miercuri, 15 iunie 2011

O Europă unită – bună pentru birocraţi

Presseurop, via The Daily Telegraph:

Mayk 
În urma declaraţiei lui Tony Blair, potrivit căreia Europa are nevoie de integrare suplimentară, cu un preşedinte ales în mod democratic care să o conducă, un editorialist al Daily Telegraph spune că de asta va beneficia doar armata de eurocraţi de la Bruxelles. 
Săptămâna trecută am văzut câteva poveşti familiare deprimante ale UE: oficiali care călătoreau separat în avioane private în timp ce dădeau lecţii lumii întregi despre nevoia de a tăia emisiile de CO2; parlamentari europeni care cereau creşterea bugetului şi propuneau noi taxe cu scopul de a obţine o mai bună “armonie” între statele UE, în ciuda tăierilor făcute de-a lungul continentului.
Celor mai mulţi politicieni din UE, precum celor mai multe politici UE, le lipsesc legitimitatea şi o ştiu. Aşa că atunci când Tony Blair a insistat săptămâna trecută că Europa are nevoie de un “preşedinte ales”, exprima cu voce tare o convingere ascunsă a aproape tuturor oficialilor implicaţi în birocraţia politică pan-europeană potrivit căreia o mai bună unitate este mai utilă pentru toată lumea.

O UE unită, un proiect lipsit de susţinere

Nu mai contează că “proiectul” este lipsit de susţinerea oamenilor. Chiar şi faptul că votanţii se preocupă acum (de exemplu) de deschiderea graniţelor între membrii UE nu are niciun efect asupra convingerii eurocraţilor că nu poate exista decât o direcţie de lucru: o unitate şi mai mare în interiorul UE, ceea ce va atrage, prin urmare, distrugerea statului naţiune.
Care este baza pentru această viziune potrivit căreia statul naţiune va fi şi trebuie să fie înlocuit de autorităţile europene? Totul se reduce la aparent inofensiva cerere făcută de dl Blair săptămâna trecută, potrivit căreia este “logic ca naţiunile europene să se unească, şi să-şi folosească greutatea colectivă pentru a obţine influenţă”. Întrebarea referitoare la cum entitatea formată de “unire” reuşeşte să aibă orice fel de autoritate politică asupra celei a statelor naţiune care o alcătuiesc nu primeşte niciodată răspuns.
Există un motiv foarte evident pentru această tăcere asurzitoare: naţiunile individuale şi aleşii lor sunt văzuţi de popor ca singurele instituţii care pot face legi pe care ei înşişi să le susţină. Alegerea unui preşedinte european nu va schimba această stare de fapt. Va da doar o poleială falsă proiectului unificării – când, de fapt, efectul va fi erodarea singurei legături între cum sunt făcute legile şi voinţa poporului. Legislaţia care provine de la Bruxelles nu are o asemenea legătură. Dar pe asta a fost construit proiectul unificării.

Ce face Europa pentru noi?

Pot să cred că o mai mare Uniune Europeană aduce beneficii pentru politicienii continentului, care pun mâna pe jucăriile oferite de slujbă: coloane oficiale, avioane private, linguşeli şi un simţ ameţitor al puterii. Dar ce face pentru noi ceilalţi?
Entuziaştii susţin că o Europă unită va fi o Europă puternică, capabilă să negocieze mai bine probleme legate de comerţ şi securitate. Liber-schimbul între naţiuni are mari beneficii, dar obţinerea lor nu presupune nimic altceva decât cooperare între statele naţiuni. Cu siguranţă nu este nevoie de înlocuirea statului naţiune de o birocraţie supra-naţională.
Iar ideea potrivit căreia o Europă unită va fi mai bine pregătită pentru a apăra securitatea şi valorile oamenilor este o fantezie. “Europa” deţine toate capcanele care merg cu o politică de apărare unificată: o birocraţie de apărare, un minister de externe şi un ministru de externe. Operaţiunea din Libia este susţinută de UE. Dar aşa cum a spus săptămâna trecută Robert Gates, fostul secretar de stat american al Apărării, ţările europene sunt incapabile să o organizeze. Campania de bombardare a “necesitat majorarea numărului de strategi militari, mai ales din SUA, pentru a se ocupa de asta”. După o campanie care a durat 11 săptămâni, naţiunile europene “încep să rămână fără muniţii, cerând SUA, încă o dată, să pună diferenţa”. Asta s-a întâmplat pentru că prea multe ţări europene vor beneficiile cooperării militare, dar nu vor să împartă riscurile şi costurile: vor o cursă pe care să nu o plătească.
Pe de-o parte asta linişteşte, pentru că arată cum proiectul de unificare îşi dă ultima suflare pe altarul interesului naţional. Sugerează că, până la urmă, nu este altceva decât un mod de a-i face pe eurocraţi să se simtă importanţi. Dar, tragedia este că dorinţa lor de preamărire poate să sfârşească prin a ne distruge democraţia.
Sursa: Prioritate de dreapta

Evoluţia umană a avut loc de 3 ori mai lent decât se credea până acum


Evoluţia umană a avut loc de 3 ori mai lent decât se credea până acum
Noi cercetări efectuate în domeniul geneticii arată că este posibil ca evoluţia umană să se fi produs de trei ori mai încet decât se credea până acum.
Codul genetic cuprinde şase miliarde de nucleotide sau baze ale ADN-ului, din care jumătate provin de la mamă şi jumătate de la tată.
Până în prezent, teoriile convenţionale ale oamenilor de ştiinţă susţineau că fiecare părinte poate contribui cu aproximativ 100-200 de schimbări în nucleotide. Acum, un nou studiu arată că numărul mutaţiilor este mult mai mic, ajungându-se în medie la doar 30. Acest lucru înseamnă că evoluţia umană s-a produs de 3 ori mai lent decât se credea până acum.
Descoperirea a reieşit în urma cercetării amănunţite a genomului a două familii, fiecare formata dintr-o mamă, un tată şi un copil.
Dacă aceste informaţii se vor confirma pe o scară mai largă, atunci ele vor influenţa cronologia evoluţiei, schimbând modul în care se calculează numărul de generaţii care îl separă pe homo sapiens de un strămoş din familia primatelor.
Mergând mai departe, specialiştii au încercat să identifice dacă aceste schimbări din ADN sunt produse mai curând de mamă sau de tată. Majoritatea oamenilor de ştinţă consideră că ele sunt, cel mai probabil, transmise de bărbaţi. Acest lucru se datorează faptului că mutaţiile apar în timpul diviziunii celulare şi prin urmare fiind mult mai probabil ca ele să se producă în spermă, decât în ovul.
Cu toate acestea, chiar dacă în una din familiile care au participat la studiu, 92% din schimbări au venit din parte tatălui, în celaltă, numai 36% din modificări au fost transmise de la bărbat.
Prin urmare, cercetătorii au recunoscut că rata mutaţiilor variază foarte mult de la individ la individ.
Această variabilitate ar putea duce la o reevaluare a riscului riscului de moştenire a bolilor ereditare cauzate de genele lăsate “moştenire” de mamă sau de tată, deoarece unele persoane ar putea fi diagnosticate greşit dacă au o rată a mutaţiilor genetice naturale mai mare decât cea considerată a fi normală.
Sursa: France24
Sursa: BLOG ENCICLOPEDIC 2 – DESCOPERA

Oamenii de ştiinţă au identificat secretul unei vieţi bune, lipsite de depresie


Oamenii de ştiinţă au identificat secretul unei vieţi bune, lipsite de depresie
Un nou studiu efectuat în SUA arată că persoanele care dorm zilnic între 6 şi 9 ore prezintă o calitate a vieţii mai bună şi au şanse mai mici de a fi afectate de depresie.
Rezultatele studiului arată că persoanele ce dorm între 6 şi 9 ore pe noapte prezintă rezultate mai bune atât în ceea ce priveşte calitatea vieţii, cât şi în ceea ce priveşte depresia, în comparaţie cu persoanele care dorm mai puţin de 6 ore sau mai mult de 9. Studiul a fost efectuat pe 10.654 de pacienţi între ianuarie 2008 şi mai 2010.
Aceste rezultate sunt importante, deoarece oferă mai multe informaţii despre cât de important este ca oamenii să doarmă între 6 şi 9 ore în fiecare seară“, a explicat Dr. Charles Bae. “Oamenii sunt conştienţi că prea puţin somn le va afecta calitatea vieţii, însă mulţi nu îşi dau seama că acelaşi efect poate fi provocat de o perioadă prea mare petrecută dormind”, a adăugat el.
“Am fost surprinşi să descoperim că viaţa este afectată în acelaşi mod atât în cazul persoanelor care dorm prea puţin, cât şi în cazul celor care dorm prea mult. Ne-am fi aşteptat ca cei ce dorm prea puţin să fie mai afectaţi, dar acest studiu arată că o perioadă prea lungă de somn este la fel de dăunătoare ca una excesiv de scurtă“, a afirmat Bae.
Academia Americană de Medicină a Somnului susţine că, deşi nevoile individuale de somn diferă, majoritatea adulţilor necesită şapte sau opt ore de somn în fiecare noapte pentru a fi alerţi şi bine odihniţi în ziua următoare.
Sursa: Eurekalert

Criza alimentara

Mâncarea noastră e din ce în ce mai scumpă! Fie că mergem în piaţă şi cumpărăm un kilogram de cartofi, fie că luăm carne din supermarket, pentru toate plătim acum mai mult decât în urmă cu câteva luni. Iar producătorii nu vin cu veşti bune. Preţurile vor creşte din nou în următoarele luni.
Si in articolul postat cu ceva timp in urma,pe blog, (Al treilea război mondial va fi unul al alimentelor și va începe anul acesta!_) Gerald Celente, un specialist american în prognosticarea trendurilor economice și sociale, crede că revoltele începute în mai multe țări de pe mapamond reprezintă începutul celui de-al treilea război mondial,care va fi unul alimentar.
Dupa cum vedeti a aparut si o noua bacterie (E-coli) care ii obliga pe producatorii de castraveti (mai nou si cartofi si rosii) sa-si arunce productia din cauza bacteriei.Am spus-o si inca imi mentin parerea,cred ca bacteria este creata special de “anumite persoane”,in acest caz pentru crearea crizei alimentare.
Cum a fost creata si gripa porcina si aviara pentru a face foarte multi bani cu ajutorul statelor care cumparau de la ei dozele de vaccin
Daca stam si ne gandim,de unde apar in ultima vreme atatia virusi si bacterii??doar nu apar din senin,tot de cineva sunt create.
Din acestea ne putem da seama ca intradevar se pregateste o noua criza.Criza alimentara.

Criza alimentara in Romania se simte din ce in ce mai mult.
Statisticile arată că românii îşi cheltuiesc cea mai mare parte a veniturilor pe mâncare. Ceea ce este normal, având în vedere faptul că preţurile alimentelor cresc de la o lună la alta, dar salariile rămân mici.

Conform ultimului comunicat dat de Institutul Naţional de Statistică, preţurile mărfurilor alimentare au crescut în luna trecută, faţă mai 2010, cu aproape 12%, iar comparativ cu ultima lună a anului trecut, majorarea a fost de aproape 6%.
Campionii scumpirilor rămân cartofii, preţul lor crescând cu 35% din decembrie 2010. Dar şi alte legume şi fructe s-au scumpit cu aproape 30% din decembrie 2010 până acum, iar specialiştii spun că de vină sunt trufandalele primăvăratice, speculate de precupeţi.

Şi alimentele din supermarket au ţinut pasul majorărilor de preţ. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii sunt tot mai îngrijoraţi. Ei susţin că, în magazine, unele alimente de bază costă aproape dublu în ultimul an. De exemplu, un litru de lapte este cu circa 72% mai scump decât în vara anului trecut, iar preţul zahărului a crescut cu 65%.
În aceste condiţii, reprezentanţii Ministerului Agriculturii susţin că ţara noastră se apropie de o criză alimentară. “Majorarea preţurilor, în condiţiile în care consumul a scăzut, începe să fie un mic semnal că ne îndreptăm cu paşi mici, dar siguri spre ceea ce previzionează o criză alimentară”, a declarat Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Cartofii s-au scumpit cel mai mult în ultimele luni

Cartofii sunt mai scumpi acum decât în toiul iernii. Aceştia costă peste 2 lei în iunie, faţă de 1,75 de lei cât costau în decembrie 2010. Un fermier primeşte pe un kilogram de cartofi sub un leu. “Producătorii iau în continuare 0,8-0,9 lei pe kilogram. Nu pot să-mi explic diferenţa de preţ atât de mare la raft”, ne-a spus Adrian Rădulescu (foto), secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Preţurile alimentelor se vor majora cu 3-5 procente şi în următoarea perioadă, potrivit producătorilor agricoli. Aceştia susţin că scumpirile vor avea loc din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. De altfel, până la sfârşitul acestui an, specialiştii estimează că alimentele vor costa cu 10-20% mai mult.

Şi carburanţii ne-au uscat la buzunare

De departe, cele mai mari scumpiri din ultimul an au fost înregistrate la carburanţi. Majorările repetate la combustibil au culminat în luna martie anul acesta, când staţiile care comercializau carburanţi vindeau un litru de benzină chiar şi cu 6 lei, iar petroliştii previzionau că preţul va atinge nivelul de 8 lei pe litru.
 
 
Un litru de benzină = 6,02 lei Un litru de motorină = 5,70 lei
Numai în primele trei luni ale acestui an, carburanţii au înregistrat scumpiri de 20%, iar prin comparaţie cu anii trecuţi, benzina a ajuns să fie majorată cu 70%.
Si asa dragi cititori,ne-am chinuit atata timp cu criza financiara care sigur va mai tine inca mult timp,probabil asa ne vom chinui si cu cea alimentara.Sigur nu va mai trece mult timp pana sa fie declarat oficial ca suntem si in criza alimentara. 




Sursa: Fata nevazuta a lumii….

