curând cerul se va umple cu navele noastre, iar legea Universală va prevala. Tirania se va prăbuşi, ăsta este adevăratul sens al datei din august consemnată în cercul polar din lanuri. Acest proces este deja în plină desfăşurare de mai mult timp. Pleiadeenii le-au dat mayaşilor calendarul lor, aşa cum au dezvăluit înţelepţii mayaşi. Pleiadeenii au contribuit cel mai mult la stocul genetic al raselor umane de pe Pământ, dar există şi alte rase extraterestre care au modificat genetic rasa umană. Pleiadeenii vor coordona procesul de restaurare a echilibrului pe Pământ împreună cu celelalte 12 naţiuni stelare (rase de extratereştri), dar şi fiind ajutaţi de alţii care s-au alăturat cauzei; asta nu înseamnă că noi (oamenii de pe Pământ) acum putem să "ne culcăm pe o ureche", noi trebuie să avem un rol activ în această transformare. Noi trebuie să ne ridicăm la înălţimea posibilităţilor care există deja, să ne armonizam energiile cu noile frecvenţe de vibraţie ale noului Pământ, dacă vrem ca să rămânem aici."


Sursa: aim.pro.tc

Omenirea la plural: câte specii de oameni vor exista în viitor?

În trecut au existat mai multe specii de oameni, pe care evoluţia le-a eliminat încet-încet, lăsându-ne doar pe noi, specia Homo sapiens, să reprezentăm Omul pe Terra. Numai fosilele şi câteva fragmente de ADN, ascunse în adâncul fiecăreia dintre celulele noastre, mai amintesc de faptul că odinioară am împărţit Pământul cu alte câteva specii umane. Bun, asta a fost, trecutul e trecut şi nu-l putem schimba. Dar ce ne rezervă viitorul în această privinţă? Specia umană continuă să evolueze? Dacă da, atunci ar fi oare posibil ca, peste un milion de ani, să zicem, în locul unicei specii de om actuale, să existe alte două, sau trei, sau oricâte specii umane, descendente ale omului de azi?



O viziune literară


Într-o povestire ştiinţifico-fantastică pe cât de captivantă, pe atât de înfricoşătoare, unul dintre maeştrii genului, scriitorul britanic H. G. Wells, explorează cu imaginaţia această posibilitate tulburătoare - diferenţierea speciei umane în două specii-urmaşe, foarte diferite una de cealaltă ca înfăţişare şi mai ales ca mod de viaţă.


În povestea sa, publicată în 1895 şi intitulată Maşina timpului, savantul explorator care construiese fantastica maşinărie face un salt în timp, ajungând la o depărtare de 800.000 de ani în viitor. Şi ceea ceea a văzut acolo l-a zguduit: oamenii, aşa cum îi ştia el, oamenii asemenea lui, nu mai existau. Frumoasele plaiuri ale Angliei erau acum locuite de două specii de fiinţe umanoide pe care exploratorul le identifică drept descendentele oamenilor, emiţând şi câteva ipoteze cu privire la modul în care s-au format.


Sus, la suprafaţa pământului, trăiesc Eloii, făpturi umanoide de statură măruntă, cu un trup gracil, având aproape înfăţişarea unor păpuşi; se hrănesc exclusiv cu fructe, duc o viaţă bucolică şi trândavă, petrecându-şi vremea cu jocuri, cântece, plimbări, alcătuind o societate hedonistă şi decadentă ce se ofileşte cu graţie într-o nepăsare copilărească, într-o indolenţă naivă...


Atunci, privindu-le mai de aproape trăsăturile, am văzut şi alte particularităţi în gingăşia lor asemănătoare porţelanurilor din Dresda. Părul, căzând în bucle uniforme, se termina brusc la gât şi obraji; pe faţă nu aveau nici cea mai mică urmă de barbă, iar urechile erau extrem de mici. Gura era de asemenea mică, buzele subţiri, de un roşu aprins, iar bărbia ascuţită la vârf. Ochii erau mari şi blânzi [...].


Cât despre firea lor, spune Călătorul în timp, [...] "niciodată n-am întâlnit oameni mai indolenţi sau care să obosească mai lesne."


În jurul lor, totul poartă pecetea declinului, a dezintegrării lente a unei culturi cândva înfloritoare: o arată mai cu seamă numeroasele clădiri luxoase şi monumente măreţe aflate în paragină, o splendoare ruinată potrivită cu starea de decandenţă a graţioşilor Eloi, frumoşi după criteriile umane, dar degeneraţi, deveniţi nişte inadaptaţi incapabili să susţină mersul lumii.


Iar dedesubt, în adâncul pământului, într-o lume subterană misterioasă şi stranie, trăieşte cealaltă specie: Morlocii, fiinţe subpământene adaptate pe deplin tenebrelor, cu trăsături de animal nocturn, precum ochii mari şi pielea depigmentată.


Prima întâlnire a exploratorului cu un Morloc îl face să creadă că avea de-a face cu un animal oarecare:


Impresia pe care mi-a lăsat-o este, desigur, imperfectă, dar ştiu că fiinţa aceea era de un alb murdar şi avea nişte ochi mari şi stranii, de un cenuşiu roşcat; ştiu, de asemenea, că era acoperită cu păr bălai pe cap şi pe spate. Dar, după cum spuneam, a trecut prea repede pentru ca să o pot vedea desluşit. Nu pot spune nici măcar dacă alerga în patru labe sau doar le ţinea foarte jos pe cele două din faţă.


Însă, în scurt timp, realitatea i se revelează, răscolindu-l:


A trebuit să se scurgă câtva timp până când am reuşit să mă conving că fiinţa pe care o văzusem face parte din speţa omenească. Dar, treptat, adevărul mi-a apărut în faţă: omul nu rămăsese o singură specie, ci se diferenţiase în două animale diferite: descendenţii generaţiei noastre erau nu numai copiii graţioşi din lumea de deasupra, ci şi acest albicios, scârbos animal al întunericului, care ţâşnise pe dinaintea mea, era de asemenea moştenitorul nenumăratelor veacuri trecute.


Aflând ulterior mai multe despre Morloci, savantul dezvoltă o adevărată antipatie faţă de ei, deşi, atunci când judecă la rece, îşi dă seama că e vorba despre un proces pur adaptativ şi că Morlocii nu erau altceva decât un produs al evoluţiei fireşti. Resimţind teama, obişnuită la orice om din vremea sa, faţă de subterane şi de făpturile întunericului, victimă a ideilor estetice legate de ceea ce era privit drept frumos, obişnuit cu delicaţii, copilăroşii, inofensivii Eloi şi însuşindu-şi antipatia acestora faţă de locuitorii subpământeni, ajunge să-i urască, mai ales atunci când află, cu oroare, că Morlocii sunt carnivori, iar prada lor obişnuită sunt Eloii.


Însă, practic, aceşti respingători Morloci sunt specia dominantă, cei care conduc lumea. Lor le aparţine lumea industrială - subterană -, ei le fac Eloilor haine, ei le furnizează ceea ce le este necesar dar, totodată, îi exploatează ca sursă de hrană. Practic, îi întreţin aşa cum ar creşte nişte animale domestice de pe urma cărora se hrănesc.




În povestire, Wells sugerează că Eloii ar fi fost urmaşii clasei superioare a societăţii, în vreme ce Morlocii ar fi fost descendenţii muncitorilor exploataţi, pătura socială cea mai de jos a Epocii Industriale britanice, condamnaţi veacuri în şir la o viaţă în condiţii oribile, în măruntaiele întunecoase ale marilor instalaţii industriale, în mahalele sordide, în care nu pătrundeau razele soarelui, munca lor epuizantă susţinând viaţa trândavă a aristocraţilor. Iar acum, rolurile se schimbaseră: foştii stăpâni deveniseră hrană pentru foştii sclavi, ajunşi între timp adevăraţii stăpâni ai Pământului. O răzbunare, o revanşă a Istoriei, aşa o vede Wells, care , vorbind despre fenomen, aminteşte numele zeiţei elene a răzbunării: Nemesis.




O opinie ştiinţifică


La peste un veac de la publicarea acestei zguduitoare viziuni asupra viitorului umanităţii, ce cred oamenii de ştiinţă despre o astfel de posibilitate? Pentru a aborda acestp problemă, ar trebui întâi să ştim dacă specia umană mai este încă în proces de transformare, de evoluţie. Este? Răspunsul e surprinzător de dificil de aflat.




Multă vreme, omul a fost considerat ca un fel de culme a evoluţiei, nivelul cel mai înalt la care putea ajunge a fiinţă de pe Pământ. E neîndoielnic că, deşi nu suntem singura specie inteligentă, suntem totuşi mult diferiţi de toate speciile cu care împărţim azi Pământul, chiar şi de cele genetic apropiate nouă. Realizările de ordin tehnologic şi spiritual ale omului îl plasează categoric într-o poziţie aparte faţă de oricare altă specie actuală.


Convingerea că omul este mai presus de orice altă fiinţă din lumea naturală nu este proprie doar creaţioniştilor. Chiar şi adepţii tepriilor evoluţioniste au considerat multă vreme că omul se află pe treapta cea mai de sus a scării evoluţiei şi, în mod destul de ciudat, această convingere era însoţită adesea şi de aceea că "mai sus de atât nu se poate", că lumea vie şi-a atins apogeul prin dezvoltarea speciei Homo sapiens, că omul însuşi şi-a atins momentul de vârf al evoluţiei sale şi că nu mai are cum să să se transforme în altceva.


Dar o astfel de convingere e lipsită de logică. Cum adică, să ne fi oprit din evoluţie? Nu avem alte scuze pentru o astfel de convingere greşită decât orbirea noastră narcisică (care ne face să credem că suntem desăvârşiţi aşa cum suntem, că mai buni de-atât n-avem cum să ne facem, fiindcă evoluţia ne-a făcut perfecţi) şi, încă şi mai mult, nepotrivirea dintre ritmul în care merge evoluţia şi ritumul în care trăim noi, în scurta noastră viaţă. Trăim prea puţin pentru a putea percepe un fenomen care se desfăşoară atât de lent, încât e nevoie de sute de mii sau milioane de ani pentru ca transformările să fie vizibile.


E drept, însă, că evoluţia noastră nu mai este la fel ca a tuturoro celorlalte animale: noi avem la activ, în plus faţă de evoluţia biologică, o evoluţie culturală şi trebuie neapărat să ţinem seama de ea atunci când încercăm să anticipăm viitorul Omului ca specie.


În ziua de azi, cei care încearcă să prevadă viitorul umanităţii şi devenirea speciei umane au în faţă mai curând imaginea unui cyborg - o combinaţie de creatură biologică şi capodoperă tehnologică, un hibrid-om-maşină, în care porţiuni din organism vor putea fi înlocuite cu piese artificiale, ceea ce va duce la prelungirea vieţii şi la creşterea calităţii ei, dar nu la o diferenţiere a speciei.


Mult mai rar se prevede o evoluţie care ar putea duce la apariţia unor noi subspecii şi apoi specii de om.


Un vizionar care s-a încumetat să prezică o astfel de devenire este profesorul Oliver Curry, un specialist în ştiinţele evoluţiei la Universitatea Oxford. Cu 6 ani în urmă, presa a fost plină de ştiri care, toate, spuneau ceva de genul "Specia umană se va împărţi în două... o specie dominantă, elita, formată din indivizi înalţi, zvelţ, inteligenţi şi care vor trăi mai mult... o specie inferioară, reprezentată de oameni scunzi, graşi şi cam săraci cu duhul, care vor avea o speranţă de viaţă mai mică." Şi citau drept autor al afirmaţiilor pe profesorul Oliver Curry.


Povestea este, bineînţeles, ceva mai puţin superficială: profesorul Curry a fost rugat de un post de televiziune să realizeze un eseu privind evoluţia viitoare a omului. Ceea ce omul de ştiinţă a şi făcut, redactând nu o lucrare ştiinţifică, ci un material de popularizare (scris însă de un specialist). Din păcate, odată ce mass media a pus mâna pe informaţiile oferite de prof. Curry, le-a cam distorsionat, în încercarea de a evidenţia aspectele senzaţionale, drept care prof. Curry s-a văzut obligat să publice raportul în forma originală, pentru ca informaţia să ajungă la cititori în varianta corectă.


Ce spune, aşadar, omul de ştiinţă în lucrarea sa?


Aruncă o privire în viitor, încercând să prevadă ce se va întâmpla cu omul peste 1000 de ani, peste 10.000, de ani, peste 100.000 şi peste un milion de ani. Aminteşte că evoluţia presupune o selecţie a acelor trăsături apărute datorită mutaţiilor suvenite spontan la nivelul genomului şi care s-au dovedit utile pentru supravieţuire; că este un proces foarte, foarte lent şi, prin urmare, este dificil pentru noi să-i percepem efectele şi să i le anticipăm; afirmă că modificările observate la oamenii occidentali în ultimul secol (mai înalţi, mai sănătoşi, chiat mai inteligenţi) nu sunt rezultatul evoluţiei biologice, ci al modificării condiţiilor de viaţă şi că schimbările pe termen scurt (1000 de ani, de exemplu) nu se vor datora selecţiei naturale, ci modificărilor genetice şi selecţiei artiificiale îndreptate în direcţia obţinerii anumitor caracteristici.




Care sunt predicţiile prof. Curry?


Peste 1000 de ani vom fi mai sănătoşi, vom trăi mai mult (cca. 120 de ani, în medie), vom fi mai înalţi (bărbaţii vor avea 1,80-2,10 m). Dar asta nu va însemna neapărat evoluţie, ci doar că vom scoate tot ce putem de la ADN-ul nostru, după cum zice autorul. De asemenea, se vor reduce mult diferenţele regionale în ceea ce priveşte culoarea pielii; vom avea cu toţii pielea cafenie, de diferite nuanţe, dar, oricum, mult mai închisă decât acum. Omul de ştiinţă consideră că, în jurul anului 3000, specia umană îşi va atinge apogeul, va ajunge la maximul împlinirii sale fizice şi mentale.


Peste 10.000 de ani, ne vom baza tot mai mult pe tehnologie pentru a vindeca sau preveni diverse boli (iar asta va însemna că genele care ne predispun la bolile cu pricina se vor menţine în genofond) şi pentru a depăşi problemele legate de infertlitate (ceea ce va însemna că, tot datorită persistenţei genelor ce predispun la infertilitate, tot mai mulţi oameni, vor avea, cu timpul, asemenea probleme). Tot din cauză că ne vom baza enorm pe tehnologie, vom ajunge să ne bazăm mai puţin pe ceilalţi oameni şi astfel ne vom pierde mult din capacitatea de empatie, din încredere, chiar şi din puterea de a-i iubi pe ceilalţi. Indivizii umani vor deveni mai egoişti şi mai egocentrici decât acum.


Ingineeria genetică ne va permite să înlocuim secvenţele de ADN cu defecte prin unele fără cusur, iar dacă acest ADN de schimb va proveni de la aceeaşi sursă, diversitatea genetică în rândul populaţiei se va reduce şi oamenii vor ajunge să semene tot mai mult unii cu ceilalţi.


În cele din urmă, oamenii vor căpăta multe dintre caracteristicile animalelor domestice: vor fi o populaţie relativ omogenă de fiinţe cocoloşite, infantile, lipsite de rezistenţă şi cu o putere de adaptare redusă.


Peste 100.000 de ani vor începe să fie vizibile efectele selecţiei sexuale, care va favoriza împerecherile în cercuri mai restrânse, pe baza similarităţilor de statut social, de aspect etc. În mult mai mare măsură decât azi, crede prof. Curry, oamenii cu cele mai bune gene îşi vor alege parteneri de acelaşi tip, ceea ce va duce, cu timpul, la amplificare inegalităţilor de ordin genetic şi va crea condiţiile desfăşurării unui proces denumit speciaţie simpatrică: dintr-o specie se formează mai multe specii noi, în acelaşi areal. Omenirea se va polariza, constituindu-se o elită genetică şi o pătură inferioară din punct de vedere genetic.




Reprezentanţii elitei vor fi înalţi şi zvelţi, cu chipuri şi trupuri simetrice, curaţi şi sănătoşi, inteligenţi şi creativi. Cei cu slabe înzestrări genetice vor alcătui categoria inferioară - oameni scunzi şi îndesaţi, cu asimetrii ale trăsăturilor şi corpului, neîngrijiţi, cu o stare proastă de sănătate şi cu o inteligenţă redusă.


(Nu tocmai ca în nuvela lui Wells: acolo, membrii aşa-zisei elite, Eloii, în ciuda frumuseţii fizice, erau cei inferiori ca inteligenţă, iar "urâţii", "scârboşii" Morloci erau cei care, cu inteligenţa lor tehnică şi puterea lor de adaptare, puneau în mişcare economia, asigurau mersul lumii.)


Iar peste un milion de ani, spune autorul eseului, poate că una dintre noile specii de oameni va coloniza alte planete. Iar atunci vom asista la un nou aspect al evoluţiei, aşa-numita speciaţie alopatrică: este procesul care are loc atunci când o populaţie a unei specii ajunge să trăiască pe un teritoriu nou, cu condiţii noi (diferite de cele în care se dezvoltase specia-mamă) şi, adaptându-se acestor condiţii, dă naştere unei noi specii. Populaţiile umane ajunse pe diverse planete se vor adapta condiţiilor locale, apărând astfel specii diferite, fiecare adaptată la planeta sa, la noua ei casă.


Un lucru e sigur: evoluţia continuă, dar nu mai este ceva aflat doar în "mâna" naturii. Printre capacităţile extraordinare ale omului, una dintre cele care îl deosebesc net de restul regnului animal, se numără această putere nemaiîntâlnită de a-şi influenţa viitorul - de a-l construi, de fapt. Evoluţia omului e una fără seamăn, prin faptul că aspectul biologic este dublat de cel cultural. Evoluţia culturală ne-a adus, în doar câteva sute de ani, de la stadiul unor umanoizi primitivi ce se adăposteau în peşteri, la cel de fiinţe în stare să trăiască luni în şir în spaţiu, într-un habitat artificial construit cu puterea minţii şi a braţelor lor. Şi cine ştie unde ne-ar mai putea duce această evoluţie culturală şi ce-ar mai putea face din noi?









SCENARIU DE RĂZBOI: Israel calculează pagubele unui atac asupra Iranului


Ministerul israelian al Apărării analizează scenariul unui conflict militar cu Iranul şi mişcarea Hezbollah, activă în sudul Libanului, existând şi ipoteza implicării Siriei în acest război.



Israel vrea să atace Iranul şi Siria
Israel vrea să atace Iranul şi Siria
Experţi din cadrul Ministerului israelian al Apărării, citaţi de ziarul Haaretz, au estimat că aproximativ 200 de civili israelieni ar muri în cazul unui conflict cu Iranul şi mişcarea şiită Hezbollah, activă în sudul Libanului şi susţinută de regimurile de la Teheran şi Damasc. Conform experţilor israelieni, numărul victimelor civile israeliene ar ajunge la 300 dacă Siria va fi implicată în acest conflict.
Potrivit ziarului Haaretz, estimările au fost elaborate pe baza arsenalului de rachete deţinut de Hezbollah, Siria şi Iran, în funcţie de pregătirea forţelor de securitate israeliene şi de experienţele conflictului din Liban din 2006.
În cazul în care Israelul ar ataca instalaţiile nucleare iraniene, Iranul va riposta cu rachete, însă, aproape sigur, va interveni şi mişcarea şiită Hezbollah, care ocupă poziţii la frontiera dintre Liban şi Israel. În conflict ar putea fi implicată şi Siria, în contextul în care regimul Bashar Al-Assad este, alături de Iran, un susţinător activ al Hezbollah.
Liderii politici de la Ierusalim au sugerat zilele trecute că Israelul va răzbuna atentatul comis în staţiunea bulgară Burgas, soldat cu moartea a cinci israelieni pe 18 iulie şi atribuit Hezbollah. Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a declarat că nu există dubii în legătură cu implicarea Hezbollah în acest act terorist. "Avem dovezi solide. Vom analiza aceste dovezi împreună cu serviciile de informaţii din SUA, Marea Britanie şi alte state", a precizat Barak. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, preşedintele Shimon Peres, Ehud Barak şi ministrul de Exerne Avigdor Lieberman au atribuit toţi atentatul de la Burgas mişcării teroriste Hezbollah, activă în sudul Libanului şi susţinută de regimurile din Siria şi Iran. Atentatul comis pe 18 iulie în parcarea aerroportului din Burgas s-a soldat cu moartea a cinci israelieni, a şoferului de autocar bulgar şi a altei persoane rămasă neidentificată, despre care se presupune că ar fi teroristul-kamikaze.
Efraim Halevy, fost director al Serviciului israelian de informaţii externe (Mossad), a sugerat că statul evreu ar putea ataca instalaţiile nucleare iraniene în următoarele 12 săptămâni. Miercuri, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a afirmat că asigurările oferite de Statele Unite privind posibilitatea unei intervenţii militare împotriva Iranului nu sunt suficiente pentru a opri regimul islamist de la Teheran să se doteze cu arme nucleare. "Regimul de la Teheran crede că membrii comunităţii internaţionale nu manifestă suficientă voinţă pentru a opri Iranul", a spus Netanyahu după ce secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a reiterat, în Israel, că Statele Unite menţin opţiunea militară în cazul Iranului.
Regimul islamist de la Teheran susţine că programul nuclear iranian are scop strict civil, dar Occidentul şi Israelul suspectează că Iranul încearcă să fabrice arme atomice.
"În momentul de faţă, regimul iranian crede că membrii comunităţii internaţionale nu au suficientă voinţă pentru a opri programul nuclear. Domnul Panetta a declarat în urmă cu câteva luni că, dacă nu vor mai exista alte opţiuni, America va acţiona... Dar aceste declaraţii încă nu au convins regimul iranian să oprească programul nuclear. Această situaţie trebuie să se schimbe şi trebuie să se schimbe rapid, pentru că timpul pentru rezolvarea pe cale paşnică a acestei situaţii tinde să expire...", a avertizat Netanyahu.
Statele Unite au avertizat Israelul să nu efectueze vreun atac unilateral împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, însă Netanyahu a sugerat marţi că statul evreu ar putea opta pentru o intervenţie militară. "Când este vorba de existenţa noastră, nu ne bazăm pe nimeni altcineva, nici măcar pe cei mai buni prieteni", a atras atenţia Netanyahu.

Sursa:  REALITATEA.NET

8 secrete dezvăluite de un expert în nutriţie despre fructe şi legume


Câte fructe şi legume e bine să consumăm zilnic? Când este cel mai bun moment pentru a le consuma? Află de la specialistul în nutriţie Şerban Damian care sunt secretele unei alimentaţii sănătoase!

1. Ce cantitate de fructe şi legume este recomandată spre consum în fiecare zi?
Medicul Şeban Damian: Pentru a respecta o alimentaţie echilibrată, trebuie consumată zilnic o cantitate de minim 400 de grame de fructe şi legume. 

2. Care sunt beneficiile consumului regulat de fructe şi legume?
Medicul Şeban Damian: Minim 5 porţii de fructe şi legume consumate zilnic oferă organismului o cantitate corespunzătoare de nutrienţi pentru prevenirea bolilor grave şi a carenţelor nutriţionale. Organismul uman nu înmagazinează vitaminele hidrosolubile, iar cele 5 porţii asigură minimul necesar de vitamine. În plus, o alimentaţie bogată în fructe şi legume are capacitatea de a prelungi speranţa de viaţă prin reducerea riscului instalării unor boli grave precum diverse forme de cancer sau boli cardiovasculare. În general, fructele şi legumele au o valoare calorică redusă. De aceea, creşterea consumului de fructe şi legume, în detrimentul alimentelor bogate în grăsimi şi cu adaos de zahăr, ajută la menţinerea greutăţii optime şi previne apariţia obezităţii. Aşadar, ne putem menţine starea de sănătate având un regim alimentar echilibrat, ceea ce include consumul regulat de fructe şi legume.

3. Cum poţi să păcăleşti copiii să consume mai multe legume?  Trucuri utile pentru mame
Medicul Şeban Damian: Părinţii ar trebui să acţioneze pe două planuri: să le explice copiilor cu argumente simple, dar pertinente de ce este bine să mâncăm zilnic fructe şi legume, iar pe de altă parte să le dea un exemplu personal, consumând chiar ei cele 5 porţii de fructe şi legume. Evident, părinţii trebuie să aibă permanent grijă ca în casă să existe fructe şi legume proaspete. De asemenea, ar trebui să verifice meniul care li se serveşte copiilor la grădiniţă sau la cantina şcolii. Mamele le mai pot arăta copiilor că legumele pot fi distractive. La micul dejun, pot servi un crocodil făcut dintr-un castravete sau o bărcuţă dintr-o felie de ardei, cu pânza din caşcaval. 

4. Când este cel mai bine să consumăm fructele: dimineaţa pe stomacul gol, înainte sau după mese?
Medicul Şeban Damian: Cel mai bun moment pentru a consuma fructe este între mese, sub formă de gustări. În felul acesta ne aducem în organism un aport optim de carbohidrati şi fibre, dar şi apă, ca să nu mai vorbim de minerale şi vitamine. Dacă vom consuma 2-4 fructe la gustările dintre mese, ne vom asigura fără probleme aportul zilnic necesar de fructe.

5. Care sunt fructele şi legumele cele mai bogate în vitamina C?
Medicul Şeban Damian: Legumele şi fructele cele mai bogate în vitamina C sunt frunzele de pătrunjel, citricele, merele, ardeiul roşu, napii, broccoli şi coacăzele negre.

6. Dacă un copil are carenţe de fier, ce legume şi fructe trebuie să includă mama în dieta lui?
Medicul Şeban Damian: Carenţa de fier observată la analizele de laborator trebuie analizată împreună cu medicul de familie, pentru că în unele situaţii modificarea regimului alimentar poate să nu fie suficientă. Legumele şi fructele nu sunt surse foarte bogate de fier, spre deosebire de alimentele de origine animală. Totuşi, câteva fructe şi legume au un conţinut mai mare de fier – fasolea boabe, soia, frunzele de spanac, stafidele şi prunele.

7. Cum trebuie combătută lipsa de calciu? Care sunt cele mai bune surse vegetale de calciu?
Medicul Şeban Damian: Alimentele de origine vegetală pot fi surse bune de calciu, contribuind la un aport optim de calciu. Sucul de portocale este o sursă bună de calciu – un pahar de suc proaspăt aduce până la 25% din necesarul zilnic. Laptele de soia este de asemenea o sursă de avut în vedere. Se recomandă să se consume şi broccoli, varză, spanac şi păstăi verzi, pentru că şi acestea conţin calciu.

8. Numiţi un fruct şi o legumă, care datorită bogăţiei de nutrienţi, nu trebuie să lipsească din meniul zilnic.
Medicul Şeban Damian: Este greu de ales un singur fruct şi o singură legumă, pentru că fiecare are un spectru unic de nutrienţi, care îl face extrem de valoros pentru organism. Dar totuşi, alegerea mea ar fi mărul şi roşia.

Sursa: www.eva.ro

Horoscop oriental: Atributele lui Dumnezeu in fiecare zodie


In fiecare om se regaseste una din ipostazele divinitatii, in fiecare om regasim o anumita insusire a divinitatii. Iti propunem astazi un altfel de horoscop, un horoscop care isi doreste sa scoata la suprafata latura luminoasa a fiecarei fiinte umane. Afla care sunt atributele divine care se regasesc in fiecare zodie:
Dumnezeu este in toti si in toate… Il regasim in natura, chiar si intr-o bucata de piatra, dar mai ales in cei care ne inconjoara. Conform anumitor culturi si filozofii orientale, Dumnezeu a creat lumea, impanzind in ea o parte din atributele sale. In fiecare om se regaseste una din ipostazele divinitatii, in fiecare om regasim o anumita insusire a divinitatii. Iti propunem astazi un altfel de horoscop, un horoscop care isi doreste sa scoata la suprafata latura luminoasa a fiecarei fiinte umane. Afla care sunt atributele divine care se regasesc in fiecare zodie:


Berbec – Conducatorul, Cel care este peste toate

In Berbec se regaseste unul din atributele importante ale divinitatii si anume abilitatea de a conduce. Divinitatea conduce la modul sublim, Berbecul o face la modul uman. Berbecul are entuziasm, vointa, tarie de caracter, curaj si capacitatea de a discerne raul de bine. Poate fi un conducator excelent daca isi tine sub control impulsivitatea si tendinta sa innascuta spre agresivitate.

 

Taur – Lucratorul, Cel care se implica

In Taur regasim o calitate importanta a divinitatii, aceea de a misca si de a pune lucrurile in functiune. Taurul este omul actiunii, al miscarii, chiar daca adesea isi reneaga aceasta calitate, complacandu-se in confortul rutinei. Autentic si pragmatic, dorind stabilitate si bine in lume, prin perseverenta si rabdare, Taurul face lumea din jurul sau sa functioneze optim.


Gemeni – Sublimul, Cel care da posibilitatea de-a alege

Dumnezeu are doua fete: una vizibila si una invizibila, una care este buna si iertatoare, una care este manioasa si nu mai poate tolera. In nativul Gemeni regasim aceasta caracteristica a dualitatii. Nativul Gemeni are o personalitate contradictorie. Este adaptabil, comunicativ, sociabil, deschis, dar si rautacios, nesincer si opportunist. Este inteligent, insa usor instabil.

 

Rac – Iubitorul, Cel care iubeste fara masura

In Rac gasim una dintre cele mai frumoase atribute divine: iubirea. In mainile noastre insa, ale oamenilor, iubirea poate fi o arma cu 2 taisuri. Racul are abilitatea de a iubi. Uneori simte ca acesta este darul si binecuvantarea vietii sale, alteori simte ca iubirea ii aduce suferinta. Racul este afectuos, bland si sensibil, insa poate fi ranit usor prin cuvinte si fapte.

 

Leu – Initiatorul, Cel care actioneaza si instaureaza

In Leu regasim atributul divin de a da nastere inceputurilor. Este o calitate pe care nu o au multi. Leul este activ, dinamic, in permanenta actionand, in permanenta dorind sa instaureze o noua ordine a lucrurilor sau sa deschida un drum, fie pentru el, fie pentru altii. Spre deosebire de divinitate, pacatul sau este vanitatea.

Fecioara – Gratia, Cea care vindeca si se indura

Fecioara are insamantata in esenta sa o trasatura splendida a divinitatii: abilitatea de-a vindeca, de-a aduce alinare, de a da speranta. Empatica si intelegatoare, Fecioara poate vindeca sufletele celor din jur. Este meditativa, modesta si deschisa catre ceilalti, percepandu-se pe sine ca pe o piesa in marele sah al vietii. Avand asteptari mari de la ea insisi si de la ceilalti, pacatul ei ocazional este acela de a se lasa prea usor dezamagita, criticandu-i pe cei pe care ii iubeste.

 

Balanta - Creatorul, Cel care da nastere

In Balanta regasim abilitatea divinitatii de a crea frumosul, de a-l iubi, de a-l propaga. Fizic si intelectual, Balanta este o zodie atragatoare, atrasa de arte, de armonie si de frumos. Balanta naste uneori frumosul prin puterea cuvantului, avand abilitati scriitoricesti. Este senzuala, rationala si idealista in acelasi timp, avand tendinta de a deveni dependenta de persoanele pe care le iubeste.


Scorpion - Maniosul, Cel care se 

manifesta

In Scorpion regasim atributul divinitatii de a se mania. Mania denota o fire usor excitabila, pasionala si arzatoare, preocupata intens de viata si de ideea de dreptate. Scorpionul are o personalitate inconjurata in mister, iar reactiile sale nu pot fi niciodata prevazute in totalitate. Puternic din fire, Scorpionul ajunge acolo unde isi propune. Dumnezeu nu se razbuna insa, nu este sarcastic si nici nu critica… Asta uita omul Scorpion.

 

Sagetator – Unificatorul, Cel care uneste

In Sagetator regasim armonia unitatii divine. Sagetatorul este o fire pasnica si pacificatoare, militand pentru construirea unei lumi mai bune in jurul sau. El este cel care accepta identitatile asa cum sunt, incercand sa-i faca pe ceilalti sa se accepte ca atare, in loc sa incerce sa se schimbe unii pe altii. Sagetatorul este totodata un explorator, un iubitor al libertatii, dar si o zodie integra, cu un cod moral inalt.

Capricorn – Puternicul, Cel care instaureaza 

suveranitatea

In Capricorn regasim atributul puterii. Prin insasi esenta sa, Capricornul inspira tarie, potential, capacitate. Capricornul are o personalitate care fascineaza fiindca pare imposibil de descifrat in totalitate. Ferm si hotarat, stie ce sa faca si cum sa faca sa ajunga acolo unde isi doreste. Este energic si ii poate domina cu usurinta pe cei din jurul sau. Atinge usor succesul, se impune, influenteaza, ia decizii, este ascultat si respectat.

Varsator - Unicul, Cel care metamorfozeaza

In Varsator regasim trasatura divina a unicitatii. Varsatorul poate fi oricum, insa numai la fel ca ceilalti nu. Aceasta zodie se distinge prin originalitate, printr-un fel atipic de a fi, de a gandi sau de a simti. El este cel care vrea sa schimbe, sa preschimbe si sa transforme societatea si lucrurile. Este un inovator si un iubitor al dreptatii, iar firea sa poate fi imblanzita, insa niciodata supusa in totalitate. Intr-o forma sau alta, intr-un domeniu sau altul, Varsatorul metamorfozeaza viata in jurul lui.

 

Pesti – Rabdatorul, Cel care iese din timp

In Pesti regasim un atribut esential al divinitatii si anume rabdarea. Nativul Pesti este tolerant si ingaduitor si poate suporta nedreptati sau suferinte fara sa caute razbunarea, fara sa urasca. Este fidel si loial si doreste sa isi dedice viata celor din jurul sau.

APA cu LAMAIE: 30 de motive puternice pentru a consuma acest miracol detoxifiant!


Apa cu lamaie este excelenta in detoxifierea organismului. Sucul de lamaie este apreciat pentru continutul sau bogat in vitamina C, un puternic antioxidant ce are rolul de a lupta impotriva radicalilor liberi si de a lupta impotriva racelilor.

"Cand viata iti da lamai, fa limonada"

Apa. Gandeste-te cat de importanta este apa pentru organismul nostru daca este alcatuit in proportie de 70% din apa. Gandeste-te cat de importanta este apa pentru fiecare particica ce iti alcatuieste corpul daca aproximativ 85% din creierul tau este apa, 80% din sangele tau este apa, 70% din muschii tai sunt apa, 80% din reactiile chimice care se produc in organism sunt dependente de apa. Gandeste-te cat de importanta este apa pentru aceasta planeta daca apa este singura substanta existenta pe pamant pe care o regasim in trei forme diferite: solida, lichida si gazoasa.

Gandeste-te cat de importanta este apa pentru orice fiinta umana daca la nastere apa reprezinta circa 80% din greutatea corpului bebelusului. Gandeste-te cat de importanta este apa pentru viata noastra cea de toate zilele daca o persoana poate supravietui fara mancare pentru mai mult de 30 de zile, insa fara apa nici o saptamana. Gandeste-te cat de importanta este apa pentru corpul tau daca fiecare celula din el are nevoie de apa pentru a trai. Nu este uimitor organismul uman? Nu te-ai intrebat de ce organismul tau are si mai multa nevoie de apa atunci cand nu se afla in stare perfecta de sanatate (in caz de diaree, voma, febra)? Nu te-ai intrebat de ce o cantitate insuficienta de apa poate conduce la dureri de cap, constipatie, la uscarea pielii si poate chiar creste riscul atacurilor de inima si al cancerului la vezica?
apa miracol
Foto: Shutterstock.com

Apa, un miracol pentru organismul uman


Apa este vitala. Iar apa din organism isi cere drepturile pentru a se putea mentine intr-o stare optima. Apa indeplineste numeroase functii si roluri in organismul uman. Avand suficienta apa, corpul reuseste sa isi mentina temperatura optima. Apa este indispensabila in procesele de digestie si de absorbtie, in procesul circulator, fiind necesara totodata si in functiile de excretie. Totodata, apa are rol protector asupra maduvei spinarii si a articulatiilor, contribuind si la mentinerea sanatatii rinichilor (previne aparitia pietrelor la rinichi), a ficatului si a vezicii biliare. Tot apa detine un rol important in eliminarea toxinelor, ajutandu-ti organismul sa le elibereze prin urina, transpiratie si procesele de la nivelul intestinelor. Apa este cea care indeplineste rolul de transporta nutrientii in si in afara celulelor noastre.

Fructomania Dragostei: Personalitatea si Iubirea in functie de fructele care iti plac!

Placerea gustului, poate vorbi cu usurinta despre personalitatea noastra. Fructul care iti place cel mai tare dezvaluie secrete despre felul tau de a fi in viata, in relatia cu ceilalti, dar si cu partenerul.

Preferintele pe care le avem dezvaluie secrete ale subconstientului. Ne plac gusturile atipice, exotice sau preferam gusturile copilariei. Dragostea este echivalentul emotional al mancarii, darul hranitor al unei lumi care sprijina viata. Dragostea, mancarea si restul ne sunt oferite pe masura ce le cerem, nu in mod arbitral sau impersonal, considera cunoscutul psiholog Ted. A. Grossbart.

In acest fel, fructele care ne plac, colorate si parfumate, vorbesc despre noi...

Ce fructe preferi dintre: mere, caise, portocale, banane, ananas, mango, cirese, struguri, piersici, pere si capsuni?

Daca iti plac in acelasi timp mai multe fructe, citeste descrierile pentru fiecare si da-ti seama in ce fel, personalitatea ta se manifesta, in toata complexitatea ei.

Mere
Mere


Esti o persoana extravaganta, impulsiva si curajoasa, uneori putin temperamentala. Nu esti neaparat cel mai bun organizator, dar cu siguranta esti un bun lider. Esti persoana care ii ajuta pe ceilalti sa mearga mai departe in teluri comune. Esti o persoana capabila de a lua cele mai bune decizii in situatii tensionate. Iti place enorm sa calatoresti.


Relatia cu partenerul: Atunci cand esti alaturi de persoana pe care o iubesti, stralucesti, emanand buna-dispozitie.

Foto:  Muffet

 

Caise
 

Caise
Persoanele care iubesc gustul caiselor sunt vesele si amuzante. Sunt sufletul petrecerilor si mereu luminoase. Dar in acelasi timp, au tendinta de a fi usor superficiale. Sunt entuziaste, dar isi consuma energia ducandu-se in prea multe directii.

Relatia cu partenerul: In relatia cu partenerul aveti suisuri si coborisuri, momente dinamice, pline de iubire, dar si momente in care lucrurile nu sunt la inaltimea asteptarilor. Datorita vivacitatii de care dau dovada, aceste persoane reusesc sa treaca totusi peste micile neoplaceri din lumea iubirii...

Foto: daveeza

 

Portocale
 

Iubesti gustul dulce acrisor al portocalelor? Ai o personalitate rabdatoare si vointa puternica. Esti o persoana meticuloasa si iti place sa faci lucrurile intr-un ritm lent. Timiditatea te copleseste uneori, dar esti o persoana de nadejde si un prieten de incredere. Iti alegi partenerul cu multa grija si vrei sa ai o relatie serioasa, bazata pe iubire.
Suc de portocale
Foto: lisamurray

Relatia cu partenerul: Pentru tine o relatie este ceva foarte special si nu un mod de a face sa treaca timpul. Esti o persoana diplomata, care va face orice, ca in jurul ei sa fie pace si armonie.


Sursa: www.garbo.ro