duminică, 7 octombrie 2012

ÎNCEPE RĂZBOIUL? ISRAELUL a doborât o dronă din IRAN


Avionul fără pilot care a survolat spaţiul aerian israelian şi a fost doborât sâmbătă de forţele aeriene în sudul ţării ar putea fi de fabricaţie iraniană şi lansat de Hezbollah, susţine Ynet.

Dronă
Dronă
"Un avion fără pilot a fost identificat în timp ce pătrundea în spaţiul aerian israelian în această dimineaţă (sâmbătă, n.red.). El a fost interceptat de forţele aeriene israeliene în jurul orei locale 10.00 (11.00 ora României)", a precizat sâmbătă un purtător de cuvânt într-un comunicat.
"Soldaţii efectuează în prezent cercetări în sectorul în care a fost doborât avionul, în nordul Negev, pentru a-l localiza şi a-l identifica", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Purtătoarea de cuvânt a armatei israeliene, Avital Leibovich, a precizat ulterior că "acest avion fără pilot a fost reperat deasupra Mării Mediterane într-un sector apropiat de teritoriul palestinian din Fâşia Gaza, înainte de a intra în spaţiul aerian israelian, iar aparatele forţelor aeriene l-au escortat imediat".
Ea a adăugat că avionul fără pilot "a fost urmărit de la început şi până când a fost luată decizia de a fi interceptat şi doborât din motive operaţionale şi de securitate deasupra Pădurii Yatir, în nordul (deşertului) Negev, un sector nelocuit".
Purtătoarea de cuvânt a calificat operaţiunea drept un "succes", dar a refuzat să precizeze în ce fel a fost doborât acest aparat, care nu transporta explozibil.
Ea a afirmat, de asemenea, că "militari israelieni se află la faţa locului şi colectează rămăşiţele aparatului".
Un purtător de cuvânt al armatei, citat de postul de radio, a declarat că militarii care se ocupă de supravegherea teritoriului israelian "au acţionat în mod corespunzător reperând avionul fără pilot încă de la intruziunea lui în spaţiul aerian israelian".
Armata israeliană a exclus ipoteza unui avion fără pilot venit din Fâşia Gaza şi examinează posibilitatea ca acesta să fi fost lansat de mişcarea libaneză Hezbollah, potrivit unei surse militare citate de postul public de radio.
Potrivit Ynet, care nu citează nicio sursă, "Hezbollah a lansat acest avion fără pilot". "Este posibil chiar ca iranienii să fi acţionat sistemul său de lansare şi ghidare, iar aparatul să fie de fabricaţie iraniană".
Tot potrivit Ynet, "lansarea unui astfel de aparat pe o asemenea distanţă necesită mijloace avansate pe care Hezbollah nu le deţinea până în prezent".
Întrebată în legătură cu aceste informaţii, o purtătoare de cuvânt a armatei nu le-a putut confirma sau infirma.
În iulie 2006, armata israeliană a doborât deasupra apelor sale teritoriale un avion fără pilot al Hezbollah, care nu era nici înarmat, nici încărcat cu explozibili. La 12 aprilie 2005, un alt avion fără pilot al Hezbollah a reuşit să survoleze o parte a teritoriului israelian, în nord, fără să fie doborât.
Într-un scurt comunicat, premierul israelian Benjamin Netanyahu a felicitat armata pentru interceptarea avionului şi a declarat: "Continuăm să ne apărăm frontierele terestre, aeriene şi navale pentru a garanta securitatea cetăţenilor noştri".

Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu