joi, 13 septembrie 2012

Semnificațiile Curajului


Curajul este definit în DEX drept „forța morală de a înfrunta cu îndrăzneală primejdiile și neajunsurile de orice fel, fermitate în acțiuni sau în manifestarea convingerilor; tărie de caracter, temeritate”.

De aici până la diferențele de percepție ale fiecăruia dintre noi cu privire la această trăsătură de caracter este însă o cale lungă. Unii oameni consideră ca fiind curaj a salva viața unui om dintr-un incendiu, alții faptul de a-ți exprima părerea opusă celorlalți la serviciu sau într-un grup de prieteni, alții consideră ca fiind curaj faptul de a te muta singur într-un oraș în care nu cunoști pe nimeni, alții faptul de a pleca singur în străinătate în căutarea unui loc de muncă iar exemplele pot fi nenumărate.

Avem percepții diferite asupra curajului pentru că experiențele prin care am trecut fiecare sunt diferite iar micile „victorii” personale nu sunt neapărat „victorii” în ochii altor oameni care au avut alte experiențe de viață. Este și firesc să fie așa și cred că dacă vom conștientiza firescul acestor diferențe de percepție vom accepta ca și normalitate faptul că împlinirea vine din cu totul alta parte decât din recunoașterea celorlalți.

Deși ar putea părea un subiect fără prea mare importanță, m-am gândit că merită totuși atenția și o mică dezbatere care să ofere câteva puncte de vedere asupra acestor semnificații dar și a percepțiilor noastre legate de curaj. Împreună cu Maria Avrămasca și Constantin Luca am discutat despre curaj într-o o nouă ediție a emisiunii "Viața privită prin ochii sufletului" pe care o puteți viziona aici.

Vă doresc mult curaj de a vă exprima pe voi înșivă!


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu