Expoziţia "Lux în Arcana" se află în Muzeele Capitoline din Roma şi este deschisă publicului din 29  februarie până în septembrie, anunţă Reuters.
Vaticanul îşi dezvăluie secreteleDocumente expuse datează din secolul 8 şi  până în secolul 20 şi sunt stocate pe 85 kilometri de rafturi. O parte din colectie este deschisă pentru cercetători, la cerere.
Întocmite de  Papa Paul al V-în 1612, arhivele conţin toate faptele şi documentele referitoare la conducere şi Biserică.
Desi ele sunt cunoscute ca "secrete", traducerea este din limba latină "secretum", însemnând "privat" şi se referă la faptul că ele sunt proprietatea Papei.
Printre expuneri se regăseşte şi un pergament de 60 metri lungime privind procesul Cavalerilor Templieri, lansat într-o cameră de muzeu, alături de manuscrise secrete şi scrisori.


Un registru din secolul 16 cu privire la Martin Luther şi un raport privind procesul astronomului italian Galileo Galilei, condamnat pentru afirmaţia că pământul se învârte în jurul Soarelui se regăsesc în cadrul expoziţiei.
"Cred că expoziţia va ajuta să demonstreze că unele din lucrurile care se întâmplă astăzi, s-au întâmplat întotdeauna şi aceasta se aplică în multe aspecte ale vieţii, fie ea religioasă, sferele politice sau din viaţa de zi cu zi", a spus Alessandra Gonzato, unul dintre curatorii expoziţiei.