duminică, 7 octombrie 2012

România, ameninţată de un cutremur major?

.4 martie 1977 ora 21:22, Romania este zguduita de un cutremur de 7.2 grade pe scara Richter. Mii de cladiri ale Bucurestiunlui se prabusesc, orasul Zimnicea e distrus in proportie de 80%, si 90% de victime au fost inregistrate in Capitala din care, 11.300 de raniti si 1.570 de morti. Mai mult de trei milioane de cutremure au loc in fiecare an pe Pamant, potrivit Institutului de Cercetare Geologica al Statelor Unite ale Americii, insemnand 8.000 de seisme care se produc in fiecare zi, unul la fiecare 11 secunde.


Gheorghe Mărmureanu avertizeză că un cutremur cu magnitudine de până la 7 se poate produce oricând
Gheorghe Mărmureanu avertizeză că un cutremur cu magnitudine de până la 7 se poate produce oricând


Teritoriu Romaniei este situat la intalnirea dintre trei placi tectonice continentale: Euroatlantica, Africana si indo-Asiatica, insa miscarile tectonice se produc in special in zona Vrancea.

Un seism de peste 7 grade pe scara Richter ar transforma mare parte a Bucurestiului intr-o ruina, deoarece multe cladiri sunt construite inainte de anul 1963, data la care imobilele erau ridicate fara sa se tina cont de un eventual cutremur major. Bucurestiul este pe locul al doilea, dupa Lisabona, pe lista capitalelor europene expuse la cutremure.

Potrivit datelor oficiale, 264 de imobile din Capitala, ar putea sa cada la urmatorul cutremur, fiind incadrate in categoria de risc seismic I. Desi a distrus Capitala, seismul din '77 nu a fost cel mai mare seism inregistrat in Romania. Recordul negativ s-a inregistrat in 1802, cand seismografele au indicat 7,9 grade pe scara Richter, insa pagubele inregistrate atunci au fost mult mai mici.

Potrivit descopera.ro, citat de jurnalul.ro, cercetatorii Institutului de Nanomanufactura din Leeds, Marea Britanie, au testat o casa care, spun ei, si-ar proteja locuitorii. Constructia are o structura din otel, dar peretii au in compozitie cel mai rezistent tip de gips si nanoparticule de polimeri. Acestea din urma creaza o retea bogata de senzori care masoara, in timp real, vibratiile, temperatura, umiditatea si nivelul gazelor din atmosfera. Gratie acestor date, casa „stie” atunci cand exista pericolul de a se prabusi si poate chiar sa-si repare singura fisurile, deoarece nanoparticulele solide, atunci cand sunt supuse unor presiuni, devin lichide si se infiltreaza in crapaturi, solidificandu-se apoi la loc.
De retinut este faptul ca, nu se produc cutremure ciclice in zona Vrancea, adica, nu se produc dupa anumite perioade de timp.


Directorul ştiinţific al INFP a declarat recent la Realitatea TV că în medie, pe lună, se înregistrează 15-20 de cutremure, iar activitatea seismică înregistrată în ultima perioadă este mică în comparaţie cu statisticile seismologilor. "2012 nu reprezintă nimic special pentru România (din punct de vedere sesimologic-n.r.)", a precizat Mircea Radulian.
Oficialul a spus că pentru România un cutremur, în Vrancea, cu magnitudinea de 7 grade ar constitui unul care ar produce efecte deosebit de puternice.
Fostul director al Institutului de Fizică a Pamântului, Gheorghe Mărmureanu, susţine că nu se aşteaptă, în perioada următoare, la un cutremur de mari proporţii în România, dar se vor resimţi unele de intensitate medie."România va avea parte de cutremure în perioada următoare, dar nu mai mari de 7 grade pe scara Richter, pentru că la noi magnitudinea critică este de 7 grade. Vor fi cutremure de şase grade sau de şase şi ceva. Ne vor zgâlţâi, dar nu murim. Consider că nu vor fi cutremure catastrofale în perioada următoare şi nu mă refer numai la 2012, ci pe o perioadă mult mai mare", a declarat recent Gheorghe Mărmureanu.
În privinţa marelui cutremur, profesorul Mărmureanu a spus că-l aşteaptă prin 2040. "Despre partea asta a Europei vorbim după 2022. Avem analize care arată că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal în România decât peste mult timp, prin 2040, dar până atunci să trăim noi" a mai spus profesorul Mărmureanu.

Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu