sâmbătă, 30 iulie 2011


 Un mic asteroid cu un diametru de 300 de metri însoţeşte Terra în jurul Soarelui, precedând-o pe orbită. Această descoperire a primului asteroid "troian" al Terrei a fost publicată, joi, în revista ştiinţifică britanică Nature, informează AFP.

După Jupiter, Marte şi Neptun, Terra devine astfel cea de-a patra planetă din sistemul nostru solar care are drept companion cel puţin un asteroid "troian".

Acest termen desemnează asteroizii poziţionaţi pe orbita unei planete într-unul dintre punctele de echilibru stabile, denumite puncte Lagrange. Ei însoţesc planeta în rotaţia ei în jurul Soarelui, precedând-o sau urmând-o, dintr-un unghi bine definit.

"Deoarece ei preced sau urmează în mod constant aceeaşi orbită ca şi planeta, nu vor intra niciodată în coliziune cu ea", se afirmă într-un comunicat NASA.

Asteroidul 2010 TK7, care se află la o distanţă de circa 80 de milioane de kilometri de Terra, a fost descoperit pe orbita terestră graţie telescopului WISE (Wide-Field Infrared Survey Explorer) al NASA.

De-a lungul următorilor 100 de ani, el nu se va apropia la mai puţin de 24 de milioane de kilometri de Terra, a precizat NASA.

Orbita lui "este stabilă pentru cel puţin 10.000 de ani", afirmă Martin Connors de la Universitatea Athabasca din Canada şi ceilalţi astronomi care au confirmat descoperirea cu telescopul terestru Canada-France-Hawai.

Savanţii considerau că Terra ar trebui să aibă asteroizi troieni, însă vederea lor s-a dovedit extrem de dificilă, pentru că ei sunt în general "înecaţi" în lumina Soarelui.

Detectarea asteroidului 2010 TK7 a fost uşurată de faptul că acesta are "o orbită neobişnuită care îl îndepărtează mai mult de Soare decât în cazul majorităţii troienilor", a explicat Connors.

Companionul Terrei urmează într-adevăr o traiectorie complexă, trecând atât pe deasupra, cât şi pe sub planul orbitei terestre, în jurul punctului Lagrange.

Florin Badescu, florin.badescu@mediafax.ro
Sursa: gandul.info/magazin

VIDEO: Călătorie spre centrul pământului: imagini SPECTACULOASE din cea mai mare peşteră din lume

Jungla de sub Pământ - în Vietnam a fost descoperită o reţea de galerii subterane impresionante, în care s-ar fi putut dezvolta în izolare o lume pe care nu ne-o putem închipui.
Cea mai mare peşteră din lume, Hang Son Doong, aflată în jungla vietnameză, face parte dintr-o reţea ce cuprinde 150 de galerii subterane şi a fost descoperită în 2009 de către un grup de britanici ce explora Parcul Naţional Phong Nha-Ke Bang, informează Daily Mail.
Ei au crezut iniţial că aceasta se întinde doar pe o distanţă de 150 de metri şi că are o înălţime de 60 de metri, fapt care s-a demonstrat a fi greşit în urma desfăşurării unor noi expediţii în această zonă.



Alte două expediţii desfăşurate în această peşteră au dus la descoperirea faptului că aici se găseşte cea mai mare galerie subterană din lume. Hang Son Doong, cunoscută şi ca peştera Mountain River, are o lungime de patru kilometri şi o lăţime de 100 de metri. Având o înălţime de 243 de metri, în ea pot încăpea 25 de autobuze cu 2 nivele aşezate unul peste celălalt.



În interiorul său a crescut, de-a lungul timpului, o junglă.



Fotografiile au fost realizate de către Carsten Peter care s-a alăturat unei expediţii compuse dintr-un grup de speologi britanici şi germani, ce a avut scopul de a finaliza cercetarea peşterii şi de a fotografia interiorul acesteia.
În timpul expediţiei, Peter a locuit în peşteră, a dormit într-un sac de dormit şi a petrecut cea mai mare parte a acestei perioade explorând galeriile şi făcând fotografii.



"Sunt fotograf de 35 de ani şi am explorat atât de multe peşteri încât le-am uitat numărul, dar aceasta este unică şi de departe cea mai neobişnuită dintre cele pe care le-am văzut până acum", a declarat fotograful german Carsten Peter.

Suveranitatea României este în pericol?

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, a pus gaz pe focul crizei datoriilor suverane cu o declaraţie controversată.
Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat recent, într-un interviu pentru revista Stern, că ţările care primesc pachete de asistenţă financiară din cauză că au datorii foarte mari trebuie să cedeze o parte din suveranitatea sa Uniunii Europene. Cât de mult ar afecta transformarea acestui scenariu în realitate, Romania? Posibilitatea ca România să-şi piardă o parte a suveranităţii naţionale din cauza datoriilor este zero, consideră Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. "Ţara noastră stă foarte bine la acest capitol: avem o datorie publică de sub 40% din PIB, iar deficitul bugetar este pe scădere. În plus, consider că această declaraţie a lui Schaeuble este mai mult una politică, cu rol de a calma spiritele", a subliniat oficialul.
Este nevoie de consens

Potrivit lui Vasilescu, pentru a impune această decizie trebuie ca toate ţările din Uniunea Europeană să ajungă la o înţelegere în acest sens.

Totodată, discuţiile despre suveranitate au un caracter foarte relativ. "Germania, de exemplu, a renunţat la marcă odată cu trecerea la euro. Practic, a renunţat la un element important al suveranităţii sale, ca şi celelalte state care au trecut la moneda europeană. Acum tendinţa este, la nivel european, să trecem la o politică fiscală unică, ceea ce presupune renunţarea la unele prerorgative care ţin de suveranitate. Iar miza este cea a eficienţei economice", a subliniat Vasilescu.

Mai mult de atât, Adrian Vasilescu a afirmat că este posibil ca Germania să încerce să impună în mod unilateral o astfel de măsură, care să vizeze pierderea anumitor prerogative, care nu ar fi corectă dacă s-ar aplica doar pentru anumite ţări.

"Adevărat, Europa fără Germania s-ar descurca mult mai greu, dar Germania fără Europa nu s-ar descurca deloc. Chiar dacă eşti cel care conduce vaporul, nu trebuie să uiţi că, fără ceilalţi membri ai echipajului, nu ai putea rezista", a concluzionat oficialul BNR.

Economistul Daniel Dăianu consideră că, dintr-un anumit punct de vedere, ministrul german are dreptate, dar declaraţia nu a fost făcută în termeni acceptabili. "Atunci când se acordă asistenţă financiară pe scară largă unei ţări, pe termen nelimitat, condiţionalităţile impuse erodează o parte din prerogative, este firesc. Însă maniera în care oficialul german a pus problema este una nefericită", a subliniat Dăianu.


Dispariţia UE, posibilă


Fostul ministru de finanţe consideră că această poziţie nu este în congruenţă cu noţiunea de uniune. "Viziunea germană are slăbiciunile ei. Conceptul de Uniune Europeană nu poate fi redus la cel de disciplină fiscală. Există mai multe probleme de design ale acestei uniuni. Convingerea mea este că această uniune va dispărea în viitor", a completat Dăianu. Economistul consideră că şi Germania are partea ei de vină la actualele probleme ale uniunii. Pe de altă parte, sunt de luat în calcul şi atitudinile mai tranşante şi tendinţele ultra-naţionaliste dezvoltate în ultimul timp de unele ţări din Nordul continetului, care nu sunt compatibile cu valorile promovate de Uniunea Europeană.

"Cel care conduce vaporul nu poate rezista fără ceilalţi membri ai echipajului“
ADRIAN VASILESCU, Consilier al guvernatorului BNR


Sursa: EVZ.ro