Durerea poate fi o boală, nu doar un simptom


Durerea este o experienţă cunoscută de majoritatea oamenilor, indiferent de starea materială, vârstă, sex. Ea joacă un rol esenţial în viaţa noastră, permiţându-ne să identificăm factorii şi situaţiile cu efect dăunător şi forţându-ne să evităm aceşti stimuli şi acţiunile ce întârzie vindecarea. Chiar dacă durerea constituie o experienţă neplăcută, incapacitatea de a o simţi poate avea consecinţe mult mai severe: persoanele ce suferă de insensibilitate congenitală la durere riscă să sufere de fracturi, răni şi infecţii fără a-şi da seama de acest lucru, se lovesc deseori de obiecte şi îşi provoacă sângerări şi răni în cavitatea bucală.
Dacă la majoritatea persoanelor ce o pot simţi, durerea constituie un simptom al unei afecţiuni, acest lucru nu este întotdeauna valabil. Doctorii au identificat cazuri în care durerea a persistat după ce factorul provocator a dispărut, estimându-se că această situaţie se întâlneşte la 7%-8% din populaţia Europei. Această durere cronică, ce încetează să mai fie un simptom ce indică stimularea unui receptor nociceptiv, devine ea însăşi o boală şi reprezintă durerea neuropată.
Abia în ultimii ani medicina a început să recunoască faptul că durerea cronică constituie o boală de sine stătătoare, după ce mult timp aceasta a fost considerată o problemă de ordin psihologic şi trecută cu vederea.
Ce provoacă durerea neuropată?
Durerea neuropată este provocată de afectarea sistemului nervos central sau periferic, stimulii nociceptivi fiind procesaţi defectuos. Neuronii din sistemul nervos devin supraexcitaţi, continuând să emită impulsuri electrice la mult timp după ce cauza originală (o infecţie sau o lovitură) a dispărut. Oamenii de ştiinţă estimează că celulele ce au un efect inhibator asupra acestor neuroni mor sau devin ineficiente, astfel că mecanismul ce controla neuronii este dereglat.
Funcţionarea defectuoasă a neurotransmiţătorilor afectează celulele aflate în apropiere, folosindu-se de plasticitatea sistemului nervos pentru a crea o reacţie în lanţ care amplifică această durere, fără a mai fi nevoie de un stimul extern.
Medicamentele folosite tradiţional în cazul durerii, precum paracetamolul, codeina sau antiinflamatoarele nu au niciun efect în cazul acestui tip de durere.
În cazul pacienţilor ce suferă de această afecţiune, durerea este doar primul pas. Depresia, anxietatea, dereglările de somn şi chiar afectarea capacităţii decizionale sunt câteva dintre efectele secundare asociate durerii neuropate. Studii recente au arătat că durerea cronică afectează zone din cortex ce nu sunt asociate durerii, reducând calitatea vieţii. Cercetările efectuate cu ajutorul aparatelor de rezonanţă magnetică funcţională au relevat faptul că durerea cronică dereglează conectivitatea funcţională a regiunilor creierului ce sunt active în perioada de odihnă a creierului.
Neuropatia periferică apare în nenumărate afecţiuni cronice, printre care diabetul, unele afecţiuni ale tiroidei, artrita reumatoidă, cancerul şi infecţiile cu viruşi ce provoacă imunodeficienţă. Se estimează că unul din trei pacienţi ce suferă de diabet prezintă ca efect secundar o neuropatie periferică dureroasă. De asemenea, aproape jumătate din pacienţii trataţi pentru HIV dezvoltă neuropatii senzoriale. O cincime din pacienţii cărora le-a fost tratat cancerul prin chirurgie, radioterapie sau chimioterapie vor continua să simtă această durere la 2 ani după acest eveniment traumatic. Durerea neuropată poate apărea şi după operaţii de rutină, estimându-se că aproximativ 10% dintre pacienţi vor începe să simtă o durere în zona inciziei, ce apoi se va generaliza şi va dăinui.
Care este acţiunea durerii neuropate?
Durerea neuropată are mai multe tipuri de manifestări:
- disestezie – o alterare a sensibilităţii ce duce la senzaţii neplăcute spontane, precum cele de furnicături, usturimi şi arsuri;
- alodinie – durere provocată de stimuli care în mod normal sunt nedureroşi. Acest tip de durere poate fi tactilă (de exemplu, atingerea unei pene de găină) sau termică (când durerea este provocată de o temperatură ce în mod normal nu ar fi deranjantă)
- hiperalgezie – o durere amplificată ca reacţie la un stimul care este în mod normal dureros
Alodinia afectează în mod sever calitatea vieţii celor ce suferă de durere neuropată. Chiar şi cele mai obişnuite acţiuni, precum contactul cu apa în timpul unui duş, devin experienţe chinuitoare, ce provoacă intense senzaţii de durere şi de arsuri. O uşoară pală de vânt ce traversează zona afectată de alodinie se poate transforma într-o tortură greu imaginabilă.
Dincolo de aceste suferinţe, persoanele afectate de durere neuropată tind să îşi mascheze suferinţa, de teamă ca anturajul să nu-i acuze de falsificarea simptomelor. Astfel, durerii fizice percepute de persoanele afectate de alodinie i se adaugă sentimentul de jenă şi chiar depresia, ca urmare a dificultăţii de a comunica într-un mod credibil senzaţia trăită.
Din acelaşi motiv, multe persoane ce suferă de durerea neuropată ezită să comunice doctorilor simptomele trăite şi se tem ca acestea să nu fie considerate de origine psihosomatică. Un studiu efectuat anul trecut în Marea Britanie a relevat faptul că doar 2% dintre persoanele ce suferă de durere cronică apelează la serviciile unui specialist, iar un sfert dintre pacienţi cred că medicul de familie nu ştie cum să abordeze această problemă.
Cum poate fi tratată această durere?
În ciuda faptului că medicina modernă înţelege din ce în ce mai bine durerea cronică neuropată, mecanismul care constituie principala cauză nu a fost încă identificat, astfel că aceasta nu are încă un tratament eficient pentru toate persoanele ce suferă de această afecţiune. Se estimează că doar 40%-60% dintre pacienţii trataţi pentru această afecţiuni obţin reduceri semnificative ale durerii.
Principalul tratament pentru durerea neuropată constă în medicamentele antiepileptice neuromodulatoare (precum gabapentina şi pregabalina) şi antidepresivele triciclice.
Tratamentele eficiente prezintă o serie de efecte secundare ce reduc calitatea vieţii pacienţilor (printre care somnolenţă, ameţeli şi chiar anorgasmia – incapacitatea de a ajunge la orgasm).
O altă soluţie ce funcţionează în cazul durerii neuropate este un stimulator al coloanei vertebrale, însă operaţia de implantare poate provoca paralizia. Pacienţii cu astfel de stimulatoare nu pot fi resuscitaţi cu ajutorul defribilatoarelor, fiindu-le de asemenea interzise folosirea aparatelor de investigaţii ce folosesc ultrasunetele sau rezonanţa magnetică.
Acestor medicaţii se adaugă atât terapia fizică, ce are ca scop reantrenarea celulelor nervoase astfel încât să reacţioneze firesc la experienţele senzoriale fireşti ale vieţii de zi cu zi, cât şi un program psihoterapeutic dedicat, ce ajută pacientul să reziste depresiei asociate durerii cronice.
Recent, un cercetător sud-coreean a propus o terapie inedită pentru persoanele afectate de durerea neuropată: transplantul de celule care secretă substanţe neuroactive cu proprietăţi analgezice în sistemul nervos central.
Aceste celule ar produce efecte analgezice exact în zona ce provoacă durerea, constituind o posibilă terapie pe termen lung. Testele clinice efectuate de-a lungul unui an pe doi pacienţi au arătat reduceri ale nivelului de durere neuropată provocată de cancer. Astfel, transplantul de celule poate constitui un ajutor în reducerea durerii cronice.
Durerea cronică neuropată a fost considerată mult timp drept “boala invizibilă” ce afectează zeci de milioane de oameni la nivel mondial fără a fi recunoscută ca atare în medicină. În ultimii ani, aceasta a fost recunoscută ca o afecţiune a sistemului nervos ce trebuie tratată independent, iar din ce în ce mai multe cadre medicale conştientizează răspândirea şi efectul devastator al acestei boli. O veste bună vine din partea cercetătorilor ce activează în acest domeniu, resursele alocate înţelegerii acestei afecţiuni sporindu-se de la an la an, oferind astfel speranţe că, în viitorul apropiat, ştiinţa va oferi un remediu.
Sursa: BLOG ENCICLOPEDIC 2 – DESCOPERA

5 alimente stimulatoare pentru memorie

Te-ai intalnit vreodata cu cuiva pe care il stii bine, dar nu iti poti aminti numele lui? Uiti frecvent unde ai pus cheile? Din cauza stresului si a lipsei somnului toti traim acele momente de pierdere ale memoriei, dar un alt vinovat ar putea fi lipsa substantelor nutritive esentiale legate de memorie. 

Aceste cinci alimente te pot ajuta sa umplii golurile:
Telina
Aceasta leguma croncanta poate parea un secundar nutritionist, dar de fapt, contine importante minerale, potasiu, care joaca un rol-cheie in mentinerea conductivitatii electrice a creierului. Potasiul este, de asemenea, implicat in functiile creierului superior precum memorie si invatare.
Cum sa-l mananci: Imprastie pe putin unt de arahide natural si adauga cateva stafide pentru o gustare rapida.
Scortisoara
Scortisoara imbunatateste capacitatea organismului de a regla zaharul din sange si acest condiment aromat stimuleaza, de asemenea, activitatea creierului. Cercetarile arata ca doar mirosind scortisoara ti se imbunatateste prelucrarea cognitiva si scortisoara, a fost demonstrat, imbunatateste tinerea de minte, sarcini legate de atentie si memoria vizuala.
Cum sa o mananci: Pune putina in cafeaua de dimineata, dar este buna in toate mancarurile, pana si in supa.
Spanac
Stim ca performanta mintala in mod normal, scade cu varsta, dar daca mananci doar 3 portii de legume cu frunze verzi si galbene in fiecare zi ar putea incetini acest declin cu 40 la suta, echivalentul a unui creier cu cinci ani mai tanar. Din diferite studii asupra tipurior de legume si legume cu frunze verzi au fost descoperite asocieri puternice cu protectia creierului.
Cum sa-l mananci: Amesteca frunze proaspete cu sos balsamic pentru o ganitura simpla sau pat pentru un pui la gratar, fructe de mare, tofu sau fasole.
Fasole neagra
Este o sursa buna de tiamina. Aceasta vitamina B este esentiala pentru celule ale creierului sanatoase si functia cognitiva, deoarece are nevoie pentru sinteza de acetilcolina, neurotransmitator important pentru memorie. Scaderea acetilcolinei a fost legata de declinul mental legat de varsta si de boala Alzheimer.
Cum sa o mananci: Prepara o salata cu supa de fasole neagra sau bucura-te de ele in loc de carne in tacos si burritos sau adauga-o la chiftele.
Sparanghel
Acest zarzavat de primavara este o sursa buna de acid folic. Un studiu efectuat recent pe aproximativ 320 de oameni timp de trei ani si a aratat ca cei care au un nivel ridicat de homocisteina din sange au aratat pierderi de memorie, dar cei care mananca alimente bogate in acid folic (care scade in mod direct nivelul homocisteinei) si-au protejat amintirile.
Cum sa-l mananci: Fierbe paranghel in apa cu lamaie sau ceata cu usturoi infuzat ulei de masline extravirgin si gratar in folie.

R.I.
Taguri: alimente stimulatoare pentru memorie alimente pentru imbunatatirea memoriei memorie
Sursa: Cristina

NASA anunţă un dezastru natural: “Puneţi la punct un plan de pregătire a familiei în casă”

Pământeni, vi se pregăteşte ceva! Un mesaj alarmist, postat pe site-ul NASA, a devenit pentru mulţi semnalul că lumea se apropie de o catastrofă. Administratorul Agenţiei Aerospaţiale le-a cerut angajaţilor să-şi pregătească familiile pentru un dezastru natural. De-aici, până la cuvântul apocalipsă, nu a mai fost decât un pas. 

“Gândiţi-vă la dezastrele naturale care s-ar putea produce în zonele voastre. Gândiţi-vă la atacuri, precum cel de la 11 septembrie 2001″

Ordinul şefului de la NASA e pe cât de limpede, pe atât de înspăimântător.

“Puneţi la punct un plan de pregătire a familiei în casă. Pregătiţi o trusă de salvare!”

Înregistrarea video a fost postată pe site-ul NASA, iar angajaţii ar fi fost înştiinţaţi prin e-mail de existenţa ei. Un alt filmuleţ le explică angajaţilor ce trebuie să facă.

“Acasă, să aveţi rezerve pentru 7 zile de apă îmbuteliată, mâncare uşor de preparat şi alte lucruri esenţiale ce pot fi folosite în timpul unor întreruperi prelungite a utilităţilor şi serviciilor.”

 


Cei de la NASA au explicat că au luat această decizie după ce, luna trecută, un exerciţiu la scară naţională a arătat că Agenţia nu e pregătită pentru dezastre. Pe internet însă, mulţi îmbrăţişează teoria că NASA ascunde venirea unei catastrofe, chiar pe 1 august. Un cutremur devastator s-ar produce atunci.

“Maşina dumneavoastră trebuie să aibă în permanenţă combustibil minimum jumătate din rezervor.  Trusa de urgenţă portabilă trebuie să conţină pături, jucării pentru copil, multă apă îmbuteliată şi hrană rece”

Alţii vorbesc despre un dezastru la 29 septembrie, când o aliniere a planetelor ar putea produce un cataclism. Mai rămâne şi varianta ca un asteroid cu diametrul de 500 de metri să lovească pământul, la 8 noiembrie. Vizionarii apocalipsei cred astfel că mesajul intern de la NASA e şi pentru ei un semn că trebuie să fie pregătiţi.

“Dacă eşti aici, la NASA, acasă sau pe drum, fă-ţi rezerve pentru situaţii de urgenţă!”
Sursa: MISTERELE LUMII